Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 redenen om een VPN te gebruiken

8 redenen om een VPN te gebruiken

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het internet is de ideale omgeving om informatie op te zoeken, in contact te blijven met je vrienden en om te gamen of films te kijken. Helaas is het niet altijd een veilige omgeving, omdat hackers, adverteerders en andere kwaadaardige ogen ongewild met je meekijken. Door jouw internetgedrag kan bijvoorbeeld de overheid je volledig volgen, traceren en identificeren – zonder dat je het doorhebt. Een VPN, oftewel Virtual Private Network, brengt daar verandering in. Lees hier hoe dat precies werkt en waarom een VPN-service onmisbaar is.

Wat is een VPN precies?

Een VPN staat voor een Virtual Private Network, waarbij je een versleutelde internetverbinding tot stand brengt waardoor al jouw internetactiviteiten verborgen zijn én blijven. Middels je IP-adres kan alles wat je doet en opzoekt namelijk getraceerd worden, maar met een VPN wordt je IP-adres verborgen. Dat kan overigens ook op je telefoon of tablet. Verbinding maken via een VPN heeft een aantal handige voordelen, die we in dit artikel zullen behandelen.

Direct een VPN verbinding

De bescherming van je privacy is een van de hoofdredenen om een VPN te installeren. Maar wellicht hebben de andere redenen je nieuwsgierigheid naar een VPN ook al geprikkeld. Als je eerst even gratis wil testen of het iets voor je is, zijn dit goede opties. We hebben echter de beste ervaringen met de volgende VPN providers.


Goose VPN

Goose VPN

Nederlands eerste echte VPN-service wint snel aan populariteit en krijgt maar liefst een 9.7 van ons testpanel. Voor een startbedrag vanaf €2,99 per maand ben je altijd veilig online en ben je verzekerd van volledige anonimiteit en 24 uur per dag online ondersteuning, mocht dat nodig zijn. Daarnaast kun je Goose een maand lang gratis uitproberen.

Bezoek Goose VPN
IPVANISH

IPVANISH

De oprichters van deze VPN-service hebben al jarenlange ervaring met IT en dat resulteert in een hele handige en betrouwbare service die al in meer dan 60 landen werkt. Daarnaast heeft IP Vanish een handige app die je op al je apparaten kunt installeren, zodat je ook op je smartphone veilig surft.

Bezoek IPVANISH

Reden 1 – Vermijd persoonlijke advertenties

De volgende situatie is vast herkenbaar: je kijkt even of die kast van IKEA op voorraad is en de daaropvolgende dagen vliegen de aanbiedingen van vergelijkbare kasten je om de oren. Of je hebt een vakantie geboekt, en wordt zelfs na de vakantie nog gestalkt met goedbedoelde lastminutes. Een keer is het zelfs zo ver gekomen dat je een impulsaankoop gedaan hebt via een gesponsorde advertentie op Twitter. Met een VPN-service is dit verleden tijd: het wordt voor marketeers onmogelijk om jouw zoekopdrachten te achterhalen.


Reden 2 – Surf veilig op openbare Wi-Fi

Publieke plekken zoals cafés en vliegvelden zijn een honingraad voor hackers, vanwege de grote hoeveelheid aan openbare netwerken. Op een openbaar netwerk zijn jouw online activiteiten namelijk vele malen kwetsbaarder dan op een regulier Wi-Fi-netwerk, met datadiefstal tot gevolg. Maar je moet lang wachten in de gate en hebt geen zin om je hele databundel er in een paar uur doorheen te jassen. Ook hier biedt een VPN-service een uitkomst, omdat het je beschermt van frauduleuze activiteiten van hackers.


Reden 3 – Toegang tot alle content

Naar verloop van tijd wordt het steeds lastiger om een goede film of serie te vinden op Netflix, omdat je voor je gevoel alles al gezien hebt. Er zit echter een addertje onder het gras, want ieder land heeft weer een eigen content database… Het leuke is dat een VPN het mogelijk maakt om via een internetverbinding in een ander land te streamen, waardoor je automatisch toegang krijgt tot de content van dat land. Netflix doet er alles aan om deze VPN’s te herkennen en te blokkeren, maar er zijn nog steeds genoeg mogelijke opties.


Reden 4 – Uitzending gemist op vakantie

Je zult net zien dat je tijdens de ontknoping van ‘Wie is de Mol’ op vakantie bent. Het liefst kijk je de aflevering direct terug, zonder dat je het antwoord al te weten komt via social media. Helaas is veel Nederlandstalige content niet beschikbaar vanuit het buitenland. Ook hier biedt de VPN een oplossing voor: stel je VPN in op Nederland en je kunt alle Nederlandse uitzendingen gewoon terugkijken!


Reden 5 – Altijd op social media

Als middelbare scholier is de frustratie groot als je erachter komt dat spelletjes websites en social media worden geblokkeerd door je school. Maar ook op het werk wil je soms iets opzoeken waar je baas het niet helemaal mee eens is. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de regels te omzeilen, maar als je dat wel zou willen doen dan is een VPN-service jouw beste vriend. Die omzeilt namelijk alle online regels die jouw school of je werkgever hebben ingesteld.


Reden 6 – Omzeil content restricties

Elk land heeft z’n eigen regels over wat wel en niet beschikbaar is op het internet. Op YouTube krijg je bijvoorbeeld regelmatig te maken met de teleurstellende mededeling: “This content is not available in your country!” Ook als je op vakantie gaat naar een iets minder liberaal land, zoals China, kom je er al gauw achter dat je geen social media kan gebruiken. Aan de ene kant is dat lekker rustig, aan de andere kant wil je wel leuke vakantiefoto’s delen. Met een VPN ontsnap je aan content restricties wereldwijd.


Reden 7 – Stiekem downloaden

Het illegaliteitsvraagstuk laten we hier even in het midden. Feit blijft dat veel Nederlanders nog steeds dankbaar gebruikmaken van Torrent sites of populaire streamingdiensten zoals Popcorn Time. Hoewel de overheid op dit moment nog geen individuele sancties oplegt, wil je natuurlijk voorkomen dat je in de toekomst een boete ontvangt. Met een VPN-dienst kun je ontraceerbaar en ongelimiteerd uploaden en downloaden en ook je streamingsactiviteiten blijven netjes onder de radar.


Reden 8 – Wis je online sporen

De uren dat we dagelijks online zijn, verhogen exponentieel. Dat betekent echter wel dat we als het ware een soort online identiteit creëren, waaraan overheidsinstanties en reclamebedrijven een hoop kunnen aflezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan je persoonlijke gegevens en interesses, maar sommige instanties beweren zelfs je gedrag en persoonlijkheid af te kunnen lezen. Het is natuurlijk niet echt een prettig idee dat je ongewenst gegevens deelt tijdens het surfen, en met een VPN-service los je dit probleem op.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): VPN

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

NordVPN
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag