Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Is het downloaden van torrents illegaal?

Is het downloaden van torrents illegaal?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ja en nee. Een download is niet per definitie illegaal en ook torrent programma’s zijn niet verboden. Toch is er in 2014 een downloadverbod ingesteld, waardoor je als illegale downloader hoge boetes riskeert. Dutch Filmworks doet hier nog een schepje bovenop: sinds 2017 sturen ze schikkingsvoorstellen naar individuele, illegale downloaders. In dit artikel lees je wat dat inhoudt, wanneer het downloaden van torrents illegaal is en wat je kunt doen om boetes te voorkomen.


Wat is het downloadverbod?

Het downloadverbod geldt sinds 2014 en is een initiatief van Stichting Brein. Iedereen die een illegale torrent verkrijgt (downloaden/streamen) of verspreidt (uploaden) riskeert een boete. Voorheen werden vooral de uploaders beboet, maar daar is sinds 2017 verandering in gekomen. Stichting Brein heeft namelijk toestemming gekregen om de IP-adressen van individuele downloaders te achterhalen, waardoor downloaders óók beboet kunnen worden. In Duitsland bijvoorbeeld, kreeg een Nederlandse student een boete van €1090 voor het streamen van zijn serie. Waarschijnlijk wordt dat in Nederland ook realiteit.

Stichting Brein wordt steeds vaker gesteund door grote filmdistributeurs, producenten en uitgevers. Zo startte Dutch Filmworks in oktober 2017 de jacht op individuele downloaders: iedereen die een film illegaal downloadt of streamt, kan een schikkingsvoorstel verwachten. Dat houdt in dat je voor de rechtbank moet verschijnen, tenzij je een bepaald bedrag betaalt. Het is feitelijk geen boete, maar toch beschouwen veel mensen het als een verkapte boete.


Hoe hoog is de boete voor illegaal downloaden?

Bovengenoemd schikkingsvoorstel bedraagt naar verwachting honderden euro’s per torrent, het precieze bedrag is niet bekend. De boete voor uploaders van illegale torrents kunnen oplopen tot €12500. Hoe hoog de boetes voor individuele downloaders worden, is helaas ook nog niet bekend. Dat het hoog op kan lopen blijkt uit internationale voorbeelden. Zo kreeg de 29-jarige Joel Tenenbaum uit Amerika een boete van $675.000 voor het downloaden van 30 liedjes. Voor dat geld had Joel omgerekend meer dan 20.000 cd’s kunnen kopen.


Hoe weet ik of mijn torrent legaal of illegaal is?

Boetes worden alleen uitgedeeld aan illegale downloads, wat betekent dat een download niet per definitie illegaal is. Het wordt pas illegaal als je een bestand downloadt waar auteursrechten op rusten. Auteursrechten verbieden het recht om de inhoud te kopiëren of te verspreiden of op een onrechtmatige manier te verkrijgen. Bij producten zoals films, series, software of muziek kun je ervanuit gaan dat er auteursrechten op rusten. Vaak wordt dit ook expliciet vermeld. Bij andere producten is dat soms wat lastiger te achterhalen. Ga er maar vanuit dat alle downloads waar je normaal gesproken voor zou moeten betalen, illegaal zijn. Hieronder vallen dus ook softwareprogramma’s (zoals Adobe-programma’s en het Microsoft Office-pakket) en spellen (zoals the Sims).


Zijn torrent programma’s zoals Bittorrent of Utorrent ook illegaal?

Nee, ook torrent programma’s zijn in principe niet illegaal. Je mag programma’s zoals Utorrent en Bittorrent gewoon gebruiken. Het is bijvoorbeeld volkomen legaal om via een torrent programma een demoversie van een spel of een trailer van een film downloadt, is er niets aan de hand. Op het moment dat je had moeten betalen voor een spel of voor een film, dan is er wel sprake van een illegale torrent. Een boete is dus gebaseerd op het soort torrents dat je downloadt, niet op het torrentprogramma dat je gebruikt.


Hoe kan ik boetes voor illegaal downloaden voorkomen?

De enige manier om boetes te voorkomen is door te stoppen met het downloaden en streamen van illegale torrents. Een legaal alternatief om toch films, series en muziek af te spelen is via streamingdiensten zoals Spotify of Netflix.


Torrents downloaden via een VPN

Sommige mensen willen graag blijven downloaden, zonder een boete te riskeren. Bijvoorbeeld als de nieuwste aflevering van je serie nog niet op Netflix staat. Of als je de films graag op je harde schijf bewaart. Voor dit soort situaties kun je een VPN installeren: hiermee surf je anoniem op het internet. Doordat je IP-adres onzichtbaar is, kunnen instanties zoals Stichting Brein niet achterhalen dat jij achter de download zit. Het is een slinkse manier om een boete te ontlopen, maar in principe ben je nog steeds illegaal bezig.

Ongeacht of je van plan bent om illegaal te downloaden, is een VPN een verstandige keus voor iedereen die niet online gevolgd wil worden. Je vergroot je online veiligheid, hebt toegang tot wereldwijde content en voorkomt persoonlijke advertenties. Hier lees je meer over de voordelen van een VPN-verbinding.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): VPN

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

NordVPN
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag