Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

11 tips voor het reinigen van het interieur van je auto

11 tips voor het reinigen van het interieur van je auto

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je auto is waarschijnlijk één van je meest dierbare bezittingen. Je wagen is immers een stukje vrijheid: in principe kan je op elk moment van de dag overal heen rijden waar je maar wil. Een weekendje Berlijn? Hoppa, met de auto! Je wilt je auto, die je altijd zo trouw van A naar B brengt, natuurlijk wel schoon houden. Misschien heb je net een tweedehands wagen aangeschaft en wil je het interieur eens even een grote beurt geven. Of is de binnenkant van je auto langzaam maar zeker een zooitje geworden en wil je jouw bolide de liefde geven die hij verdient? Geen zorgen, want wij geven je elf tips voor het reinigen van het interieur van je auto!


Tip 1: Maak vóór je begint met schoonmaken een boodschappenlijstje

Voor je gaat beginnen met het schoonmaken van je wagen, is het handig om eerst een boodschappenlijstje te maken. Zo voorkom je dat je net lekker bezig bent met boenen, en dat je dan weer moet stoppen omdat je geen keukenrol of Glassex meer bij de hand hebt. Het reinigen van het interieur van je auto is misschien niet je grootste hobby – doe het daarom goed als je het doet en geef jezelf geen reden om te stoppen voordat alles schoon is. We zetten graag de belangrijkste materialen voor het schoonmaken van de binnenkant van je auto voor je op een rijtje. Handig!

– Vochtige doekjes
– Een tandenborstel
– Een luchtje voor in de auto
– Keukenpapier
– Glasreiniger
– Vuilniszakken
– WD40 (Waarom? Dat lees je zo!)
– Een stofzuiger


Tip 2: Begin vooral met een schoon dashboard

Het belangrijkste om schoon te maken is het dashboard van je auto. Als het matje van de kofferbak van je wagen niet zo fris is, zie je dat niet als je aan het rijden bent. Je kijkt als bestuurder en als passagier constant tegen het dashboard aan. Omdat (de meeste) auto’s niet ontzettend ruim zijn, zit je er ook nog eens heel dicht op! Daarbij heb je misschien je navigatie ook op deze plek. Begin daarom bij het reinigen van het dashboard: het gaat je immers irriteren als deze plakt of stoffig is. Je moet toch ergens beginnen… Begin daarom hier!


Tip 3: Vochtige doekjes en een tandenborstel zijn je beste vrienden

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: bij het reinigen van het interieur van je auto zijn vochtige doekjes je beste vrienden. Ze zijn handzaam, je hebt er direct meerdere van in een pakje (fijn als je auto vies is) en ze maken geen schade aan je dashboard. Bij schoonmaken zou je misschien sneller een oude handdoek pakken, maar op oude doeken kunnen korreltjes zitten die je interieur kunnen beschadigen. Gekleurde doeken kunnen zelfs hun kleur afgeven op je bekleding! Ga daarom voor witte schoonmaakdoekjes voor het poetsen van je auto.

Ook een tandenborstel is onmisbaar. Door het kleine formaat van het borsteltje kom je gemakkelijk tussen moeilijk bereikbare plekjes, zoals de ventilatieroostertjes op je dashboard. Met een tandenborstel maak je ook deze plekken op een simpele manier schoon. Winning!


Tip 4: Schaf een lekker geurtje aan

Denk je aan schoon, dan denk je aan een lekker geurtje. Weet jij iets lekkerder dan de geur van een gloednieuwe auto? Bij het reinigen van het interieur van je auto, moet je dus ook denken aan de geur. Om een nieuwe lucht van je auto te behouden, kun je aan de slag met een spuitbus met perslucht. Daarmee kun je de ventilatieroostertjes van je auto van alle rommel en stof ontdoen, die uiteindelijk kunnen gaan stinken. Ook kun je een geurtje voor in de auto kopen: je kent vast de luchtverfrisser boompjes wel, die je aan je achteruitkijkspiegel kunt hangen. Maar wist je dat je vaak ook je favoriete geuren in speciaal voor in de auto kunt kopen? De heerlijke luchtjes van Rituals zijn bijvoorbeeld ook in een autoparfum verkrijgbaar!


Tip 5: Pak de stofzuiger er eens bij

Om je auto van binnen goed schoon te krijgen, is een stofzuigen geen overbodige luxe. Je ziet vaak mensen met een kruimeldief aan de gang: deze hebben meestal niet genoeg kracht om al het vuil uit je auto te krijgen. Ga daarom aan de slag met een ‘normale’ stofzuiger: zo zuig je alle viezigheid gemakkelijk uit je bekleding. Beschik je niet over een parkeerplaats waar je met een stofzuiger kunt komen, omdat je bijvoorbeeld in een flat woont? Vraag dan je vrienden eens of je daar even op de oprit mag parkeren, of stofzuig je auto bij een wasstraat. Het is zo gepiept en heeft een krachtig resultaat! Toch geen zin zelf aan de gang te gaan met de stofzuiger? Dit is een prachtig klusje als heitje voor een karweitje voor je buurjongen…


Tip 6: Reinig ook je ramen van binnenuit

Even door de wasstraat rijden is lekker makkelijk. Je ramen glanzen dan weer als nooit tevoren! Helaas krijg je met een ritje door de wasstraat het interieur van je auto er niet mee schoon… Vergeet daarom niet je ruiten ook van binnenuit schoon te maken. Hoe? Ook dat is heel makkelijk: gebruik wat keukenpapier en een klein beetje glasreiniger. Dat ruikt ook nog eens lekker!


Tip 7: Doe het rustig aan

Als je een beetje in de flow van het schoonmaken komt, is het misschien verleidelijk om lekker te gaan boenen. Het is beter om dat achterwege te laten: door hard wrijven kun je het dashboard beschadigen. Zorg er daarom voor dat je lekker rustig aan doen: door zacht te vegen maak je niets kapot. Take it easy!


Tip 8: Een baby? Leg een doek onder het babystoeltje!

Als je in je wagen ook regelmatig je kleintje vervoert, kan dat soms best voor wat rotzooi zorgen. Soms zie je opeens een onbestemde vlek naast het babystoeltje in de auto… Om je heel wat boenwerk te besparen, hebben wij daarom een simpele, doch effectieve tip voor je: leg een doek onder het kinderstoeltje, zodat eventuele vlekken niet in de bekleding van je auto kunnen trekken. Zo hoef jij niet af te vragen wát die vlek nou precies is, maar kun je de handdoek gewoon in de wasmachine gooien.


Tip 9: Gek van de vlekken? Ga voor een mat dashboard

Lukt het na bovenstaande tips toch niet goed om je dashboard schoon te houden? Misschien is een mat dashboard dan een optie voor jou. Op een glanzend oppervlak zie je toch veel sneller oneffenheden en viezigheid. Duur grapje? Nee hoor, want een mat dashboard kun je zelf realiseren. Het enige wat je nodig hebt is een beetje WD40. Wrijf dit wondermiddel op het kunststof van je dashboard en het materiaal wordt prachtig mat. Dat scheelt toch weer een hoop boenwerk!


Tip 10: Schaf rubberen matten aan

In de winter en bij slecht weer is het soms best lastig je auto schoon te krijgen én te houden. Je stapt immers met vieze schoenen in en uit je wagen. Onder de zool zit modder, sneeuw, nattigheid en soms zelf strooizout dat je bekleding permanent kan verpesten. Investeer daarom in rubberen matten die de bekleding van je auto beschermen tegen zulke viezigheid. Ze zijn ook nog eens heel gemakkelijk schoon te krijgen: zet de hogedrukspuit van de autowasstraat er even op, of reinig ze vlug onder de douche.


Tip 11: Hou het schoonmaken van het interieur van je auto wekelijks bij

Je auto is weer lekker schoon. Dat wil je dan natuurlijk ook zo houden! Zorg er daarom voor dat je het interieur van je wagen wekelijks bijhoudt. Door dit te doen, bespaar je jezelf een hoop gedoe van een enorme schoonmaak een keer in de zoveel tijd. Hoe kun je dat het beste doen? Haal elke week met een schoonmaakdoekje het stof van je dashboard, je stuur en je pook en gooi al het afval in een vuilniszak. Zorg er ook voor dat alle spullen die standaard in je auto liggen een vast plekje hebben: dat zorgt ook voor een opgeruimde aanblik.


Het schoonmaken van de binnenkant van je auto is misschien niet het leukste klusje dat je kunt bedenken, maar het is toch wel heel fijn om dit goed bij te houden. Je auto brengt je immers altijd trouw naar je bestemming, dus een beetje liefde verdient hij wel! Maak een boodschappenlijstje, zodat je met een goede voorbereiding aan de slag kunt. Je zit dicht op je dashboard, dus zorg er vooral voor dat je deze als eerste schoonmaakt. Met vochtige doekjes en een tandenborstel haal je gemakkelijk alle viezigheid weg, zonder dat je het interieur van je auto beschadigt. Met de stofzuiger zuig je snel al het vuil uit de bekleding en met een beetje glasreiniger blinken ook de ramen van binnenuit weer. Nu nog een lekkere autoparfum, en je auto lijkt wel net van de dealer te komen! Als je het reinigen van het auto interieur nou wekelijks bijhoudt, is het net of je altijd in een gloednieuwe wagen rijdt. En dat is toch een lekker gevoel!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag