Wat is het beste scooter alarm?

Wat is het beste scooter alarm?

Laatst bijgewerkt: 1 februari 2019

Scooters zijn gewilde objecten voor dieven en er worden nog dagelijk scooters gestolen in Nederland. Daarom is het van belang om je scooter goed op slot te zetten. Het is aangeraden om twee systemen te gebruiken: een alarm en een slot. In dit artikel geven we een overzicht van verschillende alarmen en vertellen we je welke je het beste kunt gebruiken. Aan het eind geven we ook nog een kort overzicht van verschillende en aanbevolen sloten om te combineren met jouw alarm.


Soorten alarmen   

Je kent het misschien wel: je loopt per ongeluk heel zacht tegen een scooter aan, iemand geeft voor de grap een tik op een scooter of het waait heel hard en de alarmen van de tweewielers staan al te loeien. Veel scooter-alarmen werken zo dat zij afgaan wanneer de scooter beweegt zonder dat de sleutel in het contact zit. Er zitten hier veel verschillen in de verschillende soorten alarmen. Daarnaast zijn er ook alarmen die je scooter blokkeren en sloten met een alarm. 

Contactalarm 

Het meest gebruikte alarm is het contactalarm. Dit is een alarm dat geluid maakt wanneer de scooter wordt aangeraakt of beweegt, wanneer er geen contact wordt gemaakt met de sleutel. Het alarm bestaat gewoonlijk uit een paar onderdelen: 

  • Een unit die trillingen waarneemt
  • Een sirene 
  • Twee afstandsbedieningen. 

Contactalarmen zijn makkelijk zelf te installeren mits je enige technische kennis hebt. Je krijgt er vaak een handleiding bij maar er zijn ook tal van installatie videos op het internet te vinden om je een handje te helpen. De unit die trillingen waarneemt en de sirene worden vaak achter de voorkap geïnstalleerd in de buurt van het contactslot. Hier moeten namelijk draden aan worden bevestigd en hier is het meest ruimte. Wel zo makkelijk dus. 

De afstandbediening van een contactalarm heeft vaak verschillende mogelijkheden. Zo kun je natuurlijk het alarm inschakelen en uitschakelen maar vaak ook het alarm op afstand af laten gaan en de scooter op afstand starten. Het alarm wordt niet alleen aan het contact aangesloten, maar ook aan de knipperlichten.

Schijfremslot met alarm 

Een ander soort alarm voor de scooter is het schijfremslot met alarm. Dit is een slot dat wordt bevestigd op de remschijf. Deze sloten bestaan met en zonder alarm. Die met alarm, zullen geluid gaan maken wanneer er een poging wordt gedaan tot diefstal.

Het makkelijke van een schijfremslot alarm is dat deze geen enkele installatie of technische kennis vraagt. Vind je het toch lastig om zo’n contact slot te installeren (of laten installeren), dan is een schijfremslot met alarm misschien wat voor jou. 

Het schijfremslot beveiligt jouw scooter dus op twee manieren. Ten eerste is de scooter geblokkeerd door het slot op de remschijf. En ten tweede zal er een luid alarm afgaan om dieven af te schrikken wanneer deze beweegt. Ook bij deze sloten moet je er rekening mee houden dat ze erg gevoelig zijn en dus kunnen afgaan wanneer het hard waait en jouw scooter daardoor lichtelijk beweegt. 


Wat is het beste scooter alarm? 

We hebben al geconstateerd dat alleen een alarm niet voldoende is om je scooter te beveiligen. Het beste scooter alarm werkt alleen het best, als je deze ook nog combineert met een slot. Maar is een schijfremslot met alarm dan automatisch het beste? Dat denken wij niet. 

Een schijfremslot maak je namelijk alleen vast aan je remschijf. Je scooter is dan nog gemakkelijk op te tillen en in een bestelbus te zetten. Een schijfremslot met alarm is vaak groter dan een zonder alarm, waardoor je er ook rekening mee moet houden of je deze wel kunt vervoeren. Niet iedereen heeft namelijk maar zoveel ruimte in zijn buddy. Daarnaast biedt een contactalarm meer mogelijkheden. Dus raden wij aan om een contactalarm te installeren, je scooter goed vast te maken aan een paal met een kettingslot en eventueel ook een klein schijfremslot te gebruiken.

Contactalarm

Van contactalarmen zijn er veel verschillende varianten welke allemaal verschillende prijzen hebben. Goedkoop is meestal duurkoop, dus we raden je aan om geld te investeren in een goed alarm. Ga ook na bij je verzekeringsmaatschappij of zij bepaalde eisen hebben, of kortingsacties. Let bij het kopen van een contactalarm op de volgende functies: 

  • Dat deze een back-up heeft. Een contactalarm wordt aangesloten op de accu van een scooter. Als deze een back-up functie heeft blijft het alarm weken ookal komt er geen stroom meer van de accu af. 
  • Dat deze waterdicht is. Nu zit hij natuurlijk geïnstalleerd op een vrij droge plek maar het is toch maar goed er rekening mee te houden. 
  • Er twee afstandsbedieningen bij zitten. 
  • De standaard functies aanwezig zijn: op afstand starten van de scooter, op afstand alarm in- en uitschakelen, alarm laten afgaan als waarschuwing, aansluiting op knipperlichten. 

Een aantal universele contactalarmen die aan deze eisen voldoen zijn: Scooteralarm Alarm Senty 4 en Scooter Alarm FM 2-Weg LCD Pager SPY9000 van SPY. Een merkspecifiek contactalarm die aan deze eisen voldoet is: Alarm E-lux inclusief backup systeem Piaggio / Vespa origineel 602688M.

Verzekering 

Voordat je sloten en alarmen gaat aankopen voor je scooter, is het van belang om na te gaan bij je verzekering of zij bepaalde eisen stellen. De meeste verzekeringen stellen namelijk voor sloten de eis dat deze een ART 4 keurmerk moeten hebben. En sommige verzekeringen stellen ook nog bepaalde eisen aan het alarm dat op de scooter wordt geïnstalleerd. Om er zeker van te zijn dat jouw scooter verzekerd is tegen diefstal, moet je dus even de voorwaarden nagaan.


Alternatieven

Naast het contactalarm raden we je aan om een of meerdere sloten te gebruiken. Een compact schijfremslot en een kettingslot zijn een goede combinatie. Het schijfremslot kan nogal eens een vereiste zijn van de verzekering en met een kettingslot kan je de scooter goed vastmaken aan een paal. Met een alarm en een schijfremslot kan een dief namelijk de scooter nog steeds gemakkelijk in een busje laden en ermee weg rijden. Het kost dus wat geld om je scooter goed te beveiligen, maar dan heb je er ook jaren lang plezier van! 

Let bij sloten op dat deze het ART 4 keurmerk hebben. Dit is vaak een vereiste voor verzekeraars.

Schijfremslot

Een schijfremslot zonder alarm is vaak compact en kan makkelijk in je jaszak of buddy worden gestoken. Het slot zet je op je remschijf, waardoor het wiel geblokkeerd wordt en er enorme schade wordt aangericht indien iemand de scooter probeert te verplaatsen. Dat maakt het onaantrekkelijk voor dieven om ermee aan de slag te gaan. 

Deze sloten zijn verkrijgbaar vanaf €9,95 tot en met €120,00.

Kettingslot

Een kettingslot is ideaal om je scooter mee vast te leggen aan een paal. Jouw scooter kan dan niet zomaar meegenomen worden in een busje. En in combinatie met een contactalarm verklein je de kans enorm dat jouw scooter wordt gestolen. Om een goed kettingslot open te breken moet je namelijk stevig aan de slag waardoor de scooter al snel zal bewegen en het contactalarm zal afgaan. 

Een goed kettingslot is verkrijgbaar vanaf €50,00.

GPS tracker 

Als laatste willen we je nog op de hoogte brengen van de GPS tracker. Dit is helaas geen manier om diefstal te voorkomen, maar om je scooter te tracken wanneer deze toch is gestolen. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van het datatag systeem, maar dit is inmiddels achterhaald. De politie trackt scooters nu actief op kentekens en de database van datatag is offline gehaald. Om jouw scooter te tracken, kun je een GPS tracker installeren. 

Een goede GPS tracker scoor je al vanaf zo’n €40,00. Het is gewoon een GPS apparaatje dat je in je scooter bevestigt. Je kunt hiermee altijd en overal op je smartphone zien waar jouw scooter is.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag