Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

14 tips voor het poetsen van je auto

14 tips voor het poetsen van je auto

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor het poetsen van je auto kun je even naar de wasstraat rijden, maar je kunt hem ook zorgvuldig zelf schoonmaken. Dit heeft vaak de voorkeur voor echte autoliefhebbers omdat je hem hiermee beter schoonmaakt, zelf in de hand hebt welke schoonmaakmiddelen je gebruikt en dus ook zelf in de hand hebt dat je eventuele krasjes door schoonmaken voorkomt. Bij het poetsen van je auto komt veel kijken. Daarom geven wij in dit artikel 14 tips voor het poetsen van je auto. Het is even wat werk, maar voor een mooie verzorgde auto en een lak die lang goed blijft, is het aan te raden om deze tips na te leven. 


1. Beste tijd om te poetsen

Het is voor jezelf wel zo fijn om de auto te poetsen als het mooi weer is, in de kou buiten staan wordt niemand vrolijk van. Maar let op dat je niet in de volle zon op een mooie zomerdag je auto gaat staan poetsen. De auto droogt dan te snel op, waardoor je strepen krijgt. 

Voor het beste resultaat kun je dus de auto wassen wanneer het in ieder geval droog is. Daarnaast is het op een mooie zomerdag aan te raden om het in de namiddag te doen of vroege avond. Wanneer het zonnetje niet zo sterk is, of jij een schaduwplek hebt om je auto te wassen, maakt het allemaal niet zo veel uit.


2. Week het hardnekkige vuil los

Je kunt deze stap overslaan, maar wanneer je veel vliegjes, asfaltdeeltjes of ander hardnekkig vuil op je auto hebt zitten dan is deze stap aangeraden. Het best kun je dit vuil eerst even losweken met bijvoorbeeld multireiniger. Spuit dit op de spiegels, ruiten en bumpers van de droge en ongewassen auto. Laat het even intrekken of weken voordat je doorgaat.


3. Spoel de auto voor je begint 

Om te voorkomen dat je tijdens het poetsen de vuiligheid juist in je auto poetst en dus krassen veroorzaakt, dien je de auto eerst af te spoelen voordat je hem gaat poetsen. Je spoelt dus al het loszittende vuil van de auto en ook de multireiniger en het hardnekkige vuil dat je eventueel met de vorige tip hebt losgeweekt. 

Door het loszittende zand en vuil van de auto af te spoelen kan je zelf in ieder geval geen krassen meer veroorzaken. Ook het gebruiken van een brandschone spons of doek is hiervoor belangrijk, dit lees je in tip 6. 


4. Gebruik een tuinslang of emmers water

Gebruik voor het schoonspoelen van de auto het best een tuinslang of emmers met lauw water. Auto’s kunnen makkelijk tegen lauw of lauwwarm water, probeer dit te gebruiken indien mogelijk voor het beste resultaat. 

Een hogedrukspuit kan een te harde straal hebben en schade toebrengen aan de lak. Voor moeilijk te bereiken plekken als de velgen is een hogedrukspuit wel aangeraden. Maar pas op dat je niet het vuil van de grond juist weer omhoog spuit! 


5. Schoonmaak producten voor je auto

Voor het poetsen van je auto – nadat je hem hebt schoongespoeld – dien je de juiste producten te gebruiken. Gewoon afwasmiddel ontvet, en maakt na verloop van tijd de autolak dof. Dus dit wil je in ieder geval niet gebruiken. Voor het beste resultaat gebruik je speciale autoshampoo voor het schoonmaken van jouw auto.


6. Gebruik een schone, zachte spons of poetsdoek 

Het laatste dat je wilt is natuurlijk zelf krassen aanbrengen op de auto door verkeerde poetsmiddelen. Daarom is het van belang zachte en brandschone producten te gebruiken om mee te poetsen. Gebruik geen schuurspons, maar een speciale autospons. En gebruik niet zomaar een theedoek, maar een mooie, schone, zachte poetsdoek.

Laat de spons en poetsdoek niet zomaar overal slingeren. Als je ze op de grond legt, komen er gelijk weer zandkorrels op. Laat je hem op de grond vallen, gooi hem dan dus maar gelijk weg. Investeer in goede producten, anders kun je investeren in lakstiften om zelf gemaakte krasjes bij te werken.


7. Was van boven naar beneden 

Met alleen de juiste producten ben je er nog niet. Dan is het ook nog de bedoeling dat je de juiste poetstechnieken gebruikt. Voor het beste resultaat was je natuurlijk van boven naar beneden. Anders komt steeds het schoonmaakwater over de al schoongemaakte plekken heen. 

Maak met de spons lange halen van links naar rechts, begin op het dak, doe daarna de motorkap en de achterklep. Vervolgens maak je de linker- en rechterzijde schoon en je eindigt met de velgen en eventueel de banden. 


8. Was de ruiten met aparte producten

De ruiten kun je het best schoonmaken met glasreiniger. Je kunt dit simpelweg op de ruiten spuiten en daarna afnemen met een droge doek. Gebruik hiervoor een andere doek dan voor het poetsen in tip 6 en het drogen in tip 11. Hoe meer je de producten gescheiden houdt van elkaar, hoe schoner alles blijft en hoe schoner je auto dus ook wordt. 


9. Gebruik aparte producten voor je velgen

Voor mooie glimmende en goed onderhouden velgen dien je aparte producten te gebruiken. Die zachte poetsdoek, multireiniger of autoshampoo alleen zijn niet voldoende. Voor het schoonmaken van velgen is er een speciale velgenborstel, en velgenreiniger. 

Met een velgenborstel verdeel je de velgenreiniger over de velgen om het vuil los te weken. Let op welke velgenborstel en reiniger je gebruikt. Welke het best is, is namelijk afhankelijk van je velgen en remschijven. Let in ieder geval op dat je een reiniger gebruikt waar geen zuur in zit.


10. Spoel de auto na het poetsen 

Voor een optimaal resultaat behandel je de auto na het poetsen goed na. Begin daarom met het afspoelen van de auto. Het liefst gebruik je hier weer lauwwarm water of een tuinslang om de auto schoon te spoelen van de shampoo en de velgen van de reiniger. 


11. Zeem je auto of droog af

Wanneer al het autoschuim, multireiniger, glasreiniger en velgenreiniger van de auto zijn gespoeld, kun je hem droog maken. Dit doe je om de droogstrepen te voorkomen. Voor het beste resultaat kun je de auto weer van boven naar beneden en met lange halen van links naar rechts afdrogen. 

Gebruik een zeem of een droge doek. Wel natuurlijk weer een schone en zachte droge doek of een zeem die geschikt is om auto’s te zemen. Wring de doek of zeem tussendoor regelmatig uit. 


12. Autolak klei voor een echt goed resultaat

Soms is het zo dat na het zorgvuldig poetsen en drogen van je auto, er nog steeds hardnekkige vuiltjes op de lak blijven zitten. Om dit eraf te krijgen is een speciale klei ontworpen. Met deze klei kun je de laatste vuiltjes van je auto af krijgen. 

Je gebruikt deze klei in combinatie met een speciale spray. Eerst spuit je de spray op de lak, waarna je de klei als het ware over de lak laat glijden. Hiermee wordt het laatste vuil uit het lak verwijderd en krijg je een nog gladdere en glanzende auto. 


13. Wax je auto om het helemaal af te maken 

Nu is je auto he-le-maal schoon, maar hoe houdt je hem ook zo? Een waxlaag over je lak aanbrengen helpt je hierbij. Deze waslaag beschermd je auto tegen vuiltjes, net zoals dat je sommige schoenen, jassen of tassen inspuit om deze te beschermen tegen vuil en vocht. 

Het aanbrengen van zo’n beschermlaag op je auto kost wat tijd, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Je investeert hiermee echt in de levensduur van jouw auto, want de lak blijft langer mooi en glanzend waardoor je roest, krassen en andere beschadigingen dus uitstelt.


14. Ga naar de wasstraat

Bovenstaande is natuurlijk allemaal best wat werk. Om jouw auto eens goed onder handen te nemen ben je zo een middag kwijt! Veel mensen verkiezen het zelf poetsen van een auto boven de wasstraat, en met een goede reden. Maar niet iedereen heeft maar zin of tijd om zijn auto eens in de paar maanden zelf goed schoon te poetsen. 

Daarom is onze laatste tip om een bezoekje aan de wasstraat te brengen. Bij veel wasstraten zijn er tal van verschillende programma’s waar je uit kan kiezen. Zo kun je gewoon even spoelen als je zelf een goede schoonmaakbeurt aan je auto wilt geven, of een uitgebreid programma kiezen waarbij je auto zelfs wordt gewaxt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag