Wat is de snelste internet-provider van Nederland?

Wat is de snelste internet-provider van Nederland?

Laatst bijgewerkt: 5 december 2018

Er is niets vervelenders dan een trage internetverbinding, waardoor je websites niet kunt openen, filmpjes niet kunt laden en online games constant haken. Om daar verandering in te brengen kun je het best opzoek naar de snelste internetprovider van Nederland. Laat het duidelijk zijn dat er niet één de snelste is, maar afhangend van jouw internetaansluiting verschillende opties zijn. Zo heeft (nog) niet iedereen in Nederland een glasvezelaansluiting en zit er verschil tussen internetsnelheden van providers voor mobiel internet en thuis via wifi of de kabel. In dit artikel laten we je snelste internetproviders zien voor verschillende internetdoeleinden.


Glasvezelinternet

Als je thuis beschikking hebt over een glasvezelaansluiting is dat veruit het snelste internet dat je kunt krijgen. Om te checken of je dat heb kun je terecht op eindelijkglasvezel.nl waar je je postcode en huisnummer in kunt voeren. Vervolgens krijg je te horen of je wel of geen glasvezel internet kunt aansluiten. Als dat wel het geval is kun je genieten van razendsnel internet.

Wat is glasvezel?

Glasvezels zijn eigenlijk wat het woord al zegt: minivezeltjes die gemaakt zijn van een bepaald glassoort. Het grote voordeel van deze vezels is dat er ongelooflijk snel informatie op verzonden kan worden door middel van lasers. Deze lasers laten ze als het ware razendsnel knipperen en zo wordt de info op hoog tempo doorgegeven. Je kunt je voorstellen dat alles er sneller door gaat: denk aan televisie, internet en zelfs vaste telefoon voor de genen die dat nog willen. Velen zijn er van overtuigd dat bijna iedereen in de nabije toekomst gaat beschikken over glasvezelinternet. Op dit moment zijn er op nog maar weinig plekken glasvezelverbindingen. Sceptici daarentegen denken dat andere manieren van internet in de nabije toekomst even snel gaan en glasvezel niet de toekomst is.

Is glasvezelinternet het allersnelst?

Ja, op dit moment is glasvezelinternet het allersnelste internet dat er in Nederland bestaat. Veel verschillende providers zijn dan ook al aan het concurreren op de plekken waar glasvezelverbindingen in de grond liggen, zoals de grote spelers KPN, Telford, T-mobile en Xs4all. Maar ook kleinere partijen laten hun kans niet liggen, zoals Online, Caiway, NLEx en Tweak. Ziggo en Tele2 hebben nog geen glasvezelinternet. Je vraagt je nu natuurlijk af welk van deze providers het allersnelste netwerk van Nederland heeft. Het antwoord daarop is Tweak. Dit telecombedrijf kan er voor zorgen, mits je de juiste glasvezelverbinding onder je huis hebt, dat zowel je upload- als download snelheid 1000 MB/s halen. Ter vergelijking: een wifi-verbinding wat al als razendsnel wordt gezien is 200 MB/s. Als je dus voor het snelste internet van Nederland gaat kun je gemakkelijk video’s in 4K kwaliteit streamen op meerdere apparaten tegelijkertijd. Zo’n glasvezelabonnement bij Tweak met internet en tv kost je €57,95 per maand en dan heb je dus het snelste van het snelste voor de consument! Bedrijven daarentegen spannen de kroon, ze kunnen internet krijgen van ongeveer 10 Gb/s.

De snelste glasvezelaanbieders

  1. Tweak & Netrebel (1000 MB/s)
  2. T-Mobile (750 MB/s)
  3. Caiway (600 MB/s)
  4. XS4ALL & KPN (500 MB/s)

Draadloos wifi-internet

De meeste Nederlanders willen het liefst draadloos internet in hun huis. Op ieder apparaat kun je verbinding maken met de router en naar hartenlief internetten. Wat niet veel mensen weten is dat het verschil in snelheid tussen internetproviders ontzettend groot is. Zo is bij KPN 150 MB/s het snelst en bij Ziggo 400 MB/s! Een significant verschil dus. KPN biedt wel weer 4K tv aan en Ziggo niet. Zo concurreren ze met elkaar. Bovendien kent Ziggo ook meer storingen dan KPN, waardoor de vraag is waarvoor je het best kunt kiezen. Tele 2 biedt ook maximaal 100 MB/s draadloos wifi-netwerk aan en XS4ALL 200 MB/s. De voordelen van wifi zijn groot, omdat je overal in en rondom je huis gemakkelijk verbinding kunt maken en bijvoorbeeld 400 MB’s voor de meeste huishoudens meer dan genoeg is. Toch kunnen storingen roet in het eten gooien. Ook voor intensief online gamen is wifi vaak niet ideaal. Vaak pluggen de hardcore-gamers toch een kabel in hun pc of spelcomputer.

De snelste draadloze wifi-aanbieders

  1. Ziggo (400 MB/s)
  2. Caiway (300 MB/s)
  3. XS4ALL (200 MB/s)

Mobiel internet

Veel mensen internetten tegenwoordig meer buitenshuis dan binnenshuis. Vooral de jongeren van nu zijn altijd en overal online, of ze nou op de fiets zitten, in de trein of bus, lopen of in de schoolbanken zitten, de smartphone lijkt magnetisch te zijn met de hand. In principe is dat niet heel raar als je bedenkt dat je alles wat je kunt bedenken binnen een paar seconde op je schermpje kunt toveren: je kunt honderden miljoenen video’s kijken, talloze artikelen lezen, over social media scrollen en je kunt op ieder moment van de dag met iedereen chatten. Vooral voor dat video’s kijken en dan met name Netflix of Videoland is een hoge internetsnelheid en downloadsnelheid vereist. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende aanbieders die voor razendsnel internet op jouw smartphone kunnen zorgen.

Verschil per provider en per plek

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: KPN heeft het snelste mobiele internet, mits je smartphone de downloadsnelheid van 300 MB/s aan kan en je op de juiste plek bent. Oudere modellen halen vaak maximaal 225 MB/s, maar ook dat is voor een mobiele telefoon supersnel. Als dat niet het geval is gaat je mobiel automatisch over op 3G. Ondanks dat KPN het snelste mobiele internet aanbiedt, spant T-mobile naar onze mening de kroon. Deze roze telecommunicatiegigant heeft een landelijke 4G dekking. Dat houdt in dat je overal in Nederland 4G-verbinding hebt! Met andere woorden: je internet is stabiel en de maximale downloadsnelheid van 225 Mb/s is voor de meeste ruim voldoende. Andere giganten als Tele 2 en Vodafone hebben ook prima downloadsnelheden, maar zo goed als T-mobile en KPN kan voorlopig niet.

Nederlandse providers in de wereldtop

Recent onderzoek wijst uit dat Nederland in de top 10 landen staat van internetproviders de meest stabiele 4G-dekking. Daarmee staan ze samen in het rijtje met landen als de USA, Japan en China. Ook qua snelheid van mobiel internet behoort Nederland tot een van de beste ter wereld. Om precies te zijn de op een na beste! Alleen het mobiele internet in Singapore is gemiddeld sneller dan in ons kleine landje. Ons razendsnelle internet hebben we mede te danken aan het fenomeen: de vrije markt. Door de moordende concurrente tussen de grote telecommunicatiebedrijven gooien ze met aantrekkelijke aanbiedingen en doen ze er alles aan om het snelste internet aan te bieden, zodat klanten bij hun komen. Het zelfde geldt voor heel wat anders: supermarkten. Door concurrentie liggen de prijzen van Nederlandse supermarkten relatief laag. Voor de gemiddelde Nederlander niet verkeerd dus zo’n vrije markt!


Conclusie

Een trage internetverbinding is simpelweg niet nodig in deze tijd. Er zijn talloze aanbieders die ervoor kunnen zorgen dat jij geen last meer krijgt van websites die niet op willen starten of filmpjes die niet willen laden. Vaak kost dit wel iets meer geld. Het snelste internet dat je in Nederland kunt krijgen is glasvezelinternet. Dit razendsnelle internet dat via kabels gaat is helaas nog maar op een aantal plekken in Nederland aangelegd. Als consument kun je dan internet krijgen tot maximaal 1 Gb/s. Het meest gebruikte internet is zoals verwacht wifi via de router. Voor een normale internetgebruiker is dit prima. Het snelste wifi-internet vind je bij Ziggo, maar daar zijn wel relatief veel storingen. KPN en XS4ALL hebben minder storingen. De afweging tussen snelheid en de minste storingen moet je toch echt zelf maken. Tot slot staat Nederland op de tweede plaats van snelste mobiele internet ter wereld! Dat zegt genoeg. Bij grote aanbieders als T-mobile en KPN kun je razendsnel 4G-internet krijgen met hoge downloadsnelheden. De beste is T-mobile: snel en betrouwbaar. Al met al genoeg mogelijkheden om nooit meer geïrriteerd te raken door traag internet!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Internet Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag