Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste app om talen te leren?

Wat is de beste app om talen te leren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je graag een nieuwe taal wilt leren denk je misschien als eerste aan een volledige taalcursus met een hele stapel gortdroge boeken. Maar dat hoeft niet, want er zijn tegenwoordig ook heel veel apps voor smartphones waarmee je op een leuke en snelle manier een nieuwe taal kunt leren. De handigste en populairste apps waarmee je verschillende talen kunt leren hebben we in dit overzicht bij elkaar gebracht. Wat deze apps allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze een interactieve manier bieden om een nieuwe taal te leren, waardoor hetgeen je geleerd hebt over het algemeen veel beter blijft hangen.


Duolingo

Prijs: Gratis (met advertenties)

Beschikbaar voor: Android, iPhone en Windows Phone

Duolingo is een app waarbij je op een speelse manier een nieuwe taal kunt leren. Het is een van de populairste educatieve apps ter wereld. Je leert nieuw talen in hele kleine onderdelen die goed te behappen zijn en waardoor je ook makkelijk even onderweg aan de slag kunt. Leren met DuoLingo is een beetje alsof je een spelletje speelt. Je hebt ‘levens’ die je kunt verliezen als je iets fout hebt en krijgt punten als je vragen goed hebt. Op die manier kun je ook met andere mensen de strijd aangaan. Lezen, luisteren, schrijven en spreken komen allemaal in ongeveer gelijke delen aan bod. Volgens een onafhankelijk onderzoek zou minder dan 35 uur Duolingo gelijk staan aan een heel semester op een universiteit. Duolingo is een gratis app die advertenties bevat. Door Duolingo Plus aan te schaffen kun je die advertenties verwijderen en de minicursussen ook offline afleggen. Helaas bevat de app op dit moment voor Nederlandstalige gebruikers alleen Engels als te leren taal. Maar kies je Engels als je eigen basistaal, dan kun je nog heel veel meer talen leren, zoals Spaans, Italiaans, Duits, Chinees en Russisch.


Memrise

blank

Prijs: Gratis

Beschikbaar voor: Android en iPhone

Ook Memrise is een app die het leren van talen tot een soort mobiele game heeft gemaakt. Elke dag krijg je daarbij een nieuw leerdoel en natuurlijk wordt er bijgehouden of je die doelen weet te halen. Memrise maakt het leren leuk maar zorgt ook voor goede resultaten, met name doordat het veel leunt op associatie. Zo wordt soms een woord uit de andere taal in een Nederlandse zin geplaatst, zodat je zelf de juiste associatie kunt maken. Door op die manier bepaalde woorden met elkaar in verband te brengen en in de juiste context te plaatsen ben je niet alleen maar woorden aan het stampen, maar leg je alvast de basis om ze ook in het echt te gaan gebruiken. Memrise gebruik je normaal gesproken als een cloudapp, waarbij je dus constant verbonden moet zijn met internet. Maar je hebt ook een offline-modus, waarmee je een cursus kunt downloaden. Zo kun je dus ook leren als je even wat minder goed bereikbaar bent. Er zijn veel talen beschikbaar, waaronder Japans, Chinees, Turks, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.


“Leer simpel” taalapps van Simya

blank

Prijs: Gratis

Beschikbaar voor: Android en iPhone

Appmaker Simya produceert voor allerlei verschillende talen een afzonderlijke “Leer simpel…” app. Zo kun je bijvoorbeeld de apps Leer simpel Frans en Leer simpel Grieks naast elkaar installeren. Het idee van de app is heel simpel. Er zijn allerlei verschillende onderdelen waarbij verschillende woorden en zinnen bij elkaar zijn gebracht en die je makkelijk uit kunt laten spreken. Een woord op het scherm zien en ondertussen ook horen zorgt dat de uitspraak veel beter blijft hangen dan anders. Dat deze app een hele goede reisgenoot kan zijn is iets wat ook de makers goed begrijpen, want veel van de onderwerpen komen prima van pas op vakantie. De belangrijkste zinnen heb je dan altijd makkelijk bij de hand. De app is niet enorm uitgebreid, maar kan een leuke aanvullende ondersteuning zijn wanneer je ook andere apps gebruikt voor het leren van een nieuwe taal. Wil je weten of Simya ook een app beschikbaar heeft voor de taal die jij graag makkelijk wilt leren, typ dan “Leer simpel” in de app store op je telefoon en blader door de vele resultaten die dan op je scherm verschijnen.


Babbel

blank

Prijs: Gratis

Beschikbaar voor: Android en iPhone

De Babbel apps zijn vergelijkbaar met de zojuist besproken Leer simpel apps. Ook bij deze apps kun je namelijk voor elke taal een afzonderlijke app downloaden, bijvoorbeeld Babbel Spaans of Babbel Italiaans. Binnen de app kun je allerlei verschillende cursussen volgen, elk over hun eigen onderwerp. Elke les duurt ongeveer 15 minuten en je ziet de voortgang boven in beeld. Natuurlijk kun je een les ook pauzeren zodat je later verder kunt gaan. Het leren gaat in gespreksvorm, waarbij je telkens een vraag of opmerking krijgt van een fictieve gesprekspartner en alleen kunt antwoorden met bepaalde letters. Door de juist letter te kiezen formuleer je het correcte antwoord en kun je door naar de volgende vraag. Dit is een rustige, leuke en leerzame manier om een nieuwe taal te leren.


Tandem

Prijs: Gratis

Beschikbaar voor: Android en iPhone

Tandem is niet zomaar een taal-app, het is een online community waar je mensen kunt leren kennen die ook een nieuwe taal willen leren. Als nieuw lid geef je aan welke talen je spreekt en welke je graag zou willen leren. Op basis van die gegevens kun je andere leden zoeken zodat je elkaar kunt helpen. Omdat je via de app echte mensen leert kennen moet je account wel worden goedgekeurd voordat je aan de slag kunt. Hou er rekening mee dat dit een paar dagen kan duren. Wanneer je bent goedgekeurd kun je op zoek naar andere leden op basis van elkaars taalvoorkeuren. Je kunt dus bijvoorbeeld in contact komen met meerdere mensen die Nederlands willen leren en jou kunnen helpen bij een taal zoals Spaans of Italiaans. Daarvoor zijn diverse mogelijkheden binnen de app, zoals bijvoorbeeld tekst- en videochat.


HiNative

Prijs: Gratis

Beschikbaar voor: Android en iPhone

HiNative is enigszins vergelijkbaar met Tandem, maar hier heb je niet persoonlijk contact met iemand anders maar kun je een vraag stellen waarna die door een willekeurige native speaker wordt beantwoord. Ook andere mensen zullen natuurlijk vragen stellen en wanneer je daar het antwoord op weet kun jij dus op je beurt ook mensen helpen. Gebruikers van de HiNative app ondersteunen elkaar dus bij het stapje voor stapje een taal beter onder de knie krijgen. Wanneer je een vraag stelt kan het natuurlijk wel even duren voor je antwoord krijgt, want het zijn gewone mensen als jij die jouw vraag zullen beantwoorden. Een antwoord kan worden getypt, maar ook worden ingesproken zodat je meteen weet wat de correcte uitspraak is.


Busuu

Prijs: Gratis

Beschikbaar voor: Android en iPhone

Met Busuu leer je de 3.000 belangrijkste woorden verdeeld over 150 verschillende onderwerpen. Deze uitgebreide app maakt gebruik van persoonlijke studieplannen en spraakherkenning zodat elke student het beste uit de app kan halen. Nadat je een nieuwe onderwerp hebt gekregen wordt er met een korte quiz getest hoeveel je er van hebt opgestoken en of je klaar bent voor het volgende deel. Niet alleen woordenschat, maar ook grammatica en uitspraak komen daarbij aan bod. Er kan worden geoefend met native speakers van de taal die je aan het leren bent. Ook jij kunt dus mensen helpen die jouw moedertaal willen leren.


Taalcursus i.p.v. app

Wil je een stok achter de deur om een taal te leren en heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding? Dan kan een taalcursus wellicht een betere optie zijn, dan een app om een taal te leren. Wil je meer weten over het aanbod van verschillende taalcursussen? Lees dan verder op onze dochtersite IC.nl voor de onderstaande taalcursussen:


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag