10 leuke activiteiten om te ondernemen met weinig geld

10 leuke activiteiten om te ondernemen met weinig geld

Laatst bijgewerkt: 18 juli 2018

Leuke activiteiten hoeven helemaal niet veel geld te kosten. Sommige mensen hebben een hoge levensstandaard opgebouwd en gaan altijd uiteten, naar de bios of pakken een terrasje. Ondanks dat deze activiteiten best leuk zijn, bestaan er tal van andere spannende, creatieve en originele dingen om te ondernemen waarbij je weinig tot geen geld hoeft te spenderen. Vooral als je met een goede vriend of vriendin bent hoeven activiteiten helemaal niet duur te zijn om het leuk te hebben. Bovendien staan in het volgende rijtje bezigheden die je nog nooit hebt gedaan. Verras jezelf door iets nieuws te doen en bespaar ook nog eens kosten!


1. Tekenen of schilderen

Vooral als het wat minder mooi weer is, en dat is het nogal vaak in Nederland, is een binnenactiviteit nooit een slecht idee. Vooral niet als het bijdraagt aan je creatieve ontwikkeling. Zo is tekenen en/of schilderen super leuk om samen met een vriend(in) of partner te doen. Het enige wat je hoeft aan te schaffen is een doek, verf en kwasten. Ook als je van nature geen aanleg hebt om te schilderen is het vaak leuk en lachen om het tóch eens te proberen. Schilder elkaar na of probeer een voorwerp na te schilderen. Wie weet wat er van terecht komt 😉 Als je het wat serieuzer aan wil pakken zijn er op internet, met name YouTube, genoeg lessen te vinden voor beginnende tekenaars en schilders. Ben jij de nieuwe Picasso?


2. Geo-caching

Maakte jij vroeger als kind ook schatkaarten samen met je vrienden? Dit is een soort geavanceerde tech-versie waar je door middel van coördinaten die je gratis online kunt vinden op geocaching.nl, opzoek gaat naar cadeautjes die andere mensen hebben verstopt. Het idee is dat je met je telefoon opzoek gaat naar ‘de schat’, meestal een kistje waarin je dan je naam schrijft om jouw claim te maken op de schat. Zo weten mensen dat jij het kistje ook hebt gevonden. Met deze bezigheid kom je ook nog eens op plekken die je normaal misschien niet zou bezoeken, en soms zitten de schatten zo goed verstopt dat je je bijna een echte piraat waant ;). Een leuke bijkomstigheid is dat je dit samen kunt doen met vrienden, familie, je geliefde, je hond, wie je maar wil. Ojah, en bijna vergeten, het is helemaal gratis!


3. Film-marathon

Iedereen weet dat je al honderd keer alle Harry Potter films hebt gekeken en begin maar niet over hoe vaak je al hebt staan meeblèren met Grease. Het is simpelweg heerlijk om even uit je eigen realiteit te stappen en in een ander leven te duiken, of het nou een beter, magischer of tragischer leven is. In plaats van weer dezelfde films te kijken is het een idee om een klassieker-marathon te houden. Misschien kan je dan eindelijk meepraten over films als The Shawshank Redemption, The Godfather, Forrest Gump en Pulp Fiction en je vrienden de volgende keer met 30 Seconds versteld laten staan over je plotse filmkennis. Ook als je niet zo van de ‘diepgaande’ films bent, zou je een film-marathon kunnen doen met films uit genre’s die je aanspreken. Bovendien zijn er altijd nog wel films die mensen je hebben aangeraden maar je nooit de tijd hebt genomen om ze te kijken. Kortom, ga eens lekker zitten voor een filmavondje en waan je in een compleet andere wereld vanuit je eigen huiskamer.


4. Fotograferen

Een hobby die veel mensen nog eens goed onder de knie zouden willen krijgen is fotograferen. Want de uitdrukking ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ is gewoon waar. En met de komst van de smartphone kan vrijwel iedereen op pad om foto’s te maken. Denk maar niet dat je smartphone niet goed genoeg is, veel fotografen raden mensen zelfs aan om het vak te leren door te beginnen met je eigen smartphone. Zoek een online beginners les op het internet. Youtube en Google staan er vol mee! Je kunt binnen en buiten oefenen met lichtinval en compositie. Op je pc of op je mobiel met verschillende apps kun je thuis de foto’s bijsnijden en wellicht effecten toevoegen. Leuk is om het daarna op je social media te plaatsen om te zien wat mensen ervan vinden. Wie weet krijg je de smaak te pakken en wil je straks een goede camera maken om er een serieuze hobby van te maken. In principe is het naast een flinke startinvestering geen dure hobby! Je kunt overal je creativiteit laten vieren met fotografie. In de natuur, op straat, portretten, thuis etc.


5. Kokkerellen

Vrijwel niets is beter dan lekker eten. Vooral als je zelf in de keuken hebt staan zwoegen, is het opeten van je eigen creatie zeer bevredigend. Ga dus online opzoek naar een recept en leef je uit. Onthoud hierbij dat je altijd zelf aanpassingen kan maken naar smaak, maar dat dit wel op eigen risico blijft. Ben je meer een zoetekauw, probeer dan een fijne worteltaart uit, of ga voor de chocoladekoekjes. Heb je toch liever hartige hapjes, waag dan een poging tapas of sushi te maken. Doe een lekker muziekje op en een keukenschort voor en dans door de keuken. Er zijn verschillende websites die recepten bieden op basis van jouw voorkeur. Hou je het liever simpel, dan is er lekkerensimpel.nl. Zoek je graag wat uitdaging, dan biedt Allrecipes.nl je de mogelijkheid om door de talloze zelf ingezonden recepten te scrollen. Om het nog leuker te maken kun je altijd een stel vrienden uitnodigen of samen met iemand anders koken.


6. Toerist in eigen stad

De kans is groot dat je nog niet alles weet over je eigen stad of dorp. Ga dus met jezelf en wellicht een vriend of vriendin de uitdaging aan om je woonplaats geheel opnieuw te ontdekken. Extra leuk is om van te voren alvast wat geschiedenis op te zoeken zodat je de oorsprong weet, ieder dorp heeft wel z’n eigen Wikipediapagina. Ook kun je ervoor kiezen om een stadswandeling van de ANWB te doen of een stadswandeling met gids. Dit is echter niet in iedere stad mogelijk. Mocht er een VVV in de buurt zijn kun je daar ook om raad vragen. Er zijn vast wel gebouwen, straatjes of musea waar je nog niet eerder geweest bent. Als je dat te saai vindt, kun je ook eens een drankje drinken in een café waar je niet eerder geweest of proef een lokale specialiteit!


7. Oude spullen verkopen

Je hebt vast nog wel ergens oude spullen waar je niets meer mee doet. Denk hierbij aan boeken, kleding, een oude telefoon, schoenen, een Ipad, computerbeeldscherm, kast of horloge. Om daar vanaf te komen en zelf nog wat leuks aan over te houden, kun je een eigen minimarkt voor je huis neerzetten. Zet simpelweg wat spullen op een kleedje en plak er een prijsje op. Wie weet dat mensen die langskomen wat willen kopen! Als je dat raar of niet leuk vindt, kun je ook foto’s maken van alle spullen en ze op Marktplaats of Speurders zetten. Naast deze klassieke websites zijn er ook veel Facebookgroepen waar tweedehands producten worden aangeboden. Deze activiteit is een echte win-win-winsituatie. Je hebt wat te doen, het ruimt op én je verdient eraan. Als je nou liever dingen wilt kopen en je hebt niet zo’n groot budget is het ook leuk om naar een vlooienmarkt te gaan of te sneupen in tweedehandswinkeltjes of op Marktplaats.


8. Een nieuwe vaardigheid leren

Heb je altijd als eens willen leren jongleren, breien, op je handen lopen, goochelen of iets in die trant? Neem dan nu eindelijk eens de tijd om jezelf deze skill aan te leren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of iemand heeft wel een filmpje online gezet waarin zij jou stap voor stap willen uitleggen hoe je dit moet aanpakken. Meestal heb je helemaal niet zo veel hulpmiddelen nodig en kan je zo beginnen. Wie zegt dat je om te jongleren echt ronde ballen nodig hebt? Er liggen vast nog wel een paar stuks fruit in de kast die je allang had beloofd op te eten. En dat pakje kaarten dat half door de frisdrank aan elkaar geplakt zit is nog prima om alvast enig trucje mee uit te halen. Bij dit soort skills is het vaak wel zaak om geduld te hebben. Zonder doorzettingsvermogen zijn deze trucjes haast niet aan te leren.


9. Brieven schrijven

Ouderwets, maar iets wat het altijd goed doet is het schrijven van brieven en kaartjes. Want wie vindt het nou niet leuk om een spontaan kaartje te krijgen van een (oude) bekende? Het leukste is om mensen te schrijven die je al tijden niet gesproken hebt. Denk aan een oude vakantieliefde, jeugdvriend(in) of ex-collega. Als je het adres achterhaald hebt is het super leuk om een grappige of waardevolle anekdote te beschrijven en die hem of haar toe te sturen met een klein kadootje en kaart er bij. Je kunt er ook voor kiezen om met willekeurige mensen van over de hele wereld te corresponderen via de post. Hoe leuk! Verschillende websites bieden de mogelijkheid om gemakkelijk en gratis een penvriend(in) te vinden. Bekendste platform hiervoor is penpalworld.com. Veel plezier!


10. Natuur

De natuur in Nederland biedt vaak veel meer moois dan je van te voren denkt. Ga even je stad of dorp uit en fiets of wandel door bossen, heide, of de weilanden. Er zijn vrijwel overal wel fiets- of wandeltochten te vinden. Als je dat niet leuk vindt, kun je ook ergens een kano of bootje huren om de wereld eens vanaf het water te bekijken. Hiervoor moet het natuurlijk wel een beetje mooi weer zijn. Als je het wat serieuzer wilt aanpakken kun je ook een georganiseerde wandeling met gids doen. Als je meer over vogels wilt komen te weten moet je vaak wel vroeg uit de veren! Ben je meer van het passieve buitenleven? Ga dan eens lekker een hengeltje werpen of met een goed boek in het park liggen en kom helemaal tot rust 🙂foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag