Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips voor het beste valentijnsdiner

6 tips voor het beste valentijnsdiner

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een perfect valentijnsdiner is veel meer dan alleen dineren bij kaarslicht. Er zijn tal van factoren die ervoor zorgen dat jouw avond onvergelijkelijk en romantisch wordt. Bovendien hoeft het etentje echt niet zo cliché te worden als je denkt.

Je kunt het precies maken zoals jij wil: naar een chique restaurant, samen eten koken of misschien wel een uitgebreide sushiplaat bestellen. Niets is te gek op Valentijnsdag! Met deze bruikbare tips die veelal vergeten worden wordt jouw valentijnsdiner origineel, romantisch en helemaal compleet.


1. Originele locatie

Als allereerst is het zaak om een passende locatie te vinden waar jullie 14 februari willen dineren. Denk hierbij niet te krampachtig en laat je fantasie de vrije loop gaan. Naast uiteten in je favoriete restaurant, kun je ook kiezen voor een etentje in een stad waar jullie nog nooit eerder geweest zijn of een heerlijke uitgebreide maaltijd thuis laten bezorgen.

Als je voor dat laatste kiest heb je alle vrijheid om het huis of de kamer waar jullie eten, romantisch in te richten. Bovendien ben je dan veel meer op je gemak en kun je ontspannender zitten. Een dubbeldate-diner kan natuurlijk ook. Je kent vast wel een stel waar jullie het goed mee kunnen vinden.

Als je de 15e vrij bent valt het ook te combineren met een nachtje slapen in een hotel of appartement. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te dineren in de Euromast in Rotterdam. Ook eten aan de Utrechtse gracht is prachtig, sfeervol en romantisch. Houd je meer van natuur: kies dan voor een nachtje in een woonboot aan een van de Friese meren.

Maak er in ieder geval een speciale dag van op een unieke locatie die bij jullie past! Dat is het allerbelangrijkste.

blank


2. Verlichting, muziek en temperatuur

Voor een ultieme sfeer is het juiste licht en de juiste kamertemperatuur en muziek van essentieel belang. Als het licht te fel is of de muziek te hard staat kan de sfeer gemakkelijk verpest worden en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Wanneer je in een restaurant gaat eten heb je daar geen invloed op, maar als je thuis gaat eten heb je de regie in eigen handen. Maak daar gebruik van door middel van de volgende tips op te volgen.

Licht

Zorg ten eerste voor voldoende kaarslicht. Dit geeft een fijne, warme en romantische sfeer. Vermijd daarbij geurkaarsen. Dat gaat vaak niet lekker samen met eten. Naast kaarslicht kun je ook andere sfeerlichten aanzetten, zoals dimlichten of schemerverlichting. Maak het niet te licht, maar ook niet te donker.

Je moet elkaar en het eten nog wel goed kunnen zien uiteraard. Maak het overigens ook weer niet te gek met kaarslicht op en rondom de tafel. Er moet nog wel bewegingsruimte zijn en je moet ook niet het gevoel krijgen alsof je in een vuurzee terecht bent gekomen. Zorg dus voor een goede balans van het aantal sfeerlichten en kaarsen.

Denk bovendien aan het licht in de gang en het toilet, als daar een fel licht aanstaat kan dat vervelend zijn voor je ogen en voor de sfeer.

Muziek

Wat betreft geluid kun je het best een eigen playlist maken op YouTube of Spotify. Maak een mix van rustige nummers die jij en je partner beide leuk vinden. Dit zorgt voor nóg meer sfeer en gezelligheid. Als je daar geen tijd voor hebt zijn er ook genoeg kant en klare afspeellijsten te vinden voor romantische avonden.

Kijk van te voren wel even goed of er niet te ‘cheesy’ nummers in staan. Dat kan de sfeer namelijk behoorlijk verpesten. Jij en je partner moeten niet het gevoel krijgen dat jullie in een romantische comedyfilm terecht zijn gekomen. Pas daarnaast het volume goed aan. De muziek moet als achtergrond dienen.

Richtlijn is dat je op normaal volume met elkaar kunt praten. Als je je stem ook maar iets moet verheffen door de muziek staat het al te hard. Misschien een idee om voor na het diner een afspeellijst met classic dansnummers te maken? 😉

Temperatuur

Rode wangen door het blozen of door de wijn is op zo’n avond prima, maar niet door de warmte! We geven deze tip omdat het vaak voorkomt dat de kamertemperatuur te hoog staat of dat het te benauwd is.

Zorg dus voor een temperatuur van zo’n 21 graden en zet een raam op een kiertje. Vergeet niet dat veel kaarsen ook warmte afgeven. Om tijdens een romantisch diner te zweten is niet fijn en laat sommige mensen ongemakkelijk voelen. Bovendien wordt je van warme ook vaak erg loom en soms zelfs moe. Tijdens een valentijnsdiner wil je dat uiteraard niet.

blank


3. Eten en drinken

Ten eerste moeten jullie de maaltijd beide lekker vinden! Maar, daarnaast is het ook fijn als het eten niet te veel tussen je tanden blijft zitten en dat de geur niet een dag blijft hangen.

Dit kan een hoop intimiteit tijdens en na het diner verpesten. Zoek dus van te voren een leuk restaurant met gepast eten dat jullie beide lekker vinden.

Als jullie van plan zijn zelf te koken is het al helemaal makkelijk om daar rekening mee te houden. Kies bijvoorbeeld als voorgerecht een gemarineerde zalm, hoofdgerecht een kaasfondue en als nagerecht een verrukkelijke chocolademousse!

Als drankje is champagne natuurlijk het meest gepast. Verras je geliefde met een goede fles, zoals Pol Roger of Louis Roederer. Als champagne iets te duur is of jullie houden er niet van, is een goede rode wijn ook niet verkeerd. Neem bijvoorbeeld een Neropasso Rosso of een Heimann. Qua witte wijn voor valentijn is een Van Loveren of Glámira Joven aan te raden. Is een van jullie een fervente bierdrinker? Dan is een Chimay Rood perfect. Dit biertje heeft een zachte fruitige smaak waardoor het ideaal is voor valentijn.

blank


4. Kleding

Dress to impress! Een valentijnsdiner is een ideale gelegenheid om je mooiste kleren uit de kast te halen. Zorg voor een combinatie tussen comfortabel, sexy en chique.

Het is immers de bedoeling dat je wel een aantal uurtjes aan het tafelen bent. Als je een super skinny outfit aan hebt kan dat heel vervelend aanvoelen. Omdat je met je geliefde aan het daten bent wil je er uiteraard ook sexy uitzien! Doe dus een leuk jurkje aan, bij voorkeur rood, de kleur van de liefde.

Als je van plan bent uit eten te gaan is een beetje chique outfit ook leuk, denk bijvoorbeeld aan fancy hakken en mooi gelakte nagels. Voor de heren onder ons voldoen mooie half-nette schoenen, jeans en een gestreken blouse prima. Helemaal strak in het pak is een beetje overdreven, tenzij jij en je geliefde dat leuk vinden.


5. Maak het niet te cliché

Valentijnsdag heeft een cliché-imago gekregen. Om dat te doorbreken en er een geweldige dag en avond van te maken zijn er tal van leuke, originele dingen om het te laten slagen.

Om de grootste clichés te voorkomen kun je het beste je partner niet ten huwelijk vragen op Valentijnsdag, niet té ‘zoete’ muziek opzetten en geen liefdesverklaring in de vorm van een gedicht voordragen. Er moet wel genoeg eigenheid in de avond zitten om het te laten slagen. Voel je niet te gestrest en ga een leuke, ‘losse’ avond tegemoet.

Doe bijvoorbeeld een leuk spel na het eten zoals ‘openhartig’. Dit spel bevat kaarten met originele vragen die je aan elkaar kunt stellen. Ideaal om elkaar beter te leren kennen of om achter elkaars grootste geheimen en verlangens te komen. Je kunt ook kiezen om nog samen naar de bios te gaan of een drankje in de stad te doen. Voel je vrij en doe wat jullie beide leuk vinden! Klem je niet te veel vast aan wat van oudsher hoort tijdens valentijn.

Sommige mensen hebben ook de neiging tijdens een valentijnsdiner extra klef te worden. Natuurlijk is intimiteit tussen twee geliefde wenselijk, maar niet te vaak. Handjes vasthouden voor, tijdens of na het eten is niet echt een goed idee. Bewaar dat voor later! Ook voetjevrijen of constant lieve dingen zeggen kan ongemakkelijk worden. Doe het met mate en het effect van waardering zal vele malen groter worden.


6. Geniet!

Een valentijnsdiner moet vooral leuk zijn. Je besteed immers tijd, geld en aandacht aan je geliefde en daar moet je van genieten. Probeer van te voren een originele en leuke planning te maken, zodat de kans heel klein wordt dat het tegenvalt. Let tijdens het diner niet op kleine dingen zoals of je haar wel goed zit en of je geen verkeerde dingen zegt.

Geniet van het moment en geniet vooral van elkaar. Besef dat je normaal niet op zo’n speciale manier tijd met elkaar doorbrengt; het is maar één keer per jaar valentijn en daar moet op gegeten en gedronken worden: proost op een liefdevolle toekomst!

blankfoto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag