Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het risico van het gebruiken van Popcorn Time zonder VPN?

Wat is het risico van het gebruiken van Popcorn Time zonder VPN?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je series en films kijkt via Popcorn Time, dan ben je aan het streamen. Veel mensen weten niet dat de wet geen onderscheid maakt tussen ‘streamen’ en ‘downloaden’. Oftewel, het is hartstikke illegaal om te streamen en de overheid zet steeds meer stappen om ook individuele streamers te beboeten. Door gebruik te maken van een VPN wordt het hen onmogelijk gemaakt om te achterhalen dat jij illegaal series en films streamt. In dit artikel leggen we je haarfijn uit waarom een VPN het risico van het gebruiken van Popcorn Time verkleint. Ook vertellen we jou welke VPN je het beste kunt gebruiken als je risicoloos wil blijven streamen.


Wat is Popcorn Time?

Misschien oud nieuws voor jou, maar Popcorn Time is een dienst die het mogelijk maakt om gratis series en films te streamen. In die zin is het een vergelijkbare dienst met Netflix, behalve dat je voor Netflix moet betalen. Ook is het aanbod op Netflix iets kleiner dan het aanbod op Popcorn Time. Dus je zou zeggen dat er alleen maar voordelen zijn van Popcorn Time. Er schuilt echter wel een addertje onder het gras als je Popcorn Time gebruikt. Zij dragen namelijk geen auteursrechtenvergoeding af, waardoor je de content feitelijk op een illegale manier verkrijgt. Daar kleven de nodige risico’s, wat ons brengt bij de volgende vraag: wat zijn de risico’s van het gebruiken van Popcorn Time?


Wat zijn de risico’s van het gebruiken van Popcorn Time?

Het gebruiken van Popcorn Time in Nederland is illegaal. Al eerder schreven we een artikel over het illegaal downloaden van torrents. Dat is in Nederland volgens de wet niet toegestaan. Bij Popcorn Time stream je een film of serie, dat lijkt misschien niet hetzelfde als het downloaden. Toch is het even strafbaar, want de wet maakt geen onderscheid tussen downloaden en streamen. Het gaat er namelijk om dat jij op een illegale manier toegang verkrijgt tot content waar je anders voor zou betalen. Bijvoorbeeld door een dvd te bekijken of door een kaartje voor de bioscoop te kopen.

Downloaden en streamen van content via Popcorn Time of via een andere dienst is jarenlang door de overheid en door grote filmdistributeurs en producenten door de vingers gezien. Men joeg voornamelijk op de distributeurs die op massale schaal films en series illegaal verspreiden. Zo hoopten ze het probleem vanaf de wortels in te kaderen. Sinds 2017 zet Stichting Brein echter stappen om ook individuele downloaders en streamers van Popcorn Time op te sporen.


Hoe komt Stichting Brein erachter dat ik Popcorn Time gebruik?

Jouw internetactiviteiten zijn niet zo anoniem als je denkt. Het is namelijk zo dat alle online activiteiten worden gekoppeld aan je IP-adres. Een IP-adres is een uniek nummer dat aan iedereen wordt toegekend die een verbinding maakt met het internet. Dus als jij Popcorn Time gebruikt, kunnen de autoriteiten op basis van jouw IP-adres achterhalen wie je bent. Voorheen liep je dan vrij weinig risico, omdat bedrijven niet zomaar jouw IP-adres mochten opvragen. Sinds 2017 heeft Stichting Brein echter de bevoegdheid om individuele IP-adressen op te halen. Dat willen ze gebruiken om individuele streamers te beboeten. Hoewel het beboeten nu nog niet op grote schaal gebeurt, is het een groot risico als je Popcorn Time gebruikt zonder VPN.


VPN om boete voor Popcorn Time te voorkomen

Je leest het goed: een VPN kan de risico’s voor het gebruiken van Popcorn Time aanzienlijk verminderen. Daarvoor zullen we je eerst kort de basisprincipes van een VPN (Virtual Private Network) uitleggen. Een VPN is een service waarmee je beveiligd en anoniem surft. In de context van Popcorn Time is het vooral belangrijk om te weten dat je van de VPN een nieuw IP-adres krijgt. Op deze manier kun je overheidsfilters en speurneuzen van Stichting Brein gemakkelijk ontwijken. Omdat je elke keer een ander IP-adres hebt, wordt het onmogelijk om jouw identiteit te achterhalen. Oftewel, Stichting Brein of de overheid kan onmogelijk bewijzen dat jij illegaal series en films streamt via Popcorn Time. Dus, zonder een VPN te installeren loop je het risico om een boete te krijgen. Met een VPN wordt dit risico geminimaliseerd. Wij zochten voor je uit welke VPN-service je het beste kan installeren als je geen risico wil lopen bij het gebruiken van Popcorn Time:


NordVPN

NordVPN

Tijdens het streamen van een serie of film via Popcorn Time wil je optimale snelheid. Het is natuurlijk vervelend als je beeld continu hapert of je telkens ‘blijft bufferen’. Als jij op volle snelheid wil streamen dan raden we je aan om te kiezen voor NordVPN, een van de snelste VPN-services ter wereld. Er is zelfs een speciale knop waarmee je ziet wat de snelst beschikbare server is. Daarnaast is NordVPN beschikbaar op alle apparaten, zodat je ook via je telefoon of tablet Popcorn Time kunt gebruiken. Je betaalt iets meer voor IPVanish ($10 per maand), maar je krijgt er veel voor terug. Bovendien is er een 7 Dagen Niet Goed Geld Terug Garantie.

Bezoek NordVPN
Goose VPN

Goose VPN

Dit is de eerste Nederlandse VPN-dienst waarmee je volledig anoniem kunt surfen. Dat maakt Goose een perfecte VPN-service om te streamen via Popcorn Time of Kodi. Abonnementen heb je al vanaf €2.99 per maand. Een klein bedrag om de risico’s voor het gebruiken van Popcorn Time te verminderen. Goose is overigens de enige VPN-aanbieder waar je met euro’s in plaats van met dollars en ponden kunt betalen. Handig als je geen creditcard hebt. Wij adviseren om Goose eerst een maand gratis te testen en te verlengen als het je bevalt.

Bezoek Goose VPN
Hide.me

Hide.me

Hide.me is een veilige, anonieme en gebruiksvriendelijke VPN-dienst uit Duitsland. Die gebruiksvriendelijkheid komt onder andere omdat Hide.me een Nederlandstalige website heeft. Handig, want soms is de uitleg over het gebruiken of installeren van een VPN behoorlijk technisch. Dat wordt er niet makkelijker op als alle teksten in het Engels zijn. Daarnaast is Hide.me een van de weinige VPN-aanbieders die een gratis variant aanbieden. Oftewel, Hide.me is de beste keus als je het gebruik van Popcorn Time gratis wil houden. Of als je gratis en anoniem torrents wilt downloaden.

Bezoek Hide.me

Extra informatie over VPN

Een VPN is niet alleen bedoeld om de risico’s van het gebruiken van Popcorn Time te verkleinen. Sterker nog, een VPN heeft een heleboel voordelen. Hierdoor kun je veilig surfen, word je minder snel gehackt op openbare netwerken en heb je toegang tot alle content die je maar wil. Ben je nog steeds niet overtuigd? In dit artikel zetten we alle voordelen van een VPN nog eens voor je op een rijtje.


Andere manieren om de risico’s van Popcorn Time te verkleinen

Er schuilt altijd een risico aan het gebruiken van Popcorn Time, hoewel dat risico bij het gebruik van een VPN minimaal is. Wil je liever geen VPN gebruiken maar ben je toch bang om een boete te krijgen voor het streamen van video’s en films? Dan raden we je aan om een betaald abonnement te nemen op Netflix of op een andere legale streamingdienst. Bijvoorbeeld bij Videoland (een initiatief van RTL) of bij NPO Plus (een initiatief van Nederland 1, 2 en 3). Hier betaal je dan wel een paar euro per maand voor, maar dat is beter dan het risico op een boete van duizenden euro’s. Overigens helpt een VPN ook bij het gebruiken van betaalde, legale streamingdiensten. Het is namelijk zo dat Nederlandse content soms niet beschikbaar zijn in het buitenland. Balen als je op vakantie de nieuwste aflevering van Wie is de Mol of Expeditie Robinson wil kijken.

Met een VPN kun je zogenaamd surfen vanuit Nederland, waardoor je zelfs op de andere kant van de wereld op de hoogte blijft van jouw favoriete programma’s. Daarnaast is het zo dat Netflix’ aanbod per land verschilt. Met een VPN kun je de content uit andere landen als het ware ontgrendelen. Dus eigenlijk ben je bij het kijken van series en films altijd gebaat bij een VPN.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): VPN

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

NordVPN
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag