Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Dit zijn de 12 leukste museums voor kinderen

Dit zijn de 12 leukste museums voor kinderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een dagje uit met de kinderen. In het weekend, in de (herfst)vakantie of gewoon op een vrije middag. Hartstikke leuk, maar waar ga je heen? Eigenlijk zijn musea altijd goed. Onder elke weersomstandigheid en voor kinderen van alle leeftijden. Het mooie is dat jouw zoon(s) of dochter(s) spelenderwijs nieuwe dingen leren. Jij zelf misschien ook wel! Daarom selecteren wij voor elke provincie de leukste museums voor kinderen (en hun ouders). 


1. NEMO Science Center - Amsterdam, Noord-Holland


blank

Misschien wel het bekendste kindermuseum van Nederland: het NEMO Science Center in Amsterdam. In dit uiterst educatieve museum wordt wetenschap toegankelijk gemaakt voor jong en oud. Het is allesbehalve saai, want de materie wordt op speelse en interactieve wijze gebracht. Hieronder enkele voorbeelden van wat het NEMO Science Center jou te bieden heeft.

Allereerst de scheikundige proefjes. Samen met deskundige begeleiding gaan kinderen aan de slag met hun eigen proefjes. Hoe werkt scheikunde in de praktijk?! Daarnaast ontdek je in NEMO hoe bijzonder alledaagse objecten zijn, zoals een citroen. Een laatste voorbeeld zijn de wisselende tentoonstellingen, de meest recente was “Leven in het Heelal”.

2. Nijntje Museum - Utrecht


blank

Nijntje, lief klein konijntje… Wie houdt er nou niet van Nijntje? Jouw kroost is er in ieder geval weg van, dat kunnen we je verzekeren. Wellicht zijn ze thuis al bekend geraakt met Nijntje en haar net zo bekende vriendjes. Zo niet, dan is dit een goed moment om ze te introduceren. Voor oudere kinderen is Nijntje natuurlijk een beetje kinderachtig. Daarom is dit museum vooral leuk voor kleine kinderen.

Peuters, kleuters en iets oudere kinderen kunnen in het Nijntje Museum naar hartenlust kruipen, ruiken, zoeken en dansen. Spelenderwijs ontdekken ze alles over de wereld van Nijntje. Daarnaast kunnen ze scheuren, knutselen en plakken in het kunstlokaal. Is dat nog steeds niet genoeg? Bezoek dan de wisselende theatervoorstelling.

3. Space Expo - Zuid-Holland


blank

Wat is er fascinerender dan het heelal? Kinderen zijn er mateloos door gefascineerd, maar ook voor ouders is de ruimte nog een groot mysterie. Het Space Expo is een mooie kans om samen meer te leren over de wereld buiten de aarde.

Er zijn allerlei manieren waarop jullie meer te weten komen over het universum. Onder andere het testcentrum van ESA ESTEC. Ook kun je een tour maken met de speciale Space Train. En ben je benieuwd naar André Kuipers’ reis? Neem een kijkje in het échte Sojuz TMA-03M ruimteschip. Door in de stimulator te stappen ervaar je zelf hoe de landing ongeveer voelde. Geen kinderachtig gedoe dus, maar echte informatie. Leuk voor kinderen én ouders/begeleiders.

4. Museum Dokkum - in Friesland


We beginnen in de meest noordelijke provincie van ons land: Friesland. Een provincie die ver maar niet vergeten is. Waarvan zo ook in Dokkum: een historische stad in Friesland. Het Museum Dokkum gaat helemaal op in de oude stad want het is gebouwd in een aantal historische panden, waaronder het 17-eeuwse gebouw van de Groningse en Friese Admiraliteit.

Wat maakt Museum Dokkum zo leuk voor kinderen? Er is een tablet waarmee kinderen schatten in het museum kunnen ontdekken. Daarnaast krijgen jonge bezoekers een plattegrond van Dokkum in 1616 die ze kunnen inkleuren en kunnen bestuderen waar de echte schat ligt. Uiteraard zijn er ook diverse rondleidingen die zich specifiek richten op kinderen en basisschooluitjes, zoals ‘Archeologie voor kleuters’.

5. Museum Kinderwereld - in Drenthe


blank

De titel zegt het eigenlijk al: dit museum in Roden richt zich compleet op kinderen. Hoewel, is dat wel helemaal waar…? Je vindt hier allerlei soorten speelgoed: van antieke poppen, tot vernuftige treinen en van speelgoedautootjes tot LEGO-installaties. Niet alleen van nu, maar óók van vroeger. Dat maakt het reuze interessant om als volwassene dit museum te bezoeken.

Je kinderen kunnen natuurlijk niet naar al dat speelgoed kijken zonder zelf ook te spelen. Daarom heeft Museum Kinderwereld in Drenthe een heuse knutselzolder, treinpark én buitenspeelplaats. Buiten rijden de kinderen op bijzondere fietsen, oefenen ze met de diabolo, pakken ze een tol of vermaken ze zich met ander speelgoed.

6. GeoFort - Gelderland


blank

Gelderland ligt in het midden van het Land, daarom staat GeoFort ook in het midden van dit artikel. Eigenlijk hartstikke onterecht. Wist je dat het GeoFort in 2016/2017 uitgeroepen tot het Beste Kindermuseum Ter Wereld? Ook als je niet in de omgeving woont is dut museum echt het bezoeken waard. Wat is GeoFort dan precies?

De naam licht al een tipje van de sluier op… GeoFort is een spannend forteiland dat helemaal in het teken staat van kaartlezen en navigeren. In de GeoExperience word je uitgedaagd om de weg te vinden door een ondergrondse gang, een doolhof en nog veel meer. Voor ouders is dit leuk, maar ook voor kinderen. Speciaal voor hen wordt er een leuke speurtocht aan gekoppeld. En voor de allerkleinsten is er de Vleermuisspeurtuin…

7. Veiligheidscentrum PIT - Flevoland


blank

“Wat wil je later worden?” Tegenwoordig hoor je knarsetandend termen als ‘vlogger’, ‘artiest’ of ‘musicalster’. Vroeger was het steevast ‘brandweerman’ of ‘politieagent’, in ieder geval voor jongetjes. Nog steeds is dit een fascinerend vakgebied, zowel voor kinderen als voor volwassenen. In het PIT Veiligheidsmuseum leer je alles over de politie, brandweer en ambulance. Interessant en ontzettend educatief!

Het museum is in principe interessant voor elke leeftijd, maar toch willen we graag de kinderactiviteiten benoemen. Allereerst is er een familierondleiding met tekst en uitleg. Ook zijn er diverse spellen waarbij kinderen ontdekken of de spannende beroepen echt wat voor hen is. Ook is er de mogelijkheid een skelterrijbewijs te halen, een 112 voertuigenspeurtocht of om een spannende speurtocht te doen.

8. PreHistorisch dorp - Noord-Brabant


blank

In dit historische museum in Eindhoven, uitgeroepen tot het beste museum van Noord-Brabant, ontdek je zes historische tijdperken. Bijvoorbeeld de tijd van jagers en boeren, monniken en ridders en steden en staten. Niet door middel van saaie schilderijen. Integendeel, voor jong en oud is er van alles te doen. In 2018 kreeg het PreHistorisch dorp zelfs een Kidsproof stempel van de Museumvereniging. Dus dat het leuk is voor kinderen, geloven we zo…

Toch nog even iets dieper in op wat je er nu kunt doen als kind. Bijvoorbeeld een rondleiding volgen, meedoen in het historisch ambachtenlab of kijken naar een nagespeelde ridderslag. Vergeet je herinneringen niet vast te leggen om een OERselfie.

9. Zeeuws Maritiem muZEEum - Zeeland


blank

Uitgeroepen tot het leukste uitje van Zeeland, voor tweede jaar op rij, in 2018. Het krijgt een gouden ster van de ANWB die deze nominaties uitdeelt. Dit historische museum vertelt alles wat je al wist en nog moest weten over het maritieme verleden van Zeeland. Inclusief de grote namen van die tijd, zoals Michiel de Ruyter. Het museum ziet erop toe dat grote én kleine bezoekers zich kunnen vermaken. Zo kunnen kinderen een interessante speurtocht doen en verscheidene spelletjes spelen. Op een speelse, interactieve wijze komen ze meer te weten over de provincie.

10. MergelRijk - Limburg


blank

Grotten, in Nederland? Uiteraard, en wel in het zuidelijkste puntje van ons land: Limburg. Mergelrijk is de leukste grot van Nederland, mét een miniatuurwereld en mergel- en zandsculpturen. Mergel is de Limburgse benaming voor al het krijtgesteente dat de provincie rijk is. Wat kun je zoal doen in MergelRijk, behalve meer leren over dit natuurlijke materiaal?

MergelRijk is een bijzondere, oude mergelgrot. Hier zie je de mooiste sculpturen en beelden. Levensgroot en in het klein. Je krijgt antwoord op vragen als: “Hoe zijn de grotten ontstaan?”, “Waarvoor werden ze gebruikt” en “wat kun je allemaal doen met mergel?”. Ook worden er mooie films gedraaid die te maken hebben met dit thema. Zo verzamel je gedurende de dag allemaal interessante feiten over de Limburgse geschiedenis en natuur.

11. Natura Docet Wonderryck - Overijssel


blank

Natura Docet Wonerryck Twente is echt weer even een frisse naam in dit rijtje musea. Ze bestempelen zichzelf als ‘Belevingsmuseum en landschapscentrum’ en daar is geen woord van gelogen. Ooit is het opgericht door Meester Bernink, die door zijn vak precies wist wat kinderen fascineert. Waaraan zie je dat terug?

Het museum brengt jou op een originele manier oog in oog met de Twentse natuur. Onder andere door een interactief gedeelte, waar kinderen onder andere digitaal een kleurplaat kunnen maken. Daarnaast is er een mooie 3D-film in de filmzaal ‘Twente bij Nacht’. Fascinerend en mooi om te zien, voor jong en oud. Ten slotte zijn er tijdelijke tentoonstellingen die altijd leuke elementen voor kinderen bevatten.

12. Nederlands Stripmuseum - Groningen


Helaas is het Nederlands Stripmuseum permanent gesloten

Het Nederlands Stripmuseum is in 2016 uitgeroepen tot het leukste kindermuseum van Groningen. Wat ons betreft mag dit museum er elk jaar wel met de titel vandoor, want er is een heleboel te zien. Kinderen zijn gek op tekeningen en cartoons en dat is ook precies wat dit museum ze biedt! Hier ontmoet je jouw eigen stripfiguren en tekenhelden. En als je kinderen ze zelf niet kennen, dan ken jij ze als ouder waarschijnlijk wel. Heerlijk die nostalgische gevoelens.

Grote kans dat ‘t bij jouw kind(eren) ook gaat kriebelen. “Mam, pap, mogen we een tekening maken?” Geen enkel probleem! Het Stripmuseum zou het Stripmuseum niet zijn als je niet een eigen strip mocht maken. Na afloop kun je een stripboek van je favoriete stripfiguur aanschaffen in de Museumwinkel.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag