Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kan ik mijn bestelauto verzekeren?

Hoe kan ik mijn bestelauto verzekeren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De beslissing is gemaakt, jouw volgende auto wordt een bestelauto. Lekker veel ruimte om goederen of personen in mee te kunnen nemen zijn slechts enkele voordelen van je nieuwe aanwinst. Maar hoe werkt het precies met de verzekering? En zit er verschil in een particuliere en zakelijke verzekering? In dit artikel lees je alles hoe je jouw bestelbus naar wens kunt verzekeren en geven we je nog wat extra tips om extra goedkoop te kunnen rijden.


Je kunt een bestelbus particulier of zakelijk gebruiken en verzekeren. In beide gevallen gelden er basisregels en extra regels. We beginnen eerst met de basisverzekering die voor zowel een privé als zakelijke verzekering geldt.

Dekking

Ieder motorvoertuig dat op de openbare weg rijdt, moet verzekerd zijn. Dat is om ervoor te zorgen dat altijd tenminste de schade van een ander kunt vergoeden. Hieronder zetten we de alle soorten verzekeringen voor je op een rij.

WA verzekering

De meest standaard verzekering is de WA verzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Hiermee ben je alleen verzekerd voor schade die je maakt aan een andere weggebruiker. Verongeluk je zelf of rijd je tegen een paal aan met je auto en ben je zelf schuldig, dan krijg je helemaal niets vergoed. Het is daarom handig om bewust te kiezen voor een WA verzekering. Bijvoorbeeld pas als je de auto volledig hebt afbetaald. Over het algemeen wordt geadviseerd om een auto pas alleen WA verzekerd de weg op te laten gaan als deze meer dan tien jaar oud is.

WA+ Verzekering

Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je auto in meer situaties dan alleen als een ander jou aanrijdt, dan moet je voor een WA+ verzekering kiezen. Dit wordt ook wel de WA+ Beperkt Casco genoemd. Dit houdt in dat je bent verzekerd voor onder andere diefstal, ruitschade en schade aan je auto door storm of brand. Is je auto tussen de zes tot tien jaar oud, dan is het raadzaam om een WA+ verzekering af te sluiten

Allrisk verzekering

Wil je echt niets aan het lot overlaten, ben je bijna altijd onderweg of komt je auto net uit de fabriek? Dan is het handig om een allrisk verzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd van alle schade die aan jouw voertuig ontstaat, zelfs als je die zelf hebt veroorzaakt. Het is verstandig om een auto allrisk te verzekeren als deze minder dan vijf jaar oud is.

Let op: Niet alleen de leeftijd van de auto bepaalt of jij voor WA, WA+ of Allrisk moet kiezen. Je kunt ook kijken naar de dagwaarde van de bestelbus. Als deze hoog is, is het niet verstandig om de verzekering te verlagen. Daarnaast moet je kijken naar hoe afhankelijk je bent van de bestelbus, mocht je daar door schade niet meer in kunnen rijden. Ook is het verschil in premie een belangrijke overweging waard. Zit er weinig prijsverschil tussen twee verzekeringen, kun je natuurlijk het beste de iets duurdere nemen en veel beter verzekerd zijn.

Wat bepaalt de prijs?

Er zijn enkele belangrijke punten waarop het bedrag van jouw verzekering wordt bepaald. Hieronder lichten we ze toe:

Gewicht

Hoe zwaarder je bestelbus is, des te hoger de prijs die je betaald aan de verzekering. Om dit te berekenen wordt de term ‘ledig gewicht’ gebruikt, het gewicht dat door de fabrikant is opgegeven. Hier worden geen passagiers of mogelijk lading meegerekend.

Woonplaats

Ook je woonplaats is belangrijk voor het bepalen van de hoogte van je verzekering. In het geval van een zakelijke bestelbus zal dit waarschijnlijk het kantoor van het bedrijf zijn. De reden dat dit verschilt heeft te maken met risico dat je loopt in bepaalde gebieden. Meer diefstallen, schades of ongelukken in een bepaald gebied zorgt ervoor dat de verzekeraar een hogere premie vraagt voor die regio.

Schadevrije jaren

In het geval van een particuliere verzekering is het eenvoudig. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe goedkoper de verzekering. Wil je een tweede gezinsauto, kun je met wat moeite ook deze verzekeren voor de persoon met de meeste schadevrije jaren in het gezin. Maar voor een zakelijke verzekering geldt het iets anders. Je kunt namelijk de privé gereden schadevrije jaren niet overhevelen op een zakelijke verzekering. Als je dus ZZP’er bent en een bestelbus wilt hebben naast je gezinsauto, begin je met nul schadevrije jaren. Dat kan dus heel onvoordelig uitpakken. Check in alle gevallen of je de schadevrije jaren kunt bewijzen. Anders start de verzekeraar met nul schadevrije jaren en zit je een jaar lang vast aan een verzekering voor een veel hogere premie dan je eigenlijk wilde.

Zakelijk gebruik van de bestelauto

Ga je de bestelbus zakelijk rijden, dan gelden er iets andere regels en bedragen voor de verzekeringen. Omdat zakelijke auto’s vaak veel meer rijden, is de premie in veel gevallen ook hoger dan voor particulieren. Er zijn een aantal verschillende situaties wanneer je zakelijk gebruik maakt van de bestelbus:

  • Wanneer je tegen betaling personen vervoert (taxi service)
  • Wanneer je koeriersdiensten uitvoert
  • Wanneer je goederen vervoert
  • Wanneer je een rijschool hebt

Ook houdt de verzekeraar rekening met het aantal bestuurders van de auto. Dit kan natuurlijk iedere dag iemand anders zijn, wat potentieel tot meer schades zou kunnen leiden.

BTW vrij verzekeren

Als je de bestelauto zakelijk wilt gaan rijden en verzekeren, kun je gebruik maken van een korting op de BTW. Dit houdt in dat je de auto kunt verzekeren waarbij de BTW van de cataloguswaarde wordt afgetrokken. Deze BTW kun je terugvragen bij de belasting. Let er wel op dat je in het geval van schade de schadevergoeding ook zonder BTW krijgt. Deze moet je in feite dus voorschieten. Het voordeel van deze regeling is dat de premie een stuk lager uitvalt, omdat deze wordt gebaseerd op de cataloguswaarde van de bestelbus. Particulieren kunnen geen gebruik maken van deze BTW regeling.

Accessoires in de bestelauto

Let altijd goed op wat de verzekeraar ziet als accessoire en wat niet. Het kan zijn dat deze meeverzekerd zijn, maar dat het in het geval van een navigatiesysteem gaat om een ingebouwde versie die er in de fabriek is ingebouwd. De verzekeraar kan hierop zeggen dat het geen accessoire is en deze niet verzekeren. Dat is natuurlijk een onaangename verassing als je bestelauto wordt gestolen of total loss wordt verklaard.

Omdat je de bestelauto waarschijnlijk op maat gemaakt wilt aanschaffen, met een bepaalde laadruimte, stikkers, leren bekleding, navigatiesysteem, trekhaak of speciale velgen, zul je deze allemaal apart moeten meeverzekeren.

Gelukkig hoeft dat niet altijd te betekenen dat je premie ook meteen verhoogd. Sommige verzekeraars laten je bijvoorbeeld tot € 2.000 gratis meeverzekeren. Je moet dan wel voor aanvang van de verzekering aangeven om welke accessoires het gaat. Neem je de versie die direct uit de fabriek rolt, is er geen probleem en kun je gewoon de standaard verzekering afsluiten. Voor deze bestelbus betaal je immers precies de cataloguswaarde aan de dealer.


Grijs kenteken

Ga je goederen vervoeren met je bestelauto, dan heb je nog een andere mogelijkheid om goedkoper te kunnen rijden. Dat kan namelijk met een ‘grijs’ kenteken. Hoewel deze er gewoon geel uitziet, kun je hiermee tot wel 33% op de BPM besparen bij aanschaf. Dit geldt alleen voor zakelijke bestelauto’s.

Je bestelauto moet aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een maximale massa van 3.500 kg, geen zitplaatsen in de laadruimte en voorzien van een vlakke laadvloer. Daarnaast moet je ondernemer zijn met een BTW nummer, de wagen staat op jouw naam en je gebruikt hem bij minimaal 10% van de jaarlijks gereden kilometers voor je onderneming. De fiscus controleert hier sterk op in de eerste vijf jaar na aanschaf van de bestelauto.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag