Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is glasvezel internet en wat zijn de voordelen?

Wat is glasvezel internet en wat zijn de voordelen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Internet. Daar kunnen we vandaag de dag echt niet meer zonder. We willen altijd online zijn, zowel op onze mobiele telefoon als op onze computer, tabloid of Playstation. Sterker nog, de frustraties lopen hoog op als een  pagina niet snel laadt of als je heel lang moet wachten tot een video gebufferd is. Herkenbaar? Misschien is glasvezelinternet dan wel de oplossing voor jou. In dit artikel lees je wat glasvezelinternet is en wat de voordelen zijn. We verklappen alvast dat snelheid één van de vele voordelen van glasvezelinternet is!


Wat is glasvezel (internet)?

Glasvezel is een splinterdunne vezel die gemaakt is van een speciaal soort glas. Het wordt veel gebruikt om informatie via laserlicht te verzenden. Door het laserlicht op zeer hoge snelheid aan en uit te schakelen worden digitale gegevens doorgegeven. Hoe sneller de laser knippert, hoe sneller de informatie-overdacht gaat. Hoe het precies werkt is misschien ingewikkeld om te begrijpen, maar feit is dat dit de ideale manier is om razendsnel informatie over en weer te sturen. Signalen van de telefoon, televisie, het internet en up- en downloads worden allemaal omgezet in digitaal signaal.

Toepassingen van glasvezel internet

Zoals hierboven al kort werd aangestipt, wordt glasvezel gebruikt om te uploaden en downloaden, televisie te kijken, op het web te surfen en te telefoneren. Eigenlijk kun je er hetzelfde mee doen als met kabelinternet en ADSL-internet. Oftewel, het is een alternatief voor andere vormen van internet, waar we later in dit artikel nog even op terug komen.


Wat zijn de voordelen van glasvezel internet?

Bovenstaand verhaal klinkt een beetje ingewikkeld, waarschijnlijk sta je nog niet direct op het punt om over te stappen. Dat komt vanzelf, als je onderstaande voordelen even doorleest. Want wat kan glasvezel internet jou opleveren ten aanzien van ‘regulier’ internet?

De snelste internetverbinding van het moment

Onderzoekers proberen nog steeds te achterhalen welke snelheden je met glasvezelinternet kunt behalen. De maximumcapaciteit is nog steeds niet bereikt. In ieder geval is bekend dat je met het glasvezel internet netwerk tot wel 1 Gbits aan snelheid bereiken. Wat zegt dat nou eigenlijk? In vergelijking met de gemiddelde ADSL-kabels, is het internet tot meer dan 2 keer zo snel. Kabelinternet haalt namelijk snelheden van maximaal 400 Mbit/s, terwijl glasvezel internet snelheden tot 1 Gbit/s haalt.

Gelijke snelheid uploaden en downloaden

Als je nu een snelheidstest zou doen met je huidige internet, zul je zien dat de downloadsnelheid stukken hoger ligt dan de uploadsnelheid. Zo duurt het langer om een document op het internet te zetten dan om een document te downloaden. Hetzelfde geldt voor YouTube, een filmpje uploaden duurt vaak langer dan een filmpje bekijken. Niet iedereen zal hier hinder van ondervinden, maar toch is het mooi meegenomen dat glasvezelinternet een einde maakt aan deze assymmetrische internetsnelheid. Door te internetten via glasvezels wordt uploaden en downloaden (verzenden en ontvangen) van informatie even snel.

Een stabiele internetverbinding

Heb je ook het gevoel dat je het ene moment razendsnel surft en het volgende moment ellenlang moet wachten tot een pagina geladen is? Dat kan dan te maken hebben met verschillende dingen. Wat precies de oorzaak is, is voor nu niet zulke hele informatie. Het is belangrijker om te weten dat glasvezel internet een stabiele internetverbinding tot stand brengt. Oftewel, je hebt continu dezelfde snelheid internet. Dat betekent in de praktijk dat je ‘s avonds nooit meer moet wachten tot je serie ‘gebufferd’ is. En dat jouw telefoon een website even snel laadt als jouw laptop. Et cetera. Glasvezelinternet verzorgt dezelfde snelle, stabiele ervaring over al jouw apparaten.

Meerdere aanbieders

Wie graag internet wil afsluiten stuit op een aantal grote internetproviders. Er zijn een paar aanbieders die het kabelnetwerk als het ware beheren, zij zijn de enigen die internetverbindingen uitbrengen. Jammer, want zo heb je als consument weinig aanbieders om uit te kiezen. Bij glasvezel internet heb je veel meer keuze qua aanbieders. Hoe werkt dat precies?

Het glasvezelnetwerk is een open netwerk. Dat betekent in principe dat iedereen daar zijn diensten op mag aanbieden. Dus dat resulteert in het feit dat je uit tientallen glasvezelinternetaanbieders kunt kiezen tegenover een paar kabelinternetaanbieders.

Nieuwste technologie

Als je via het glasvezel netwerk internet, maak je gebruik van de nieuwste technologie op het gebied van internet. Dat betekent dat je het maximale haalt uit jouw internetverbinding van wat er op dit moment mogelijk is. Waarschijnlijk wordt dit in de toekomst nog veel meer toegepast vanwege bovenstaande voordelen.


Wie legt het glasvezelnetwerk aan?

Dat er meerdere providers zijn betekent nog niet dat iedereen het glasvezelnetwerk handmatig gaat aanleggen. Op dit moment wordt 80% van het glasvezel aangelegd door Reggefiber, een dochterondernemer van KPN. Zij leveren zelf geen diensten aan, maar aanbieders kunnen hun diensten via hun netwerk aansluiten. Daarnaast is Reggefiber verantwoordelijk voor het onderhoud van het netwerk. Dus als er ergens een storing is, dan is Reggefiber de eerste die dit probeert op te lossen. Gelukkig komen er relatief weinig storingen voor. Volgens de Consumentenbond (2018) is het aantal gemelde storingen voor glasvezelinternet aanzienlijk lager dan het aantal storingen voor andersoortig internet.

De twee-na-grootste aanbieder van glasvezelinternet is CIF, een investeringsmaatscahppij. Zij leggen vooral glasvezelinternet aan in Westland en Twente. Daarnaast zijn er nog enkele lokale aanleggers zoals Kabelnoord, CAI Harderwijk en Stichting Kabelnet Veendam. Ook zij verzorgen sommige gemeenten van glasvezelinternet. Ten slotte zijn er nog wat lokale burgerinitiatieven. Via welke aanlegger jij straks internet, ligt er maar net aan wie er in jouw regio actief is. Waarschijnlijk Reggefiber.


Kan ik glasvezelinternet ontvangen?

Kabelinternet is vrijwel overal beschikbaar, maar dat is voor glasvezelinternet (nog) niet het geval. Via deze online checkapplicatie kun je controleren of glasvezel in jouw straat al beschikbaar is. Als het op dit moment nog niet mogelijk is kun je er vanuit gaan dat er in de nabije toekomst alsnog glasvezel wordt aangelegd. De grootste aanbieder, Reggefiber, is namelijk bezig om wijk voor wijk aan te sluiten op het razendsnelle glasvezelnetwerk.

Hoe wordt glasvezelinternet aangesloten?

Zoals hierboven ook al benoemd, sluit Reggefiber een voor een alle wijken aan. Als jouw wijk ‘aan de beurt’ is word je hierdoor op de hoogte gesteld middels een informatiefolder. Daarnaast komt er altijd een Reggefiber medewerker langs die dit even komt toelichten. Je moet altijd toestemming geven om het glasvezelnetwerk tot in je huis aan te leggen. Het is belangrijk om deze toestemming te verlenen als je op termijn van plan bent om glasvezelinternet te gaan gebruiken. De aanleg is gratis, dus over die kosten hoef je je niet druk te maken.

Glasvezel provider uitkiezen

Er zijn een aantal glasvezel aanbieders die aan de deur hun diensten komen verkopen. Zoals je waarschijnlijk wel weet kunnen deze mensen goed verkopen. Laat je echter niet bij de eerste de beste deurverkoper verleiden tot een aankoop. Je kunt beter eerst even prijzen en aanbieders vergelijken, bijvoorbeeld door op het internet aanbieders te vergelijken. Daarna kun je natuurlijk – goed geïnformeerd – besluiten om alsnog bij die aardige jongen of meid aan de deur jouw vezelinternet af te sluiten.


Wat kost glasvezel internet?

Een beetje de hamvraag. Want na het lezen van de voordelen van glasvezelinternet wil jij natuurlijk wel weten wat je betaalt voor een verbinding. De kosten hangen af van:

  • Aanbieder
  • Download/upload snelheid
  • Digitale televisie zenders
  • Wel/geen telefonie

Welk abonnement het beste bij jou past ligt er natuurlijk aan wat je van het abonnement verwacht. De meest gekozen abonnementen zijn de abonnementen met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Voor dergelijke abonnementen ben je gemiddeld €50 per maand kwijt. Opzich valt dat reuze mee, als je bedenkt dat Ziggo ook €60 per maand vraagt voor een televisie/internet/telefonie combinatie.

Lees recensies

Over bestaande providers van kabelinternet en ADLS-internet hebben de meeste mensen wel een mening. Je weet ongeveer wat voor imago een aanbieder heeft (duur/goedkoop, snel/langzaam, goede/slechte service). Dat ligt natuurlijk anders voor glasvezel aanbieders. Zij zijn relatief ‘nieuw’ en je weet minder goed wat je kunt verwachten. Lees daarom eens recensies van andere mensen die internetten en telefoneren via dezelfde aanbieder!

Let op aanbiedingen

Eigenlijk heeft elke internetprovider wel aanbiedingen, of ze nou glasvezel of kabel aanbieden. Dus als je een keuze hebt gemaakt voor een aanbieder kun je wellicht een paar weken wachten tot er een leuke aanbieding verschijnt. Zo heb je dezelfde voordelen voor een gereduceerd tarief!



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag