Dik
X

8 leuke voorjaarsuitjes

8 leuke voorjaarsuitjes

Als de vogeltjes weer gaan fluiten en de eerste bloemetjes voorzichtig tot bloei komen dan weet je dat het voorjaar is begonnen. Langzamerhand worden de dagen langer en gaat de temperatuur omhoog. Nog heel even en dan gaan de eerste terrassen open! Voor veel mensen is het voorjaar hét moment om er extra vaak op uit te gaan. Speciaal voor hen zetten wij in dit artikel 8 leuke voorjaarsuitjes op een rij.


Voorjaarsuitjes aanbiedingen


1. Op zoek naar pasgeboren dieren zoals lammetjes of geitjes

“In mei leggen alle vogels een ei.” Dit is een bekende, Nederlandse uitspraak die mooi illustreert dat de voorjaarsperiode in het teken staat van nieuw leven. Er worden een heleboel jonge dieren geboren en dat zie je op veel verschillende plekken terug. Op de kinderboerderij zijn er kuikentjes, kleine konijntjes en misschien wel baby-ezels. In de weilanden zie je jonge koeien, veulentjes, lammetjes et cetera. Het loont dus om in het voorjaar je ogen en oren goed open te houden voor pasgeboren dieren! Als je er extra van wilt genieten dan kun je de volgende activiteiten ondernemen:

  • In april of mei naar een dierenpark gaan
  • Wandelingen maken door weilanden
  • Uitstapje maken naar een kinderboerderij of schaapskooi
  • Naar Lammetjesdag, meestal in het eerste weekend van april

2. Naar de lentetuin in het Keukenhof

In het voorjaar komen allerlei planten en bomen weer tot bloei; dat geeft een fraai gezicht. Dat betekent bovendien dat een heleboel tuinen in Nederland de deuren weer vaker openen. Zo ook het bekende Keukenhof in Lisse, Zuid-Holland. Hier word je als bezoeker opgefleurd door meer dan zeven miljoen lentebloemen: van narcissen tot hyacinten en van tulpen tot andere bloemenpracht. Gedurende acht weken staat de 32 hectare van Keukenhof in het teken van heerlijke kleuren en geuren! Toegegeven, het is een toeristische attractie, maar wel eentje die de moeite waard is. Al helemaal als je van bloemen houdt.


3. Ervaar de Nationale Vogelweek

In de eerste of tweede week van mei vindt doorgaans de Nationale Vogelweek plaats. Tijdens deze week kan iedereen, jong of oud, kenner of geen kenner, deelnemen aan allerlei vogelexcursies en relevante activiteiten. De meeste activiteiten zijn gratis, dus het is een voordelig én educatief uitje in een. Je leert nieuwe vogelsoorten kennen en komt meer te weten over vogelsoorten die je reeds hebt gezien. Samen met een deskundige ga je op pad in de stad op zoek naar zeldzame vogels en graag geziene, bekende vogelsoorten. De Nationale Vogelweek is een initiatief van de Vogelbescherming. In totaal zijn er meer dan 100 verschillende excursies door het hele land. Wij raden je aan om vroegtijdig te reserveren, want vogels spotten wordt steeds populairder!


4. Belgische bloesemfeesten van dichtbij meemaken

In België, specifiek in Haspengauw, laten ze de start van het voorjaar nooit onopgemerkt aan zich voorbij gaan. Daar kennen ze namelijk het fenomeen ‘Bloesemfeesten’, een uniek concept dat maar op enkele plaatsen in de wereld voor komt. Gedurende een volledige maand staat de volledige regio dagelijks in het teken van allerlei vrolijke activiteiten, waarvan de bloesemfeesten er een zijn. Ook fruit speelt een belangrijke rol. Zo zijn alle fruitbedrijven aanwezig, zijn er fruitveilingen en kun je als gast ‘fruitroutes’ volgen. Bovendien zijn er allerhande festiviteiten, tentoonstellingen en nog veel meer. Kortom, dit is een geweldig moment om naar onze Belgische buurtjes te reizen en dit speciale voorjaarsfestijn met eigen ogen te zien.

Liever het fruit in eigen land bewonderen? Dan raden we je aan om een fietstocht te maken, waarvan de route wordt aangeduid met ‘bloesemtocht’. Je fietst bijvoorbeeld in de Betuwe en ziet daar de vele fruitbomen in bloei staan.


5. Genieten van de natuur in de Veluwe

In het voorjaar wordt de temperatuur een stuk aangenamer. Ruwe winden maken plaats voor zachte briesjes, stortbuien maken vaker plaats voor een waterig zonnetje door de wolken heen. Het wordt weer ‘lekker’ in plaats van ‘noodzakelijk’ om uit te waaien, zoals we dat noemen. Lekker wandelen, fietsen, picknicken of iets anders doen in de natuur. Waar kun je beter van alle flora en fauna genieten dan in de Veluwe? Dit is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, waar al meerdere films en documentaires aan gewijd zijn. In de voorjaar is dit gebied extra mooi omdat de eerste bloemen en planten weer enthousiast tot bloei komen en het net warm genoeg is om te picknicken.

Overigens is de Veluwe slechts een voorbeeld. In Nederland zijn we gezegend met een heleboel verschillende natuurgebieden, elk met hun eigen charme. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Drentse heidelandschap of van de duinen in Noord-Holland? Als je graag iets meer inspiratie op wilt doen over activiteiten in de natuur, raden we je aan om een paar gerelateerde artikelen op onze website te lezen. Bijvoorbeeld het artikel over de mooiste wandelroutes van Nederland.


6. Wandelen op blote voeten: Blotevoetenpark

Heb jij wel eens van het Blotevoetenpark gehoord? Dit is een bijzonder wandelpad in het Limburgse Brunssum. Het is de ultieme gelegenheid om weer contact te maken met de aarde en een te worden met de natuur. Wees niet bang: het is niet zo zweverig als het klinkt. Je kunt namelijk verschillende wandelroutes afleggen, de ene is uitdagender dan de andere. Onderweg kom je allerlei hindernissen tegen en krijg je de mogelijkheid om spelletjes te spelen met blote voeten. Met een beetje geluk kom je onderweg een modderbad tegen. Vermoeide voetjes na een dag ravotten in de aarde? Sluit de dag ontspannen af met en voetmassage. In het voorjaar is het eindelijk weer warm genoeg om van het Blotevoetenpad te kunnen genieten. De kou maakt plaats voor een verfrissend gevoel!


7. Samen vogelhuisjes bouwen

Dat de vogels zich in april en mei voortplanten, betekent dat ze een mooi nest moeten bouwen als basis voor hun kroost. Vogeltjes zijn zeer inventief en vinden altijd wel een plekje, maar jij kan ze natuurlijk een handje helpen. Want hoe leuk is het als je precies weet waar een nest met jonge vogels zich bevindt? Daarom moet je in het voorjaar vogelhuisjes knutselen. Dit is een gezellige, creatieve en populaire doe-het-zelf activiteit om samen met vrienden of familie te ondernemen. Bovendien is het een leuke workshop of activiteit voor kinderen. De knutselsessie kun je zo moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt zelf het vogelhuisje uit hout zagen en van A tot Z in elkaar zetten, maar je kunt ook een huisje bij een bouwmarkt halen en deze naar eigen inzicht versieren. Maar net waar je zin in hebt! Is het vogelhuisje af? Hang het op een hoge plek – daar voelen vogels zich veiliger. Bij voorkeur hang je het vogelhuisje ‘in het zicht’, zodat je mama en papa vogel naar de kleintjes toe ziet vliegen.


8. Bloemetjes plukken bij een pluktuin

Wie houdt er nou niet van bloemetjes. Je koopt ze wellicht niet zo snel voor jezelf, maar zeker wel voor anderen. Dan is het extra speciaal als je zelf moeite hebt gedaan om het boeket samen te stellen! Dat is mogelijk als je de bloemen bij een pluktuin ophaalt. Dit is een tuin waar ze zoveel mogelijk bloemen en planten kweken. Vaak kun je gratis naar binnen en huur of leen je een mandje met een knipschaar, om daarmee de mooiste bloemen te verzamelen. Je struint een beetje door de tuin en bekijkt verschillende exemplaren. Welke bloem past mooi bij welk blad? Hoe vol wordt het boeket? Lange stelen of korte stelen? Stiekem is het een hele ontspannende activiteit om eigenhandig een boeketje samen te stellen. Al met al ben je gemiddeld €7.50 kwijt voor een boeket. Die kosten heb je overigens zelf in de hand, want je betaalt per steel.


Ook interessant: uitjes voor in de voorjaarsvakantie

In het voorjaar hebben de meeste kinderen voorjaarsvakantie. Hét moment om er met het hele gezin op uit te gaan door een leuke activiteit in te plannen! Waarschijnlijk heb je in dit artikel al een beetje inspiratie opgedaan, maar het kan nooit genoeg zijn… Daarom wijzen we je graag op een artikel waarin we specifiek ingaan op interessante uitjes voor in de voorjaarsvakantie.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag