Wat is het mooiste natuurgebied in Nederland?

Wat is het mooiste natuurgebied in Nederland?

Laatst bijgewerkt: 20 augustus 2018

Veel mensen zijn gek op de natuur. Je kan nergens beter je hoofd leegmaken dan in een rustige, groene omgeving. Daarom lichten we hier de paar mooiste natuurgebieden van Nederland toe en wat je daar kan zien en doen. In deze Nationaal parken of gebieden is er volop de mogelijkheid om te bewegen zoals wandelen, fietsen en varen. Je kan natuurlijk ook een rustig plekje uitkiezen om je eindeloos te ontspannen. De natuur in is altijd een goed idee, of je nu samen met je partner, je vrienden of  je gezin bent. Extra bijzonder is dat je in een natuurgebied de kans hebt om dieren tegen te komen die je normaal nooit ziet.


Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het Nationale Park de Hoge Veluwe is bijna 1000 vierkante kilometer groot en kent een grote variatie in het landschap. Loofbossen, naaldbossen, heidevelden, vennen en grasvlakten wisselen elkaar af. Je komt hier onder meer de Nederlandse ‘Big Five’ tegen.  Dit zijn het edelhert, het wilde zwijn, het ree, de das en de vos. Deze Nederlandse ‘Big Five’ komt alleen zijn geheel voor op de Veluwe. Wat je ook op de Veluwe vindt, is de moeflon, het bijzondere schaap met zijn grote hoorns.

Natuur verkennen op De Hoge Veluwe

De Veluwe kent vele tientallen kilometers aan pad om te wandelen. Je kan zelf een wandeling uitstippelen, of een wandeling samen met een boswachter. Op de Veluwe zijn daarnaast vele fietsroutes (je kan zelf een route uitstippelen met een fietsknooppunten kaart) en ruiterroutes. Terwijl je geniet van de eindeloze bossen en rustige vennetjes, kom je misschien wel herten, spechten of vossen tegen!
Omdat de Veluwe een Nationaal park is, geldt er een kleine toegangsprijs.

Cultuur en geschiedenis

De Hoge Veluwe is niet alleen beroemd om haar uitgestrekte natuurgebied, maar ook om het Kröller-Müller Museum. Je kan een dag natuur op de Veluwe prima combineren met een bezoek aan dit museum. Het Kröller-Müller staat bekend om haar enorme verzameling Van Gogh schilderijen. Ook andere kunstenaars komen er aan bod, zoals Monet, Picasso en Mondriaan.
De eigenaren van dit museum hadden vroeger een buitenhuis op de Veluwe: het Jachthuis Sint Humbertus. Deze kan je ook bezichtigen.


Nationaal Park de Biebosch (Dordrecht, Sliedrecht, Drimmelen)

De Biesbosch is een beschermd, waterrijk natuurgebied dat bestaat uit kreken, wilgenvloedbossen en riviereneilandjes. Dat zorgt voor een bijzonder, romantisch landschap dat je nergens anders in het land vindt.
In de Biesbosch kan je fietsen, wandelen en varen. Er zijn op verschillende plekken boten te huur in de Biesbosch, van sloepen tot kano’s. Het voordeel van de kano of kajak is dat je op de allermooiste plekjes in de Biesbosch kan komen.
De Biesbosch bestaat uit een groot gedeelte Nationaal Park en uit een recreatiegebied aan de rand van het Nationaal park. Je kan ook een kijkje nemen in het Biebosch Museum op het Biesbosch Museum Eiland!

Dieren

De Biesbosch is het enige natuurgebied in Nederland waar je bevers kan spotten. Bevers bouwen indrukwekkende burchten en hebben soms een territorium van wel 10 vierkante kilometer. Het is mogelijk om samen met een boswachter op bevertocht te gaan. In een fluisterbootje vaar je langs de burchten om dit zeldzame, ijverige knaagdier te spotten.
Andere dieren die je tegen kan komen in de Biesbosch zijn de zeearend, het ree, de vos en de boommarter.

Varen in de Biesbosch

In de Biesbosch zijn er allerlei mogelijkheden om het park op zijn best te verkennen: in het water. Je kan een rondvaart maken met een groep, of een bootje huren en zelf varen. Bij de meeste bootverhuurbedrijfjes kan je kiezen uit een elektrisch bootje (‘fluisterbootje’), en uit roeibootjes, kano’s en kajaks. Het voordeel van de laatste drie is dat je er het meest smalle water mee kan verkennen, zonder dat je vast blijft zitten in waterplanten. Een overzicht van het bootverhuur en andere activiteiten in de Biesbosch vind je op www.biesboschcentrumdordrecht.nl


De Vuursche (Lage Vuursche)

Het bosgebied rondom het sfeervolle dorp Lage Vuursche wordt de Vuursche genoemd. Dit natuurgebied staat bekend om zijn grote afwisseling in het landschap. Romantische, open bossen wisselen elkaar af met heide en dichte dennenbossen. De Vuursche staat bekend om zijn stilte en dicht bij de randstad is dat bijzonder. Je kan er verschillende prachtige, al uitgestippelde wandelingen maken of fietsen over een prachtige route. Ondertussen snuif je de geur op van frisse lucht en allerlei soorten bomen. Als je graag paardrijdt, kom je aan je trekken met kilometers ruiterpad.

Wandelen, eten en drinken

De Vuursche is een schitterende plek om een dag tot rust te komen met een lange wandeltocht. De tocht door het rustige natuurgebied kan je combineren met eten of drinken in restaurants zoals De Vuursche Boer, ’t Jagershuis of de Bosrand. Er zijn ook verschillende overnachtingsmogelijkheden op de Vuursche.

Fietsen

Lekker fietsen met rust en stilte om je heen kan perfect op de Vuursche. Je kan zelf een fietsroute samenstellen of een bestaande route fietsen. Onderweg kom je langs prachtige landgoederen.


Waddengebied (Waddeneilanden)

Zilte wind door je haren en veel stilte om je heen. Het Waddengebied is absoluut één van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Je denkt misschien gelijk aan de Waddeneilanden, maar het natuurgebied is ook te vinden in Noord-Holland, Friesland en Groningen. In het Waddengebied kom je veel kwelders tegen (droogliggende zandbanken) waar je allerlei vogels kan zien die je nergens anders  tegenkomt. Vogels als steltlopers en lepelaars kom je vooral hier tegen, in het Waddengebied. Kwelders zijn geen plekken waar mensen gaan picknicken, maar lenen zich eerder voor een stevige wandeling. In deze moerasachtige wildernis gaat de natuur zijn gang en broeden de vogels. Je kan uitzonderlijk stil en rustig wandelen in een waddengebied met kwelders.

Uitgestrekte ligging

De hoogtepunten van het Waddengebied kan je vinden op Texel, Terschelling, Ameland, Vlieland, Schiermonnikoog, Noord-Holland, Friesland en Groningen. Vooral op de Waddeneilanden kan je de natuur intens beleven. Buiten de dorpjes, in de duinlandschappen met veenbessen of de kwelders is het helemaal stil en beleef je de natuur intens.

Hoogtepunten van het Waddengebied

Het Waddengebied is in zijn geheel mooi, maar vooral op de Waddeneilanden vind je onvergetelijke plekjes. Uitgebreide gebieden met veenbessen, kwelders, strand en bossen maken dat er voor elke natuurliefhebber iets te beleven is. Hoogtepunten van het Waddengebied zijn de Slufter op Texel, Kroon’s polders op Vlieland en ’t Oerd op Ameland. Je kan de omgeving wandelend, wadlopend of te paard verkennen. Daarnaast zijn er een aantal fietsroutes in de omgeving van het waddengebied. Het Waddengebied kent veel mooie uitzichtspunten en mogelijkheden om bijzondere vogels te spotten.

Wadlopen

Een bekende activiteit in het Waddengebied is wadlopen. Wadlopen is niets anders dan door de Waddenzee lopen wanneer het eb is. Je draagt hiervoor (warme) bovenkleding en speciale wadloopschoenen. Het is een bijzondere, natte wandeling met indrukwekkende vergezichten en de kans om zeehonden te zien. Ondertussen vertelt een gids over de natuur en over de geschiedenis van het wadlopen. Deze pittige wandelingen kan je alleen doen met een gids, omdat de zee onvoorspelbaar blijft.


Nationaal Park De Groote Peel

Als je denkt aan Nederland, denk je niet meteen aan moeras. Toch is er wel een moerasgebied in Nederland: de Groote Peel. Dit bijzondere landschap met een grote verscheidenheid aan vogels vind je op de grens van Limburg en Brabant. De Peel heeft daarnaast ook een stukje geschiedenis: van 1850 tot 1930 werd er volop turf gestoken. Turf was in die tijd een belangrijke brandstof.
Inmiddels is de Groote Peel een waterrijk wandelgebied met moeras en mooie naald – en berkenbossen. Unieke dieren die je in Nederland alleen bij de Peel kan vinden zijn de heikikker, de gladde slang, de levendbarende hagedis en de kraanvogel. Andere dieren die je tegen kan komen zijn het ree, de wezel, hermelijn, bunzing, vleermuizen en het wild zwijn.

De Peel verkennen

De Peel is een gebied dat het beste wandelend ontdekt kan worden. Er zijn verschillende wandelroutes die je door prachtige landschappen voeren. Wil je meer weten over de Groote Peel of over welke route bij je past, dan kan je je wandeling starten bij het bezoekerscentrum in Ospel-Nederweert aan de Moostdijk.
Vanwege broedseizoenen van verschillende vogels in de Peel, zijn bepaalde routes niet het hele jaar toegankelijk. Check de website van het Nationaal Park de Groote Peel, of ga eerst even langs het bezoekerscentrum om zeker te weten dat jouw route toegankelijk is.

Wandelroutes en praktische informatie

Er zijn drie wandelroutes in de Peel:

  • Gele paaltjesroute van 2 kilometer met een verhard pad
  • Rode paaltjesroute van 3 kilometer (onverhard pad)
  • Blauwe paaltjesroute van 6 kilometer (onverhard pad)

De gele paaltjesroute is rolstoeltoegankelijk, en vanwege de lengte ook geschikt voor kinderen. In de nabijgelegen Deurnsche – en Mariapeel vind je ook een paar gemarkeerde wandelroutes. Buiten de wandelroutes is de Peel vrij toegankelijk op de wegen en paden.


Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een afwisselend, heuvelachtig natuurpark aan de kust. Het loopt van Zandvoort tot IJmuiden en kent een unieke variatie aan landschappen. Woeste duinen, struweel, grassen en bos zorgen ervoor dat je je geen moment verveelt tijdens je wandeling. Ondertussen is het heerlijk rustig en stil om je heen. Als je veel dieren en vogels wil zien, is dit een heel mooi Nationaal Park voor jou.

Dieren

Het afwisselende landschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland brengt een grote verscheidenheid van dieren met zich mee. Op de Kraanvlakte kan je de enige kudde wisenten van Nederland bewonderen. De wisent is een groot rund dat ook wel ‘Europese bizon’ wordt genoemd.
In het Midden-Herenduin vind je Schotse Hooglandrunderen en konikpaarden. Vogelliefhebbers komen ook aan hun trekken in dit Nationaal Park: de dodaars, de grote zaagbek (een in Nederland overwinterende zee-eend) en de nachtegaal komen voor in Zuid-Kennemerland.

Het park verkennen

Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft verschillende wandel – en fietsroutes. Je kunt er ook zwemmen bij Duinmeer ‘t Wed bij ingang Koevlak. Het park kent daarnaast schitterende ruiterroutes! Let erop dat honden beperkt zijn toegestaan in het park, om overlast te voorkomen.
Voor kinderen zijn er bij de ingangen Koevlak, Bleek en Berg en Parnassia avontuurlijke buitenspeelterreinen. Hier kunnen ze lekker rondstruinen en het park buiten de paden ontdekken.


Wat is dan het mooiste natuurgebied in Nederland?

De Hoge Veluwe, de Biesbosch, de Vuursche, De Groote Peel, Zuid-Kennemerland en het Waddengebied hebben elk hun hoogtepunten. Hou je van de wind door je haren en wil je bijzondere vogels zien, dan kom je het meeste tot rust in het Waddengebied of Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Wandel je graag door het bos, dan zijn de Vuursche en de Hoge Veluwe perfect voor je. In de Biesbosch kan je varen door een bosrijk watergebied met de bever en de zeearend.
In elk natuurgebied zijn er genoeg activiteiten te doen voor jong en oud. Wandelingen, fietsroutes, speeltuinen en bootverhuur zorgen ervoor dat je de mooiste natuurgebieden van Nederland op je eigen manier kan verkennen, met of zonder kinderen.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag