Auto-inbraken zijn al jarenlang een geliefde manier voor dieven om aan spullen en/of geld te komen. Ze nemen de waardevolle spullen uit je auto mee, of erger nog: ze stelen je hele auto. Kom je ’s morgens bij de parkeerplaats aan, is je auto ineens verdwenen. Auto-inbraken zijn enorm vervelend, niet alleen omdat er vaak (een hoop) schade veroorzaakt wordt, maar ook omdat de je de spullen die gestolen worden waarschijnlijk nooit meer terug ziet. Reden genoeg om er alles aan te doen om een auto-inbraak te voorkomen. Hoe je dat het beste kunt doen? Wij zochten het uit en hebben 10 tips voor je weten te verzamelen.
1. Parkeerplek
Over het algemeen zullen dieven eerder kiezen voor een auto die ergens achteraf staat, dan voor een auto die geparkeerd staat in een drukke straat. Daarom is het verstandig om je auto altijd ergens te parkeren waar er goed zicht op is. Bijvoorbeeld in een (parkeer)garage, woonwijk, of op een goed verlichte plek. Vaak zorgen deze factoren ervoor dat inbrekers jouw auto liever overslaan. Natuurlijk geeft dit geen garantie tegen auto-inbraak, maar het maakt de kans absoluut een stuk kleiner.
Tip: Moet je je auto voor langere tijd ergens parkeren? Laat het dashboardkastje dan altijd openstaan, zodat er direct gezien kan worden dat daar niets waardevols in zit. Heb je een stationcar? Dan is het aan te raden om de laadruimte niet af te dekken. Hierdoor kan een mogelijke dief direct zien dat er niets in de laadruimte ligt.
2. Laat geen kostbare spullen achter
Dit is wellicht enorm voor de hand liggend, maar toch zijn er nog genoeg mensen die dit advies in de wind slaan. Daarom zeggen we het toch maar: laat niets waardevols in je auto achter. Een telefoon, laptop, geld of sieraden zijn voor inbrekers een goede reden om je auto open te breken. Zorg er daarom voor dat deze spullen niet in je auto te vinden zijn. Heb je een losse radio? Zorg dan ook zeker dat je deze eruit haalt. Ook is het af te raden om kostbaarheden in de auto te verstoppen. Hoewel dit de kans dat een inbreker jouw auto uitkiest wellicht iets kleiner maakt, zullen de spullen toch wel ontdekt worden zodra er wordt ingebroken. De dieven zullen namelijk zeker ook onder de stoelen, in het dashboardkastje en in verborgen vakjes zoeken.
Tip: Mocht het echt niet mogelijk zijn om bijvoorbeeld je laptop of tablet mee uit de auto te nemen, zorg dan in ieder geval altijd dat je de bluetooth op het apparaat uitzet. Op die manier voorkom je dat dieven het signaal onderscheppen en op die manier te weten komen dat er iets in je auto ligt wat ze mogelijk willen hebben.
3. Zorg dat je auto goed verzekerd is
Alhoewel een goed verzekerde auto niet direct helpt bij het voorkomen van een inbraak, je kunt wel met een gerust hart op pad. Bij vrijwel alle verzekeringen is er een optie om te kiezen voor verzekering tegen diefstal. Als je deze optie meeneemt dan zijn de gevolgen van een inbraak een stuk minder erg. Let wel op het aangegeven eigen risico!
4. Doe de deur altijd op slot
Hoewel deze tip erg logisch is, is het toch iets dat vaak wordt vergeten. Daarom: sluit je auto altijd (ja, echt áltijd) goed af. Moet je even terug naar binnen om iets te pakken? Auto op slot. Even snel een brief in de brievenbus gooien, of even snel iets halen bij het tankstation waar je voor deur geparkeerd staat? Deur op slot. Leer jezelf aan om je auto altijd af te sluiten. Zo kun je voorkomen dat iemand snel in je auto springt als jij even naar binnen bent.
5. Stuurslot
Zet je stuur altijd op stuurslot als je je auto verlaat. Dit kun je doen door na het parkeren even aan het stuur te draaien tot deze in het stuurslot valt. Deze extra beveiliging zorgt ervoor dat dieven er niet zomaar met je auto vandoor kunnen gaan, en kost jou slechts een seconde extra tijd. Probeer ook dit een gewoonte te maken, zodat het vanzelf gaat en je het niet vergeet.
6. Een alarmsysteem
Een autoalarm waarschuwt wanneer iemand probeert je auto in te komen. Het geluid zal de buurt alert maken op wat er gebeurt en degene die wilde inbreken hoogstwaarschijnlijk flink afschrikken. Voor auto’s die geen alarmsysteem hebben, zijn losse systemen verkrijgbaar. Hierbij heb je de keuze uit twee klassen:
- Klasse 2: je auto wordt voorzien van een startonderbreker en een inbraakdetectie. Zodra iemand probeert om het portier te openen, gaat er direct een alarm af en springen de knipperlichten aan.
- Klasse 3: dit alarmsysteem is iets uitgebreider. In deze klasse heeft het alarmsysteem namelijk ook hellingdetectie. Hierdoor gaat het alarm ook af zodra je auto omhoog wordt gekrikt wanneer ze bijvoorbeeld je velgen proberen te stelen.
7. Startblokkeersysteem
Het is mogelijk om een extra startblokkeersysteem (of startonderbreker) in je auto te laten plaatsen. Op deze manier is je auto goed beveiligd tegen diefstal, omdat hij niet zomaar ongeoorloofd gestart kan worden. Wel zo prettig. Online kun je meer informatie vinden over de verschillende mogelijkheden en de kosten die daarbij komen kijken. Niet alleen een startblokkersysteem kan je helpen, maar ook een handremslot kan het een dief flink lastig maken.
8. Voertuigvolgsysteem
Met een voertuigvolgsysteem bescherm je je auto optimaal. Niet alleen kan het starten van de auto worden voorkomen, waardoor de auto niet meegenomen kan worden. Maar ook wanneer de auto weggesleept of op een andere wijze gestolen wordt, kan de auto teruggevonden worden. De voertuigvolgsystemen uit alarm klasse 4 worden ingeschakeld zodra je een melding doet van diefstal, waarna gezien kan worden waar de auto zich bevindt. De voertuigsystemen uit alarm klasse 5 zorgen ervoor dat er bij inbraak of sabotage direct een melding wordt gestuurd naar de meldkamer, waardoor er ook direct actie kan worden ondernomen. Op deze manier kan een inbraak of diefstal voorkomen worden en worden auto’s die wel al gestolen zijn snel weer gevonden.
9. Denk om je sleutels
Wanneer je je sleutels in je jas of tas stopt, laat deze dan niet onbeheerd achter. Zorg ervoor dat je je sleutels altijd opbergt in een kluisje of dat je ze bij je houdt. Op deze manier voorkom je dat iemand de jaszakken of tassen in een garderobe afstruint en daar jouw sleutels vindt. Dieven hoeven de sleutel daarna namelijk alleen nog maar even mee naar buiten te nemen en op het knopje te drukken om te zien bij welke auto de sleutel hoort.
Keyless entry sleutels
Met keyless entry autosleutels is het extra oppassen geblazen. Het bereik van deze sleutels is vaak vrij groot, tot wel zes meter, waardoor het signaal zelfs als ze binnen liggen nog opgepikt zou kunnen worden. Leg je sleutels daarom nooit bij de voordeur als je auto voor het huis geparkeerd staat. Op die manier zouden dieven namelijk heel simpel je auto binnen komen. Slimmer is om de keyless entry sleutels in een metalen bakje of doosje te leggen, zodat het signaal niet meer op te pikken is. Je hebt hier speciale doosjes voor, maar een kartonnen doosje voorzien van aluminiumfolie heeft hetzelfde effect.
10. Zet je kentekenplaten vast
Als je je kentekenplaten vastlijmt of op een andere manier vastzet, is het voor dieven onmogelijk (of nauwelijks mogelijk) om je kentekenplaten te stelen. Daarnaast is het in het geval van een autodiefstal heel lastig voor de dieven om de platen te vervangen voor andere kentekenplaten. Naast het verlijmen van je kentekenplaten, kun je er ook voor kiezen om het kenteken in de ruiten van de auto te laten zetten. Op die manier is de auto volledig gekenmerkt en zullen dieven hem minder snel mee willen nemen.
11. Leg je sleutels niet in het zicht
Als laatste deze tip: leg je sleutels niet bij de voordeur of in het zicht. Dit geldt niet alleen voor keyless entry sleutels omdat het signaal daarvan opgepikt kan worden, maar ook voor gewone autosleutels. Sleutels op de keukentafel of naast de voordeur zouden een inbreker niet alleen kunnen uitnodigen om in te breken, maar kunnen er ook voor zorgen dat je tijdens een inbraak niet alleen kostbare spullen uit huis verliest, maar dat je ook nog eens je auto kwijt bent. Leg je sleutels daarom altijd ergens neer waar ze niet direct opvallen.
Auto-inbraak voorkomen
Of het echt mogelijk is om een auto-inbraak volledig te voorkomen? Nee, waarschijnlijk niet. Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat een dief tóch zal proberen om iets uit je auto te halen. Desondanks kun je er wel voor zorgen dat het niet aantrekkelijk is om in te breken in jouw auto. Zorg er daarom voor dat er geen kostbare spullen in je auto aanwezig zijn, dat je hem altijd op een veilige en verlichte plek parkeert, en dat je gebruikmaakt van snufjes als een alarmsysteem, startblokkeersysteem en een stuurslot om je auto optimaal te beschermen tegen inbraak en diefstal. Houd er daarnaast altijd rekening mee dat je je sleutels niet onbeheerd achterlaat, dat je je auto altijd goed afsluit, en dat je je keyless entry sleutels goed opbergt om te voorkomen dat het verreikende signaal gebruikt kan worden om in te breken. Hierdoor voorkom je de kans op een auto-inbraak misschien niet, maar je verkleint hem wel.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 11 tips voor het reinigen van het interieur van je auto
- 12 tips voor goedkoop autorijden
- Hoe kan ik mijn bestelauto verzekeren?
- Wat kost een grote beurt voor je auto?
- Hoe kun je een nieuwe autosleutel of extra kopie laten maken?
- Wat is het beste scooter alarm?
- Ramen blinderen in je auto: alles wat je moet weten
- Wat zijn de beste winterbanden?
- Waar let je op bij de aanschaf van je eerste auto?