Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je anoniem bellen?

Hoe kun je anoniem bellen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel mensen, maar vooral bedrijven bellen het liefst met een anoniem telefoonnummer. Zo kan de persoon die gebeld wordt nooit en te nimmer achterhalen waar het telefoonnummer vandaan komt en van wie die is. Iedereen heeft zo zijn of haar redenen om anoniem te telefoneren. Bijvoorbeeld omdat je weet dat iemand niet opneemt als die gene weet dat jij het bent, of omdat je voor je werk of persoonlijke veiligheidssituatie geen enkel spoor kan achterlaten. Vooral vaste telefoonnummers zijn gemakkelijk te traceren naar locatie, maar ook mobiele nummers geven tegenwoordig veel informatie vrij, bijvoorbeeld het land waar je woont en soms zelfs je identiteit. In dit artikel laten we je zien hoe gemakkelijk je geheel anoniem kunt bellen.


Redenen anoniem bellen (personen)

Er zijn verschillende redenen om anoniem te bellen. In dit hoofdstuk bespreken we waarom er überhaupt anoniem gebeld wordt en wat de achterliggende redenen zijn.

Privéredenen

De voornaamste reden van personen om anoniem te bellen ligt in de privésfeer. Denk aan zaken die in de relationele sfeer liggen, zoals ruzies of geheime relaties. Ook is het handig om bijvoorbeeld met een anoniem nummer te bellen als je actief bent op een platform als Marktplaats. Het is waarschijnlijk niet de bedoeling dat straks iedereen die jij ooit gebeld hebt jouw telefoonnummer weet.

Grappen

Wat vooral onder jongeren regelmatig voorkomt is dat er grapjes worden uitgehaald door middel van bellen met een anoniem nummer. Zo kunnen je vrienden je voordoen als heel iemand anders zonder dat jij weet dat het een vriend(in) is. Bijvoorbeeld als verkoper. Dat kan leiden tot hilarische situaties. Zelf kun je het ook eens proberen, bijvoorbeeld op 1 april. Af te raden is om de grap bijvoorbeeld op de dag van de examenuitslag van een vriend of vriendin te doen.

Veiligheid

Het kan zijn dat je door je werk als bijvoorbeeld politici of journalist bewust moet zijn van je eigen veiligheid. Als je dan je nummer aan iedereen vrijgeeft kan dat leiden tot stalking of zelfs bedreigingen. Ook bekende Nederlanders letten hier goed op. Daarom kiezen al deze bovengenoemde groepen vaak om mensen die ze niet zo goed kennen anoniem te bellen. Simpelweg om de reden dat ze niet willen dat hun telefoonnummer ‘lekt’. Deze mensen zitten er niet op te wachten om ongewenste telefoontjes, appjes  of sms’jes van willekeurige mensen te krijgen.

Zakelijk

Als zakenman of vrouw kan het voorkomen dat je onverwacht een zakelijk telefoontje met je privétoestel moet plegen. Bijvoorbeeld als je zakelijke toestel er mee ophoudt of leeg is. Op dit soort momenten is het ideaal om snel anoniem te bellen. Later dit artikel leggen we uit hoe makkelijk dat kan.


Redenen anoniem bellen (bedrijven)

Naast personen hebben ook bedrijven baat om telefoonnummers privé te houden. Je hebt vast wel gemerkt dat energiemaatschappijen, providers, ziekenhuizen enzovoorts, allemaal met een anoniem nummer bellen. Dit is echter niet met de reden om stalkers en ‘terugbellers’ te voorkomen, maar heeft vooral te maken met locatie en personen.

Nummer en persoon niet gelinkt

Veel grote bedrijven hebben speciaal opgeleide telefonisten die in één grote ruimte werken. Bijna allemaal geven ze hun telefoonnummer niet prijs, maar waarom eigenlijk niet? Het antwoord is heel simpel. De persoon die een bepaalde telefoon heeft, kan een uur later vrij zijn en dan komt er weer een andere telefoniste te werken. Als klanten dan terug willen bellen krijgen ze dus zelden de gene aan de lijn die ze willen. Dit kan leiden tot onduidelijke situaties en boze klanten.

Foutieve locatie

Een andere reden is dat soms de verkeerde locatie wordt vrijgegeven bij een vast nummer, als dit niet klopt kunnen klanten in de war raken en zelfs boos worden. Voorbeeld: Hanna van de Ziggo klantenservice belt potentiële klant Jan. Jan ziet een nummer staan en locatie Haarlem. Hanna doet Jan een geweldig aanbod die Jan haast niet kan weigeren. Toch weigert hij en hangt op. Vervolgens krijg Jan spijt en belt het nummer waar mee Ziggo hem belde. Via dat nummer komt hij bij de klantenservice in Groningen terecht. Jan is in de war en krijgt Hanna niet meer te pakken, zelfs niet als hij er naar vraagt. De andere medewerkers van Ziggo geloven niet dat Jan zo’n goed aanbod kreeg en Jan wordt boos.
Gevolg: klant kwijt. Om dit soort dingen te voorkomen wordt er altijd gekozen voor een anoniem nummer.


Zo bel je anoniem

Zoals eerder verklapt is anoniem bellen voor iedereen kinderspel. Met een paar aanrakingen op je smartphone bel jij iedereen ter wereld zonder je nummer prijs te geven. Wel is het zaak op te laten hoe je dit doet met verschillende toestellen. In dit hoofdstuk lees je duidelijk hoe je met jouw toestel anoniem belt.

Vaste telefoon

Voor wie nog een vaste telefoon heeft: anoniem bellen doe je meestal door middel van de toetsencombinatie *31*. Vervolgens typ je het nummer in dat je wil bellen en klaar is kees! Meer hoef je niet te doen. We raden je wel aan om het eerst eens te testen voordat je het daadwerkelijk doet. Mogelijk voor je eigen veiligheid. En let op: dit geldt maar voor een telefoontje. Dus als je daarna weer iemand anoniem wil bellen, dien je weer de toetsencombinatie *31* in te voeren en daarna het nummer.

Hierbij providers met afwijkende toetsencombinaties om anoniem te bellen:
Ziggo: *31
Tele2: *31* en na telefoonnummer #
Caiway: Inloggen op Mijn Caiway, naar instellingen en de optie ‘anoniem bellen’ aanklikken.

Nogmaals, test altijd van te voren of de toetsencombinatie echt je nummer verbergt. Bijvoorbeeld door met de huistelefoon naar je mobiele telefoon te bellen. Als het niet werkt kun je altijd de klantenservice van je telefoonprovider bellen.

Mobiele telefoon algemeen

Ook op de mobiele telefoon is het kinderspel om anoniem te bellen. Bij alle Nederlandse mobiele telefoons werkt de volgende toetsencombinatie voordat je een telefoonnummer intypt: #31#. Ook hier geldt dat het anoniem bellen uitsluitend voor die oproep is. Wanneer je daarna dus weer iemand anoniem wilt bellen, dien je dus weer #31# in te toetsen. Voor zowel Apple als Android toestellen werkt deze combinatie, net als bij zeer oude mobiele telefoons. Het kan ook zo zijn dat je altijd anoniem wil willen. Dan kun je in de instellingen van je toestel ‘altijd anoniem bellen’ aanzetten.

Altijd anoniem bellen met Apple toestel

Wil je dat niemand jouw nummer ziet als je die gene belt? Ga dan naar ‘Instellingen’ –> ‘Telefoon’ –> ‘Nummerherkenning’ en druk op het vinkje. Op deze manier ben je compleet anoniem, behalve voor instanties als de politie. Later dit artikel lees je meer daar over.

Altijd anoniem bellen met Android

Ga naar ‘Instellingen’ –> ‘Beller-id’ of ‘Aanvullende instellingen’ (hangt van toestel af) –> druk op ‘Nummer verbergen’. Als het goed is kun je nu zorgeloos iedereen bellen zonder je nummer achter te laten. Het fijne is dat je niet iedere keer de toetsen #31# hoeft in te voeren voordat je iemand anoniem wil bellen.


Welke instanties kunnen mijn anonimiteit doorbreken?

Je zou denken ‘anoniem is anoniem’, maar zo simpel ligt het helaas niet. Zo heeft de overheid, met name justitie, de middelen en bevoegdheid jouw nummer te traceren als ze daar een doorgronde reden voor hebben. Dus ook als jij je telefoon op anoniem hebt staan, hebben ze de middelen deze anonimiteit te doorbreken. Houd daar dus rekening mee! Ditzelfde geldt voor telecomproviders en ander 0800 nummers. Wel moeten deze bedrijven zich aan zeer strikte voorwaarden houden. Zo mogen ze jouw nummer absoluut niet doorgeven aan anderen.

Een wat meer verontrustend idee is dat er zelfgemaakte apparatuur bestaat die de anonimiteit van nummers kan doorbreken. Vooral in het criminele circuit wordt dit gebruikt. Dergelijke apparaten zijn bijvoorbeeld op het deepweb te koop. Houd dus altijd in je achterhoofd dat anoniem bellen niet 100% veilig is.


Onnodig anoniem bellen

Wij raden je aan om niet anoniem te bellen als je daar geen goede reden voor hebt. Er zijn namelijk genoeg mensen die anonieme nummers uit principe niet opnemen. Het kan dan dus zo zijn dat je iemand niet te pakken krijgt puur omdat je met een anoniem nummer belt. Daarnaast ontstaat er vaak al irritatie als je anoniem belt. Mensen gaan er namelijk vaak vanuit dat een anoniem nummer een callcenter of ander belanghebbend bedrijf is dat jou iets aan wil smeren. Denk dus al met al twee keer na voordat je iedereen anoniem belt.


Conclusie

Er zijn genoeg goede redenen om mensen anoniem te bellen. Doe dit enkel en alleen als je daadwerkelijk een goede reden hebt, anders is het voor mensen irritant en krijg je minder snel de gene aan de lijn die je wil. Het bellen zonder je eigen nummer vrij te geven is simpel. Bij de meeste huistelefoons doe je dit door middel van de toetsencombinatie *31* en met je mobiele telefoon door voor het telefoonnummer op de toetsen #31# te klikken. Daarnaast is het mogelijk om je mobiele telefoon zo in te stellen dat je altijd anoniem belt. Maar houd een oogje in het zeil, verschillende instanties en criminelen kunnen jouw anonimiteit doorbreken!



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag