Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van je eerste auto?

Waar let je op bij de aanschaf van je eerste auto?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Of je nou een student bent, al afgestudeerd of al jaren een baan hebt, de aanschaf van je eerste auto is altijd spannend. Er komen een heleboel zaken bij kijken en je moet weten wat voor auto je kunt verwachten voor je budget. Ook moet je een beeld hebben wat je bijvoorbeeld wilt gaat doen met de auto, wat voor brandstof je moet gaan gebruiken en hoe je de auto gaat verzekeren. In dit artikel leggen wij uit waar je rekening moet houden als jij van plan bent je eerste auto aan te gaan schaffen.


Stel je budget samen

De kosten voor de aanschaf van een auto zijn altijd opgebouwd uit eenmalige kosten en terugkerende kosten. De eenmalige kosten zijn de aanschafkosten van de auto, oftewel de prijs die je ervoor gaat betalen. Veel mensen hanteren de vuistregel dat je voor je eerste auto nooit meer dan 20% van je jaarsalaris moet betalen. Het heeft dan een niet al te grote impact op je budget voor andere bezittingen zoals je huis, eventuele kinderen en vakanties.

Je budget kun je het best bepalen aan de hand van je huidige en verwachte financiële situatie. Je kunt nu bijvoorbeeld een goed salaris hebben, maar misschien is je baan onzeker of wil je er eigenlijk weg. Door jezelf te omringen met dure aankopen loop je het risico dat je niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen of dat je moet blijven op een werkplek die je eigenlijk niet leuk vindt. De vrijheid van het hebben van een auto voelt heerlijk, maar zorg ervoor dat je met de aanschaf niet je vrijheid op andere gebieden beperkt. Wil je geld lenen voor de aanschaf van je eerste auto, lees dan deze tips voor goedkoop lenen.


Maandelijkse kosten

Helaas zul je naast de aanschaf van de auto, ook maandelijks kosten moeten gaan betalen. Dat zijn over het algemeen drie grote posten. Wegenbelasting, verzekeringen, brandstof en onderhoud (grote beurt en kleine beurt).

Verzekeringen

Als je je eerste auto koopt, ben je daar heel erg zuinig op en je hoopt dat je nooit een aanrijding krijgt of een paaltje over het hoofd ziet. Gelukkig zijn er verzekeringen die jouw schades dekken wanneer je toch een ongeluk hebt of je auto beschadigd raakt door bijvoorbeeld hagel of storm. De vraag is hoe goed je verzekert moet zijn voor je auto. Heb je een nieuwe auto gekocht is het vaak aan te raden om daar een allrisk verzekering voor af te sluiten, zodat je bent gedekt voor alle schades. Deze zou je bijvoorbeeld voor 3 jaar kunnen door laten lopen en dan een WA+ Casco verzekering afsluiten. Is de auto meer dan 10 jaar oud en is de dagwaarde onder de vijfduizend euro, dan kun je je afvragen of alleen WA verzekerd zijn al voldoende is. Let erop dat je jezelf niet over verzekerd, want ieder tientje extra komt maandelijks terug en dit kan na enkele jaren al gauw honderden euro’s schelen.

Wegenbelasting

Iedere auto met Nederlands kenteken moet in Nederland wegenbelasting betalen. In dit artikel kun je berekenen hoeveel wegenbelasting een bepaald voertuig moet gaan betalen. De hoogte van de wegenbelasting die je moet betalen is afhankelijk van een aantal factoren.

  • Gewicht. Hoe zwaarder te auto, hoe hoger het bedrag aan wegenbelasting wordt.
  • Provincie. Ook je woonplaats heeft invloed op de hoogte van het bedrag.
  • Brandstof. Benzine auto’s betalen minder dan diesel. LPG is duurder in wegenbelasting dan diesel.

Brandstof

De brandstof telt niet alleen maar mee voor de wegenbelasting, hoewel het wel veel in de kosten kan schelen. Koop je een auto van 951 – 1051 Kg, geregistreerd in Zuid Holland die op benzine rijdt, dan ben je per 3 maanden € 104,- aan wegenbelasting kwijt. Dezelfde auto, maar dan op diesel, kost al € 236,- in dezelfde periode. Deze dieselauto kost je per jaar dus ruim vijfhonderd euro meer dan de benzine variant.

Daarnaast moet je de kosten aan de benzinepomp ook meerekenen. Uiteindelijk kun je aan de hand van het verwachtte aantal kilometers per week, een inschatting maken hoeveel je kwijt bent aan brandstof. Diesel is een stuk goedkoper dan benzine, maar de wegenbelasting is een stuk duurder. Rijd je tientallen duizenden kilometers per jaar, dan kan je beter een diesel rijden. Gebruik je de auto alleen voor boodschappen, uitjes dichtbij huis en voor vakanties, dan is benzine waarschijnlijk een stuk goedkoper. Bedenk je dat de wegenbelasting los staat van het aantal kilometers dat je rijdt. Als je niets met de auto doet, betaal je dus nog steeds iedere maand hetzelfde bedrag. Zorg er dus voor dat je goed afweegt hoeveel je met de auto gaat rijden.


Waar gebruik je de auto het meest voor?

Het klinkt voor de hand liggend, maar veel mensen houden bij de aanschaf van een auto, teveel rekening met bijzaken. Natuurlijk zul je weleens spullen willen vervoeren in je auto en in een Smart gaat dat nou eenmaal lastiger dan in een bestelbus, maar vraag je af waar de auto 90% van de tijd dienst voor doet. Is dat voornamelijk voor woon-werkverkeerd, koop dan een auto die daar geschikt voor is. Het heeft weinig zin om een grotere auto te kopen voor die één of twee keer per jaar dat je op vakantie gaat. Vaak is die grotere (en zwaardere) auto een stuk duurder voor de wegenbelasting. Een stuk voordeliger is dan om voor die vakantie een auto te huren. Vaak ben je dan extra goed verzekerd, zijn de auto’s vaak vrijwel nieuw en heb je prima pechhulp. Daarnaast belast je je eigen auto ook nog eens een paar duizend kilometer per jaar minder, waardoor deze zijn waarde minder snel verliest.


Nieuw of tweedehands

Als je kijkt voor een eerste auto, zal dat waarschijnlijk een tweedehands zijn. Lees hier ons artikel over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een tweedehands auto. Mocht je wel tot de selecte groep behoren die genoeg budget heeft voor een gloednieuw exemplaar, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

Waarde van de auto

Als je een nieuwe auto koopt bij de dealer, heeft deze een bepaalde cataloguswaarde. Hoewel je vaak nog wel iets kunt onderhandelen over extra opties of de prijs, zal er een aardig prijskaartje aan de auto hangen. Deze waarde vermindert op het moment dat je er zelf mee gaat rijden. Zoek maar eens op tweedehandsjes waar nog geen tweeduizend kilometer mee gereden is. Deze kun je, afhankelijk van het model, vaak kopen voor enkele duizenden euro’s minder dan de cataloguswaarde. Datzelfde gebeurt er als jij een nieuwe auto koopt.

Hoe lang wil je met de auto rijden?

Ben je van plan de auto iedere twee jaar om te wisselen, of wil je de auto ‘oprijden’? Wanneer je graag van auto wisselt, is het niet handig om steeds nieuwe auto’s te kiezen. Je verliest iedere keer een flink bedrag wanneer je 30% minder voor je auto krijgt als tijdens de aanschaf, maar wel weer een nieuwe moet kopen bij de dealer. Wanneer je wel een langere tijd met de auto wilt doen, dan kan een nieuwe auto een overweging zijn. Maar kijk dan eerst even of er geen jonge tweedehands auto’s zijn die nog maar een paar maanden op de openbare weg hebben gereden. Deze hebben vaak nog enkele jaren garantie, dus je loopt een minimale kans op een miskoop.

Testrit

Als je een eerste auto wilt kopen, moet je natuurlijk wel weten of de auto lekker rijdt. Daar kom je alleen achter tijdens een testrit. Bij de dealer kun je gewoon binnenstappen en bij interesse een proefritje maken. Koop je een tweedehands auto, zul je iets verder moeten kijken dan alleen Tenzij je zelf automonteur bent, zul je van het technische aspect niet zoveel verstand hebben, dus neem in het geval van een tweedehands auto ook altijd een kenner mee. Je hebt vast wel iemand binnen je familie of vriendenkring die graag aan auto’s sleutelt. Hoewel deze niet alles kunnen zijn tijdens een testrit, kunnen ze behulpzaam zijn voor een aantal situaties.

  • Opmerken cruciale mankementen aan de auto
  • Opmerken minder cruciale mankementen en jou helpen daarop te onderhandelen
  • Jou een neutraal of negatief advies geven om de auto te kopen
  • Vragen stellen over historie van de auto en reparatiewerkzaamheden

Voor jou is het voornamelijk belangrijk dat de auto comfortabel is, dat je jezelf erin ziet rijden en dat je de auto kunt gebruiken waar je hem voor wilt aanschaffen.


Zoals je ziet is het niet eenvoudig om tot een goede beslissing te komen. Probeer een realistisch budget aan te houden en alle bijkomende maandelijkse kosten goed in kaart te brengen. Dan hoef je alleen nog maar te kijken met wat voor auto jij voor de dag gaat komen, want een eerste auto uitzoeken is belangrijker dan je denkt. Het mag dan misschien niet de mooiste, snelste of meest luxe auto zijn die je ooit zal bezitten, maar één ding is zeker: je vergeet je eerste auto nooit meer.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag