Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste kinderlaptop?

Wat is de beste kinderlaptop?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kinderen leren steeds op jongere leeftijd omgaan met elektronische apparaten. Laptops of tablets zijn daar geen uitzondering op. De kans is dus groot dat je als ouder zijnde op een gegeven moment op zoek gaat naar een laptop voor je kind. Maar wat is nou eigenlijk de beste kinderlaptop? Wij zochten het voor je uit.


Een kinderlaptop

Kinderlaptops en tablets worden in verschillende uitvoeringen gemaakt. Van laptops voor de allerkleinsten (vanaf 0,5 jaar) tot laptops voor oudere kinderen. Waar een laptop of tablet voor een heel jong kind vooral speelgoed is dat dient als een manier om dingen te ontdekken, is het voor oudere kinderen belangrijk dat het apparaat geschikt is om spelletjes op te spelen en dat ze gebruik kunnen maken van het internet. Laptops en tablets die speciaal voor kinderen gemaakt zijn, zijn voorzien van allerlei extra’s die dienen ter bescherming van het apparaat en je kind.


Waarom een laptop of tablet voor je kind?

Zoals hierboven al even genoemd zijn tablets en laptops voor kinderen zo gemaakt dat het kind (en het apparaat) optimaal beschermd zijn. Hierbij wordt gebruikgemaakt van filters om schadelijke afbeeldingen, filmpjes of websites te blokkeren. De software van zo’n tablet of laptop is daarnaast speciaal op kinderen gericht, waardoor het overzichtelijk is en makkelijk te gebruiken. Daarnaast heb je als ouder controle op het gebruik van het apparaat door je kind. Zo kun je bijvoorbeeld een timer instellen waarmee je kunt bepalen hoe lang je kind gebruik kan maken van het apparaat. Andere voordelen zijn:

Bescherming tegen valschade

De meeste laptops en tablets die niet speciaal voor kinderen zijn gemaakt, kunnen er niet zo heel goed tegen als je ze laat vallen. En aangezien kinderen niet altijd even voorzichtig zijn, is dit niet zo handig. Een laptop of tablet die speciaal voor kinderen gemaakt is, is hierop gebouwd. Hierdoor is het apparaat goed beschermd bij een eventuele val van de bank of tafel.

Geen onverwachte kosten

Dat een gewone laptop of tablet niet bestand is tegen vallen, en je kind niet beschermd tegen materiaal dat ze niet zouden moeten zien, zijn niet de enige redenen dat je beter een kinderlaptop of tablet kunt kopen. Wanneer kinderen het apparaat van een van hun ouders gebruiken, gebeurt het namelijk ontzettend vaak dat kinderen (per ongeluk) online aankopen doen via een app die je voor hen op je telefoon, tablet of laptop hebt geïnstalleerd. Die online aankopen kunnen je een hele hoop geld kosten, vooral als je niet doorhebt dat je kind steeds opnieuw dingen koopt.


Een kinderlaptop of tablet kopen

Wat de beste kinderlaptop of tablet is voor jouw kind, is mede afhankelijk van de leeftijd van het kind. Zo koop je voor een kind van 3 natuurlijk een andere laptop of tablet dan voor een kind van bijvoorbeeld 8 jaar oud. Niet alleen zit er verschil in het uiterlijk van zo’n tablet of laptop, maar ook in de mogelijkheden die je ermee hebt.

Laptop of tablet voor kinderen vanaf 0,5 jaar

Laptops voor kinderen vanaf 6 maanden oud worden ook wel leercomputers genoemd. Op deze laptops of tablets kunnen de kinderen spelenderwijs leren. Dit is niet alleen goed voor de oog-hand coördinatie voor een kind, omdat ze bijvoorbeeld leren met knoppen om te gaan, maar ook voor bijvoorbeeld het geheugen is het gebruik van een leercomputer goed. Ze maken kennis met cijfers en letters, maar ook met kleuren, geluiden en verschillende vormen. Door jonge kinderen met een leercomputer te laten spelen, leren ze al heel jong vaardigheden aan die ze later nodig zullen hebben.

Laptop of tablet voor (iets) oudere kinderen

Deze laptop of tablets functioneren eigenlijk zoals een gewone laptop of tablet dat ook doet. Afhankelijk van wat voor apparaat je koopt, staan op dit soort tablets en laptops standaard vaak al een hoop leuke en leerzame apps geïnstalleerd. Deze apps/spelletjes zijn vooral gericht op jongere kinderen en hebben vaak als doel het kind iets te leren. Naast de standaard apps heb je ook de mogelijkheid om apps vanuit een store te downloaden.


De beste laptops en tablets voor kinderen

Wanneer je op zoek gaat naar een laptop of tablet voor je kind, dan wil je natuurlijk wel met een goed apparaat thuiskomen. Daarom hebben we hieronder een aantal opties voor je op een rijtje gezet, waarmee je absoluut goed zit. Komt-ie:

Voor de allerkleinsten:

  • VTech Baby Woezel & Pip Tablet. Deze ‘tablet’ van VTech laat kinderen van 0,5 tot 3 jaar oud spelenderwijs kennis maken met verschillende geluiden en muziekjes en het indrukken van knoppen. Leuk voor de allerkleinsten. Deze baby tablet is verkrijgbaar voor €19,95.
  • VTech Baby Touch Tablet. Een ‘tablet’ voor kinderen van 1 tot 3 jaar. Met deze tablet leert je kind letters, vormen, cijfers en geluiden kennen. Deze vrolijk oranjegekleurde leercomputer is verkrijgbaar voor €23,95.

De beste kinderlaptops en tablets:

  • VTech Storio Max. Deze tablet is geschikt voor kinderen vanaf 3 tot 11 jaar oud, al zullen jongere kinderen hier waarschijnlijk meer aan hebben dan iets oudere kinderen. Deze tablet is verkrijgbaar in het blauw en roze en draait op Android. Het interne geheugen (8 GB) kan uitgebreid worden met een geheugenkaartje. Deze tablet is verkrijgbaar vanaf €129,-
  • Kurio Tab Connect. Deze 7 inch tablet is verkrijgbaar in roze en blauw. Het fijne aan deze tablet is dat je hem vanaf je eigen smartphone kunt bedienen. Zo kun je op afstand het volume aanpassen en het apparaat zelfs vergrendelen. Daarnaast kun je meerdere profielen aanmaken, waardoor de kinderen allemaal hun eigen instellingen hebben. Deze tablet kost je zo’n €119,99.
  • Waiky Power Tab. Deze 7 inch tablet draait op Android en is door de vooraf geïnstalleerde leerzame spelen zeer geschikt voor kinderen vanaf 3 tot maximaal 12 jaar. Naast de vooraf geïnstalleerde apps kun je via de store de apps downloaden die je wilt. Deze tablet is verkrijgbaar vanaf €68,95.
  • Kurio Smart Tablet. Deze tablet en laptop in een is een fijn apparaat voor iets oudere kinderen. Het toetsenbord is los te koppelen, waardoor je de 8,9 inch laptop als tablet kunt gebruiken. Dit apparaat draait op Windows 10 en is verkrijgbaar in roze en blauw. Deze tablet/laptop kost je zo’n €193,99.

Andere opties

Laptops en tablets speciaal voor kinderen zijn best prijzig en er zijn niet heel veel apparaten waar je een keuze uit kunt maken. Dat is dan ook de reden dat veel ouders op zoek gaan naar andere opties. Een aantal andere opties zijn:

Een oude laptop/tablet gebruiken

Veel ouders kiezen ervoor om hun kind een van hun oude telefoons, tablets of laptops te laten gebruiken. Door deze zo te beveiligen dat er voor je kind geen dingen binnen kunnen komen die ze niet zouden moeten zien, en door er apps op te installeren die je kind graag gebruikt, kan hij of zij veilig met zo’n apparaat spelen. Vaak verdwijnt zo’n telefoon, tablet of laptop anders toch ergens in een kastje of lade, dus dan kun je hem op deze manier een tweede leven inblazen. Dit is een goede optie voor als je geen geld (over)hebt voor een laptop of tablet speciaal voor kinderen.

Een ‘gewone’ laptop of tablet kopen

Een andere optie is het aanschaffen van een gewone laptop of tablet, en deze zo instellen en beveiligen dat een kind er veilig gebruik van kan maken. Deze optie is vooral geschikt voor iets oudere kinderen, die vaak toch liever een tablet of laptop willen die er niet zo ‘kinderlijk’ uitziet. Qua prijs scheelt het vaak niet zoveel, waardoor dit voor veel ouders een aantrekkelijke keuze is. Met een stevig hoesje kun je het apparaat beschermen tegen schade van buitenaf.

Tip: op websites als Marktplaats worden regelmatig tweedehands (kinder)laptops en tablets aangeboden voor een fractie van de nieuwprijs. Op die manier kun je een hoop geld besparen.


De beste kinderlaptop of tablet voor jouw kind

Wat de beste kinderlaptop of tablet is voor jouw kind is afhankelijk van verschillende factoren. Zo hangt het af van de leeftijd van je kind, wat je kind erop wil gaan doen, en wat jouw budget is. Zoals hierboven al gezegd is de keuze niet zo groot, waardoor je slechts uit een paar modellen kunt kiezen. Het zou daarom het overwegen waard kunnen zijn om een ‘gewone’ laptop of tablet te kopen, die je eventueel voorziet van filters en een hoesje om je kind en het apparaat te beschermen. Op deze manier kan het kind evengoed alle apps gebruiken die hij of zij wil en weet je zeker dat het niet in aanraking komt met dingen die hij of zij niet zou moeten zien. Dit is vooral voor iets oudere kinderen een fijne oplossing, omdat ze dan toch vaak te oud zijn (of zich te oud voelen) voor een kinderlaptop of tablet.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag