Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Internetproviders vergelijken; waar let je op bij het kiezen van een internetprovider?

Internetproviders vergelijken; waar let je op bij het kiezen van een internetprovider?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Internet. Het is volledig onmisbaar in ons huidige tijdperk. We zijn online. 24/7, waar we ons ook maar mogen bevinden. Een groot deel van de tijd zal je echter gebruik maken van je WIFI-netwerk thuis. Om lekker te Netflixen bijvoorbeeld of om te gamen. Daarbij is de ene internetprovider de andere niet en loont het soms om over te stappen naar een andere aanbieder. Mocht je de overstap van plan zijn om te gaan maken (of ben je op zoek naar een nieuwe internetprovider omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen), let dan op de punten die we bespreken in dit artikel zodat je beslagen ten ijs komt bij het kiezen van je nieuwe internetprovider!


Alleen internet of ook TV/bellen/Alles in 1?

Ja, het onderwerp van dit artikel is INTERNETproviders vergelijken, maar vandaag de dag is internet, televisie en (mobiele) telefonie onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meeste providers in Nederland bieden je de mogelijkheid om zogenaamde ‘alles-in-één-pakketten’ aan te schaffen, waarbij diensten als internet, tv en bellen in het pakket zitten inbegrepen. Daarnaast zijn er ook nog eens een aantal providers die je de mogelijkheid bieden om je mobiele telefoonabonnement via hen te laten lopen. Onder meer KPN, Telfort en Ziggo bieden je deze mogelijkheid. In de meeste gevallen levert dit bepaalde voordelen op zoals een verdubbeling van de databundel of een extra pluspakket voor de tv.

Klinkt allemaal heel erg leuk en interessant, maar dé vraag die je jezelf moet stellen bij het vergelijken van internetproviders is: “wat heb ik echt nodig?”. Want wie belt er vandaag de dag nog met een huistelefoon als je onbeperkt bellen in je mobiele abonnement hebt? En wie kijkt er nu überhaupt nog tv terwijl je alles via het internet kunt terugzien? Het loont dus om voor jezelf na te gaan wat jij écht nog gebruikt en wat je achterwege kunt laten. Bij de meeste providers kun je de zogenaamde single-, dual- en triple play abonnementen aanschaffen. Dus bijvoorbeeld alleen internet en tv (voor als je de huistelefoon tóch niet gebruikt) of alleen internet als je niets anders doet dan programma gemist online terugkijken en Netflixen. Doorgaans zijn dit soort abonnementen goedkoper dan de alles-in-één-pakketten, simpelweg omdat je van minder diensten gebruik maakt. Daar staat dan wel weer tegenover dat bepaalde voordelen (zoals bijvoorbeeld de verdubbeling van de data in je mobiele abonnement) alleen gelden als je een Triple Play/Quad Play abonnement bij een provider hebt afgesloten. Let ook goed op als je dienst A bij Provider A afneemt en dienst B bij provider B. In sommige gevallen kun je goedkoper uit zijn, maar verreweg in de meeste gevallen is het aantrekkelijker om verschillende diensten bij een en dezelfde provider af te nemen. Je krijgt dan bijvoorbeeld niet te maken met dubbele aansluitkosten en kunt in de meeste gevallen rekenen op een (kleine) korting. Dat gezegd hebbende: als de maandelijkse kosten voor jou belangrijk zijn, dan loont het natuurlijk altijd om de prijzen van de verschillende diensten bij uiteenlopende providers naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken!


Internet via glasvezel, xDSL of kabel

Internet (maar ook telefonie en televisie) komt via een bepaalde verbinding je woning binnen. Daarbij heb je drie opties:

 • Kabel
 • xDSL
 • Glasvezel

Alle drie hebben ze zo hun voor- en nadelen. We hebben de belangrijkste aspecten voor je op een rijtje gezet.

Internet via de kabel

Internet, tv en bellen via de kabel is in Nederland feitelijk bij één aanbieder af te nemen: Ziggo (tegenwoordig officieel VodafoneZiggo). Enkele kleine providers die internet, tv en bellen via de kabel aanbieden zijn Caiway en Zeelandnet/Delta. Kabelaanbieders zijn van origine tv-aanbieders. Het signaal is analoog. Er is dus geen apart internet- en tv-signaal waardoor direct al een (mogelijk) nadeel wordt blootgelegd: enkel internet afnemen is bij een kabelaanbieder niet mogelijk. Je moet minimaal internet én tv afnemen. Omdat het signaal analoog is is er vaak aparte apparatuur voor nodig om digitale tv te kijken. De decoder krijg je in de meeste gevallen in bruikleen en zal je moeten inleveren als je abonnement bij de kabelprovider afloopt.

Internet via xDSL

Internet, tv en bellen via de koperen telefoonlijn noemen we DSL-techniek. Daarbij is onderscheid te maken tussen ADSL en het snellere VDSL. Bekende aanbieders zijn onder meer KPN, Tele2, Online.nl en XS4ALL. Het signaal dat binnenkomt via de telefoonlijn is digitaal. Bij de meeste providers kun je dus prima een Single Play abonnement afsluiten (alleen internet of alleen tv bijvoorbeeld). Daarbij is het wel goed om te weten dat je internetsnelheid afhankelijk is van twee factoren: de tv snoept wat van de bandbreedte af (waardoor je internetsnelheid dus afneemt) en hoe verder je van de wijkcentrale woont, des te langzamer je verbinding zal zijn. In veel gevallen zal je dus niet de snelheid halen die de internetproviders claimen te leveren. Om een goede indicatie te krijgen van de internetsnelheid die mogelijk is op jouw adres kun je het beste een postcodecheck doen.

Internet via glasvezel

Momenteel de nieuwste techniek als het om internet voor thuis gaat en zodoende nog niet overal beschikbaar. Ook hier doe je dus weer het beste een postcodecheck om te kijken of internet, tv en/of bellen via glasvezel op jouw adres mogelijk is. Bekende internetproviders die glasvezel-pakketten aanbieden zijn onder meer KPN, XS4ALL en kabelaar Caiway. Over het algemeen genomen behaal je met een glasvezelverbinding de hoogste internetsnelheden, zeker als het om uploaden gaat. Uploaden van grote bestanden (bijvoorbeeld video) gaat praktisch even snel als downloaden en dat is bij de andere twee technieken toch echt even anders. Uiteraard hangt hier een bepaald prijskaartje aan. Internet (en/of tv en bellen) via glasvezel is in de meeste gevallen de duurste optie.


Snelheid = key

Wanneer je internetproviders gaat vergelijken moet je kijken naar wat je écht nodig hebt. Daarbij hadden we het in eerste instantie over het wel of niet gebruik van internet, tv en/of bellen, maar een bijzonder belangrijk aspect van je keuze hangt samen met de wijze waarop je het internet gebruikt. Iemand die die-hard grafische games speelt de hele dag heeft een compleet andere internetverbinding nodig dan iemand die niet verder komt dan af en toe een berichtje op Facebook plaatsen en de e-mail checken.

Heel kort door de bocht genomen kun je stellen dat:

 • xDSL snelheden aankan tot 200 MB/s
 • Kabel snelheden kan leveren tot 400 MB/s
 • Glasvezel up- en downloadsnelheden kent tot 500 MB/s

Als bovenstaande je niet veel zegt, bedenk je dan het volgende: een gemiddelde film van 2 uur is ongeveer 4,5 GB groot (als je hem wilt downloaden, wat overigens officieel NIET is toegestaan in Nederland!!!). 1 GB (gigabyte) komt neer op 1000 MB. In het geval van een glasvezelverbinding heb je de film in theorie in 9 seconden op je computer staan. Met een xDSL-verbinding haal je hem bij maximale snelheden (wat in de praktijk NOOIT lukt) in iets minder dan een halve minuut binnen.

De wijze waarop je internet is dus enorm belangrijk voor het type abonnement dat bij je past. Down- en upload je veel (en vaak grote bestanden), dan past een glasvezelverbinding of een verbinding via de kabel wellicht het beste bij je. Doe je niets geks op het internet en laat je het bij af en toe wat Netflix, YouTube en social media? Dan is een xDSL-verbinding in veel gevallen een goede keuze.

Daarbij is het wel goed om te weten dat de meeste internetproviders verschillende pakketten aanbieden, waarbij vooral de geboden internetsnelheid van invloed is op de prijs. In de regel kun je stellen dat de meeste internetproviders drie pakketten aanbieden. Ze noemen ze allemaal net even anders, maar in de basis komt het neer op:

 • een instapabonnement met een lage snelheid (voor een gemiddelde internetter in principe prima in orde)
 • een ‘normaal’ abonnement met een gemiddelde snelheid (prima voor hen die af en toe iets downloaden of zelf periodiek grote bestanden verzenden)
 • het topabonnement met zeer hoge snelheden (hét abonnement voor de gamers en vloggers onder ons)

Kosten

Snelheid is dan misschien wel “key”, maar je portemonnee zal het wél iedere maand op moeten hoesten natuurlijk. Via diverse vergelijkers op het internet kun je prijzen vergelijken van losse internet-diensten, Dual Play services en alles-in-één-pakketten. Wie aan de slag gaat met zo’n vergelijker zal zien dat het nog knap lastig is om de verschillende internetproviders met elkaar te vergelijken. De één heeft namelijk de eerste 3 maanden zoveel korting, de andere geeft je een gratis sport-kanaal en bij weer een ander betaal je geen aansluitkosten. Alhoewel vergelijken zeker zin heeft (en daarmee dus ook aan te raden is), kun je stellen dat het onderling niet al teveel scheelt qua kosten. We hebben de gemiddelde prijzen van alleen internet, internet en tv en alles-in-één pakketten voor je op een rijtje gezet.

Alleen internet

 • Instap abonnement: tussen de 20 en 30 euro per maand
 • Standaard abonnement: tussen de 30 en 40 euro per maand
 • Top abonnement: 40 euro of hoger (afhankelijk van het type verbinding)

Internet + extra dienst (tv of bellen)

 • Instap abonnement: tussen de 30 en 40 euro per maand
 • Standaard abonnement: tussen de 40 en 50 euro per maand
 • Top abonnement: 50 euro en hoger (afhankelijk van het type verbinding)

Alles in één

 • Instap abonnement: tussen de 30 en 40 euro per maand
 • Standaard abonnement: tussen de 40 en 50 euro per maand
 • Top abonnement: 50 euro en hoger (afhankelijk van het type verbinding)

Wat opvalt aan bovenstaande is dat het bij de meeste internetproviders relatief nutteloos is om voor een Dual Play abonnement te kiezen, simpelweg omdat de prijzen nagenoeg gelijk zijn aan de alles-in-één pakketten. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat je alle mogelijke diensten alsnog bij hen afneemt in plaats van elke afzonderlijke dienst bij een andere aanbieder. Voor de prijs hoef je het in de meeste gevallen dus niet te laten en kun je beter voor een Triple Play abonnement kiezen om zodoende mogelijk te profiteren van geldende voordelen zoals extra zenders of een verdubbeling van je data (als je ook je mobiele abonnement hebt afgesloten bij dezelfde provider tenminste).

Wil je echter écht goedkoop uit zijn, neem dan enkel de internetverbinding af bij de internetprovider die het beste bij je past en laat de overige diensten achterwege. We leven in de 21ste eeuw. Praktisch elk programma dat op tv komt valt ook via het internet te bekijken en bellen kan tegenwoordig in veel gevallen óók helemaal gratis via het internet. Misschien dat je je laptop aan je tv zal moeten koppelen om je favoriete serie op een groot scherm te kunnen bekijken, maar één keer een HDMI-kabel kopen is ten alle tijden vele malen goedkoper dan iedere maand betalen voor een dienst waar je eigenlijk helemaal niet voor hoeft te betalen!foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag