Dagje museum, de 35 leukste museums in Nederland

Dagje museum, de 35 leukste museums in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Jaarlijks vinden er maar liefst 26 miljoen museumbezoeken plaats in Nederland. Keuze is er wat dat betreft genoeg, want met meer dan 1600 musea verspreidt over heel het land is er altijd wel een leuk museum te vinden waar je je prima zal vermaken. In je eentje bijvoorbeeld of met je partner. En wat te denken van de museums die juist voor kinderen enorm interessant zijn. In dit artikel hebben we de meest interessante musea van Nederland voor je verzameld, zodat je volgende dagje uit plannen kinderspel wordt!



Bekende Museums in Nederland

Het blijft een leuk dagje uit, een museum bezoeken. Met zo’n groot aanbod is er altijd wel een museum in de buurt te vinden waar je je druilerige zondagmiddag door kan brengen. Of waar je tijdens je vakantie of weekendje weg een kijkje kunt gaan nemen. Sommige musea zijn het echter waard om er speciaal voor te gaan reizen. Denk dan bijvoorbeeld aan het Rijksmuseum in Amsterdam of Naturalis in Leiden. Om een klein beetje orde te scheppen in de grote hoeveelheid museums in Nederland hebben we dit artikel opgedeeld in verschillende secties. Laten we beginnen met de typische klassieke museums in Nederland die je wel gezien MOET hebben als inwoner van de lage landen.

1. Het Rijksmuseum in Amsterdam

Moeten we nog uitweiden over dit museum? Over heel de wereld is het Rijksmuseum in Amsterdam bekend. Je leert in het monumentale pand uit 1885 in meer dan 200 zalen alles over de Nederlandse geschiedenis en de Nederlandse kunst. Er hangen werken van bekende Nederlandse meesters als Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Johannes Vermeer, maar tevens is er ruimte voor beeldhouwkunst, kunstnijverheid en moderne kunst. Het bekendste stuk in de collectie is uiteraard De Nachtwacht van Rembrandt.

2. Van Gogh Museum in Amsterdam

Ondergewaardeerd tijdens zijn leven, maar na z’n dood uitgegroeid tot de groten der aarde. Het van Gogh Museum in Amsterdam beschikt over de grootste collectie ter wereld. Je kunt maar liefst 201 schilderijen, 437 tekeningen en 32 prenten bewonderen van één van Nederlands grootste meesters. Naast werken van van Gogh zijn er ook nog kunststukken te zien van andere grote namen zoals Paul Gaugain, Claude Monet en Henri de Toulouse-Lautrec.

3. Anne Frank Huis in Amsterdam

We blijven nog even in de hoofdstad, want daar vind je het huis waar misschien wel het beroemdste slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Het museum beschikt over de originele dagboeken van Anne Frank en je kunt hier onder meer het Achterhuis bezoeken waar de Joodse familie verscholen zat voor de Duitsers. In het voorhuis wordt door middel van stukken uit het dagboek, foto’s en filmbeelden het verhaal verteld van de verschrikkelijke gebeurtenissen ten tijde van WO II.

4. Escher in Het Paleis in Den Haag

De werken van M.C. Escher spreken tot de verbeelding en weten jong en oud te boeien. In het Paleis Lange Voorhout, het voormalig winterpaleis van koningin Emma, is een tentoonstelling te bewonderen van Escher’s meest bekende werken zoals Dag en Nacht en Klimmen en Dalen. Het hoogtepunt van het museum is de 7 meter lange Metamorfose III. Naast de bekende werken zijn er ook andere (vroege) werken te zien zoals Italiaanse landschappen, stillevens, studietekeningen en Noorse mozaïeken.

5. Het Mauritshuis in Den Haag

Opnieuw een museum in Den Haag en een must-see voor iedereen die meer wilt weten rondom de Gouden Eeuw. Het museum toont het beste van de Nederlandse schilderkunst ten tijde van deze belangrijke periode voor Nederland. Je kunt er onder meer werken bewonderen als Meisje met de Parel van Vermeer, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt en Het Puttertje van Fabritius van Potter. Het pand zelf mag er overigens ook wezen, want dit betreft een zeventiende-eeuws monument.

6. Het Kröller-Müller Museum in Otterlo

Midden op Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je een zeer bijzonder museum dat nog niet heel lang geleden tot privé bezit hoorde van Helene Kröller-Möller. Zij was één van de eerste vrouwen in Europa die een enorme kunstcollectie bij elkaar bracht welke vandaag de dag is te aanschouwen in Otterlo. Met werken van van Gogh, Mondriaan, Monet, Picasso en Seurat heeft het museum grote internationale bekendheid verworven en is daarmee een museum dat je absoluut eens bezocht moet hebben als inwoner van Nederland.

7. Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam

In het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam maak je een reis door de geschiedenis van de kunst. Er zijn diverse Nederlandse en Europese topstukken te bewonderen van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Onder meer werken van Rembrandt, van Gogh, Van Bosch en Salvador Dali hangen tentoon gespreid in het museum aan het Museumpark in Rotterdam.

8. Paleis het Loo in Apeldoorn

De koninklijke familie speelt een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis en Paleis het Loo in Apeldoorn was 3 eeuwen lang een koninklijk paleis. Vandaag de dag kun je in het museum een goed beeld krijgen van hoe de koninklijke familie leefde in het paleis. De collectie bestaat uit ongeveer 160.000 voorwerpen waaronder schilderijen, sculpturen, meubelen, kostuums en boeken. Bijzonder interessant als je interesse hebt in de geschiedenis van de Oranjes.

9. Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Nederland is een land dat door de eeuwen heen altijd heeft gevochten met water. In het Zuiderzeemuseum wordt het verhaal verteld van de afsluiting van de Zuiderzee, dat tegenwoordig beter bekend is als het IJsselmeer. Het museum bestaat uit een buiten- en binnengedeelte. In het buitengedeelte zijn historische gebouwen te bewonderen waar goed is te proeven hoe het leven er uitzag in het begin van de vorige eeuw en in het binnengedeelte leer je meer over de Afsluitdijk, de overstromingen van de Zuiderzee (en de gevolgen daarvan) en hoe de toekomst van het gebied er uit zal gaan zien.

10. Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden

Natuurlijk zijn al die mooie schilderijen en beeldhouwwerken interessant, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze door mensen zijn gemaakt. In het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden leer je alles over de mens en de cultuur achter de kunst. Het museum is gevestigd in het voormalige academische ziekenhuis en herbergt een collectie van ruim 240.000 objecten en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de gehele wereld. Van originele indianentooien tot oude foto’s van Australische Aboriginals. Wie geïnteresseerd is in de Homo Sapien mag dit museum dan ook absoluut niet overslaan.


Entertainment museums

Met bovenstaande kop willen we niet beweren dat de klassieke musea in Nederland die je absoluut eens moet bezoeken als inwoner van Nederland niet leuk zijn, maar het zijn voornamelijk musea waar kunst en geschiedenis een belangrijke rol spelen. Uitermate informatief en voor de liefhebbers ervan reuze interessant, maar een museum kan ook een hoog fun-gehalte hebben. Onderstaande musea in Nederland hebben zo’n groot entertainment-gehalte.

11. Madame Tussauds in Amsterdam

Op de foto met George Clooney, Brad Pitt, James Bond, Ronaldinho of Enzo Knol? Of toch liever met Albert Einstein of iemand van het vorstenhuis? Het kan allemaal in het wassenbeeldenmuseum van Madame Tussauds. Er staan wassenbeelden van bekende popsterren, leden van de koninklijke familie, BN’ers, filmsterren en sporthelden. Bijzonder vermakelijk en één van de highlights van onze hoofdstad!

12. Naturalis in Leiden

Naturalis in Leiden beheert een immense collectie van natuurhistorische objecten. De totale collectie beslaat 37 miljoen objecten, van fossielen tot stenen en van dieren tot planten. Iedereen die geïnteresseerd is in de natuur moet Naturalis eens bezoeken. Je gaat op ontdekkingsreis van het eerste leven op aarde tot de huidige rijkdom van de natuur tijdens je bezoek aan dit wereldberoemde museum in Leiden.

13. DAF museum in Eindhoven

Van Doorne’s Automobiel Fabriek, beter bekend als DAF, is als merk niet weg te denken in de autowereld en in Eindhoven is in een oude stoom-bierbrouwerij uit 1884 een speciale plek ingericht waar de geschiedenis van het automerk tot leven komt. Je kunt er oude prototypen en gereproduceerde sportauto’s bewonderen, maar uiteraard is het museum niet compleet zonder grote collectie vrachtauto’s, hetgeen waar DAF het meest bekend om is geworden.

14. Ecomare in De Koog (Texel)

Op Texel vind je het museum Ecomare waar de verschillende kanten van de Noordzee en de Waddenzee worden belicht. Ecomare bestaat uit een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een vogelopvang, een duinpark en een zeeaquarium. In de verschillende aquaria leven tal van uiteenlopende soorten vissen, zeesterren en schaal- en schelpdieren en elk aquaria symboliseert een ander leefgebied. Je krijgt een goede indruk hoe het onderwaterleven er in een haven uitziet, maar net zo goed op open zee.

15. Philipsmuseum in Eindhoven

Wat ooit begon in een piepklein fabriekje met de productie van een gloeilamp is uitgegroeid tot een concern dat tal van apparaten produceert. Philips is één van Nederlands grootste merken en het Philips Museum vertelt het verhaal hoe het bedrijf is uitgegroeid tot wereldberoemd merk. Op de historische locatie waar het allemaal begon vind je wisselende tentoonstellingen en worden uitvindingen van Philips zoals de eerste Philips-radio uit 1927 en één van de eerste televisietoestellen permanent tentoon gesteld.

16. Eise Eisinga Planetarium in Franeker

Wist je dat het oudste werkende planetarium ter wereld gewoon op Nederlandse bodem staat? In Franeker om precies te zijn. Het Eise Eisinga Planetarium werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door Eise Eisinga en het gehele pand is vandaag de dag aangeduid als Rijksmonument. In het museum zijn alle planeten te bewonderen die in dezelfde tijd rond de zon draaien als in werkelijkheid. Daarnaast toont het museum een uitgebreide collectie van historische astronomische instrumenten en is daarmee een must-see als je geïnteresseerd bent in het universum en wat daar zoal in te vinden is.

17. Seksmuseum in Amsterdam

Waar anders vind je het eerste en oudste seksmuseum ter wereld als in Amsterdam? Het museum is gevestigd in een 17e-eeuws pand en het labyrint van verschillende gangen en kamertjes geeft je een inkijk in de wereld van seks en al wat daarbij komt kijken. De collectie bestaat onder meer uit erotische foto’s, schilderijen, objecten, opnames en erotische attracties.

View this post on Instagram

when in Amsterdam… 🤷🏽‍♀️😂#art #seksmuseum

A post shared by diane fales (@dianeneverfales) on

18. Hortus Botanicus in Leiden

Hortus Botanicus in Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland, daterend uit 1590. De eerste beplanting vond plaats in 1594 en vier eeuwen van verzamelen heeft een tuin voortgebracht met tal van uiteenlopende uitheemse gewassen. Zeer interessant als je een liefhebber bent van bijzondere flora.

19. Kijk-kubus in Rotterdam

Toeristen nemen tal van kiekjes in Rotterdam, maar er is waarschijnlijk geen ander gebouw in de havenstad dat zó vaak gefotografeerd wordt als de bekende kubus-woningen aan de Overblaak. Eén van de kubus-woningen is als museum ingericht en toegankelijk voor publiek. De overige kubus-woningen zijn bewoond. In het museum krijg je als bezoeker een goede indruk hoe er gewoond kan worden in de bijzondere woningen en wordt aan de hand van een expositie met maquettes, foto’s en een multimediale presentatie het ontstaan van de woningen belicht.

20. Body Worlds: The Happiness Project in Amsterdam

Het menselijk lichaam is fascinerend en in dit museum wordt het verhaal van het lichaam van de mens verteld middels meer dan 200 anatomische preparaten van het menselijk lichaam. Je ontdekt de complexiteit, veerkrachtigheid en de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam en tevens leer je meer over de invloed van geluk op de gezondheid van de mens.


Interessante museums

Natuurlijk zijn bovengenoemde musea in Nederland allemaal wel interessant, maar we hebben 5 museums uitgelicht die extra interessant zijn om eens te bezoeken!

21. Rijksmuseum Boerhaave in Leiden

In Rijksmuseum Boerhaave draait het om de wetenschap. Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis? Welke onderzoekers zaten daarachter en welke impact hadden hun bevindingen op het alledaagse leven van vandaag de dag? De collectie van Rijksmuseum Boerhaave geeft antwoord op deze vragen en is daarmee bijzonder interessant voor bezoekers van alle leeftijden.

22. Rijksmuseum van Oudheden

Opnieuw een museum in Leiden en dit museum geeft je onder meer een inkijkje in het oude Egypte. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een grote collectie die bestaat uit voorwerpen uit het oude Egypte, waaronder de twee duizend jaar oude tempel die in de centrale hal van het museum staat. Naast het oude Egypte komen ook het Nabije Oosten, het vroege Nederland en de Klassieke wereld voorbij in de tentoonstellingen. De gehele collectie van het Rijksmuseum van Oudheden beslaat 80.000 objecten waaronder beelden van Romeinse keizers, mummies en Etruskische grafvondsten.

23. Nationaal Militair Museum in Soest

Op voormalig luchtmachtbasis Soest vind je het Nationaal Militair Museum waar aandacht wordt geschonken aan de Nederlandse krijgsmacht uit het verleden, het nu en de toekomst. Het museum presenteert een defensiebreed thematisch verhaal, al is er speciale aandacht voor de landmacht en luchtmacht. In de collectie zijn onder meer de Leopard 2 gevechtstank en diverse dogfighter gevechtsvliegtuigen te bewonderen.

24. Drents Museum in Assen

Het Drents Museum in Assen is gevestigd in het voormalige provinciehuis van Drenthe uit 1885. Het museum geldt als één van de oudste musea van Nederland en herbergt een grote collectie over de prehistorie van Drenthe. Tevens zijn in het museum veenlijken te zien zoals het Meisje van Yde en heeft het museum een collectie rondom kunst en kunstnijverheid. Speerpunten van het museum zijn archeologie, kunst uit de periode 1885-1935 en hedendaags realisme.

25. Batavialand in Lelystad

In Batavialand in Lelystad word je meegenomen op een reis door 7.000 jaar Nederlandse geschiedenis. Je ontdekt waar het nationale DNA vandaan komt en er worden verhalen verteld over de traditionele Nederlander en zijn grondgebied. Een belangrijk aspect is onze relatie tot water en hoe ons dat als volkje door de eeuwen heen gevormd heeft.


Museums voor kinderen

De kids meenemen naar het Rijksmuseum in Amsterdam kan in sommige gevallen hartstikke goed gaan, maar over het algemeen zal een jonge dame of heer niet al te warm worden van de Nachtwacht van van Rijn. Daarom 5 musea in Nederland die uitermate goed te bezoeken zijn met het kroost zodat jullie allemaal een fijn dagje uit hebben!

26. Madurodam in Den Haag

Of je deze miniatuurstad onder musea kan scharen is een vraag op zich, maar de miniatuurstad geeft een goed beeld van al wat er te vinden is in ons kleine kikkerlandje. Middels maquettes van gebouwen wordt een goed beeld geschetst van een Nederlandse stad en de Nederlandse samenleving. Alles in Madurodam is op een schaal van 1 op 25 nagebouwd en er zijn onder meer gebouwen uit historische binnensteden, moderne woonwijken, een luchthaven, wegen, kanalen, havengebieden, natuurgebieden en landerijen te bewonderen. Wil je je nageslacht Nederland in een notendop laten zien, dan is Madurodam toch wel dé plek waar je naar toe moet gaan!

27. Maritiem Museum in Rotterdam

Het Maritiem Museum in Rotterdam geeft goed weer hoe de wereldhaven van Rotterdam begon. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland en op historische schepen en kranen ontdek je hoe Rotterdam uitgroeide tot de wereldhaven die het vandaag de dag is. De tentoonstellingen geven een beeld van het maritieme heden en verleden en vertellen hoe belangrijk de maritieme wereld op ons dagelijks leven is. Veel van de verhalen worden middels multimedia duidelijk gemaakt en zijn daardoor ook prima geschikt voor de jongste bezoekers.

28. Nijntje museum in Utrecht

Nijntje. Wie is er niet groot mee geworden? De creatie van Dick Bruna spreekt nog steeds tot de verbeelding en in Utrecht is een waar eerbetoon te vinden aan het ‘wereldberoemde’ konijntje. Het museum is vooral geschikt voor de allerjongste museumbezoekers. Er zijn een aantal ruimtes ingericht waar peuters en kleuters kunnen spelen, leren en knutselen in de wereld van Dick Bruna. Het Nijntje museum is onderdeel van het Centraal museum waar een uitgebreide collectie oude en nieuwe kunst is te bewonderen. Ook de oudere museumbezoekers vermaken zich hier dus prima.

29. Deltapark Neeltje Jans

De haat-liefde-verhouding die wij als Nederlanders hebben met het water is in dit artikel al een paar maal naar voren gekomen, maar nergens wordt dat waarschijnlijk zó duidelijk als in Deltapark Neeltje Jans. Hier leert jong en oud hoe de wereldberoemde deltawerken in Zeeland ons land beschermen op een leuke en speelse wijze. Deltapark Neeltje Jans is meer dan een museum. Er is een heus attractie (waterfun) park, een aquarium, een zeehondenshow en in de Delta Experience ontdek  je in een 4D-animatie hoe verwoestend de kracht van water kan zijn. Leerzaam en leuk tegelijk dus en daarmee een prima dagje uit voor het gehele gezin!

30. Archeon in Alphen a/d Rijn

Eigenlijk had het Archeon Museum in Alphen a/d Rijn ook prima bij de laatste sectie in dit artikel gepast, maar toch is het vooral voor de kleinste museumbezoekers een bijzonder interessant museum. Je gaat op reis door de eeuwen heen, van de vroege prehistorie tot de Romeinse tijd en van de Middeleeuwen tot het heden. In het Archeon kun je niet alleen dingen bewonderen, maar ook zelf deelnemen aan bepaalde activiteiten. Zo kun je onder meer zwaardvechten, kalligraferen en boogschieten. Een bijzonder vermakelijk dagje uit waarbij je van alles leert over hoe men in vroegere tijden leefde.


Interactieve musea

Schilderijen bewonderen, beelden bekijken en informatie tot je nemen. Het is allemaal leuk en aardig, maar in het huidige tijdperk is een interactieve ervaring natuurlijk ook goed mogelijk. Bij onderstaande musea neem je zelf deel aan de ervaring wat leidt tot een nóg leuker dagje uit.

31. NEMO Science Museum

Het NEMO Science Museum is gevestigd op de fundamenten van de IJ-tunnel en is het grootste science-museum van Nederland. Bezoekers van jong tot oud ontdekken hier de wereld van de wetenschap en technologie door zelf experimenten te doen over wetenschappelijke en technische ontwikkelingen op het gebied van biologie, gedragswetenschappen, natuur- en scheikunde en informatietechnologie. Door deze manier van werken is het museum bijzonder geschikt om te bezoeken met het hele gezin. Jong én oud zal zich prima vermaken bij dit dagje uit.

32. Heineken Experience in Amsterdam

Waar het vorige museum nog prima geschikt was om met het gezin te bezoeken, is dit museum er alleen voor de volwassen bezoeker. In de voormalige brouwerij van Heineken uit 1876 maak je kennis met meer dan 150 jaar vakmanschap. In een 4D-show ervaar je hoe het is om als bier gebotteld te worden en je krijgt de mogelijkheid om een gepersonaliseerde bierfles te ontwerpen. Uiteraard is je dag niet compleet zonder Heineken biertje en wat dat betreft is er goed nieuws: er staan er twee op je te wachten aan het einde van de experience!

33. Museon in Den Haag

Het Museon in Den Haag is een museum dat gaat over cultuur en wetenschap. De tentoonstellingen zijn altijd interactief en daarmee zeer geschikt om met (jonge) kinderen te bezoeken. Bezoekers worden geïnspireerd om de wereld te ontdekken en hier zuinig mee om te springen. In de centrale tentoonstelling ‘One World’ leer je op een leuke manier hoe je zelf kunt bijdragen aan een betere wereld. De overige thema’s gaan over onder meer ruimtevaart, vulkanen, klimaatverandering en de evolutieleer. Daarmee is het Museon niet alleen een leuk interactief museum, maar ook nog eens een goede leerschool om het kroost te leren dat een verbetering van de wereld altijd bij jezelf begint.

34. Beeld en Geluid Experience in Hilversum

Altijd al de droom gehad om een televisieprogramma te presenteren? Hoe het is om een bekende radio-dj te zijn? Of wat er allemaal komt kijken bij het maken van een tv-programma? Bij de Beeld en Geluid Experience in Hilversum ontdek je het en stap je zelf in de schoenen van tv-maker, presentator of radio-dj. Het Beeld en Geluid museum biedt een interactieve mediatentoonstelling van televisie, film, radio en muziek in de 20e en 21ste eeuw. Door middel van 17 paviljoens wordt een thematisch beeld geschetst van de ontwikkelingen in medialand en daarmee is de experience interessant voor de jongste jeugd, maar ook voor hen die de allereerste zwart-wit televisie nog kunnen herinneren.

35. muZIEm in Nijmegen

We staan er nooit echt bij stil, maar hoe is het leven nu écht van iemand die blind of slechtziend is? In het laatste museum in dit artikel ontdek je het zelf en duik je in een wereld waar horen, voelen, proeven en ruiken plots een veel grotere rol spelen dan je gewend bent. Je kunt deelnemen aan de donkerbeleving “een dag uit het leven van” waarbij je het alledaagse leven ervaart van iemand die blind is. De expeditie ‘ribbelroute’ gaat nog een stapje verder. Tijdens deze rondleiding door het stadscentrum van Nijmegen draag je een Virtual Reality bril waarmee slechtziendheid wordt nagebootst. Bijzonder interessant om eens mee te maken en leerzaam voor jong en oud.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag