Dik
X

De beste activiteiten voor jeugd tussen de 12 en 16 jaar

De beste activiteiten voor jeugd tussen de 12 en 16 jaar

Pubers. Soms zou je ze wel achter het behang willen plakken. Maar het blijven je kids hè? Toen ze nog klein waren kon je ze overal zorgeloos mee naar toenemen. Een speeltoestel, een ijsje en een frietje toe waren de enige ingrediënten die je nodig had om ze een leuke dag te bezorgen. Maar naarmate ze ouder worden ontwikkelen ze steeds meer hun eigen wil. Vooral de jeugd tussen de 12 en 16 jaar is soms maar moeilijk te vermaken. Saai. Stom. Of welke woorden ze dan ook vandaag de dag maar mogen gebruiken om aan te geven dat de gekozen activiteit niet helemaal naar wens is. Om je een handje te helpen, hebben we een aantal leuke activiteiten voor je op een rijtje gezet. Zeker weten dat je ze met deze activiteiten wél weet te bekoren!


Dagje uit met pubers

Natuurlijk ben je zelf ook jong geweest. En zul je het je ouders soms ook niet al te makkelijk hebben gemaakt. Er is echter wel een wezenlijk verschil tussen beide era’s. De laatste decennia heeft de techniek een vogelvlucht genomen. Internet, smartphones en (spel)computers hebben ons leven totaal veranderd. Tieners hebben vandaag de dag allemaal zo’n apparaatje waar ze aan vastgelijmd lijken te zijn. Ze uit de digitale wereld trekken is nog niet zo eenvoudig. Laat staan dat je een dagje weg weet te plannen waarbij ze helemaal in het hier en het nu kunnen zijn. Ze moeten tenslotte tussendoor altijd even een Snap versturen naar hun vrienden of een leuke boomerang toevoegen aan hun Instagram Story. In dit artikel is dan ook alleen plek voor écht te gekke uitjes. Activiteiten voor de jeugd tussen de 12 en 16 jaar die ze écht geweldig vinden. En waarvan ze met trots een foto of video schieten voor hun social media kanalen om te delen.


Pretparken

Natuurlijk moeten pretparken benoemd worden in een artikel over de beste activiteiten voor de jeugd van 12 tot 16 jaar. Het is misschien hét meest voor de hand liggende uitje, maar daarom niet minder interessant. Bijna iedereen houdt tenslotte van pretparken toch? In ons artikel over de 10 leukste pretparken in Nederland kun je ontdekken welke het meest geschikt zijn voor de oudere jeugd en tevens schreven we een artikel bij welke pretparken je kunt overnachten. Ideaal als je na een dagje adrenaline, spanning en sensatie geen zin meer hebt om terug naar huis te rijden met een hyperactieve puber op de achterbank. Want dat er een hoop energie bij ze loskomt na een dagje pretpark, dat zal voor niemand een verrassing zijn.​Virtual Reality Gamen

Om maar even in het digitale te blijven hangen: virtual reality gamen is helemaal hot! In Rotterdam kun je je onderdompelen in de gloednieuwe wereld van levensecht gamen. Virtual Reality heeft flink aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren, mede dankzij de bekende Oculus Rift en andersoortige VR-brillen. VR4play maakt het mogelijk om vanaf 1 tot 4 personen in een VR-kubus met een VR-bril op te gaan gamen. Krijg kriebels in je buik als je op de rand van een hoge wolkenkrabber staat of vlieg door de lucht als een vogel. Het aanbod aan spellen wordt steeds ruimer en voor elke leeftijdscategorie zijn er wel interessante spellen te vinden. Een perfect uitje dus voor kids tussen de 12 en 16 jaar.


Freerunning en Jumpen

Op steeds meer locaties in Nederland kun je gaan freerunnen en jumpen op trampolines. Ideaal voor de actieve jeugd. Ze kunnen zich helemaal uitleven en lekker alle energie eruit springen. Er zijn speciale ninja tracks waarbij ze tegen muren op moeten springen, salto’s moeten maken en allemaal andere vette tricks uit moeten voeren. De hoge jump toren is helemaal gaaf. Hierbij spring je vanaf een hoogte en land je in een bak met schuimblokken. Perfect om nieuwe stunts te proberen. Voor de echte liefhebbers zijn er heuse lessen waarbij je de moeilijkst salto’s en sprongen leert maken. Als ouder kun je actief meedoen, maar mocht je zelf niet zo ‘into the action’ zijn, dan kun je genieten van een versnapering in de horecagelegenheid die bij de meeste Jump-locaties wel aanwezig is.


Karten en lasergamen

Wat is er nu leuker dan keihard door de bochten scheuren of elkaar ‘afknallen’? Niets toch? Op heel veel plekken in Nederland vind je kartbanen waar ook een lasergamefaciliteit aanwezig is. Eerst een aantal heats testen wie de beste coureur is en vervolgens de harnassen aan en mikken maar. Natuurlijk kun je de uitjes ook los van elkaar doen. Niet elke kartbaan beschikt over een lasergamemogelijkheid en vice versa natuurlijk. Er is echter altijd wel één van de twee te vinden in je directe omgeving en ver er voor hoeven reizen is dus praktisch nooit het geval.


Paintballen

In aanvulling op bovenstaande suggestie is paintballen natuurlijk ook een hele leuke optie. Door de meeste mensen wordt dit als leuker ervaren dan lasergamen. Je wordt tenslotte echt geraakt door de kogels waardoor de beleving intenser is. Ga samen de uitdaging aan en ontdek wie de beste schutter en/of het meest tactisch is. Bij mooi weer kun je op sommige locaties ook buiten paintballen. Dit is doorgaans nóg spannender dan in een hal. Vaak vindt het spel plaats in een bosrijke omgeving zodat je achter bomen moet schuilen of vanuit de bosjes je slachtoffers kunt maken. Extra spannend dus! Indoor paintballen? Bekijk hier de beste plekken voor indoor paintball in Nederland.


Klimbos

Wederom een uitje voor de actieveling: klimmen in een klimbos. Begeef je tussen de boomtoppen en klauter van de ene boom naar de andere. Veelal zijn de parcoursen uitdagend en moet je voor elk obstakel een andere manier van klimmen toepassen. Een erg leuk uitje dat bovendien geschikt is voor jong en oud. Je zit vast aan een kabel en hoeft je dus geen zorgen te maken als je de échte klim-skills mist. Op steeds meer plekken vind je dit soort klimbossen en in vergelijking met veel andere uitjes is het uiterst betaalbaar, zelfs als je met het hele gezin besluit de boomtoppen te trotseren.

Bekijk hier de leukste bos activiteiten »


Escape room

Een oh-zo simpel concept, maar razendpopulair. Escape rooms zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Samen met je teamgenoten word je opgesloten in een kamer waar je uit moet zien te ontsnappen. Je moet raadsels oplossen die je stapje voor stapje bij de sleutel van de uitgang brengen. Ze zijn er rondom diverse thema’s. Van detective-achtige escape rooms tot ware horrorkamers waar je de stuipen op het lijf wordt gejaagd. In vrijwel elke stad in Nederland zijn er wel diverse te vinden en ook voor dit uitje hoef je dus nooit ver te reizen.


Skiën of snowboarden

Natuurlijk roetsj het liefst in Oostenrijk of Zwitserland van een berg af, maar helaas kan dit niet het gehele jaar door en heeft ook niet ieder gezin het budget om op wintersport te gaan. Gelukkig zijn er diverse indoorskibanen te vinden in Nederland waar je 365 dagen per jaar de mogelijkheid hebt om op de lange latten te staan. Ideaal als jullie je willen voorbereiden op de komende wintersportvakantie of als je wilt ontdekken of skiën, dan wel snowboarden, überhaupt het hartje sneller doet kloppen. De actieve jeugd zal zich in ieder geval prima vermaken in een indoorskibaan, want de meeste banen hebben diverse pistes die in moeilijkheidsgraad variëren. Voor zowel beginners, als gevorderden is een dagje skiën of snowboarden in een indoorskibaan dus prima te doen en een uiterst leuk uitje. Bekijk hier de beste indoor skihallen van Nederland ».


Quad rijden

In ons artikel over quad rijden in Nederland kon je al lezen dat er op tal van plekken in ons land op een quad gereden kan worden. Soms in de buitenlucht, een andere keer indoor. In alle gevallen gaat het om een uitdagende activiteit die voor jong en oud leuk is om te doen. Wanneer het quad rijden op een afgesloten terrein plaatsvindt is er geen rijbewijs benodigd en dit maakt dit uitje tot een perfecte activiteit voor de jeugd van 12 tot 16 jaar. Vooraf vindt er altijd een instructie plaats en je gaat bijna nooit zonder ervaren instructeur op pad. Een perfect uitje voor de mensen die op het normale karten wel een beetje zijn uitgekeken. De modder die om je oren vliegt en de wendbaarheid van de quad zorgen voor net dat beetje extra spanning en sensatie die je mogelijk na de duizendste keer karten een klein beetje mist.


RIB boat varen

Een activiteit voor de adrenalinejunkies: RIB boat varen. Een RIB boot is een opblaasbare boot die met hoge snelheden over het water kan varen. Door de lage ligging op het water en de hoge snelheden die de boot behaalt zal je hart tijdens een RIB boat rit flink wat sneller kloppen dan normaal. Op diverse plekken in Nederland kun je een rit met een RIB boat boeken waarbij je vaak ook nog zelf kunt bepalen hoe lang de tocht over het water duurt. Boek je een RIB boat experience in een stad als Rotterdam, Amsterdam of Den Haag (Scheveningen)? Dan zal de schipper je ook het nodige vertellen over de omgeving waarin je vaart. Niet alleen sportief, maar ook nog eens educatief dus dit uitje.


Musea

De laatste 2 activiteiten voor de jeugd van 12 tot 16 jaar die we in dit artikel bespreken zijn redelijk voor de hand liggend. Toch beleven veel jongeren enorm veel plezier aan deze uitjes. Niet elke puber zal gecharmeerd zijn van musea, maar voor hen die dit wel zijn is Nederland een perfect land. Ons land puilt namelijk uit van de bijzondere musea. Ongeacht waar je woont of wellicht op vakantie bent: er is altijd in de directe omgeving wel een museum te vinden. Van wereldberoemde musea in Amsterdam als Madame Tussauds en het Rijksmuseum tot lokale museumpjes waar men leert hoe er bier gebrouwen werd of klompen werden gemaakt. Op onze website vind je een mooi overzicht van alle Nederlandse musea voor kinderen en via de zoekfunctie kun je snel op zoek gaan naar een museum bij jou in de buurt.

Bekijk ons artikel over de leukste gratis museums van Nederland »
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Dik
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag