6x leukste Koningsdag uitjes

6x leukste Koningsdag uitjes

Laatst bijgewerkt: 29 juli 2019

Koningsdag is één van de leukste dagen van het jaar! Dan vieren we de verjaardag van onze koning Willem Alexander en kleurt heel Nederland oranje. In elke provincie in ons land zijn er verschillende leuke activiteiten – zo veel dat het bijna moeilijk wordt kiezen wat je gaat doen. Benieuwd waar je heen moet op 27 april om de aller tofste Koningsdag te beleven? In dit artikel zetten we zes keer de leukste Koningsdag uitjes voor je op een rij.


Waarom vieren we eigenlijk Koningsdag?

Elke Nederlander kent Koningsdag natuurlijk, maar weet je ook meer over de geschiedenis van dit feest? Omdat Nederland een constitutionele monarchie is, vieren we ons staatshoofd. De feestdag om ons koning(in) te vieren begon bij koningin Wilhelmina: toen zij een prinses was, vierden we op haar verjaardag Prinsessedag. Leuk om te weten, toch? Toen Wilhelmina koningin werd, werd Prinsessedag omgedoopt tot Koninginnedag. Toen was deze dag nog op 31 augustus, de verjaardag van de koningin. Toen haar dochter Juliana koningin werd, vond Koninginnedag op 30 april plaats, net als ten tijde van Beatrix, die deze datum ook aanhieldt. Nu Willem Alexander koning is, vieren we Koningsdag op zijn verjaardag op 27 april. We vieren Koningsdag op deze datum sinds 2014, alweer!


1. Op naar onze hoofdstad: Amsterdam is dé stad om Koningsdag te vieren

Eén van de leukste plekken om naartoe te gaan tijdens Koningsdag, is toch echt wel Amsterdam. In onze hoofdstad barst het feest pas echt los: hier vind je al het leuks wat je ook in de rest van het land vindt op 27 april. Kleedjesmarkt? Er zijn er meerdere in Amsterdam. Voor de kindervrijmarkt moet je in het Vondelpark zijn, als je op zoek bent naar andere markten, kun je gemakkelijk per jaar bekijken waar je moet zijn in de hoofdstad op de website van Gemeente Amsterdam. Of begeef je op een bootje door de Amsterdamse grachten, waar je samen met andere landgenoten het feestje voor de koning kunt vieren. Ook kun je terecht voor festivals, live muziek midden op straat en honderdduizenden andere mensen gekleed in oranje. Ook toeristen! Ga zeker een kijkje nemen bij de Regulierdwarsstraat, het Spui en het Leidseplein als je gek bent op een goed feestje. Super leuk om Koningsdag in onze mooie hoofdstad te vieren – als je van de drukte houdt, natuurlijk. Anders is Amsterdam op Koningsdag niet de beste plek om te vertoeven, want iedereen gaat hier lekker de straat op. Dag én nacht!

https://nl.pinterest.com/pin/251990541636397558/


2. Scoor de leukste koopjes op de vrijmarkt (door het hele land)

Als je Koningsdag zegt, dan zeg je: vrijmarkt! Sinds jaar en dag is het bezoeken van de vrijmarkt het leukste uitje tijdens Koningsdag. Op deze dag mag je iedereen namelijk zijn of haar spulletjes op straat verkopen, zonder dat daar een vergunning nodig voor is. Daarom vind je op 27 april door heel het land uitgestrekte kleedjesmarkten, waar jong en oud spullen verkoopt voor een prikkie. Naast verkopen kun je ook zelfgemaakte baksels kopen, spelletjes doen tegen een kleine betaling of luisteren naar muziek en wat in de pet gooien. Het is heerlijk om langs al deze kleedjes te slenteren en op zoek te gaan naar een leuke vondst. De één wil misschien graag wel van die leuke jurk, dat gezelschapsspel of die mooie vaas af, terwijl jij het juist heel graag wil! Voor een paar centen kun je vaak de leukste koopjes scoren op de vrijmarkt tijdens Koningsdag.

In vrijwel elke stad zijn er leuke rommelmarkten op Koningsdag, maar wil je weten waar de allerleukste kleedjesmarkten te vinden zijn? Over Amsterdam hebben we het al gehad, maar er zijn nog meer leuke vrijmakten in Nederland op 27 april. We zetten ze voor je op een rij.

Arnhem

Als je het niet erg vindt om een beetje vroeg uit de veren te gaan, moet je zeker de Koningsmarkt in het centrum van Arnhem bezoeken. Bij de Zijpendaalseweg mogen mensen van ’s ochtends heel vroeg al hun kleedje met spulletjes klaarleggen, en tot het einde van de middag hun waren te verkopen. Als je de mooiste koopjes wilt scoren, is het goed om voor tien uur al een rondje te maken – dan heb je de meeste kans op de beste producten!

Leeuwarden

Ook in Leeuwarden kun jij je helemaal uitleven op de jaarlijkse vrijmarkt. Zorg dat je genoeg contant geld bij je hebt, want in de binnenstad van deze Friese stad kun je allerlei toffe spullen kopen! Ook winkels doen mee aan Koningsdag, zodat je mooie kleding met heel wat korting op de kop kunt tikken.

Groningen

Een andere leuke Koningsmarkt in het noorden is de markt in Groningen. Er gaat niets boven Groningen, en dat geldt ook voor de vrijmarkt: in het Noorderplantsoen kun je winkelen tot je erbij neervalt. Ga je voor een retro platenspeler, of koop je nieuwe tweedehands kleding bij die hippe student voor een paar euro?

Den Bosch

Ga je met de kinderen op pad tijdens Koningsdag? Dan is Den Bosch een goed idee, want in deze stad worden er leuke kindervrijmarkten gehouden. Speur samen naar het leukste speelgoed bij de kleedjesmarkten in de Marktstraat, de Arena en de Verwerstraat.

Utrecht

Natuurlijk kunnen we de Domstad ook niet overslaan: in Utrecht is de stad voor een groot gedeelte op 27 april ingericht als kleedjesmarkt. Rondom het Jacobskerkhof vind je de leukste koopjes. Heerlijk langs de grachten wandelen en snuffelen tussen al het koopwaar? Ga dan zeker naar Utrecht tijdens Koningsdag.

Liever geld verdienen? Ga zelf op de vrijmarkt staan!

Als je liever geen geld uitgeeft, maar juist wat wilt verdienen, is het ook een leuk idee om tijdens Koningsdag zelf deel te nemen aan de kleedjesmarkt bij jou in de buurt. Ruim van tevoren je huis op en stal op 27 april alle dingen uit op je kleedje die je niet meer wilt. Ook al vind jij iets helemaal niet mooi meer, op de rommelmarkt tijdens Koningsdag heb je een grote kans dat je het verkoopt! Omdat je een ontzettend breed publiek hebt, zal je zien dat je spullen als een trein gaan. Zo kun je soms wel honderden euro’s verdienen op Koningsdag! Niets te verkopen? Dan is het ook leuk om geld te verdienen door muziek te gaan maken, iets lekkers te bakken en te verkopen of een spel te organiseren.

https://nl.pinterest.com/pin/440438038530870539/


3. Bezoek de stad waar de koning en koningin ook zijn

Heb jij Willem Alexander en Maxima wel eens in het echt gezien? Een andere leuke traditie op Koningsdag is dat onze koning en koningin, samen met de hele familie, altijd een stad in Nederland bezoeken. Daar gaan ze dan samen met de plaatselijke bevolking het feest vieren en kun je Willem Alexander en Maxima dus in levenden lijve ontmoeten. In de stad, die elk jaar weer anders is, worden er ook allerlei leuke dingen georganiseerd, zoals optredens van bekende artiesten. Leuk, toch? Als je dol bent op het koninklijk huis, is het dus een leuk Koningsdag uitje om naar de stad te gaan waar de familie ook aanwezig is.

https://nl.pinterest.com/pin/847239748629914401/


4. Ga feesten op een tof Koningsdag festival

Staat feest bij jou gelijk aan muziek, dansen en een drankje? Dan moet je op 27 april zeker één van de vele Koningsdag festivals bezoeken! Door het hele land worden gave techno- of hardcore festivals georganiseerd, of juist festivals met gouwe oude hits of de hippe muziek van nu. Er zijn een aantal festivals die zeer bekend zijn tijdens Koningsdag. We vertellen je er graag meer over.

Kingdance in Zwolle

In Zwolle kun je wel terecht voor een goed feestje op 27 april: daar wordt elk jaar tijdens Koningsdag Kingdance georganiseerd. Op het terrein van de Grote Voort, net buiten het centrum, wordt daar een dance festival georganiseerd waar je de hele dag de benen onder je lijf vandaan kunt dansen.

Dancetour in Dordrecht

Als je liever met het hele gezin naar een leuk muziekfestival gaat, dan kun je in Dordrecht naar Dancetour. Dit festival is gratis te bezoeken en voor alle leeftijden, zodat je samen met de kinderen kunt swingen op de muziek van nu.

https://nl.pinterest.com/pin/349451252313266446/

Slam Koningsdag in Alkmaar

Luister jij altijd naar de radiozender SLAM!? Dan heb je geluk, want zij organiseren elk jaar een groot festival op Koningsdag. Daar zie je de bekende radio dj’s, dans je bij één van de stages en zie je de tofste Nederlandse artiesten optreden. Een aanrader!


5. Liever niet de drukte opzoeken? Fiets de Oranje-route op de Veluwe!

Als je graag een koninklijk uitje wilt, maar niet graag in de drukte staat, is het ook een leuk idee om naar Apeldoorn te reizen. Hier staat natuurlijk dé koninklijke bezienswaardigheid Paleis het Loo. Je kunt een Oranje-route fietsen rondom deze stad, waar je allerlei plekken bezoekt die iets met het koningshuis te maken hebben. Zo kun je in alle rust van de natuur genieten, terwijl je op 27 april toch met de Oranjes bezig bent. Ook fijn: eind april is het meestal perfect weer om een mooie tocht te maken. De gehele Oranje-route in Apeldoorn heeft een lengte van 32 kilometer, maar je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van de route te fietsen. Langs de route zijn volop leuke eettentjes en bars, zodat je met een oranje tompouce of een glas oranje bitter kunt proosten op de verjaardag van de koning.

https://nl.pinterest.com/pin/551831760586836748/


6. Leuk voor de kinderen: een -letterlijke- kleine Koningsdag

Als je met de kinderen op zoek bent naar een rustig uitje tijdens Koningsdag, kun je goed terecht bij Miniworld in Rotterdam. Op deze bijzondere locatie duurt een dag maar 24 minuten in plaats van 24 uur: zo kun je Koningsdag in het klein vieren. Miniworld is het hele jaar door geopend, maar op 27 april is alles oranje. Zo kun je ook met de kleinste kinderen een hele ‘dag’ (24 minuten, dus) genieten van Koningsdag!

https://nl.pinterest.com/pin/814518282581062911/


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag