Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn je opties voor een TV abonnement zonder internet?

Wat zijn je opties voor een TV abonnement zonder internet?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vroeger was tv-kijken een hele andere bezigheid als tegenwoordig. In de hele straat was er maar één huishouden met een telefoon en een televisie en kinderen zaten alleen op woensdagmiddag voor de televisie. Je had Nederland 1, en later Nederland 2 en 3. Meer keus was er niet. De kijkcijfers van het achtuur-journaal rezen de pan uit. Logisch, want het was de snelste manier om geïnformeerd te worden over wat er allemaal speelde in de wereld. De krant kwam immers pas een dag later. Een avondje zappen? Dat bestond nog niet! Anno 2019 hebben we heel veel keus in verschillende programma’s, maar ook veel keuze in abonnementen voor je TV, al dan niet in combinatie met telefonie en internet. Stel dat je een TV abonnement wilt zonder dat je daarbij internet bij dezelfde aanbieder moet afnemen. Wat zijn dan je opties?

Tegenwoordig is het tv-kijken een hele andere bezigheid geworden. Keek je vroeger tv om je te laten informeren, kijk je tegenwoordig met name naar de tv om je te laten vermaken. Tv-kijken kan tegenwoordig vierentwintig uur per dag en kinderen hebben de hele dag de keuze uit meerdere zenders om kinderprogramma’s te bekijken. En is er niets te zien wat ons bevalt? Door de komst van Youtube en Netflix kijken we waar en wanneer we willen, naar wat we precies willen. En had je vroeger maar één televisie in de hele straat? Tegenwoordig hebben huishoudens soms in verschillende vertrekken een tv, bijvoorbeeld ook in de keuken, de badkamer en op verschillende slaapkamers.

Eerlijk is eerlijk; het wordt je niet gemakkelijk gemaakt als je op zoek bent naar een tv abonnement zónder internet. De meeste pakketten die tegenwoordig worden aangeboden zijn combinatiepakketten waarbij je internet en tv afneemt van eenzelfde aanbieder. Alleen telefonie zit er meestal niet standaard meer bij. Als je in je zoektocht dan maar terecht komt op een vergelijkingssite denk je dat je zoektocht er makkelijker op wordt. Dat valt tegen. Ook vergelijkingssites maken het je niet gemakkelijk. Deze vergelijkingssites richten zich met name op de Alles-in-1-pakketten.


Inventariseer je wensen

Als je op zoek gaat naar een aanbieder voor je televisie abonnement dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Zeker als je niet helemaal thuis bent in het jargon wat veel gebruikt wordt. Zeggen termen als HDTV, coax-kabels en dergelijke je helemaal niets? Dan doe je er goed aan iemand in te schakelen die er meer verstand van heeft. Er is vast een behulpzame buurman of oom die je wil helpen.

Voordat je een abonnement uitzoekt bedenk je je goed welke zenders je in ieder geval wilt ontvangen en welke zenders je ook blij mee zou zijn, maar niet per sé noodzakelijk zouden zijn. Sommige mensen willen iedere week naar voetbal kijken. Een sportzender is dan een absoluut vereiste. Anderen willen de Formule 1 kunnen bekijken, of juist extra crime-zenders hebben. En vind je het belangrijk om programma’s op te kunnen nemen, live-televisie stil te kunnen zetten, of kunnen dat soort dingen je weinig schelen? Zet het eens op papier, dan weet je beter waar je precies naar op zoek bent en wordt de zoektocht makkelijker.


Digitaal of analoge tv?

Analoge televisie wordt wel de ‘oude’ manier van televisie kijken genoemd. Met analoge televisie heb je de keuze uit maximaal dertig zender. Ook is de beeldkwaliteit minder scherp. Analoge televisie is totaal uitontwikkeld; er zijn geen mogelijkheden meer om dit door te ontwikkelen. Aanbieders van televisie zetten dan momenteel ook bijna volledig in op digitale televisie. Dit houdt niet in dat analoog niet meer wordt aangeboden, maar het wordt wel steeds zeldzamer. Veel aanbieders houden er helemaal mee op of zijn er al mee opgehouden. Heb je nou een wat ouder model televisie waarmee je nog geen digitale tv kunt ontvangen? Met een decoder kun je het digitale signaal op de kabel lezen. Vraag ernaar bij de plaatselijke bruingoedzaak. De installatie van zo’n decoder is vrij simpel, vergelijkbaar met het aansluiten van een videorecorder.

Digitale televisie is een nieuwe manier van televisie kijken. Het digitale signaal wordt op een andere manier uitgezonden, waardoor er meer gegevens worden geboden in hetzelfde signaal. Dit houdt voor de gebruiker in dat je keus hebt uit veel meer zenders, ook kun je genieten van een betere beeldkwaliteit (die is haarscherp!) en je hebt allerlei interactieve mogelijkheden die analoge televisie niet biedt. Zo kun je bijvoorbeeld programma’s terugkijken, opnemen of livetelevisie stilzetten. Digitale televisie biedt je zoveel meer mogelijkheden die de ‘oude’ manier van televisiekijken niet bood.

Aanbieders van analoge tv-abonnementen

Analoge televisie is in rap tempo aan het uitsterven. De afgelopen jaren stoppen steeds meer aanbieders met het aanbieden van analoge televisie. Stel dat je nog een ouder model tv hebt, op zoek bent naar een andere aanbieder voor je abonnement en je tv nog niet geschikt is voor digitale tv? Dan valt het aan te raden om óf op zoek te gaan naar een nieuw model tv, óf om te gaan voor een decoder, waarmee het digitale signaal wordt gelezen op de kabel.

Aanbieders van digitale tv-abonnementen zonder internet

Ziggo:

Ziggo biedt verschillende pakketten aan voor de tvkijker in verschillende prijsklassen. Het verschil in de prijzen zit met name in het aantal zenders waar je toegang tot hebt, of je ook On Demand wilt kijken en of je tv-programma’s terug wilt kunnen kijken. In alle drie de opties wordt gratis Ziggo Sport aangeboden. De prijzen variëren van €18,70 voor Kabel TV tot TV Complete voor €36,95.

KPN:

KPN biedt Digitenne voor wie wél televisie wil kijken, maar niet vast wil zitten aan KPN als internetaanbieder. Digitenne is digitale televisie. Je kunt ook kiezen voor Digitenne op de camping, op de boot of in de camper. Ook kun je Digitenne buiten ontvangen, als je dat zou willen. Digitenne wordt aangeboden vanaf €15,50.

YoufoneTV:

Ook Youfone, eigenlijk voornamelijk bekend als een hele goedkoper aanbieder van mobiele telefonie, biedt televisie aan, voor een vanafprijs van maar €14,95. Voor dit geld heb je zesentwintig tv-zenders, waaronder Fox Sports Eredivisie. Ook kun je waar mogelijk programma`s terugkijken, opnemen, begin gemist en pauzeren.

Caiway:

Een wat minder bekende speler op het gebied van televisie, maar wel een aantrekkelijke. Voor een vanafprijs van €21,95 heb je ruim zeventig tv-zenders, waaronder 31 in full HD. Bij Caiway is het ook mogelijk om een Basic TV abonnement af te nemen. Met dit pakket bekijk je televisie via de kabel.

CanalDigitaal:

Voor CanalDigitaal betaal je €22,95 per maand. Voor dat geld heb je 56 digitale zenders en 21 HDTV-zenders. Hierbij krijg je een complete HDTV-schotelset inclusief satelliet schotel en HDTV-satellietontvanger t.w.v. € 199,- in bruikleen.

Kabelnoord:

Woon je in het Noorden van Nederland? Dan kun je ook je televisiezenders afnemen bij Kabelnoord. Het standaardpakket (voor kabel) biedt 46 zenders. Dit kun je met verschillende pakketten uitbreiden. Kabelnoord biedt overigens ook nog steeds analoge televisie aan. Daarmee zijn ze één van de weinigen.


Ben je er al uit wat voor abonnement je wil? Vaak bieden tv-aanbieders goede welkomstaanbiedingen. Het loont daarom wel om online te vergelijken wat de verschillende abonnementen kosten. Kijk echter niet alleen naar aanbiedingen, maar ook naar wat de kosten zijn wanneer de welkomstperiode klaar is. Dat zijn de uiteindelijke kosten die je iedere maand moet maken.

En kom je erachter dat je eigenlijk best wel tevreden bent met je huidige pakket, maar baal je van al die welkomstkortingen die je misloopt doordat je niet overstapt? Pak dan eens je telefoon en bel je huidige aanbieder op. Grote kans dat ze, als je wat lef toont, je wel een aanbieding willen doen zodat je alsjeblieft blijft. Dan kan de investering van dat ene telefoontje best lonen!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag