Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar kun je bijzonder uit eten in Nederland? 10 tips

Waar kun je bijzonder uit eten in Nederland? 10 tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In Nederland zijn er honderden, zo niet duizenden restaurants. De meeste restaurants lijken een beetje op elkaar. Ben jij wel eens toe aan een ander, bijzonder restaurant? Uit eten gaan op een plek waar je nog nooit bent geweest, waarvan je misschien niet eens wist dat het bestond? Dat kan! In dit artikel bespreken we een aantal bijzondere restaurants in Nederland. In principe kun je overal in Nederland bijzonder uit eten gaan, door naar het beste of mooiste restaurant in jouw provincie te gaan, maar wij vinden onderstaande 10 bijzondere restaurants echt wel het reizen waard…


1. Aloha, een tropisch restaurant (Rotterdam)

Zin om een vakantiegevoel te krijgen terwijl je uit eten bent? De beste plek om die wens in vervulling te laten gaan is restaurant Aloha in Rotterdam. Hier is alles op een zonnige manier ingericht, en de tropische sfeer is altijd aanwezig. Dat heeft het restaurant ook deels te danken aan het interieur, want Aloha is gevestigd in een voormalig subtropisch zwemparadijs. In de zomer kun je het vakantiegevoel nóg meer aanwakkeren, want dan kun je gezellig dineren op het terras op van de omliggende vlonders.


2. Dineren in een rijdende trein

Je hebt vast wel eens mensen in een trein zien dineren. Dan bedoelen we niet die jongeren die gulzig een cheese burger wegwerken in de tweede klas. Integendeel, wij doelen op die chique eetgelegenheden die je alleen nog maar tegenkomt in oude films. Lijkt die setting jou wel wat? Dan hebben we goed nieuws! In het Panorama Rail Restaurant, onderdeel van Prorail, kun je namelijk genieten van een luxe viergangendiner dat is samengesteld door sterrenchef Edwin Soumang. Je rijdt door het groene hart, langs grote steden en kleinere steden die Nederland typeren. Daarnaast zie je een stuk meer dan in een ‘gewone’ trein, want de trein heeft een panoramakoepel. Dat wordt genieten, niet alleen van het eten maar ook van het uitzicht!


3. Uit eten in een luchtballon

Reizen met een luchtballon staat op menig bucketlist. Het is romantisch, tijdloos, uniek… En als je er nog een schepje bovenop wil doen dan moet je kiezen voor een romantisch diner tussen de wolken, namelijk tijdens ‘skydining’. Dan krijg je jouw eten voorgeschoteld in een luchtballon. Je geniet samen met 14 tot 24 man van het prachtige uitzicht, terwijl de fantastische kokkin Angélique Schmeinck voor jou aan het kokkerellen is. Tot slot: goed nieuws voor de ontbijtliefhebber! Je kunt het diner namelijk ook verruilen voor een champagne ontbijt. Luxe…


4. Middeleeuws maaltijd nuttigen (Delft)

Delft is van zichzelf al een prachtige stad met karakteristieke historische panden en oude stadstorens. Ergens tussen deze architectuur hoogstandjes bevindt zich Stadsherberg de Mol, een restaurant met een middeleeuws thema dat is gevestigd in een pand uit 1563. Oorspronkelijk is het gebouwd als Stadsvondelingenhuis, nu opent het gebouw haar deuren voor een heuse middeleeuwse dinerervaring. Schemerend kaarslicht, gekostumeerde bedienden (je kunt je zelf ook verkleden!), grote kannen bier, eten met je handen… Het is een unieke en bovenal gezellige manier om uit eten te gaan.


5. Op grote hoogte eten bij The Penthouse (Den Haag)

The Penthouse in Den Haag is naar eigen zeggen het hoogste restaurant van Nederland. Of dat zo is, daar kunnen we over twisten. Al helemaal als je weet dat er ook een luchtballon diner beschikbaar is. Desalniettemin is het leuk om dit restaurant even in het zonnetje te zetten. Het bevindt zich namelijk in de bovenste verdieping van de Haagse toren, een plekje waar je anders niet zo snel komt. Dit gebouw is gebouwd naar New Yorks voorbeeld; de Flatiron building. Nu vraag je je vast af hoe hoog je dan zit te eten. Om precies te zijn: 135 meter. Is dat hoog? Jazeker, zelfs hoger dan het restaurant van de Eiffeltoren! Daarnaast ervaar je, net als in de Eiffeltoren, een internationale sfeer. Bovendien kun je bij helder weer tot 45 kilometer kijken.


6. Uit eten in het donker bij C-taste (Amsterdam)

C-taste is een bijzondere eetervaring omdat je volledig in het donker dinert. Je komt aan in een verlichte ontvangsthal, maar zodra je de eerste stap in het restaurant doet, bevindt je je in volledige duisternis. Een van de medewerkers (blinde experts) begeleiden jou naar de stoel en zetten deze – heel galant – naar achteren. Daarna zit er niets anders op dan je over te geven aan de ervaring. Het leukste is om te kiezen voor een verrassingsmenu, zodat je de zintuigen de volle kost kunt geven. Naast diner kon je ook nog eens kiezen voor een high wine, high tea, high beer… De mensen die dit restaurant hebben bezocht zijn erg enthousiast. Het is een beetje wennen, want… je kan niets zien, maar uiteindelijk is het een ontzettend leuke ervaring. Mensen beoordelen het restaurant met een 9.1.


7. Natuurlijk dineren in hartje stad bij Vuurtoreneiland (Amsterdam)

Als je uit eten gaat bij de Vuurtoreneiland in Amsterdam, dan ga je een ware beleving tegemoet. Je wordt – samen met de andere mensen van het eetgezelschap – opgehaald door de historische boot ‘IJveer XIII’, die jou in een uur naar het vuurtoreneiland brengt. Dit is een natuurrijke omgeving waar dieren loslopen tussen de natuur en bloemperken. Op de boot kun je genieten van hapjes en drankjes, en eenmaal op locatie krijg je een voortreffelijk 5-gangendiner voorgeschoteld, met een wijnarrangement. Het is overigens aan te raden om 2 maanden van te voren een reservering te maken, want het restaurant is behoorlijk populair!


8. Dinner in Motion: het restaurant dat nooit hetzelfde is (Eindhoven)

Ben jij iemand die je snel verveelt tijdens het diner? Dan moet je echt eens uit eten gaan bij het restaurant Dinner in Motion. In dit restaurant staat een lange tafel waar je met alle gasten aan zit. Om je heen zie je een 360 graden brede projectie met prachtige beelden. Denk hierbij aan landschappen, kunstzinnige afbeeldingen en andere dingen die een lust zijn voor het oog. Ondertussen kan je niet alleen je ogen, maar ook je smaakpapillen verwennen. Je krijgt namelijk 7 culinaire verrassingen op je bord. Dat je met z’n allen aan een lange tafel zit lijkt misschien ongemakkelijk, maar stiekem is het ook hartstikke leuk. Je kunt je ervaring direct delen met je bourgondische buurman of buurvrouw.


9. Uit eten in het beste restaurant van Nederland: de Librije in Zwolle

Elk jaar wordt de nationale restaurantgids uitgebracht. In deze gids worden diverse restaurants beoordeeld op hun kwaliteit. In 2018 werd verscheen de 40e editie van de restaurantgids. Wat waren de resultaten? Op nummer 1 staat De Librije, in Zwolle.

Restaurant De Librije in Zwolle

We kunnen wel een hele essay schrijven over restaurant De Librije, maar eigenlijk valt er met geen pen te beschrijven wat jou daar te wachten staat. Het restaurant is zó populair dat je maanden van te voren een plek moet reserveren. Wees niet teleurgesteld als het dit jaar niet meer gaat lukken! Dat betekent des te meer dat je hier echt een keer geweest moet zijn.

Veel mensen prijzen de regionale keuken van Jonnie en Thérèse, maar zijzelf vinden dat hun kracht juist ligt in het niet hebben van een specialiteit. Koken met je hart en ziel, vanuit je gevoel, en niet vanuit een boekje of een trend. Als je dat ook nog combineert met de beste wijnen en spijzen, krijg je een smaakbeleving waar je ‘u’ tegen zegt.

Die kwaliteit, die passie, die beleving: het valt op. In 1993 krijgt De Librije de eerste Michelinster, gevolgd door een 2e in 1999 en een derde in 2004. Daarmee is De Librije een van de twee restaurants met 3 Michelinsterren. Hoogstens culinair, dus!

10. Andere restaurants uit de top 10

De Librije pronkt op nummer 1, maar de rest van de restaurants uit de top 100 zijn eveneens bijzondere restaurants waar je uitstekend kunt eten. We gaan hier niet de hele top 100 publiceren, maar zullen in elk geval de overige restaurants uit de top 10 van de restaurantgids met jou delen. Op volgorde (van 2e plek tot 10e plek):

  • Inter Scaldes in Kruiningen (Zeeland)
  • Ciel Blue in Amsterdam (Noord-Holland)
  • De Leest in Vaassen (Gelderland)
  • FG Restaurant in Rotterdam (Zuid-Holland)
  • Librije’s Zusje in Amsterdam (Noord-Holland)
  • Tribeca in Heeze (Noord-Brabant)
  • Joelia in Rotterdam (Zuid-Holland)
  • De Lindehof in Nuenen (Noord-Brabant)
  • Beluga Loves You in Maastricht (Limburg)


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag