Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste ad blocker?

Wat is de beste ad blocker?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ze zijn werkelijk overal. Reclames. Als je thuiskomt van een lange werkdag, wil je het liefst een beetje browsen zonder lastig gevallen te worden door irritante pop-ups en reclames. Gelukkig heb je de mogelijkheid om een ad blocker te installeren. Bijvoorbeeld als extensie in je favoriete browser. Ben jij het ook zat om continue naar reclames te moeten kijken? Wij vertellen je in dit artikel hoe je daar vandaag nog vanaf komt.


8 ad blockers die jouw leven makkelijker maken

Om de kwaliteit van jouw online leven te verbeteren, hebben wij hier 10 ad blockers voor je op een rijtje gezet. Sommige programma’s kun je eenvoudig gebruiken door het in je favoriete browser te installeren, terwijl andere ad blockers standaard in een browser geïnstalleerd zijn. Die laatste optie heeft als voordeel dat je de ad blocker nooit zelf hoeft aan en uit te zetten. Je bent dan voorgoed verlost van vervelende reclames die veel te veel tijd kosten.


Free Adblocker Browser

De Free Adblocker Browser is gemaakt om één ding goed te kunnen: het blokkeren van irritante reclames en pop-ups. Installeer je deze browser, dan ben je ervan verzekerd dat je een reclamevrije internetervaring krijgt. De browser kan namelijk diverse soorten reclames herkennen en volledig van je scherm verwijderen. Denk daarbij aan pop-up, videoreclames en banners. Dit scheelt je niet alleen extra data wanneer je op je telefoon op internet zit, maar ook je privacy blijft hierdoor beter gewaarborgd. Je kunt de Free Adblocker Browser ook erg eenvoudig op je Android telefoon installeren.


Opera Browser

De tweede browser die een ingebouwde ad blocker biedt, is Opera. Handig, want dan hoef je zelf niet meer op zoek naar een geschikte plugin die goed werkt met de browser. Soms zorgt een adblocker ervoor dat pagina’s iets trager laden, maar omdat Opera één van de snelste browsers is, merk je daar weinig van. Je krijgt met deze browser dus een constante internetervaring, die jouw surfgedrag eenvoudig bijhoudt. Opera is ook een voorloper wat betreft reclamevrij surfen, want het was één van de eerste browsers die de ad blocker standaard activeerde. Via de instellingen kun je er zelf voor kiezen welke reclames je blokkeert, en dat doet de ad blocker ook nog eens erg goed. Negen van de tien advertenties zul je tijdens het gebruik van Opera dus niet meer ongevraagd voorgeschoteld krijgen.


Brave Browser

Brave is op een missie op het internet te redden. Dat is althans hun eigen slogan. Om daar goed mee van start te gaan, biedt de browser onder andere een uitstekende ad blocker. Een ander groot voordeel van Brave is dat je ook automatisch incognito aan het surfen bent. Handig, want dan hoef je je nooit meer zorgen te maken om je privacy. Maar daar houdt het nog niet mee op, want Brave vindt ook de internetsnelheid belangrijk. Daarom is de browser in staat om webpagina’s van grote websites tot wel 8 keer sneller te laden dan Chrome. Een leuke feature van de browser is dat je direct kunt zien hoeveel pop-ups en reclames er geblokkeerd zijn en hoeveel tijd je dat in totaal heeft bespaard. Om ervoor te zorgen dat jouw favoriete websites toch blijven bestaan, kun je microbetalingen uitvoeren via block-chain technologie. Hierdoor hoef je de advertenties niet te zien, en kun je bijvoorbeeld voor een euro per maand je website steunen. Brave zorgt voor een verdeling van deze inkomsten en daarmee lijken ze het doel om het internet te redden al snel een stukje dichterbij te brengen.


Stands Fair AdBlocker

De Stands Fair AdBlocker is een ad blocker voor Chrome en probeert een minimale impact op je surfgedrag te hebben. Om het blokkeren van advertenties zo eenvoudig mogelijk te maken, kun je kiezen voor het instellen van standaard of geavanceerde opties. Door de eenvoudige interface kun je de plugin op die manier al binnen enkele seconden instellen voor een zorgeloze surfervaring. Hoewel het mogelijk is om alle advertenties te blokkeren, staan de makers van de Stands Fair AdBlocker wel voor eerlijke advertenties en de inkomsten die daarbij horen. Om die reden is het dus ook eenvoudig om bepaalde websites te ‘whitelisten’, waardoor je op die website dus nog steeds reclames te zien krijgt. Of je ook gebruik maakt van die optie, is uiteraard aan jezelf.


AdGuard

De extensie van AdGuard werkt met vrijwel alle browsers en heeft om die reden al meer dan vier miljoen gebruikers verzameld. Die gebruikers zijn er ook niet voor niets, want de ad blocker van AdGuard doet zijn werk meer dan goed. Hoewel er een gratis versie en een betaalde versie zijn, hoef je die Premium versie absoluut niet aan te schaffen om voorzien te zijn van een sterke ad blocker. Vrijwel alle advertenties worden geblokkeerd door AdGuard, zelfs advertenties die door veel andere ad blockers wel worden geladen. Dat maakt Adguard een zeer interessante optie voor mensen die het echt niet op prijs stellen om advertenties voorgeschoteld te krijgen tijdens het kijken naar hun favoriete content op het internet.


AdLock

De ad blocker van AdLock is vrij nieuw, maar verdient al direct zijn plaats in deze lijst. Ook deze extensie, die te gebruiken is in Chrome, Windows en Android Chrome, zorgt voor een reclamevrije internetervaring. Standaard is de extensie ingesteld om alle mogelijke reclames te weren van je beeldscherm, maar ook het ‘whitelisten’ van bepaalde websites is binnen twee klikken gedaan. Het enige nadeel aan AdLock is dat je ook een betaalde versie kunt gebruiken, maar dat het niet mogelijk is om deze gratis te testen. Hierdoor krijg je ook andere mogelijkheden, waaronder het laten blokkeren van advertenties in je favoriete apps. Zo wordt niet alleen het surfen op internet een stuk beter, maar kun je binnenkort wellicht zelfs genieten van een advertentievrije telefoon.


Adblock Plus

Adblock Plus wordt gebruikt door meer dan tien miljoen internetgebruikers en dat is niet zonder reden. Het is helemaal gratis en wordt Open Source aangeboden, wat betekent dat de ontwikkelingen erg snel gaan. Ook is de ad blocker te gebruiken bij vrijwel alle browsers. In eerste instantie blokkeert de extensie alleen advertenties die worden gezien als storend of malware, maar uiteraard kun je deze filter zelf ook nog aanpassen aan je eigen voorkeuren. De extensie is niet minder geschikt wanneer je echt nooit meer een reclame tegen wilt komen. Vergeleken met enkele ad blockers in deze lijst, laat Adblock Plus meer advertenties door. De extensie is dus voornamelijk geschikt als je echt allleen de irritante reclames en malware wilt blokkeren. Dat doet Adblock Plus namelijk erg goed.


AdBlock Genesis

De maker van AdBlock Genesis heeft dezelfde code gebruikt als twee andere ad blockers die niet in deze lijst staan. De reden dat AdBlock Genesis de lijst wel heeft gehaald is dat de maker de code heeft verwijderd waarmee je online gevolgd kan worden. Dat zou surfen op het internet een meer anonieme ervaring moeten geven. Dat de ad blocker populair is, wordt bewezen door de ruim 100.000 gebruikers die het programma een hoge review score geven. Wordt er een bepaalde advertentie getoond die je eigenlijk helemaal niet wilt zien? Dan kun je via de ‘block element’ functie een bepaald element van de website blokkeren. Zo kun je ervoor zorgen dat advertenties nooit meer zorgen voor afleiding tijdens het surfen.


Ben je ongewenste reclames ook zat? Met de bovenstaande 8 opties ben je daar voorgoed vanaf. Binnen enkele minuten heb je de extensie of nieuwe browser geïnstalleerd en kun je voortaan ongestoord het hele internet over, zonder lastiggevallen te worden. Wil je daarbij ook nog meer privacy krijgen? Lees dan ook het artikel over de beste privé (incognito) browser of bekijk hoe je je privacy op het internet kunt vergroten.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag