20 leuke outdoor uitjes in Nederland

20 leuke outdoor uitjes in Nederland

Laatst bijgewerkt: 3 juni 2019

Spanning, avontuur, of juist heel erg rustig aan. Uitjes in Nederland zijn er in alle soorten en maten en prijscategorieën. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een uitje of activiteit voor te vinden. Ben je op zoek naar een uitje die je buitenhuis kunt doen? Dat komt dan goed uit. In dit artikel lees je namelijk over maar liefst 20 superleuke outdoor uitjes. Zo hoef jij je de komende tijd niet meer te vervelen!


Buiten is alles beter

Daarom zijn buitenactiviteiten ook het leukst om te doen. Je ziet veel meer dan wanneer je binnen bent, kunt bij mooi weer genieten van een zonnetje en je ademt frisse buitenlucht in. De uitjes in dit artikel zijn een verzameling van actieve en minder actieve uitjes, zodat er ook voor jou wat leuks te vinden is in de lijst. Wil je weten welke 20 outdoor uitjes in Nederland het leukst zijn? Lees dan snel verder!


20 leuke outdooruitjes in Nederland


1# Klimparcours

Door de bomen slingeren als een aap wordt op veel plekken gezien als iets vreemds. Gelukkig denken ze daar bij Klimparcours  wel anders over. Sterker nog. Daar wordt het zelfs aangemoedigd. Over een spannend klimparcours door de hoge bomen, ben je hierin staat om je hoogtevrees de baas te zijn en te ervaren hoe het is om door de boomtoppen te slingeren. Natuurlijk is het helemaal veilig omdat je een harnas aanhebt die je steeds opnieuw kunt vastmaken aan de volgende boom. De activiteiten leuk voor zowel gezinnen met kinderen als groepen vrienden die op zoek zijn naar een uitdaging.


2# Whatsapp Moordtocht

Denk jij dat je de volgende Sherlock Holmes bent? In dat geval kun je dat met een Whatsapp moordtocht eenvoudig bewijzen. De activiteit kan gedaan worden in ca. 40 Nederlandse steden, waarbij je steeds nieuwe informatie kunt krijgen via Whatsapp. Om te beginnen ontvang je eerst een email met informatie, foto’s en een antwoordformulier. Vervolgens krijg je tijdens de speurtocht steeds meer nieuwe aanwijzingen waarmee je kunt achterhalen wie er vermoord is en wie de moordenaar is. De Whatsapp Moordtocht is een leuke en voordelige activiteit wanneer je op zoek bent naar een reden om lekker naar buiten te gaan en je eigen óf een nieuwe stad te ontdekken.


3# Madurodam

Wanneer je in grote steden zoals Den Haag en Rotterdam loopt, dan kijk je vaak omhoog om alle gebouwen goed te kunnen zien. In Madurodam is dat net even anders. De gebouwen zijn hier namelijk zo klein, dat je als een reus door de straten van twee van Nederlands grootste steden kunt lopen. Bekijk het Binnenhof waar onze politici gevestigd zijn, wandel door diverse winkelstraten en bewonder de normaal gesproken zo immense Euromast, die nu nog ‘maar’ 7,4 meter hoog is. Leuke weetjes: in Madurodam zijn maar liefst 5.500 miniatuurbomen gebruikt, zitten 55.000 bloembollen onder de grond en zijn 21 doe-dingen aanwezig. De schaal waarmee Madurodam is gebouwd, is 1:25. Alles is dus 25 keer kleiner dan in de realiteit. Dat geldt ook voor de 65.000 ‘Madurodammertjes’ die al sinds 1952 in deze miniatuurstad wonen.


4# Archeon

We kijken als mensen maar al te graag naar de toekomst. In het Archeon word je tijdens een uitje gedwongen om terug te denken aan het verleden van de mensheid. Het gehele dorp is omgebouwd in de stijl zoals het honderden en duizenden jaren geleden echt was, waardoor je echt wordt ondergedompeld in een verhaal. Dat er echte acteurs rondlopen die een rol aannemen van een persoon uit de oudheid, zorgt ervoor dat je op een interactieve manier meer te weten komt over die specifieke tijd. Wil je graag een beetje actie zien? In het Archeon is ook een Romeins deel terug te vinden, met een echte arena voor gladiatoren. Op bepaalde tijden kun je hier een echt gevecht zien tussen gladiatoren, waarbij het publiek samen met de Romeinse keizer aan het einde mag bepalen of de verloren gladiator mag blijven leven of niet. Een erg spannend dagje uit!


5# Boottocht Giethoorn

Voor een prachtige boottocht hoef je helemaal niet naar Venetië te reizen. Veel goedkoper en leuker is een boottocht door ons eigen Nederlandse Venetië. Giethoorn is voor Nederlandse en buitenlandse toeristen een echte trekpleister en dat is niet voor niks. Het pittoreske dorp bestaat uit authentieke huizen, kleine eilandjes en prachtige slootjes waar je doorheen kunt varen. Je kunt in Giethoorn een eigen bootje huren om het gebied te ontdekken, maar je kunt ook meegaan met een boottocht, waarbij je onder begeleiding de mooiste plekjes van het gebied te zien krijgt. In Giethoorn zijn daarnaast ook nog andere leuke bezienswaardigheden zoals een gezellig cafe en een stenenmuseum. Hier kun je aan het einde van de interessante route zelf een steen kiezen en openbreken, waarna je versteld staat van de prachtige glinsteringen aan de binnenkant.


6# Survival in het donker

Natuurlijk is survival al een leuk uitje, maar er zijn manieren op het nog spannender te maken. Survival in het donker zorgt voor een extra moeilijkheidsgraad en extra avontuur. Om het parcours toch nog goed te kunnen zien krijg je een spciale mijnwerkerslamp op je hoofd, waarna je het parcours op kunt. Je begint op een hoogte van nog geen meter, maar gedurende maar liefst dertig obstakels en hindernissen klim je naar een hoogte van 8,5 meter. Een hindernisbaan in het donker afleggen is spannend, maar het heeft ook een extra voordeel. Als je hoogtevrees hebt, zie je namelijk niet precies hoe hoog je zit. Je bent dus echt alleen gefocust op het afleggen van het parcours.


7# Klompensafari

Loop een souvenirwinkel in en je ziet meteen de welbekende klompen staan. Nederland heeft een rijke geschiedenis, waar het dragen van houten klompen een onderdeel van was. Wat geen traditie was, is het varen in een klomp. Toch kun je die activiteit ondernemen tijdens een klompensafari. Een bootje die omgebouwd is tot klomp, neemt je mee over de prachtige rivieren rondom de Veluwe. Al peddelend maak je een prachtige tocht door de Nederlandse natuur, terwijl je in een klomp zit. Een Nederlandser uitje kan bijna niet!


8# Huttenbouwen

Bossen zijn voor kinderen ongelooflijk leuk en leerzaam. Maar wat het leukste is aan een bos, is dat je er met het hout zelf een hut kunt bouwen. Gelukkig zijn er in Nederland veel plekken waar je een eigen hut kunt bouwen. Bijvoorbeeld bij Maakland. Wanneer je daar aankomt, krijg je een hamer en een doosje spijkers mee. Met deze gereedschappen kunnen kinderen op zoek naar geschikte stukken hout om zelf een prachtige hut van de bouwen. Naast Maakland zijn er nog tientallen andere locaties in Nederland waar kinderen zelf een eigen hut kunnen bouwen. Een eigen hut bouwen in de achtertuin, bekijk hier 4 tips om een hut te bouwen.


9# Blokarten

Wanneer het lekker weer is, wil je daar graag zoveel mogelijk van profiteren. Het strand is dan ook de ultieme plek om naartoe te gaan. Waait het een beetje, dan kun je daar perfect blokarten. Deze spannende activiteit vindt plaats in een strand buggy, waar een zeil ervoor zorgt dat je pijlsnel over het strand wordt geduwd. Deze snelheden kunnen gemakkelijk oplopen tot meer dan 40 kilometer per uur. Dat maakt deze activiteit geweldig als je op zoek bent een adrenaline rush. Blokarten kan op een aantal locaties in Nederland, maar vind eigenlijk altijd langs de kustlijn plaats. Wil je weten waar? Lees ook waar je in Nederland kunt blokarten.


10# Wildplukken

Laten we beginnen door te zeggen dat je niet alles wat los en vastzit moet plukken. Ben je geen expert op het gebied van paddenstoelen, dan kun je die bijvoorbeeld beter even laten staan. Maar bosbessen, bramen en andere duidelijk herkenbare fruitsoorten kun je op veel plekken wildplukken. De activiteit is perfect om diverse manieren. Kinderen leren waar hun eten vandaan komt, ze leren wat wel en niet eetbaar is en je wordt er ook nog eens een stuk gezonder van. Alleen maar voordelen dus. Let er wel even op dat wildplukken niet overal toegestaan is, en Staatsbosbeheer vindt dat je aan een handjevol wel genoeg moet hebben. Wil je samen plukken met iemand die er verstand van heeft, dan kun je in sommige bossen ook samen met een boswachter plukken. Een erg leuke, goedkope en smaakvolle activiteit. Op wildplukwijzer.nl vind je verschillende locaties waar veel bramen, pruimen of andere interessante fruitsoorten groeien.


11# Pretpark

Nederland heeft in totaal ca. 40 pretparken die geopend zijn. En hoewel er nog steeds regelmatig pretparken de deuren moeten sluiten, is dat nog steeds een enorm aantal. Daardoor is er voor ieder outdoor uitje een geschikt pretpark te vinden voor de groepssamenstelling. Ga je voor spannende achtbanen zoals de Goliath in Walibi Holland, naar het voor kinderen geweldige Duinrell, of is Ponypark Slagharen de beste plek om een dagje naartoe te gaan? Er zijn zoveel pretparken in Nederland, dat er altijd wel eentje in de buurt is. Wil je alleen het beste pretpark bezoeken tijdens je outdoor uitje? Lees hier over de 10 leukste Nederlandse pretparken.


12# TukTuk rijden

Azië staat bekend om de TukTuks die er rondrijden. Sommige steden hebben er zoveel, dat er bijna geen auto’s meer deelnemen aan het verkeer. Heb je nooit in een TukTuk gereden, of wil je herinneringen ophalen aan een reis door Azië, dan kun je ook in Nederland een TukTuk huren. Dit is vooral leuk om met een groep te doen, omdat je dan met meerdere TukTuks achter elkaar langs de uitgestrekte weilanden en gezellige dorpjes rijdt. Ook heeft TukTuk rijden in Nederland een groot voordeel ten opzichte van Azië. Het verkeer is hier aanzienlijk rustiger, waardoor je op je gemakje kunt genieten van de ervaring.


13# Dierentuin

Nederlanders zijn gek op dieren. Dat blijkt wel uit het aantal dierentuinen dat over ons kleine landje verspreid zijn. Er zijn bijna 100 plekken in Nederland met een dierentuin vergunning, maar daarvan zijn er ongeveer 20-25 bekend bij het grote publiek. Deze dierentuinen of safari’s hebben een grote hoeveelheid diersoorten, waardoor het een leuke activiteit is om daar een dagje naartoe te gaan. Veel dierentuinen hebben een buiten en binnen gedeelte, waardoor je bij slecht weer altijd even ergens kunt schuilen. Dierentuinen zijn alleen niet altijd zo goedkoop. Het kan daarom lonen om te wachten op een kortingsactie van een bepaalde dierentuin. Dan krijg je bijvoorbeeld 25% korting, is iedere derde persoon gratis, of krijgen de kinderen een gratis ijsje bij aankomst. Zo wordt het uitje voor iedereen direct een stuk voordelige én leuker.


14# Kanoën Biesbosch

Nederland is een waterland, dus het zal geen verrassing zijn dat er een aantal wateruitjes in deze lijst staan. Daarnaast heeft Nederland ook hele mooie en unieke natuurgebieden. De Biesbosch is binnen Nederland de enige in zijn soort en dat zie je dan ook al snel. Het gebied bestaat voornamelijk uit water, waardoor je het gebied ook het beste op die manier kunt ontdekken. Tijdens een kanotocht zie je de bijzondere plantsoorten en diersoorten die in het gebied leven en kun je soms nog even ergens aanleggen om te genieten van de rust en ruimte die je hier hebt.


15# Natuurpark bezoeken

Nederland bestaat uit meer dan drukke steden. We hebben zelfs enkele nationale parken tot onze beschikking. Al deze natuurgebieden staan bekend om iets anders. Prachtige bossen, zandverstuivingen, heide en bijzondere diersoorten zijn daarvan slechts enkele voorbeelden. Neem bijvoorbeeld de Veluwe. In Hoge Park de Veluwe kun je een uitje voor de hele dag organiseren. Het natuurpark is prachtig en je kunt er zelfs de befaamde Witte Fietsen huren, waar je het hele park mee kunt doorkruisen. Onderweg kun je op één van de vele picknickbanken een heerlijke lunch eten, en bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan het Kröller Müller museum. Maar ook andere natuurgebieden zijn prachtig. De Nationale Parken de Loonse en Drunense Duinen, Veluwezoom, De Maasduinen en Zuid-Kennemerland zijn andere voorbeelden van natuurgebieden die je echt een keer gezien moet hebben. Lees meer over de mooiste natuurgebieden van Nederland.


16# Wipe out

Van een rustgevend uitje gaan we naar de activiteit die de meeste inspanning en lef vraagt van alle activiteiten in deze lijst. Je kent vast het programma Wipe Out van televisie wel. Mensen proberen zo snel mogelijk een hindernisbaan af te leggen, zonder onderuit te gaan, door een bokshandschoen geslagen te worden of in het water te vallen. Nu ben ook jij in staat om samen met familie of vrienden een wipe out parcours af te leggen. Je kunt op wipe out in Nederland op verschillende locaties doen, waarbij iedere locatie weer andere parcours en hindernissen heeft. Wipe out is een geweldige activiteit om al je zorgen even te vergeten en je alleen nog maar druk te maken over je snelste tijd op het parcours. Bekijk waar in Nederland je wipe out kunt doen.


17# Zwemparadijs

Zwemmen is een lekkere en ontspannende activiteit. Zwemparadijzen bulken daarentegen uit van de spanning en activiteiten. Sommige zwemparadijzen zijn volledig buiten, waar andere zwembaden juist bijna volledig binnen zijn. Natuurlijk is een bezoekje aan een zwembad het lekkerst wanneer het mooi weer is en je de handdoek buiten op een grasveldje of relaxstoel kunt neerleggen. Zo kun je tussen het zwemmen en glijden door nog even een zomers kleurtje opdoen. Wil je weten op welke plekken je het leukst kunt zwemmen, bekijk dan ook ons artikel over de leukste zwemparadijzen in Nederland.


18# Dagcamping

Kamperen hoeft niet altijd in het Zuiden van Frankrijk en al helemaal niet voor enkele weken. Op verschillende plekken in Nederland zijn dagcampings te vinden. Hier kun je dan eenvoudig je tent opzetten en genieten van het echte campingleven. Neem bijvoorbeeld een uitklaptafel, je vishengel en een boekje mee en doe net alsof je ergens in een ver oord terecht bent gekomen. Dagcamping zijn ook hartstikke geschikt om een nieuwe tent, vouwwagen of camper uit te proberen voor een dag. Dan weet je zeker dat je alles eenvoudig kunt opzetten wanneer je de volgende keer een paar duizend kilometer van huis verwijderd bent. Op een dagjescamping mag je gratis staan, en moet je voor het donker weer alles opruimen. De faciliteiten op een dagcamping zijn vaak beperkt, maar wanneer je maar een dag gaat, heb je natuurlijk ook maar weinig nodig om het naar je zin te hebben.


19# Dagje Waddeneilanden

De Waddeneilanden worden vaak gezien als een onbereikbare plek. Mensen boeken daarom vooral weekendjes weg als ze naar de Waddeneilanden gaan, wat dan gelijk een duur uitje is. Maar bij de verschillende rederijen die naar de Waddeneilanden varen, kun je ook een dagkaart kopen. Zo kun je precies één dag genieten van al het moois dat onze Nederlandse eilanden te bieden hebben. Dagkaarten voor de boot heb je al vanaf 27 euro en voor iets meer dan 30 euro heb je daar ook nog een fiets bij die je dan de hele dag mag huren. Zo kun je voor weinig geld een dagje onze eigen Waddeneilanden ontdekken.


20# Expeditie Robinson

Iedereen kent het programma Expeditie Robinson op televisie wel. Twee teams proberen door middel van verschillende opdrachten en challenges zoveel mogelijk punten te winnen, zodat niemand naar huis hoeft. Gelukkig hoef je bij deze versie van Expeditie Robinson niemand naar huis te stemmen, maar moet je wel diverse uitdagingen aangaan. Aan het einde van de dag kom je erachter welk team zichzelf echte Robinsons mogen noemen, en welk team nog even moet oefenen om te kunnen overleven in de wildernis.


Met deze lijst ideeën kun je vast een leuk uitje bedenken voor wanneer je op zoek bent naar een leuke activiteit voor buiten de deur. Wordt het een uitdagend uitje waarbij je in teams moet werken aan een overwinning, of kies je voor een rustige wandeling in een natuurgebied? Uiteraard kun je al deze activiteiten ook combineren. Wil je de activiteiten tot in de avond doortrekken, lees dan ook 10 tips voor een avondje uit. Zoek je een geschikt uitje voor het gezin of de familie, bekijk dan ook onze 15 tips voor een geslaagd familie-uitje.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag