Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kan ik mijn IP-adres veranderen?

Hoe kan ik mijn IP-adres veranderen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De privacy is een hot item in de huidige digitale wereld. In Nederland maken veel politieke partijen zich bijvoorbeeld zorgen over de privacy van de Nederlandse burgers. Ondertussen zijn er meerdere instanties en organisaties in het leven geroepen om de privacy van de Nederlandse burgers te waarborgen.

Maar, waarom is de privacy eigenlijk zo’n hot item? Dat heeft allemaal met de opkomst van het internet te maken. Men deelt tegenwoordig van alles op het internet. Een status delen op Facebook, een leuke vakantiefoto op Instagram zetten of het spelen van een spelletje op je smartphone; alles speelt zich tegenwoordig in de digitale wereld af. De digitale wereld is echter geen fysieke wereld; ‘alles hangt ergens in de lucht’. Dit heeft tot gevaar dat mensen met kwade bedoelingen gemakkelijk met jouw gegevens aan de haal kunnen gaan. Het is voor hackers bijvoorbeeld mogelijk om in jouw computer in te breken. Men kan dan exact zien welke websites je in het verleden heb geraadpleegd. Een handige hacker kan bovendien op die manier jouw privé gegevens achterhalen, zoals bijvoorbeeld de wachtwoorden van je Social Media accounts.

Mede door alle gevaren zijn veel instanties bezig om het internet veiliger te maken. Eén van de maatregelen die je zelf kan nemen, is door het veranderen van je IP-adres.

Waarom zou je je IP-adres willen veranderen?

Er zijn meerdere redenen om je IP-adres te willen veranderen. De belangrijkste redenen zijn toch wel de privacy en de mogelijk om onbeperkt te kunnen surfen op het internet.

De websites houden tegenwoordig steeds meer data bij van alle bezoekers. Mede daarom kan je privacy flink aangetast worden als je met je eigen IP-adres op het internet surft. Mede daarom geven veel mensen er de voorkeur aan om een ander IP-adres te gebruiken.

Een andere reden om een ander IP-adres te gebruiken, is om toegang te krijgen tot Netflix en andere streamingsdiensten. Dergelijke streamingsdiensten hebben geografische blokkades ingesteld. Dat betekent in feite dat je alleen de films en series kan zien zoals ze zijn ingesteld voor jouw geografische locaties. Het aanbod van films en series in het buitenland is daardoor anders dan het aanbod in Nederland. Als je een ander IP-adres gebruikt, kan je die blokkade omzeilen.

IP adres veranderen door een VPN server

Als je je IP-adres wil veranderen, kan je gebruik maken van een VPN server. Een VPN server is in feite een versleuteld doorgeefluik tussen het internet en jouw computer. Met behulp van een VPN server kan je geoblokkades van bijvoorbeeld Netflix omzeilen. Om de werking van een VPN server te verduidelijken, gebruiken we onderstaand voorbeeld van Netflix. De situatie is als volgt: jij bent op vakantie in Frankrijk, maar je wilt het Nederlandse aanbod op Netflix kijken.

In dat geval gebruik je een VPN server; deze server geeft aan de website van Netflix door dat jij je in Nederland bevindt, waardoor je het geschikte aanbod van series en films wél kan zien. In de werkelijkheid bevindt je je echter in Frankrijk. De VPN server verkrijgt de informatie van de website van Netflix en toont dit vervolgens op jouw computer. In feite is een VPN daarom een doorgeefluik, maar wel een doorgeefluik die jouw locatie ietwat aanpast. Op die manier is het wél mogelijk om de gewenste series en films op Netflix te kijken, terwijl je zelf in het buitenland zit.

De beste VPN-providers
Hierboven hebben we kort toegelicht hoe het mogelijk is om tóch Netflix in het buitenland te kijken. We kunnen ons echter goed voorstellen dat de term ‘VPN’ nog enigszins wat vraagteken oproept. Die vragen zijn alleen te beantwoorden als je daadwerkelijk gebruik maakt van een VPN-provider. Je komt er dan vanzelf achter hoe het exact werkt. Om je op weg te helpen, kan je hieronder de grootste en belangrijkste VPN-providers vinden. Raadpleeg direct de websites van deze VPN-providers en ga genieten. De VPN-providers zijn als volgt:


Goose VPN

Goose VPN

Deze VPN-provider heeft ruim 50 servers wereldwijd staan en kenmerkt zich vanwege het feit dat het van oorsprong Nederlands is. GooseVPN is de eerste Nederlandse VPN-provider die wereldwijd actief is. Het voordeel hiervan is bijvoorbeeld dat de website van GooseVPN ook in het Nederlands beschikbaar is. GooseVPN houdt het aanbod van abonnementen erg simpel; je hebt de keus uit 2 verschillende abonnementen. Je kan kiezen voor het basispakket voor €2,99 per maand of voor het Unlimited pakket voor €12,99 per maand.

Bezoek Goose VPN
NordVPN

NordVPN

Deze VPN-provider is één van de marktleiders en dat is te danken aan het aanbod van ruim 735 servers. Het hoofdkantoor van NordVPN is op Panama gevestigd, waardoor de VPN-provider een zero-logs beleid kan hanteren. Dit houdt in dat ze niks registeren van datgene wat je doet als je gebruik maakt van de VPN-server. Tevens kan je bij NordVPN 6 apparaten tegelijkertijd gebruiken.

Bezoek NordVPN
IPVANISH

IPVANISH

Het team achter IPVANISH bestaat uit allerlei IT-specialisten die al meer dan 20 jaar ervaring hebben. Mede daardoor heeft IPVANISH zich sinds 2012 stormachtig ontwikkeld. Deze VPN-provider heeft momenteel ruim 750 servers wereldwijd staan. Het kenmerk van deze servers is de snelheid en tevens het feit dat de servers erg stabiel zijn. Een abonnement bij IPVANISH begint al vanaf $6,49 per maand.

Bezoek IPVANISH
PureVPN

PureVPN

Deze VPN-Provider staat al geruime tijd bekend vanwege de snelle en stabiele verbindingen. Met de VPN-servers van PureVPN kan je bijvoorbeeld de geoblokkade van Netflix omzeilen en internet restricties in landen zoals Rusland en China zijn ook te omzeilen.
PureVPN richt zich op een grote groep van gebruikers; zowel voor de Apple toestellen als voor Android toestellen zijn speciale apps uitgebracht. Ook is de website van PureVPN zeer gebruiksvriendelijk. Een groot voordeel van PureVPN is bovendien dat je op hetzelfde moment met 5 verbindingen gebruik kan maken op één account.

Bezoek PureVPN
HideMyAss

HideMyAss

Deze VPN-provider heeft één van de meest beruchte namen binnen de VPN-providers-wereld. Dat is in eerste instantie te danken aan de naam; HideMyAss is een duidelijk naam met een duidelijke achterliggende gedachte. HideMyAss kan momenteel gebruik maken van ruim 770 servers. Deze servers staan verspreid in 190 landen. Dat betekent dus dat je in deze 190 landen gebruik kan maken van een plaatselijke server. Op die manier kan je alsnog naar bijvoorbeeld Netflix in het buitenland kijken. Met alle dank aan HideMyAss.

Bezoek HideMyAss

Hoe veilig is het om je IP-adres te veranderen?

Op deze vraag kunnen we een kort antwoord geven: Ja, het is veilig. Maar, daarbij moet je wel met je gezonde verstand blijven handelen. Dit betekent dat je niet zomaar zelf aan je IP-adres moet gaan knoeien. Je kan beter een kleine maandelijkse vergoeding betalen, zodat je gewoon gebruik kan maken van een veilige VPN server.
Overigens is een VPN server een stuk veiliger dan een proxy server. Bij een proxy server zijn je gegevens namelijk niet versleuteld, waardoor hackers toegang kunnen krijgen tot je gegevens. De gegevens zijn binnen een VPN wel versleuteld.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): VPN

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

NordVPN
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag