Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het Tor-netwerk en waar kun je dit downloaden?

Wat is het Tor-netwerk en waar kun je dit downloaden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er wordt gezegd dat alles wat je doet op het internet traceerbaar is en je voetstappen op de digitale snelweg onuitwisbare sporen achterlaten. Dat kan zeker kloppen als je gebruik maakt van een standaard browser en je daardoor je privacy niet goed beschermt. Voor mensen die bij voorkeur anoniem over het internet willen surfen (en daarnaast geblokkeerde sites willen bezoeken) is er het Tor-netwerk. In dit artikel lees je wat het Tor-netwerk precies is en waar je het kunt downloaden.


Wat is het Tor-netwerk precies?

Hoewel de naam impliceert dat het Tor-netwerk iets te maken heeft met Torrent sites, is dit in de basis zeker niet het geval. Met het Tor-netwerk kun je namelijk anoniem over het wereldwijde web surfen. En dat is een welkome optie voor mensen die bang zijn geworden van alle verhalen over afluisterpraktijken van overheden en een “Big Brother” die alles volgt wat je doet. Het Tor-netwerk biedt wat dat betreft een stukje zekerheid in een digitale wereld vol onzekerheden.

Laten we beginnen met wat uitleg over het Tor-netwerk. Tor staat voor The Onion Router en is een netwerk dat speciaal ontworpen is om anoniem te surfen op het internet. Daarnaast is het met het Tor-netwerk mogelijk zowel geblokkeerde sites te bezoeken, als sites te bezoeken die eindigen op .onion welke niet via een normale browser te bezoeken zijn. Het verschil met een VPN is dat je IP-adres bij de VPN-dienst bekend is en bij het Tor-netwerk juist niet. Het Tor-netwerk is echter wel significant langzamer dan een VPN-verbinding. Hoe dat precies komt leggen we later in dit artikel verder uit.

In 2002 werd de eerste versie van het Tor-netwerk geboren en werd in eerste instantie de focus gelegd op het beschermen van gebruikersinformatie tegen grote bedrijven. Inmiddels wordt het netwerk gebruikt voor onder andere de bovenstaande doeleinden en is het in beheer van The Tor Project (een stichting zonder winstoogmerk). Samen met vrijwilligers wordt er hard gewerkt om de Tor-software up to date te houden en het netwerk van voldoende servers te voorzien.


Waarvoor wordt het Tor-netwerk allemaal gebruikt?

Het Tor-netwerk wordt dus hoofdzakelijk gebruikt om anoniem te surfen op het internet. Met het Tor-netwerk kan de gebruiker zijn daadwerkelijke IP-adres verbergen, waardoor websites geen gebruiks- of gedragsinformatie op kunnen slaan via cookies. Deze cookies worden namelijk gekoppeld aan het IP-adres van het Tor-netwerk. En aangezien daar veel mensen gebruik van maken, is er geen eenduidig profiel samen te stellen. Slim, toch? Ook kun je het Tor-netwerk gebruiken om in te loggen op websites die in de standaardsituatie je IP-adres opslaan. Door in te loggen via het Tor-netwerk, wordt het IP-adres van het Tor-netwerk opgeslagen en niet jouw IP-adres. Zodoende kan men het inloggen niet herleiden naar jou.
In landen als China en Rusland is er veel sprake van blokkades op websites, waardoor de inwoners van die land

n sommige websites niet kunnen bezoeken met hun eigen lokale IP-adres. Door gebruik te maken van het TOR-netwerk en de anonieme mantel over het hoofd te gooien, worden deze websites toegankelijk. Dat komt omdat het Tor-netwerk de ingestelde firewalls omzeilt.

Met het Tor-netwerk, kun je ook – zoals eerder genoemd – websites bezoeken die eindigen op .onion. Omdat surfen via het netwerk dus volledig anoniem is, kun je hier soms illegale dingen aantreffen die je op het gewone web niet tegenkomt. Op deze zogenaamde diepere krochten van het internet kun je niet alleen hackers vinden (die je voor een bepaald bedrag kunt inhuren), maar zelfs ook aanbiedingen van huurmoordenaars. Klinkt griezelig, maar de kans is zeer klein dat je – indien je er natuurlijk gericht naar zoekt – terecht komt op een dergelijke website. Je kunt het Tor-netwerk zorgeloos gebruiken om in te loggen op je Twitter-account, zonder dat je je per ongeluk begeeft op illegaal terrein.


Hoe functioneert het?

Bezoek je een website, dan worden er gegevens uitgewisseld tussen jouw computer en de betreffende website. Dit pakketje bevat onder andere gegevens over de browser die je gebruikt, je locatie en je huidige besturingssysteem. Wanneer je surft via het Tor-netwerk, dan zorgt dit netwerk ervoor dat bepaalde gegevens van jou via tussenstations (dataservers) uit het pakketje verwijderd worden en verdere data laag voor laag versleuteld wordt. Als het pakketje dan uiteindelijk – na de tussenstations gepasseerd te zijn – bij de website aankomt, dan is het onmogelijk voor deze website om het pakketje te herleiden naar jou als gebruiker van het internet. Natuurlijk is dit een simpele weergave van de werkelijkheid en is het systeem in de praktijk complexer, maar in de basis werkt het op de beschreven manier.

Omdat het datapakketje via verschillende tussenstations versleuteld wordt, duurt het over het algemeen langer om websites te laden (en is een Tor-netwerk daarmee dus langzamer dan internetten via een VPN-verbinding, zoals eerder genoemd in dit artikel). Dat is de prijs die je betaalt voor anoniem surfen, maar dat betekent niet dat je uren moet wachten tot de bestemming van jouw keuze geladen is. Het zal misschien alleen net wat minder snel zijn dan je gewend bent als je in je huidige situatie bijvoorbeeld gebruikt maakt van Google Chrome of Mozilla Firefox.


Is het Tor-netwerk veilig?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: surfen via het Tor-netwerk is niet geheel veilig. Inlichtingendiensten hebben inmiddels ook hun eigen tussenstations geïnstalleerd en de kans bestaat dat jouw pakketje langs één van deze data servers komt. Daarnaast houden deze inlichtingendiensten downloaders van het Tor-netwerk in de gaten en wordt door deze partijen veelvuldig geprobeerd het Tor-netwerk te hacken. De technologie achter het Tor-netwerk is echter behoorlijk geavanceerd. Zo wordt jouw pakketje met informatie willekeurig naar een bepaald tussenstation gestuurd en daar zijn er heel veel van. De kans is zeer klein dat jouw pakketje enkel langs dataservers van overheden of inlichtingendiensten aflegt en zij daarmee gevoelige informatie over jou in handen kunnen krijgen.

Maar waar praten we over. Tenzij je James Bond bent en het Tor-netwerk gebruikt om internationale terroristen op te sporen, hoef je je weinig zorgen te maken over bovenstaande kwesties. Zeker wanneer je het Tor-netwerk gewoon wilt gebruiken om geen informatie over jezelf prijs te geven aan bepaalde websites. Waar je wel op moet letten bij het gebruik van het Tor-netwerk is het downloaden of openen van bepaalde bestanden, zoals Word-documenten. De kans bestaat namelijk dat je een met een virus geïnfecteerd bestand opent of binnenhaalt. Een dergelijk bestand kan jouw informatie doorsturen naar derden, waardoor je niet meer geheel anoniem bent. Ook wordt het sterk afgeraden iets van Torrent sites te downloaden. Download via het Tor-netwerk dus alleen informatie van vertrouwde partijen, zo luidt het advies.


Het Tor-netwerk downloaden

Ondanks dat het Tor-netwerk niet geheel veilig is, is het wel nog steeds een prima keuze wanneer het gaat om anoniem surfen op het web. Wil je toegang verkrijgen tot het Tor-netwerk, surf dan naar www.torproject.org. Het Tor-netwerk is onder andere beschikbaar voor Windows en Apple OS X gebruikers.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): VPN

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

NordVPN
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag