Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips om je auto snel te verkopen

8 tips om je auto snel te verkopen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je een nieuwe auto hebt gekocht, of als je een andere auto wilt gaan kopen, dan wil je natuurlijk snel van je oude auto af. Je oude auto verkopen hoeft natuurlijk niet moeilijk te zijn, als je de prijs maar laag genoeg maakt. Hoe lager de prijs, hoe eerder je auto verkocht is. De meeste mensen willen echter een redelijk bedrag voor hun oude auto krijgen, maar ze willen hun auto ook een beetje snel verkopen als het kan. Om je te helpen om je auto zo snel mogelijk tegen de beste prijs te verkopen, geven we je in dit artikel een aantal tips waarmee jij in mum van tijd je oude auto verkocht hebt.


1. Je auto verkopen via een advertentiesite

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om je auto te verkopen. Zo kan je je auto verkopen aan een dealer of aanbieden bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opkopen van auto’s. In de praktijk krijg je dan waarschijnlijk niet de beste deal. Een garage of een opkoopsite zal de auto immers ook weer willen verkopen, maar dan met winst. Als een consument bereid is om en de koopprijs die de verkoper aan jou betaald heeft én de winst voor de verkoper te betalen, dan kan die consument dat natuurlijk net zo goed gelijk aan jou doen. Daarom geven we je in eerste instantie tips om je auto zo snel mogelijk te verkopen via een advertentiesite als Martkplaats.nl

Je auto snel verkopen op een advertentiesite: presentatie is everything!

Op advertentiesites worden heel veel auto’s aangeboden. Mocht je de illusie hebben dat jou Opel Corsa uit 2000 best wel uniek en gewild is, dan heb je mogelijk alleen in het laatste gelijk. Advertentiesites staan vol met dat soort auto’s. Dat is in principe niet erg, want de vraag naar tweedehands standaard stadsauto’s is ook groot. Maar het betekent wel dat je goed moet kijken naar wat je kunt doen om je  te onderscheiden van de massa. Daar is eigenlijk maar een regel voor die je kan onthouden als de PPP-regel. De p’s staan voor Presentatie, Presentatie en nog eens Presentatie.

Waarom is presentatie zo belangrijk?

Het kopen van een tweedehands auto is voor veel mensen toch een beetje een gok. De meeste mensen kopen niet dagelijks een tweedehands auto en hebben ook niet altijd verstand van techniek. Toch zijn de bedragen die met de koop van een tweedehands auto gemoeid zijn best groot. Je praat immers al snel over enkele duizenden, soms zelfs tienduizenden euro’s. Als je niet goed weet wat je doet en als er toch serieuze bedragen op het spel staan, dan volgen de meeste mensen hun gevoel. Hun gevoel wordt weer bepaald door de uitstraling die jouw advertentie heeft. Als jij je auto dus zo snel mogelijk wilt verkopen tegen de beste prijs, dan moet je ervoor zorgen dat je advertentie er piekfijn uitziet.


2. Je auto goed presenteren

Als je een betrouwbaar gevoel bij een potentiele koper op wilt wekken dan moet je de auto zo goed mogelijk presenteren. Dat betekent uiteraard dat je je auto netjes wast voordat je hem op de foto zet. Uiteraard is de binnenkant bijna net zo belangrijk als de buitenkant. Zorg er daarom voor dat je de auto netjes uitzuigt en ook duidelijke foto’s van het interieur maakt. Uiteraard moeten de foto’s duidelijk en scherp zijn. Maak je foto’s met je telefoon? Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar het moeten wel duidelijk en scherpe foto’s zijn, waarop de kleuren goed tot hun recht komen. Vooral dat laatste is vrij belangrijk, omdat dit het vaakst fout gaat.

Uiteindelijk moeten de foto’s zo netjes zijn dat je hem op basis van die foto’s aan een bekende (je schoonouders?) zou kunnen verkopen. Probeer de volgende regel te hanteren: als ik deze foto doorgestuurd zou krijgen van een vriend of vriendin, zou ik dan adviseren om deze auto te kopen?


3. Show us the details

Het komt nog te vaak voor dat mensen hun auto alleen vanaf een afstand op de foto zetten. Daar heeft niemand echt wat aan. Iedereen die zoekt naar een Opel Corsa uit 2000 weet ongeveer hoe die auto eruit ziet. Natuurlijk is het leuk om een paar foto’s te zien, maar veel interessanter is om de details te bekijken. Is het stuurwiel nog in perfecte staat? Of hangen daar lelijke rafels aan? Hetzelfde geldt voor de versnellingspook. De bekleding: is die nog helemaal gaaf, of is de milkshake die je dochter vorige week over de achterbank heeft laten vallen blijvend zichtbaar?


4. Wees open over gebreken

Een deukje linksachter, een portier dat niet helemaal sluit, een koper van een tweedehands auto kan daar vaak wel mee leven. Dat is een beetje inherent aan het kopen van een (oudere) tweedehands auto. Waar een koper niet mee kan leven is dat een dergelijk gebrek achtergehouden wordt. Dan ontstaat vaak het gevoel: waar rook is, is vuur. Doe daarom verstandig en benoem eventuele gebreken eerlijk en maak er – indien mogelijk – een foto van. Een koper weet dan wat hij kan verwachten en kan dat aanbod accepteren of niet accepteren.

Je kan ook proberen om het gebrek(je) weg te moffelen. Naast het feit dat het niet helemaal fair is, is er nog een ander probleem: auto’s worden zelden per post verzonden. Een eventuele koper komt immers vanzelf de auto ophalen en ziet het gebrek dan alsnog. Die zal vervolgens over de prijs gaan onderhandelen (weg voordeel) of de deal afblazen (verspilde tijd).


5. Laat jezelf ook niet aan het lijntje houden

Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat je voor je auto hebben wilt. Misschien krijg je er uiteindelijk iets meer voor, misschien iets minder. In ieder geval heb je dan een streefbedrag. Zo kan je mensen die interesse in jouw auto hebben een duidelijk antwoord geven en snel tot zaken komen. Doe je dit niet, dan kan het zomaar voorkomen dat je veel contact hebt met allerlei mensen die “interesse” hebben in jouw auto, maar dat het contact nooit verder komt dan mailen. Probeer daarom duidelijke antwoorden te geven en probeer om zo snel mogelijk het kaf (artiesten die maar blijven mailen) van het koren (geïnteresseerde kopers) te scheiden.


6. Documentatie op orde? Gaan met die verkoop!

Nederlanders zijn gek op documentatie. Misschien dat alleen de Duitsers nog meer belang hechten aan officiële documenten. Als jij de officiële onderhoudsboekjes nog bij je auto hebt, zorg dan dat je die kunt overleggen. Geef dit ook weer in de advertentie. Op deze manier laat je zien dat je goed voor je auto hebt gezorgd en dat geeft weer een betrouwbaar gevoel!

Naast de officiële onderhoudsboekjes kan je ook overwegen om een zogenaamd teller rapport aan te schaffen. Een dergelijk rapport kost maar een paar euro. Met dit rapport laat je zien dat de kilometerstand niet is teruggedraaid. Voor kopers van een tweedehands auto is dat natuurlijk een belangrijke garantie.


7. Be social; deel je advertentie op sociale media

Als je je auto verkoopt via een advertentiesite, dan kijken daar natuurlijk mensen op. Dat bereik wil je natuurlijk zo groot mogelijk maken. Daarom doe je er goed aan om de advertentie via social media te delen. Dat levert in de eerste plaats meer bezoekers op. In de tweede plaats hebben bezoekers uit die kring weer het gevoel dat ze een auto niet van een complete wildvreemde kopen en dat vinden mensen vaak een stuk prettiger!


8. Ruil je auto in!

Je auto verkopen via een advertentiesite levert je in de meeste gevallen het hoogste bedrag voor je auto op. Het is echter niet de allersnelste manier. Als je op zoek bent naar een manier om heel snel geld voor je auto te krijgen, dan moet je mogelijk iets anders proberen. Je auto inruilen is vaak de meest voordelige manier, al krijg je hier geen geld voor je auto, omdat het inruilbedrag in mindering op je nieuwe auto wordt gebracht.

Uiteraard kan je je auto ook los verkopen in een garage, of via een bedrijf dat zich specialiseert in het opkopen van auto’s, maar dat levert bijna nooit het bedrag op dat je via een advertentiesite voor je auto kunt krijgen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag