Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste gratis virusscanner?

Wat is de beste gratis virusscanner?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een goede virusscanner is onmisbaar voor het dagelijks internetgebruik. Dat is vooral heel belangrijk wanneer je gebruik maakt van Windows, want dit besturingssysteem is erg kwetsbaar voor aanvallen van virussen, phishing, trojans en andere kwaadwillende software. Er zijn daarom inmiddels tal van verschillende antivirusprogramma’s, waardoor je al snel het spoor bijster raakt wanneer je een virusscanner zoekt.

De meest uitgebreide pakketten zijn vaak duur, maar gelukkig hebben de meeste fabrikanten ook een gratis versie van hun virusscanner beschikbaar. Nog fijner is dat de gratis variant vaak al heel goede bescherming biedt tegen de meest voorkomende aanvallen van buitenaf. Daardoor is het tegenwoordig niet alleen mogelijk om een goede gratis virusscanner te vinden, maar kun je zelfs kiezen uit meerdere prima pakketten. De beste opties bespreken we in dit artikel, zodat je altijd de gratis virusscanner vindt die precies kan wat jij nodig hebt.


Windows Defender

Wanneer je computer is voorzien van Windows 8 of een nieuwere versie dan is een bepaalde mate van beveiliging al ingebouwd met Windows Defender. Dit programma kost niets extra maar hoort gewoon bij Windows. Het biedt realtime bescherming tegen trojans, malware en virussen. Ook beschikt Windows Defender over een goede firewall. De bescherming die Windows Defender biedt is redelijk te noemen, maar zeker niet perfect. Tenslotte is Microsoft een producent van allerlei verschillende soorten software en specialiseert het bedrijf zich niet specifiek in antivirusprogramma’s. Antiviruspakketten van andere fabrikanten bieden daarom vaak een betere bescherming en meer opties. Deze partijen volgen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet dreigingen op de voet en kunnen nieuwe gevaren dus direct bestrijden in hun virusscanner.


Panda Antivirus

De gratis versie van Panda Antivirus haalt regelmatig uitmuntende scores in online tests. Dat komt doordat het vrijwel alle gevaren weet te onderscheppen die het op zich krijgt afgevuurd. Het is een heel modern ogend programma dat eenvoudig is te bedienen voor elke gebruiker en is voorzien van heel duidelijke opties. Je kunt handmatig scannen op virussen in zowel een eenvoudige als een uitgebreide scan, maar bijvoorbeeld ook het geheugen laten checken en cookies in je browser laten doorlichten. Misschien nog wel fijner is dat Panda Antivirus nauwelijks een negatieve impact heeft op de prestaties van de computer. De veel gehoorde klacht over virusscanners dat ze de laptop of PC zoveel trager maken is op Panda dus niet van toepassing.


Avast! Gratis Antivirus

Avast! (inderdaad met een uitroepteken) is al jarenlang een populaire gratis virusscanner die ook een betaalde optie biedt. De gratis versie is heel adequaat in het detecteren en opruimen van bedreigingen. Dat gebeurt in de meeste gevallen volledig automatisch (bijvoorbeeld bij het downloaden van een bestand of wanneer je een e-mail binnenkrijgt), maar je kunt ook handmatige scans uitvoeren voor extra zekerheid. Met de dagelijkse updates van actuele virusdefinities weet je zeker dat je altijd optimaal beschermd bent. Een prettige toevoeging op de gratis virusscanner is de automatische waarschuwing wanneer je een gevaarlijke website bezoekt. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een phishing website, maar ook om een site die is gehackt. Deze optie is gewoon gratis bij Avast!.


Avira Free

Avira Free synchroniseert automatisch met de cloud zodra er nieuwe virusdefinities beschikbaar zijn en is daarom perfect in staat zelfs de nieuwste bedreigingen af te weren. Er wordt automatisch periodiek een volledige scan van de computer gedaan zodat je zeker weet dat die regelmatig helemaal wordt doorgelicht. Standaard gebeurt dit eenmaal per week. De scan wordt direct na het installeren ook uitgevoerd zodat je zeker weet dat je met een schone lei begint. Na elke virusscan wordt er een scherm getoond met daarin alle gevonden bedreigingen en wat ermee is gedaan. Zo worden verdachte bestanden bijvoorbeeld automatisch in quarantaine geplaatst zodat ze geen schade meer kunnen toebrengen aan je computer. Avira is handig in het gebruik en mede daardoor een populaire keus. Zolang je de regelmatige notificaties van betaalde versies stelselmatig negeert blijft het gebruik ook volledig gratis.


AVG Antivirus

Een van de bekendste gratis virusscanners is AVG. Vooral bij particuliere gebruikers is de gratis uitvoering van dit pakket zeer populair. AVG is een uitgebreide virusscanner waarvan de gratis versie al ruim toereikend is om veilig te kunnen surfen. Zowel inkomend als uitgaan e-mailverkeer is beveiligd en ook links op internet worden automatisch gescand op betrouwbaarheid. Daardoor worden er vaak wel iets meer resources op je computer gebruikt dan andere virusscanners. De virusscanner beschikt ook over een aantal leuke extra mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld met je mobiele telefoon op afstand een opdracht versturen aan AVG om de computer alvast een uitgebreide virusscan te geven. Zo weet je zeker dat je computer weer helemaal is opgeschoond voor je ermee aan de slag gaat.


Internetproviders met gratis virusscanners

Sommige internetproviders bieden als service aan hun gebruikers een gratis virusscanner aan. Die providers realiseren zich namelijk terdege dat het ook in hun voordeel is om de computers van hun klanten vrij te houden van virussen en andere kwaadaardige software. Op dit moment kun je bij de volgende providers gebruik maken van een gratis virusscanner:

  • Bij KPN kun je gratis gebruik maken van de virusscanner van F-Secure. Kies hiervoor het KPN Veilig abonnement waarbij je standaard met 2 apparaten beveiligd het internet op kunt.
  • Wanneer je glasvezelinternet afneemt bij Fiber mag je gratis gebruikmaken van de gerenommeerde virusscanner van Kaspersky, maar let wel op dat je die alleen gratis krijgt wanneer je een zogenaamd Top-abonnement afneemt.
  • Met Ziggo Safe Online krijg je voor 1 PC het antiviruspakket van F-Secure tot je beschikking.
  • Ook XS4ALL biedt al zijn klanten de virusscanner F-Secure gratis aan, bij deze provider kun je die echter op maar liefst 5 verschillende apparaten installeren.

Andere internetproviders hebben vaak aanbiedingen waarbij je een bepaalde virusscanner voor een gereduceerd tarief kunt aanschaffen of per maand kunt gebruiken. Maar omdat dit niet om volledig gratis virusscanners gaat laten we dat hier verder buiten beschouwing.


Haken en ogen van gratis antivirussoftware

Wanneer je gebruik maakt van een gratis virusscanner zul je voor lief moeten nemen dat je met grote regelmaat aanbiedingen zult krijgen van de betaalde variant. Die verschijnen over het algemeen als een pop-up op je scherm. Sommige antivirusprogramma’s proberen je best wel geniepig tot een upgrade te verleiden, check dus altijd goed waar je precies op klikt. Zo wordt de betaalde versie bijvoorbeeld weleens als een upgrade aangeprezen die je gratis mag proberen. Maar die upgrade verwijdert dan wel vaak de gratis versie, zodat je alleen nog maar een proefversie voor het betaalde pakket hebt. Negeer de meldingen dus het liefst en blijf gewoon je gratis virusscanner gebruiken.

Aanvullende tips:

  • Let op dat sommige virusscanners proberen andere software mee te installeren omdat ze daar geld aan verdienen. Denk bijvoorbeeld aan plug-ins voor je browser die een zoekbalk toevoegen. Dit kun je in de regel gewoon uitzetten, dus klik niet automatisch door de installatie heen maar check elk scherm even goed voor je op OK drukt.
  • Het is geen goed idee om meerdere virusscanners tegelijkertijd op dezelfde computer te hebben staan. Die gaan elkaar in de weg zitten en dat kan er zelfs voor zorgen dat sommige virussen niet gedetecteerd worden. De meeste installatieprogramma’s zullen daarom proberen een al bestaande virusscanner eerst te verwijderen. Lukt dat niet, doe het verwijderen dan eerst zelf handmatig en ga daarna pas verder met installatie van de nieuwe antivirussoftware.
  • Met een virusscanner ben je niet automatisch beschermd tegen alle gevaren die de doorsnee computer- en internetgebruiker bedreigen. Zo is spyware en andere malware bijvoorbeeld ook een aanzienlijk probleem. Het is dus altijd een goed idee om aanvullende beveiliging te installeren, bijvoorbeeld door ook gebruik te maken van een programma dat spyware opzoekt en verwijdert.

Antivirussoftware voor andere apparaten

Antivirussoftware is vooral belangrijk op computers waar Windows op draait. Voor andere apparaten, zoals bijvoorbeeld Android telefoons en tablet, iMacs, iPads en iPhones, zijn virussen geen heel groot probleem. Deze apparaten zijn namelijk veelal van de grond af ontworpen met beveiliging in gedachte. Je kunt er daardoor meestal wat minder mee dan met een Windows computer, maar je loopt wel automatisch minder risico’s wanneer je online gaat. Een speciaal antivirus pakket voor die apparaten is daarom eigenlijk niet nodig. Die zijn er wel, maar richten zich dan niet zozeer op virussen maar op andere soorten gevaar zoals malafide websites blokkeren, phishing e-mails onderscheppen of het lokaliseren van je apparaat wanneer dat is gestolen of je hem bent verloren. Deze pakketten zijn vaak niet gratis, maar vanwege hun beperkte functionaliteiten gelukkig ook niet heel duur. Vrijwel altijd kun je echter ook prima zonder.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): VPN

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

NordVPN
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag