Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je (online) noten leren lezen?

Hoe kun je (online) noten leren lezen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Noten leren lezen is handig als je een muziekinstrument wilt leren spelen. Je kunt een instrument wel bespelen zonder noten te lezen, maar het lezen van het muziekschrift geeft je de kans om allerlei mooie stukken na te spelen. Het notenschrift is niet moeilijk, maar vraagt even wat doorzettingsvermogen om te leren. De één heeft daar een wat beter geheugen voor dan de ander. Hoe kun je nu noten leren lezen? Daar zijn allerlei manieren voor. Duur hoeft het ook niet te zijn. In dit artikel zochten we voor je uit hoe je het beste noten kan leren, op een ontspannen effectieve manier. Van video’s tot apps: hier lees je er alles over.


Waarom is het interessant om noten te leren lezen?

Naast dat je allerlei muziekstukken of liedjes kan opzoeken om te spelen, heeft noten lezen nog meer voordelen. Zeker voor de liefhebbers.
Wat zijn de voordelen van noten kunnen lezen:

 • Als je noten kan lezen, zou je na wat ervaring zelf een muziekstuk kunnen schrijven.
 • Je kunt mooie oudere muziekstukken lezen.
 • Technisch gezien leer je de muziek beter begrijpen.

Noten leren hoeft niet per se voordat je een instrument leert te spelen. Veel mensen leren muziek maken door eerst vertrouwd te raken met het instrument. Aan het leren lezen van noten kan je dus beginnen wanneer je wilt. Het is als het ware een toevoeging aan het spelen van een instrument, maar het is niet noodzakelijk. Wel is noten lezen bij bijvoorbeeld de piano belangrijker dan als je wilt drummen of gitaarspelen in een band.

In dit artikel geven we tips voor als je noten wilt leren lezen. Dit kan op verschillende manieren, zoals door middel van boekjes of met een handige app. Als je lid bent van een muziekschool kan je docent je er natuurlijk ook mee helpen. Hij of zij kan je niet alleen ondersteunen met het leren van noten, maar zal ook samen met je kijken wat je ambitie is en welke methode het beste bij je past. In deze blog kan je je alvast oriënteren.

 


De basis om noten te leren lezen

Noten leren lezen gaat makkelijker als je de basis al weet. Met de basis bedoelen we de onderdelen van het notenschrift en wat ze betekenen. Door je alvast te verdiepen in de basis, is het muziekschrift niet meer volslagen vreemd als je het ziet.
Hier gaan we snel door het notenschrift heen, zodat je al een idee hebt:

 • De notennamen, aangeduid met de letters A, B, C, D, E, F en G. Er zijn meer dan deze 7 noten, maar na de G begin je opnieuw met A.
 • De notenbalk, 5 lijnen boven elkaar
 • Toonhoogte, dit is de plaats van de muzieknoot op, of tussen één van de 5 lijnen.
 • G sleutel, staat aan het begin van de notenbalk en wordt gebruikt om te bepalen waar de noot G wordt geplaatst op de notenbalk.
 • F sleutel, wordt gebruikt om de lagere noten te noteren
 • Toonlengte: deze lees je af aan de vorm van de noot. Hoe meer details een noot heeft, hoe korter deze klinkt.
 • Maatsoort: naast de G en F sleutel staan twee cijfers boven elkaar. deze geven de maat aan, zoals bijvoorbeeld een vierkwartsmaat.
 • Maatstrepen, deze verticale strepen vertellen je wanneer er een nieuwe maat begint.
 • Hulplijntje voor noten die geen plaats hebben op de notenbalk, dus die qua toonhoogte niet op, of tussen de 5 lijnen valt.

Met deze basis wordt het noten leren alweer wat makkelijker, omdat je hiermee weet waar je op moet letten of naar moet kijken.


Haasten hoeft niet: leer noten in kleine stappen.

Iets leren kost altijd tijd. Dat geldt ook als je graag noten wilt leren lezen. Waarschijnlijk hoef je er niet mee te haasten, dus waarom zou je je druk maken? Om het voor jezelf prettig en interessant te houden, kan je het beste noten leren lezen in kleine stapjes. Door het leren niet te forceren, hou je er plezier in en kan je het op een natuurlijke manier onder de knie krijgen.
Leer steeds een klein stukje van het notenschrift, en als je dit goed onder de knie hebt, kan je weer een stukje verder oefenen.

Hou bij het leren lezen van noten in gedachten dat het een hulpmiddel is bij het muziek maken, maar voor de meeste mensen geen doel op zich. Het kunnen lezen van noten kan een ondersteuning zijn bij het muziek maken, en helpt je bij het leren van leuke nieuwe nummers spelen.

blank

 


Noten oefenen met muziekpapier

Oefenen met muziekpapier is één van de manieren om goed noten te leren lezen.  Als je thuis geen leeg muziekpapier hebt, kan je leeg muziekpapier online downloaden of kopen bij een muziekspeciaalzaak.
Als je muziekpapier download, kan je een Word bestand openen, de ‘muziekpapierafbeelding’ erin zetten en het muziekpapier uitprinten. Je hebt hier dus wel een printer voor nodig. Als je die niet hebt, is het kopen van een pakket muziekpapier (voor een paar euro) wellicht handiger.

Het volgende kan je oefenen met muziekpapier:

 • Het tekenen van de G sleutel en de F sleutel leert je waar ze geplaatst worden op de notenbalk
 • Schrijf de noten voor je rechterhand op: dit zijn C, D, E, F en G.
 • Schrijf de noten voor je linkerhand op, dit zijn F, G, A, B en C.

Zoek een eenvoudig liedje op en probeer er de noten ervan te lezen en op te schrijven.

Je kan onder meer muziekpapier vinden op de website Muziek Leren Lezen.


Noten leren lezen met behulp van apps

Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen om op een ontspannen en speelse manier noten te lezen. De meeste daarvan kosten een paar euro. Het voordeel van zo’n app is dat je deze overal kan gebruiken en dat het uitnodigt om een paar keer per dag kort te oefenen. Er zijn met name veel Engelse apps om noten te leren lezen. Laat je daardoor niet teveel afschrikken, want in het Engels hebben de noten dezelfde naam als in het Nederlands.
Een paar voorbeelden van zulke apps zijn:

 • Music Sight Reading: app die je laat oefenen met alle noten, ook de G en F sleutel. Het design is erg basic en een beetje saai, maar de app is wel functioneel.
 • Note Fighter: leuk aangeklede app in het ‘Steampunk’ thema om noten te leren lezen. Hou er bij deze app wel rekening mee dat hij alleen de G sleutel laat zien in de oefeningen, en niet de F sleutel.
 • Note trainer Lite: met deze app wordt er ook geoefend met de G sleutel en de F sleutel. Ook onthoudt deze app welke noten je moeilijk vindt.
 • De app ‘Theory Lessons’ van de website Music Theory: met de app Theory lessons kan je noten leren lezen (wel Engelstalig).
 • Earz, uitgebreide app op het gebied van noten en muziek. Wordt ook veel gebruikt door muziekdocenten.
 • Music Notiation Training: Goede app om noten te leren lezen. Er worden elke keer noten op de muziekbalk geplaatst, en jij moet aangeven welke het zijn. Handig is dat je op deze app met de verschillende sleutels kan oefenen.

Wat betreft noten lezen, is er dus een prima keuze qua apps om mee te oefenen. Zo kan je kijken welke app het beste past bij jou. Hou er wel rekening mee dat je voor sommige apps moet betalen. Dit gaat meestal om een paar euro en zorgt voor veel voordelen. De betaalde versies van apps zijn vaak ook uitgebreider, deze bieden meer oefeningen.


Online platform Muziek Leren Lezen

Muziek Leren Lezen is een Nederlandse website met allerlei oefeningen voor wie noten wil leren lezen. We noemen deze website apart op, omdat dit één van de weinige sites in het Nederlands is, waarmee je kan oefenen met muzieknoten. Er zijn veel mensen die toch het meest comfortabel leren in het Nederlands, en in dat geval is Muziek Leren Lezen een uitkomst.

Op het platform Muziek Leren Lezen kan je allerlei oefeningen gratis doen. Als je ervoor kiest om betaald lid te worden, staat er nog veel meer lesmateriaal tot je beschikking. Ook krijgen leden extra snel antwoord op lesvragen, maar krijgen zij geen reclame op de website te zien.
Het leuke van de website Muziek Leren Lezen, is dat er telkens nieuw lesmateriaal wordt toegevoegd.


Notenschrift leren met behulp van een boek

Als je niet zoveel hebt met apps, of gewoon weleens wat anders wilt dan voortdurend achter een scherm zitten kan je natuurlijk ook noten leren met behulp van een boek. Er zijn allerlei boeken op dat gebied verkrijgbaar, zoals:

 • De kleine Noten Lezen voor Dummies
 • Basiscursus muziekleer
 • Spelen met noten, maat en ritme, John van der Stok

Er zijn ook boeken die zich richten op noten leren lezen in combinatie met een bepaald instrument zoals de piano. Het boek sluit dan extra goed aan bij wat je doet, en dat is dus nóg handiger.


Notenschrift leren door middel van video’s

Tegenwoordig zijn er overal wel video’s of tutorials, zoals ze genoemd worden, te vinden. Zo ook om noten te leren lezen. Een Nederlandse video op dat gebied kan je bijvoorbeeld vinden op de website pianoles van René of door het volgen van een cursus pianospelen.
Ook op Youtube kan je prima googelen naar allerlei video’s met uitleg en tutorials over noten lezen, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Een voordeel van de grote keuze in video’s is dat je je kan oriënteren op welke oefeningen wel en niet bij je passen. Ook zal de ene uitleg je meer liggen dan de andere.


Er zijn veel manieren om noten te leren lezen, welke past bij jou?

Noten lezen lijkt op het eerste gezicht misschien ingewikkeld, maar iedereen kan het leren. Het leuke is dat je het op allerlei manieren onder de knie kan krijgen.
Twee dingen zijn belangrijk als je noten wilt leren lezen: het doorlezen van de basis (notenbalk, G sleutel, F sleutel en maatsoort) en het is het beste om in kleine stapjes te leren. Zo hou je het prettig voor jezelf en probeer je niet teveel in één keer. Over het algemeen is het handig om noten te kunnen lezen, maar het is niet noodzakelijk. Je hoeft er dus niet mee te haasten.

Noten leren lezen kan tegenwoordig op een heel leuke manier met apps. Er zijn allerlei verschillende apps beschikbaar (betaald en gratis) om het notenschrift mee te leren. Veel van deze apps zijn Engelstalig, maar de noten hebben in het Engels dezelfde naam.

Andere manieren om het notenschrift te leren is oefenen met muziekpapier, oefenen met behulp van een boek, of het kijken van een online video.
Door alle mogelijkheden kan je de methode altijd afwisselen, en natuurlijk kijken wat het beste werkt voor jou. Als je muziekles hebt, kan je docent daarin adviseren.

 

blankfoto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag