Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste Android browser?

Wat is de beste Android browser?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De meeste mensen gebruiken een standaard browser wanneer ze op internet gaan. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Toch kan het lonen om eens te onderzoeken of een andere browser misschien beter past. Bijvoorbeeld omdat je sneller wilt kunnen internetten of omdat je graag anoniem het internet op wilt. Wil je weten welke browser jouw online leven een boost kan geven? In dit artikel beschrijven we de 9 beste Android Browsers.


Wat is belangrijk bij het kiezen van een Android browser?

Niet iedere browser is hetzelfde. Datzelfde geldt ook voor iedere internetgebruiker. Het kan dus zijn dat de ene browser minder geschikt is dan de andere. Maar hoe kies je de beste browser en waar moet je op letten? Het antwoord op die vraag is vrij eenvoudig. Bij het kiezen voor een browser gaat het voornamelijk om de snelheid, de mate van anonimiteit en de extra opties. Zo zijn sommige browsers uitgerust met dashboards voor notificaties, add blockers of kunnen ze synchroniseren met je desktop of laptop. Het voordeel is dat vrijwel alle browsers gratis te downloaden zijn. Je kunt dus gewoon een aantal browsers installeren en zelf ontdekken welke het beste bij je past.


Dit zijn de 9 beste Android browsers


1# Brave Browser – Gratis

De Brave Browser is relatief nieuw, maar heeft zijn strepen in de onlinewereld al verdiend. De gratis Android Browser heeft namelijk een ingebouwde add blocker, waardoor je nooit meer extra data verspild door het laden van reclames. Ook is surfen een stuk veiliger omdat overal automatisch HTTPS wordt toegepast. Een leuke extra functie is dat de app zelf bijhoudt hoeveel tijd en data je hebt bespaard tijdens het surfen omdat je niet hoeft te wachten advertenties die moeten laden. Websites laden in de Brave Browser namelijk tot wel 8 keer sneller dan bij populaire browsers. Uiteraard heeft de app ook alle standaard functies zoals het opslaan van favorieten, geschiedenis en een incognito modus. Dat maakt Brave Browser een echte allround browser die meer dan geschikt is voor de meeste internetgebruikers.


2# Dolphin Browser – Gratis

blank

Bij de Dolphin Browser draait alles om slim browsen. De meeste extra’s die de app biedt zijn dan ook niet hoogstnoodzakelijk, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat je een stuk sneller en gebruiksvriendelijker kunt surfen. Zo kun je werken met zogenaamde ‘gestures’. Je tekent dan een figuurtje en linkt dat aan een website. Iedere keer dat je dit figuur op het scherm tekent, opent die website zich automatisch. Ga je bijvoorbeeld vaak naar Facebook, dan maak je een gesture aan met de hoofdletter ‘F’. Als je die F hebt getekend, opent Dolphin direct je tijdlijn. Dolphin zorgt er hiermee voor dat je veel sneller kunt schakelen tussen verschillende zoekopdrachten. Ook maakt de browser een connectie met G-kracht sensoren in je telefoon. Wil je schakelen tussen twee tabbladen, dan schud je de telefoon gewoon naar links of naar rechts. Zo kun je eenvoudig met één hand je telefoon bedienen en aantekeningen maken met je andere hand.


3# Ecosia Browser – Gratis

blank

De Ecosia Browser is waarschijnlijk de meest unieke browser in dit lijstje. Dat geldt alleen niet voor de functies. Die zijn namelijk vrij normaal. Zo beschik je over een lijst met favorieten, tabbladen en een incognito modus. De reden dat de Ecosia Browser het heeft gehaald tot deze lijst komt omdat het een milieuvriendelijke browser is. De app doneert namelijk tot wel 80% van zijn winst voor het planten van bomen. Dat is natuurlijk een prachtig doel, wat het een stuk draaglijker maakt als je weer eens een advertentie te zien krijgt. De app is wel gewoon gratis voor zijn gebruikers.


4# Firefox Focus – Gratis

blank

Vrijwel iedereen kent Firefox. Het is een populaire browser die vaak wordt gebruikt door mensen die niet al hun gegevens met enorme bedrijven zoals Google willen delen. Maar Firefox heeft ook een nieuwere browser. Firefox Focus is voornamelijk gericht op een anonieme ervaring. Zo surf je standaard in incognito modus en zit er een vrij goede add blocker in de browser ingebouwd. Daarbij zorgt de app er ook nog eens voor dat website trackers worden geblokkeerd. In een tijd waarin privacy steeds belangrijker wordt, lijkt Firefox Focus perfect aan te sluiten bij die groeiende vraag. Wel is het even wennen om te werken met zo’n anonieme browser. Je wachtwoorden worden bijvoorbeeld niet opgeslagen, waardoor je wel een goed geheugen moet hebben om overal nog te kunnen inloggen.


5# Google Chrome – Gratis

blank

Hoewel de browser op zichzelf niet heel speciaal is, moet Google Chrome toch echt in dit lijstje voorkomen. Het is namelijk gewoon een prima browser waar je vrijwel alles mee kunt. Het grootste voordeel van Google Chrome is waarschijnlijk dat het synchroniseert met al je andere apparaten. Zo kun je eenvoudig de online zoektocht van je telefoon voortzetten wanneer je achter je computer gaat zitten. Favorieten en zoekopdrachten zijn dan namelijk gewoon gesynchroniseerd. Chrome is daarnaast ook goed in het onthouden van je wachtwoorden en het zit vaak standaard op je telefoon geïnstalleerd wanneer je hem aanschaft. Het enige wat er nog mist aan Google Chrome is de mogelijkheid om volledig anoniem te surfen.


6# Kiwi Browser – Gratis

De Kiwi Browser is net even anders dan de andere browsers. Hoewel de app nog redelijk nieuw is, maakt dat hem toch een interessante overweging. Het ontwerp is gebaseerd op Chromium, maar toch zal je wel wat kleine veranderingen in het ontwerp opmerken. Zo bevindt de adresbalk zich onderaan het scherm, wat handig is als je niet zulke grote handen hebt en de telefoon met één hand moet bedienen. Andere voordelen zijn een geïntegreerde add blocker, nacht modus voor AMOLED schermen en een behoorlijk snelle laadtijd van de pagina’s. Uiteraard kun je ook gewoon de standaardfuncties gebruiken die iedere browser heeft. Het enige minpuntje aan Kiwi is dat je het nog niet kunt synchroniseren met andere browsers op je desktop. Als die optie er ooit nog bijkomt behoort Kiwi Browser ongetwijfeld tot de top 3 beste Android Browsers.


7# Lightning Browser – Gratis en betaald

De Lightning Browser is een interessante optie als je op zoek bent naar een volledig anonieme internetervaring. Het is namelijk mogelijk om via Orbot te verbinden met de TOR-browser. Dit zorgt ervoor dat je voortaan volledig anoniem kunt surfen op je telefoon. Lightning heeft gelukkig ook begrepen hoe je een browser ontwerpt. Het ziet er namelijk eenvoudig en overzichtelijk uit. Toch liever iets aanpassen aan het design? In dat geval kun je zelf een thema kiezen voor de browser. Je kunt de gratis versie van de app downloaden en die werkt gewoon prima. Wil je gebruik maken van de add blocker en een ongelimiteerd aantal tabbladen kunnen openen, dan moet je voor ongeveer 1,5 euro de betaalde versie aanschaffen.


8# Naked Browser – Gratis

Heb je geen hoge eisen als het gaat om design? In dat geval is de Naked Browser de beste keuze in dit rijtje. Het verdient absoluut geen schoonheidsprijs, maar is daardoor wel in staat om zijn concurrenten te snel af te zijn. Browsen gaat met de Naked Browser namelijk heel erg snel. De naam ‘Naked’ komt overigens van het feit dat je gegevens veilig zijn. Er wordt namelijk geen informatie doorverkocht en je kunt dus gewoon met een gerust hart het internet op. Uiteraard heb je wel gewoon standaardopties zoals geschiedenis, favorieten en snelkoppelingen.


9# Opera Browser – Gratis

Ben je op zoek naar een browser die automatisch reclames blokkeert, maar ook helpt om je data te besparen? Opera Browser is dan een geschikte keuze. Er zit namelijk standaard een add blocker in en de browser comprimeert alle video’s voordat ze worden geladen. Zo bespaar je een flinke hoeveelheid data. De Opera Browser heeft daarnaast een handig dashboard. Hier kun je pictogrammen plaatsen van je favoriete websites en zo op de hoogte gehouden worden van notificaties. Het design van de Opera Browsers is erg stijlvol en functioneel. Het is dus niet voor niets dat ze in 2018 de winnaar waren van de RedDot Award voor het beste interface design. Er zijn verschillende varianten van de Opera Browser te downloaden. Welke versie je download is afhankelijk van je wensen. Op de website van Opera kun je zien welke onderlinge verschillen de browsers hebben.


Het kiezen van de juiste Android browser is vooral gebaseerd op je eigen voorkeuren. De meeste mensen kiezen het liefst voor een wat meer anonieme browser. Dat komt vooral omdat ze twijfelen of grote bedrijven zoals Google wel zoveel informatie over hen zouden moeten verzamelen. Wil je meer over hoe je anoniem kunt surfen op je Android telefoon? Bekijk dan ook ons artikel over de VPN voor Android.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag