Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5x tips voor het kopen van een nieuw bankstel

5x tips voor het kopen van een nieuw bankstel

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je bank is één van de belangrijkste meubels in je huis. Het is de plek waar je na een lange dag werken lekker tot rust kan komen, waar je geniet van die mooie film, waar je samen met je vrienden eindeloos bij kunt kletsen. Vaak is een bank ook een wat duurdere aankoop: het kopen van een bankstel gaat vaak dus niet gedachteloos. Hij moet natuurlijk ook bij de rest van je interieur passen en ook – letterlijk – passen ín je interieur. Je hebt banken in duizenden verschillen kleuren, vormen en soorten. Ben jij toe aan een nieuwe bank? Wij geven je graag vijf keer tips voor het kopen van een nieuw bankstel en vertellen je waar je op moet letten bij de aanschaf van een bank. Op naar de meubelboulevard!


1. First things first: meten is weten

Voordat je een nieuwe bank gaat kopen, is het natuurlijk eerst belangrijk om te bepalen waar de bank moet komen. Zo voorkom je dat je een veel te grote of veel te kleine bank aanschaft, die eigenlijk helemaal niet op de gewenste plek in je huiskamer past. In een woonwinkel lijken de afmetingen van de bank toch altijd anders dan bij je thuis… Begin als je een nieuw bankstel wilt kopen daarom met het belangrijkste: bepaal waar de bank moet komen, wat voor uitzicht jij vanaf je gloednieuwe bank wenst en waar je de bank voor wilt gebruiken.

Waar moet de bank komen?

Misschien heb jij al helemaal in je hoofd waar je jouw nieuwe bank wilt hebben. Wellicht is dat op precies dezelfde plek waar je oude bank stond, of heb je juist een nieuwe spot in gedachten. Bedenk eerst goed waar de bank moet komen en hoeveel ruimte daar is. Heb je dat knusse plekje in je hoofd, zodat je vanuit de hoek van je woonkamer lekker uit het raam kunt kijken, maar wil je wel een enorme hoekbank? Eerst meten of het wel lukt!

Bepaal waar je naar wilt kijken vanaf je bank

Hou ook rekening met het uitzicht vanaf je bank. De meeste mensen zijn dol op lekker bankhangen met een goede serie en een bak popcorn. Kun jij vanaf de plek waar jij je bank wilt neerzetten goed televisie kijken, of zul je een zere nek krijgen omdat je dan vanuit een rare hoek naar het apparaat moet kijken? Of wil je juist lekker opkrullen op je bank met een goed boek en uit het raam kunnen staren? Hou dus ook rekening met het uitzicht als je de plek waar de bank moet komen gaat opmeten.

Meten is weten

Zorg dat je met een meetlint precies uitrekent hoeveel ruimte je maximaal hebt om een bank te plaatsen. Dat scheelt heel wat frustraties als je nieuwe bank net een centimeter te groot is om op de gewenste plek te staan. Stel ook een minimale afmeting af: het staat ook niet mooi als je bank veel te klein is voor de ruimte waar hij in komt te staan. Schrijf de afmetingen op een papiertje of zet ze bijvoorbeeld in je smartphone. Met de afmetingen in je broekzak kun je pas echt lekker gaan winkelen.

https://nl.pinterest.com/pin/811281320353055997/


2. Wil je liever bankhangen of zit je graag rechtop? Bepaal wat jij lekker vindt zitten

Nu je weet welke afmetingen je toekomstige bank mag zijn, kun je gaan kijken naar het type bank. Er zijn wel duizenden verschillende soorten banken op de wereld. Om een goede keuze voor je nieuwe aanschaf te kunnen maken, is het handig om te kijken hoe jij graag zit op de bank. Hou jij echt van dat bankhangen? Ga dan voor een bank waar je lekker languit op kunt liggen, of je voeten op kunt laten rusten zoals bij bijvoorbeeld een hoekbank. Als je juist liever wat rechter op zit, om een boek te lezen of om zelfs te kunnen werken op je bank zonder dat je rugpijn krijgt, kun je letten op een wat rechtere leuning en kies je niet voor een bank waar je helemaal in zult zakken. Als jij weet wat jij lekker vindt zitten, kun je veel gerichter op zoek naar een bank en zul je geen spijt krijgen van je aankoop. Wel zo handig!


3. Alleen voor jou en je partner of voor het hele gezin: bedenk hoeveel zitruimte er moet zijn

Als je vaak vrienden of familie over de vloer hebt, of met meerdere mensen in huis woont, is het wel zo fijn als iedereen een plekje heeft op je nieuwe bank. Hoeveel mensen moeten er op de bank kunnen zitten? Woon je alleen samen met je partner, en zit je met vrienden vaak aan de eettafel? Of heb je kids die ook graag willen opkrullen op de bank voor een leuke film met het hele gezin? Voordat je de bank van je dromen gaat aanschaffen, is het goed om te bepalen hoeveel zitruimte er moet zijn. Ga je voor een grote hoekbank of misschien zelfs voor twee identieke banken? Bepaal dit van tevoren: het zou vervelend zijn als je twee dezelfde soort banken wilt maar de tweede bank al uitverkocht is. Dit kun je beter in één koop regelen. Kun je meteen lekker gaan zitten!

https://nl.pinterest.com/pin/470837336042789930/


4. Met oog voor detail kom je een heel eind: kleur, bekleding en vorm

Nu je weet hoe groot je bank moet zijn en in welk gedeelte van je huis de bank komt te staan, kun je aan de slag met – vinden wij – het leukste gedeelte van het uitzoeken van een nieuwe bank: de kleuren en de stof! De keuze is reuze, dus om efficiënt naar een nieuwe bank te zoeken, kun je eerst kijken welke kleur en stof je het meeste aanspreekt.

De kleur van je toekomstige bank

Ook de keuze van de kleur heeft enigszins met de bovenstaande tip te maken: als je kleine kinderen hebt die nog lekker spelen en daarbij knoeien, is een witte bank misschien niet de beste optie. Natuurlijk wil je ook dat je bank mooi in je interieur past. Kijk welke kleuren mooi passen bij de kleuren van de muren, je andere meubels en de vloer. Vind je het moeilijk? Op Pinterest kun je snel mooie kleurstalen vinden die goed bij elkaar passen. Je hoeft alleen maar de kleurcombinaties die je al in je huis hebt in te voeren in de zoekbalk, en je wordt getrakteerd op boordevol inspiratie van kleuren die goed matchen. Ook kun je op deze site zoeken naar banken in een bepaalde kleur, zodat je meteen kunt kijken hoe zo’n kleur in een ander huis staat. Misschien word je wel op goede ideeën gebracht, die je normaal zelf nooit zou bedenken.

Kijk ook naar welke stof je graag wilt

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten stoffen: ribstof, grof geweven stof, fijn geweven stof of velours, bijvoorbeeld. Elke stof geeft de bank een andere uitstraling, dus kijk goed of het type stof van de bank ook in jouw interieur past. Effen stof staat bijvoorbeeld prachtig in een industrieel interieur en ribstof juist weer in een landelijke inrichting. We tippen hier dan ook weer Pinterest, waar je kunt zoeken op de naam van de stof en alvast kunt zien hoe de bank in bepaalde woonstijlen past. Denk bij het uitkiezen van de stof ook aan het onderhoud en of de bank kan verkleuren door de zon: effen stof verkleurt bijvoorbeeld sneller dan een bank met een bekleding van microvezel, en fijn geweven stof is weer handig als je huisdieren hebt – je hebt dan namelijk minder snel last van eventuele haaltjes en lusjes in de stof.  Of ga je liever voor leer? Leer is perfect voor mensen met een huisstofmijt allergie en een leren bank gaat lang mee, maar kan wel koud aanvoelen als je er op zit. De bekleding van je toekomstige bank heeft dus een uiterlijke functie, maar het is ook heel belangrijk dat de stof of het leer bij jou en de plek in je huis past (wel of niet veel zon) en de bewoners die er op gaan zitten. Kan de stof makkelijk worden schoongemaakt als je kinderen of huisdieren hebt? Dat soort vragen moet jij jezelf gaan stellen om zo tot de beste keuze te komen.

De kleinere details

Bij het uitzoeken van een nieuwe bank moet je ook keuzes maken in de kleinere details, zoals de hoogte van de rug en de pootjes onder het bankstel. In een kleine ruimte staan hogere pootjes onder de bank mooier, in een grotere ruimte kun je ook voor geen poten gaan. De hoogte van de rugleuning is ook belangrijk: als je jouw bank voor het raam zet, wil je niet dat de bank het daglicht blokkeert. Met een lage rug heb je daar geen last van. Wil je lekker loungen op je bank? Dan is zitdiepte cruciaal, en je hebt vaak meer zitdiepte bij een bank met een hogere rugleuning. Let dus ook op de kleinere details bij het aanschaffen van een nieuw bankstel.


5. De samenstelling van je bank: hoelang moet de bank op dezelfde plek staan

Waarschijnlijk heb je door bovenstaande tips al een goed beeld gekregen wat voor bank je wilt gaan aanschaffen. De laatste tip die we je dan ook graag willen meegeven, is om te kijken hoelang jij je bank op dezelfde plek wilt hebben staan. Misschien vind je het leuk om af en toe de inrichting van je huis om te gooien en dan ook de bank te verschuiven, of vermoed je dat je niet meer jaren in je huidige huis blijft wonen. Hou rekening met deze opties bij het kopen van een bank: natuurlijk weet je nooit hoe het leven precies gaat lopen, maar waarschijnlijk koop je jouw bank wel voor meerdere jaren. Ben jij zo iemand die graag van opstelling wisselt? Ga dan voor een modulaire bank, waar je de losse elementen steeds weer anders in elkaar kunt zetten. Of kies bijvoorbeeld voor een hoekbank waarvan de hoek aan beide kanten bevestigd kan worden. Dat scheelt een hoop gedoe in de toekomst!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag