Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Overzicht met gratis VPN diensten

Overzicht met gratis VPN diensten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil je gebruikmaken van een VPN dienst? Dan is het een mogelijkheid om eerst de gratis versie van de VPN provider uit te proberen. Zo kom je te weten hoe de dienst werkt en of deze aan je wensen voldoet. In dit artikel geven we advies over de beste gratis VPN diensten en providers.

Gratis VPN-varianten

Er zijn een aantal providers die een gratis VPN-variant aanbieden:


Tunnelbear

Tunnelbear

Naast een betaalde variant, biedt Tunnelbear een gratis versie van hun dienst aan. De gratis versie heet ‘Little’. Met deze gratis variant van Tunnelbear heb je toegang tot alle servers met een goede snelheid. Ook zijn de encryptie en het protocol betrouwbaar.

Tunnelbear heeft 20 servers in 20 verschillende landen staan. Ze hebben dus een server in elk land waar je geo-geblokkeerde content van wil zien. Verder is de software en de app zeer gebruiksvriendelijk. Ook zonder technische kennis, kun je hier goed gebruik van maken. De VPN dienst ondersteunt het OpenVPN protocol. Hierdoor is het dus mogelijk om Tunnelbear op diverse apparaten te gebruiken.

Bezoek Tunnelbear
CyberGhost

CyberGhost

CyberGhost is een ‘gratis service’, die veel te bieden heeft. Zo is het mogelijk om verbinding te maken met de ‘free servers’ van CyberGhost. Dit zijn voldoende servers. Verder krijg je als gratis klant dezelfde snelheid als de betalende gebruikers.

Deze gratis VPN dienst heeft wel wat beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om torrents te downloaden. Met de betaalde versie kan dit wel. Daarnaast is de wachttijd om verbinding te maken met een server redelijk lang. Het duurt minimaal 17 seconden. Het kan ook voorkomen dat de gratis servers allemaal bezet zijn en dat je moet wachten tot er weer plek is. Een ander nadeel van deze gratis versie is, dat je deze maximaal 3 uur achter elkaar kunt gebruiken.

Bezoek CyberGhost
ZenMate

ZenMate

ZenMate heeft een gratis versie ontwikkeld voor Chrome en Firefox. Ook is er een gratis app voor Android en Apple. ZenMate heeft servers staan in 23 landen. Met het gratis abonnement is het aantal servers waar je connectie mee kunt maken zeer beperkt. Hiermee heb je enkel toegang tot de servers in Hong Kong, Duitsland, de Verenigde Staten en Roemenië. De software van de gratis variant is zeer gebruiksvriendelijk. Deze is ontwikkeld voor een groot publiek. Verder is de snelheid van deze variant erg goed. Je merkt niets van een eventuele snelheidsbeperking.

Het grootste nadeel van de gratis versie van ZenMate is dat je met je computer enkel gebruik kunt maken van een browser extensie. Het is dus niet mogelijk om je mail op te halen met de VPN verbinding. Met een smartphone werkt de gratis VPN app wel optimaal.

Bezoek ZenMate
Hide.me

Hide.me

Hide.me biedt een zeer goede gratis VPN dienst aan. Zo kun je met het gratis abonnement ook torrents downloaden. Iets wat bij veel andere aanbieders met een gratis VPN-variant niet mogelijk is. De software van Hide.me is beschikbaar voor Windows, Android, Mac en iOs.

Bezoek Hide.me

Wat zijn de beperkingen van gratis VPN?

Een gratis VPN-versie is een handige manier om de service van een provider te ontdekken en deze uit te proberen. Wel heeft een gratis variant veel beperkingen, zoals

  • Een beperkte datalimiet
  • Geen optimale snelheid
  • Minder download-mogelijkheden
  • Wachttijden
  • Advertenties
  • Minder extensies
  • Tijdslimiet

Een beperkte datalimiet

Als je kiest voor een gratis VPN-variant, dan heb je te maken met een datalimiet. Zo heeft de gratis versie van Tunnelbear bijvoorbeeld een datalimiet van 500 mb. Dit aantal kun je wel verhogen door Tunnelbear eenmalig op Twitter te promoten. Je krijgt er dan nog een keer 500 mb bij.

Bij de gratis versie van Hide.me is de datalimiet 2 gigabyte per maand. Dit is niet zo heel veel. Als je de versie af en toe gebruikt, kun je hier elke maand wel redelijk ver mee komen.

Geen optimale snelheid

Met een gratis VPN-variant kun je niet van de optimale snelheid profiteren. Je bent dan weer afhankelijk van de drukte van de server. Deze geeft betalende klanten voorrang op de snelheid.

Minder download-mogelijkheden

Bij de meeste gratis VPN-varianten is het vaak niet toegestaan om torrents te downloaden. Het is dus niet mogelijk om een heel seizoen van je favoriete serie te downloaden. Bij de betaalde VPN-versies kan dit wel.

Wachttijden

Gratis VPN’s staan bekend om de lange wachttijden. Vaak duurt het minstens 20 seconden voordat je bent verbonden met de server. Tijdens de wachttijd verschijnt er meestal een advertentie in beeld. Meestal kun je daarna gelijk de VPN-verbinding gebruiken, maar het kan ook zijn dat de gratis servers vol zitten en te weinig capaciteit hebben. Je moet dan nog even wachten totdat er weer genoeg plek is.

Advertenties

Als je gebruikmaakt van de software van een gratis VPN-dienst, dan komt er om de zoveel tijd een advertentie in beeld. Meestal is dit een advertentie van de VPN-provider zelf, waarin je een abonnement wordt aangeboden.

Minder extensies

Een andere grote beperking van een gratis VPN-versie is dat er vaak alleen een browser extensie beschikbaar is. Zo kun je je VPV-verbinding dus niet gebruiken om je mail op te halen. Vaak ben je ook beperkt tot het gebruik van servers in slechts een aantal landen.

Tijdslimiet

Vaak kun je maar een aantal uren gebruikmaken van de gratis VPN-versie. Zo kan dit bij CyberGhost bijvoorbeeld 3 uur. Hierna wordt de software uitgeschakeld en moet je deze weer zelf handmatig opstarten.

Betaalde of gratis versie?

Een gratis versie is een goede manier om de VPN-provider te ontdekken. Je komt er zo achter of de provider aan je wensen voldoet of dat je beter voor een andere kunt kiezen. Wel bestaat er een grotere kans dat je gegevens worden onthouden. De provider kan deze dan weer doorspelen aan andere partijen. Je gegevens zijn dus niet veilig.

Eigenlijk is een betaalde VPN altijd een betere keuze. Een betaalde versie biedt je privacy, snelheid en veel meer functies. Deze gaat goed met je privacy om en speelt je gegevens niet door aan andere partijen. Je hebt dan niets te maken met wachttijden, maar wordt direct met een server verbonden. Ook komen er niet steeds advertenties in beeld en zijn er meerdere extensies beschikbaar. Verder kun je dan onbeperkt gebruikmaken van de dienst. Er is dus geen datalimiet. Met een gratis versie heb je altijd te maken met een datalimiet. Als je een streaming dienst als Netflix wilt gebruiken, zit je hier al snel overheen. Verder zijn er vaak beperkingen als je films of series wilt downloaden.

Naast een gratis versie, zijn er ook veel VPN-services die een gratis oefenperiode aanbieden. Vaak is dit een periode van een week. In die periode kun je van dezelfde diensten gebruikmaken als betalende klanten.

Kies een populaire VPN

Het is onmogelijk om aan te geven welke gratis VPN dienst het beste is. Als je graag eens een gratis dienst wilt gebruiken, kies dan in ieder geval een van de VPN providers die in dit artikel staan opgesomd. Veel gratis VPN-apps functioneren niet goed of bevatten zelfs schadelijke bestanden. Voorkom dat je een virus binnenhaalt en kies een populaire VPN met een goede reputatie.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): VPN

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

NordVPN
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag