Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Auto overschrijven; alles wat je moet weten

Auto overschrijven; alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je een eerste auto op het oog, of ga je juist een auto verkopen? Een auto met kenteken moet altijd worden overschreven wanneer die van eigenaar wisselt. Vanaf dat moment is de auto namelijk officieel overgedragen en draagt de nieuwe eigenaar alle verantwoordelijkheid. Maar hoe werkt zo’n overschrijving precies, zijn er kosten aan verbonden en mag je gelijk rijden met de auto? In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen met betrekking tot het overschrijven van een auto.


Hoe werkt een auto overschrijven?

Koop je een auto, dan wordt deze na de betaling jouw eigendom. Maar het kenteken wordt niet automatisch op jouw naam gezet. Dit moet apart worden geregeld door de verkoper en de koper. Koop je een auto met kenteken, dan moeten onder andere de RDW en de belastingdienst weten dat jij vanaf een bepaald moment in die auto zal gaan rijden. Zonder die overschrijving kun je geen verzekering afsluiten voor jezelf en kunnen boetes of andere documenten ook niet aan jou worden geadresseerd. Daarom moet je de auto bij de verkoop direct over laten schrijven. Dat zorgt er gelijk voor dat de verkoper nergens aansprakelijk meer voor is.

Je kunt een auto over laten schrijven door samen met de (ver)koper naar een postkantoor of kentekenloket te gaan. Je overhandigt de medewerker alle benodigde documenten, waarmee de koper bij de RDW wordt aangemeld als nieuwe eigenaar. De huidige eigenaar wordt direct afgemeld. Het gehele proces duurt maar enkele minuten. Je staat dus zo weer buiten als nieuwe eigenaar van een auto. Ook is het mogelijk om het hele overschrijvingsproces online te doen. In dat geval heb je alleen de gegevens van de (ver)koper nodig en hoef je niet fysiek bij elkaar te zijn. Verderop in dit artikel vertellen we meer over de vier mogelijkheden om een auto over te schrijven.


Wat heb je nodig om een auto over te schrijven?

Het kenteken overschrijven moet vooral snel gebeuren. Zorg er dus ook voor dat je de koper of verkoper niet hoeft te laten wachten. Hieronder zetten we op een rijtje welke documenten je nodig hebt voor een vlotte overschrijving:

  • Origineel tenaamstellingsbewijs van de huidige eigenaar (ook wel Deel IB genoemd).
  • Het overschrijvingsbewijs of kentekenbewijs in creditcardformaat met de volledige tenaamstellingscode.
  • De koper neemt een geldig rijbewijs, paspoort of een ID-kaart mee.

Wat kost een auto overschrijven?

De kosten voor het overschrijven zijn gelukkig overal hetzelfde. Voor 10,10 euro staat het kenteken op jouw naam of op de naam van de koper. De kosten worden betaald door de koper van de auto.


Waar kan je een auto overschrijven?

Er zijn vier plekken waar je een auto kunt overschrijven. Welke methode je kiest, is iets dat je kunt afspreken met de verkoper of koper van het voertuig. We benoemden de vier methodes hieronder.

Postkantoor
Vroeger was overschrijven alleen mogelijk bij het postkantoor of kentekenloket. Vandaar dat het vandaag de dag nog steeds de meest populaire en gebruikte plek is om het kenteken over te schrijven. Overal in Nederland zitten postkantoren waar je naartoe kunt. Op de website van PostNL zie je waar het dichtstbijzijnde postkantoor zit. Je kunt daar dan heen met alle documenten en direct het kenteken over laten schrijven.

Kentekenloket
Een andere optie is bij een kentekenloket. Dit zijn vaak garages of autohandelaren die door de RDW gemachtigd zijn om kentekens over te schrijven. Ook hier kun je dus terecht met je documenten. Op de website kentekenloket.nl vind je alle locaties waar je naartoe kunt gaan.

RDW-keuringsstations
In Nederland zijn drie RDW-keuringsstations. Ook hier kun je het kenteken over laten schrijven. Dat kan heel eenvoudig aan de balie van ieder keuringsstation. Deze keuringsstations kun je vinden in Zoetermeer, Den Bosch en Veendam.

Online kenteken overschrijven
Wil je geen vrije dag verspillen aan het overschrijven van een kenteken? Dan kun je het ook online doen. Je hebt daarvoor wel een DigiD inlognaam en wachtwoord nodig. Je kunt dan inloggen op de website van de RDW en daar de gegevens invullen. Ook dien je hiervoor de RDA-lezer app te downloaden, waarmee je documenten kunt inscannen. Wanneer je in DigiD zit, kun je dan een scan maken van een geldig paspoort, ID-bewijs en rijbewijs (van na 2014). Op die manier kan de RDW op afstand controleren dat jij het echt bent. Alleen als je een bepaalde mate van beveiliging op je DigiD hebt, kun je gebruikmaken van deze optie. In dit geval wordt het tenaamstellingsbewijs voor de koper en het vrijwaringsbewijs voor de verkoper per e-mail verzonden. Dit kun je dan zelf uitprinten.


Auto verkopen zonder tenaamstellingscode

Oeps. Je bent de tenaamstellingscode kwijt. Dat is vervelend, maar ook lastig. Je hebt deze code namelijk echt nodig om de auto over te schrijven. Gelukkig ben je niet de enige die zijn tenaamstellingscode kwijt is en kun snel weer een code ontvangen. Het is dus geen ramp als je het eerste deel van de tenaamstellingscode niet meer hebt. Je kunt op verschillende websites zelf een nieuwe code aanvragen. Je hebt daar wel enkele gegevens voor nodig. De aanvraag kost je vaak maar een paar euro. Ben je naast het eerste deel ook het tweede deel kwijt? Dan moet je een hele nieuwe kenteken card aanvragen. Dit proces duurt iets langer en dat kost je ook iets meer. Voor ongeveer 35 euro ben je dan voorzien van een nieuwe. Verkoop je de auto al snel, controleer dan op tijd of je beide tenaamstellingscodes hebt. Dan weet je zeker dat je de koper niet met lege handen naar huis hoeft te sturen.


Na de overschrijving

Nadat de auto is overgeschreven op jouw naam krijg je een aantal documenten mee. Het eerste document is het tenaamstellingsbewijs. Dat is het bewijs dat de auto nu op jouw naam staat. Op het tenaamstellingsbewijs staan vier belangrijke cijfers. Dit zijn namelijk de eerste vier cijfers van de volledige tenaamstellingscode. De overige vijf cijfers krijg je later pas thuisgestuurd met de post. Wil je de auto verkopen, dan moet je deze code opgeven als bewijs dat je echt de eigenaar bent. Verkoop je de auto, dan krijg je een vrijwaringsbewijs mee. Dat is het bewijs dat de verantwoordelijkheid over de auto vanaf nu bij de koper ligt.

Tip: Bewaar beide delen van de tenaamstellingscode nooit in je auto of op dezelfde plek. Steelt iemand de auto of breken ze in je huis in en ze vinden de code, dan wordt het ze wel heel erg makkelijk gemaakt om de auto legaal te verkopen.


Auto verzekeren na overschrijven kenteken

In Nederland is het verboden om rond te rijden met een onverzekerde auto. Want stel dat je een ongeluk veroorzaakt. Er is dan geen enkele verzekeraar die de kosten voor jou betaalt. Dat kan enorm duur zijn, zeker als iemand door jouw toedoen in het ziekenhuis terecht komt. Zorg er dus voor dat je pas wegrijdt met een nieuwe auto als de verzekering geregeld is.

Hoe je dat doet? Door gebruik te maken van de bedenktijd die je hebt bij iedere autoverzekering. Door deze bedenktijd te gebruiken kun je de verzekering alsnog annuleren. Zie je bijvoorbeeld een mooie auto op Marktplaats? Sluit dan alvast een verzekering af voor het kenteken van die auto. Blijkt het na een proefrit toch niets te zijn? Dan annuleer je de verzekering weer en kun je een nieuwe afsluiten voor een andere auto. Op die manier hoef je nooit rond te rijden zonder autoverzekering en loop je dus nooit het risico dat je enorme bedragen moet betalen.


Een auto overschrijven is niet moeilijk. Toch moet je er wel even goed bij stilstaan of je alles wel goed doet. Ben je geen documenten vergeten? En wat als je de tenaamstellingscode kwijt bent? Met dit artikel ben je helemaal voorbereid op het (ver)kopen van je auto. Ben je bezig met de zoektocht voor een mooie auto? Lees dan ook waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehandsauto. Wil je juist zo snel mogelijk van je auto af? Neem dan een kijkje bij ons artikel met 8 tips om je auto snel te verkopen.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag