Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Rommelmarkt op Koningsdag; de beste verkooptips

Rommelmarkt op Koningsdag; de beste verkooptips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Koningsdag zonder vrijmarkten bestaat simpelweg niet. Volgens Metro vindt 72% van de Nederlanders de vrijmarkt het leukste gedeelte van Koningsdag. Om die reden reizen er de 27e van april honderdduizenden mensen af naar grote steden als Amsterdam en Utrecht. Vanwege de populariteit is het voor te stellen dat het vinden van een plekje om zelf te gaan verkopen erg lastig is. Wie het eerst komt wie het eerst maalt is de regel. Als het gelukt is om een felbegeerd plekje te bemachtigen wil je het liefst ook veel verkopen! Anders zou het zonde van je tijd zijn. Met de volgende tips keer je gegarandeerd terug naar huis met een volle portemonnee!


1. Een goed plekje veroveren

Zonder goed, strategisch verkoopplekje kun je natuurlijk ook niet verkopen. Daarom is het zaak om vroeg uit de veren te gaan om een mooi plekje te bemachtigen. Of beter nog: zelf een verendeken meenemen om op je ministukje grond te overnachten. Check van tevoren wel even of je mag staan op de plek die jij voor ogen hebt. Meestal is het op de website van de betreffende gemeente te vinden en anders kun je voor de zekerheid nog even een telefoontje plegen. Als je bij een goede plek bent aangekomen met je kleedje en stoepkrijtje kan het zijn dat er meer mensen zijn of komen die ook een plekje willen bemachtigen. Praat het dan rustig uit, het moet immers een gezellige dag worden. Maar de ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt-regel’ is vrijwel altijd van toepassing bij dit soort gelegenheden. Laat je dus ook niet wegzetten als iemand véél later komt. Gebruik je tijd om te slapen, maar ook om alvast voorbereidingen te doen voor Koningsdag, zoals het sorteren van de spullen die je verkoopt. Houd ook rekening met sanitaire voorzieningen die niet altijd in de buurt zijn en eten en drinken.


2. Onderscheid je van de rest

Duizenden mensen lopen langs honderden kraampjes en kleedjes. Voor te stellen is dat ze niet ieder kraampje even aandacht bekijken. Om daar op in te spelen is het zaak om jouw kraampje of kleedje dusdanig aantrekkelijk te decoreren dat mensen even blijven staan om te kijken of er wat voor hun tussenzit. Bovendien moet je spullen verkopen waar mensen daadwerkelijk wat aan hebben. Een stel oude videobanden, knuffels en vale tweedehands kleren doen het nergens goed. Door creatief te denken kun je dat het best realiseren. Verkoop bijvoorbeeld naast je tweedehands spullen verse sappen, smoothies, milkshakes, popcorn of suikerspinnen. Maak voor reclame mooie gedecoreerde bordjes met datgene wat je aanbiedt met de prijs erbij. Hoe mooier de opmaak hoe meer je opvalt hoe meer je verdient. Andere creatieve manieren om mensen te lokken en geld te verdienen zijn: een drumstel neerzetten waar mensen voor een bedrag op kunnen spelen, een playstation met fifa waar mensen een potje op kunnen doen of een fotodoek waar mensen voor op de foto kunnen. Gebruik je creativiteit, val op en onderscheid je van de rest!


3. Redelijke prijzen

Om te voorkomen dat mensen niets kopen of dat je kraampje binnen een uur leeg is kun je het best even om je heen kijken wat een redelijke prijs is voor het betreffende product. Dit kan zowel op de vrijmarkt zelf als op bijvoorbeeld Marktplaats of Ebay. Vergelijk en bepaal je prijs! Een andere prijs-tip om het voor mensen duidelijker te maken is om prijskaartjes op alle producten te plakken. Hierdoor weten mensen gelijk waar ze aan toe zijn en kopen ze het sneller mits het in hun budget ligt. Soms hebben mensen namelijk geen zin om de prijs te vragen of ben je te druk om iedereen te woord te staan en haken mensen af. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Bovendien gaan mensen niet om akelig lage prijzen vragen als er al een vraagprijs opstaat. Houd wel rekening met mensen die proberen de prijs te verlagen. Dit hoort bij een markt en daar moet je mee omgaan. Stel voor jezelf een minimum in zodat je producten nooit voor een spotprijsje wegdoet, maar veer wel mee met de geïnteresseerde.


4. Korting en reclame

Zorg een paar uur per dag voor een happy hour/korting-uurtje en maak daar reclame voor met bordjes en flyers of op social media met een hashtag en foto’s. Mensen houden nou eenmaal van uitverkoop, het valt op. Als je dus een paar keer per dag een uur lang 15% korting geeft op alle producten kan het zomaar zo zijn dat er mensen terugkomen of meer mensen op je kraampje afkomen. Ook andere kortingen werken vaak goed. Bijvoorbeeld tweede product voor de halve prijs of twee drankjes van €2,- voor €3,80. Daarnaast helpt het vaak ook goed om bij ieder product dat je verkoopt de nieuwprijs in het klein naast de huidige verkoopprijs te zetten. Dit geeft mensen vaak het idee dat ze een goede deal te pakken hebben en kopen ze het eerder.


5. Weersvoorspellingen

Ten eerste is het voor jezelf handig om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Er is niets vervelenders dan helemaal natregenen en kouvatten als je staat te verkopen. Zorg dus voor voldoende poncho’s en waterdichte kleden. Wanneer de voorspellingen echt slecht zijn wat betreft regen kun je er ook slim op inspelen. Koop bijvoorbeeld een set paraplu’s of poncho’s en verkoop ze op Koningsdag voor een eurootje meer. Reken maar dat het goed verkoopt als er een bui los barst! Het zelfde geldt voor een zonnige dag wanneer je kleine potjes zonnebrand verkoopt, je zult er ongetwijfeld winst op maken. Let er tot slot ook nog goed op dat niets wegwaait. Stenen zijn daarvoor vaak een goede oplossing.


6. Randzaken: tasjes, wisselgeld en spiegel

Wees tot in de detail voorbereid om het de kopers zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het is bijvoorbeeld zeer vervelend als je niet genoeg wisselgeld hebt, mensen haken dan soms af. Het is voor jezelf ook vervelend om steeds niet uit te komen wat betreft wisselen. Zorg dus altijd voor genoeg muntjes en klein briefgeld. Het bewaren en wisselen van geld met behulp van een heuptasje gaat vaak het snelst en het veiligst. Als je iets verkocht hebt is het ook zo klantvriendelijk om een tasje aan te bieden. Mensen die Koningsdag aan het vieren zijn en een rondje vrijmarkt lopen hebben geen zin om met allerlei dingen in hun hand rond te lopen. Het wordt vaak erg gewaardeerd als je ze een tasje aanbiedt. Ook kan het vervelend zijn als mensen een kledingstuk passen die ze vervolgens niet kunnen zien in de spiegel. Zet dus altijd een spiegeltje neer. Een kleine moeite toch? 🙂


7. Wees sympathiek

Je kraampje of kleedje kan er heel aantrekkelijk en fleurig uitzien, maar als je er als een zoutzak bijzit zal je lang niet zoveel verkopen als wanneer je met een spontane, open houding met mensen aan de praat gaat. Ten eerste is het altijd handig om op ooghoogte te komen wanneer je met mensen communiceert. Ga dus staan of neem een hoge barkruk mee. Als je merkt dat mensen interesse tonen kun je wat over het product vertellen dat ze leuk vinden. Wees niet te opdringerig, want dat vinden mensen vaak vervelend. Probeer een band te krijgen met mensen door bijvoorbeeld een geintje te maken of een overeenkomst te zoeken.


8. Tot slot

  • Zorg voor voldoende afwisseling in spullen die je verkoopt
  • Als je toevallig op een looproute woont kun je mensen laten betalen voor een toiletbezoekje. Dat is nog eens slapend rijk worden!
  • Verkoop oranje artikelen, er zijn altijd mensen die nog niets hebben en het toch graag willen.
  • Als je zelf ondernemer of kunstenaar bent kun je eigen artikelen verkopen of je bedrijf op de kaart zetten door korting te geven wanneer ze bijvoorbeeld jouw Facebookpagina liken.
  • Maak iets leuks voor kinderen. Hierdoor trek je ook gelijk de ouders naar je kraam. Bijvoorbeeld een pratende pop of een vis-spelletje.
  • Zorg voor een challenge: veel mensen zijn daar gevoelig voor. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een simpele stang. Wie kan het vaakst optrekken? Of ouderwets spijkerbroekhangen. Voor deelname vraag je een klein bedrag. Het trekt gegarandeerd kijkers.
  • Heb jij iets speciaals thuis dat mensen voor een bedrag kunnen ervaren, zoals bijvoorbeeld een virtual reality bril?
  • Bied een huizenruil aan voor in een vakantie! Er zullen genoeg mensen zijn die daar op in gaan, wie weet in wat voor paradijsje je terecht komt!
  • In plaats van verkopen kun je mensen ook om een gunst vragen. Bijvoorbeeld een schilder, klusjesman of tuinier als je die nodig hebt. Er zijn vast mensen die je een keer willen komen helpen voor een vergoeding


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag