Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het reinigen van je bankstel

8 tips voor het reinigen van je bankstel

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De gemiddelde Nederlander brengt heel wat uurtjes door op de bank. ’s Avonds lekker voor de buis hangen met een filmpje of serie, in het weekend ontbijten op de bank of zelfs met een bordje op schoot je avondeten eten, en er lekker onderuitzakken na een dag hard werken. De bank heeft daarom heel wat te verduren. Kruimels, vlekken, haren van huisdieren en gemorst eten of drinken kunnen er allemaal voor zorgen dat de bank minder fris wordt. Nu kun je de bank natuurlijk weggooien als er vlekken in zitten of als hij vies ruikt, maar je kunt hem ook goed reinigen en er daardoor nog jaren van genieten. Omdat weggooien vaak helemaal niet nodig (en zonde) is, geven we je in dit artikel 8 tips voor het reinigen van je bankstel, zodat hij weer helemaal schoon en fris wordt.


Waarom zou je je bankstel schoonmaken?

Allereerst is het schoonmaken van je bank vanuit hygiënisch oogpunt erg verstandig. Op een bank leven namelijk enorm veel bacteriën. Die bacteriën kunnen vlekken veroorzaken en de levensduur van je bank beperken. Daarom is het verstandig om je bank zo nu en dan eens grondig te reinigen, ook als hij er helemaal niet vies uitziet.


Vlekken? Weggooien is vaak niet nodig

Sommige mensen gooien de bank de deur uit als er vlekken in zitten, maar vaak is dit helemaal niet nodig. Dus vooral wanneer de bank eigenlijk nog prima zit en verder niet of amper versleten is, is het enorm zonde om je bankstel weg te gooien omdat hij vies is. Beter (en voordeliger) is het om eerst eens te kijken wat je kunt doen om hem weer schoon te krijgen, zodat je waarschijnlijk nog een aantal jaar van je bank kunt genieten. Bij een leren bank is het afnemen met een vochtige doek en het onderhouden met een speciale olie voldoende, maar bij een stoffen bank is het schoonmaken toch vaak net iets lastiger.


Het reinigen van je bank in 8 stappen

Je bent zover dat je je stoffen bank wilt reinigen, maar waar moet je dan beginnen? En hoe kun je dit nu eigenlijk het beste aanpakken? Hieronder geven we je 8 tips waarmee je jouw bank weer fris en schoon kunt krijgen.

1. Stofzuigen

De eerste stap van het schoonmaken van je bank is hem grondig stofzuigen. Hiermee zorg je dat alle kruimels en ander vuil van de stof verwijderd wordt, waardoor je hem straks goed schoon kunt maken. Bestaat je bank uit losse kussens? Haal deze kussens dan vooral van de bank af, zodat je overal goed bij en tussen kan. De losse kussens kun je buiten eerst even goed uitkloppen om daarna met de stofzuiger nog de laatste haren, stof en ander vuil te verwijderen. Probeer om tijdens het stofzuigen van de bank goed tussen alle naden en kieren te zuigen om ook daar het vuil zo veel mogelijk vandaan te halen.

Tip: Haren van huisdieren zijn soms erg lastig te verwijderen, zelfs met een stofzuiger. Een handige oplossing voor het verwijderen van haren van je meubels is een handschoen waarmee je je huisdier kunt kammen. Zo’n handschoen heeft een rubber oppervlakte met kleine rubberen uitsteeksels. Als je met deze handschoen over je stoffen meubels wrijft, haal je binnen de kortste keren alle haren van het meubelstuk af. Deze handschoenen zijn zeer goedkoop verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Action.

2. Stoomreiniger – Voor het beste resultaat

De beste tip voor het goed en grondig reinigen van je bankstel, is het gebruiken van een stoomreiniger. Deze apparaten zijn niet alleen voor het schoonmaken van je bank heel handig, maar ook voor bijvoorbeeld het dweilen van de vloer of het lappen van je ramen. Het stoom zorgt ervoor dat bacteriën gedood worden, waardoor je huis écht goed schoon wordt. Heb je nog geen stoomreiniger, dan is het dus zeker het overwegen waard om er eentje aan te schaffen. Het schoonmaken van de bank met een stoomreiniger is even een klusje, maar het resultaat zal het meer dan waard zijn. Je bank ziet er na het reinigen weer als nieuw uit. Houd er wel even rekening mee dat de bank na het reinigen met een stoomreiniger een aantal uur nodig heeft om op te drogen.

3. Shampoo – Bij vlekken

Vlekken op een stoffen bankstel zijn heel makkelijk te verwijderen met shampoo. Geen dure meubelreinigers, maar gewone shampoo. Iedereen heeft het in huis, het is niet duur en ruikt ook nog eens superlekker. Breng de shampoo onverdund aan op de plek waar een vlek zit. Wrijf de shampoo vervolgens goed in met een vochtige doek, zodat het gaat schuimen. Laat de shampoo even een minuutje of twee intrekken en veeg het er daarna met een droge doek af. Zodra de plek opgedroogd is, zal je zien dat de vlek (zo goed als) verdwenen is.

4. Soda – Een opfrisbeurt voor je bank

Ook soda is een goed middel om je bank mee schoon te maken. Gooi een paar scheppen soda in een emmer heet water en roer het even door, totdat alle soda goed opgelost is. Doop een spons of doek in de emmer en wring deze uit, voordat je ermee over het oppervlakte van de bank wrijft. Na het schoonmaken kun je de bank nog droogdeppen met een doek, of deze aan de lucht laten drogen. Houd er ook hierbij rekening mee dat het drogen wel even kan duren. Echt hardnekkige vlekken zal je met deze oplossing niet verwijderen, maar je bank ziet er wel weer helemaal fris uit na het schoonmaken met soda.

5. Schoonmaakazijn – Bij vieze geurtjes

Schoonmaakazijn is vooral heel geschikt als de bank niet meer fris meer ruikt, of om de geur van sigarettenrook uit de stof te krijgen. Vul de helft van een plantenspuit met lauw water en vul de rest bij met schoonmaakazijn. Houd de plantenspuit op enige afstand van de bank en spray de bank vervolgens in. Houd er ook in dit geval rekening mee dat je de bank een aantal uur niet kunt gebruiken. Het beste is daarom om het ’s avonds te doen, zodat de bank de hele nacht de tijd heeft om op te drogen. Je zal zien dat de bank de volgende ochtend weer heerlijk fris ruikt.

Tip: Stinkt je bank heel erg naar bijvoorbeeld sigarettenrook? Dan kan het nodig zijn om de behandeling een paar keer te herhalen, voordat de geur uit de stof verdwenen is.

6. Biotex – Een opfrisbeurt

Ook Biotex is geschikt om je bank mee schoon te maken. In dit geval doe je eigenlijk hetzelfde als met de soda. Je vult een emmer met heet water, doet er wat Biotex in en maakt je bank daar vervolgens mee schoon. Kies hierbij voor een doek of spons, die je eerst even goed uitwringt voordat je de stof van de bank ermee schoonwrijft. Dep de bank daarna even na met een schone droge doek, en laat hem daarna drogen. Na een paar uur zal je bank er weer helemaal fris uitzien.

7. Melk – Bij pen-, inkt- of bloedvlekken

Melk is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je bank wilt schoonmaken, maar toch kan dit het perfecte middel zijn. Vooral bij vlekken door pennen, inkt of bloed is melk heel effectief. Dep met een doek die je in de melk hebt gedrenkt over de vlek. Het vet in de melk zal de vlek laten oplossen. Je kunt de plek daarna nog even wassen met een sopje met soda om de geur van de melk te verwijderen, maar dit hoeft niet per se. Maak de bank daarna droog met een schone droge doek, en de vlek is (zo goed als) verdwenen.

8. Strijkijzer – Bij hardnekkige vlekken

Wanneer je bovenstaande tips hebt geprobeerd en er nog steeds een vlek in de bank zit, kan je proberen om de vlek met behulp van een strijkijzer weg te halen. Maak een sopje van heet water en wasmiddel en wrijf de vlek op de bank hier goed mee in. Zodra het mengseltje goed is ingetrokken, maak je de plek nog een keer goed nat. Dan leg je er een doek of laken op en ga je er met een heet strijkijzer overheen tot de plek helemaal droog is. Vooral wanneer alle voorgaande tips niet hebben geholpen, is dit nog het proberen waard.


Je bankstel laten reinigen

Mochten bovenstaande tips niet hebben geholpen om jouw bankstel weer helemaal schoon te krijgen, dan kun je altijd nog overwegen om je bankstel door een professional te laten reinigen. Er zijn verschillende bedrijven waar je dit kunt laten doen en de prijzen hiervoor lopen nogal uiteen. Het voordeel is dat je vaak gratis een offerte aan kunt vragen, waardoor je al snel weet wat het precies zal kosten om je bankstel door dat bedrijf schoon te laten maken. Deze bedrijven komen (vaak) bij je thuis om de bank helemaal weer als nieuw te maken, waardoor je er nog jaren plezier van kunt hebben. Vooral wanneer er een vlek in een verder nog zo goed als nieuw bankstel zit, is dit zeker het overwegen waard.


Je bankstel reinigen

Met bovenstaande tips moet het je haast wel lukken om jouw bankstel weer helemaal fris en schoon te krijgen, waardoor je er weer een flinke tijd van kunt genieten. Mocht het je toch niet gelukt zijn om een bepaalde vlek of geur uit je bank te krijgen, dan kan het zeker het overwegen waard zijn om een bedrijf in te schakelen dat je bankstel bij jouw thuis schoon komt maken, zodat je je bank niet hoeft weg te gooien. Meer informatie over het laten reinigen van je bankstel en de kosten daarvoor, kun je op de websites van verschillende aanbieders vinden.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag