Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Review Parship

Parship is dé datingwebsite voor iedereen die op zoek is naar een serieuze relatie. Daarnaast is Parship één van de weinige websites die gebruikmaakt van een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst. Omdat de matching daarop wordt gebaseerd, krijg je kwalitatief goede matches en is er een hoge succesrate.

Op Parship geen flierefluiters, rokkenjagers of nepaccounts. Wel heel veel serieuze leden die op zoek zijn naar een partner. Het mooie is dat je alleen in contact komt met mensen met gedeelde interesses en persoonlijkheidskenmerken, zodat je niet oeverloos hoeft te chatten om er vervolgens achter te komen dat jullie totaal niet op een lijn zitten. Dat wordt allemaal gerealiseerd middels een wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstest, dus je krijgt tegelijkertijd ook nog inzicht in wat voor persoon jij bent (voor het geval je dat nog niet wist). Het nadeel is dat je met een gratis account van Parship niet echt uit de voeten kunt. Een betaald account is helaas best wel prijzig. Daartegenover staat dat Parship wel een hoge slagingskans heeft: een op de drie leden vindt zijn of haar relatie via deze site.

Ga naar de website van Parship

Pluspunten

  • Uitsluitend serieuze leden
  • Geavanceerd matchingssysteem
  • Uitgebreide persoonlijkheidstest

Minpunten

  • Relatief hoge kosten premium account

Wat kun je lezen in deze review?


Inloggen en inschrijven

Het serieuze karakter van Parship komt heel erg terug in het inschrijfproces. Je moet eerst een heleboel informatie invullen voordat je een beeld krijgt van de leden die de website heeft. Aan de ene kant is dat vervelend, aan de andere kant juist heel sterk: alle niet-serieuze leden worden eruit gefilterd. Bovendien bevordert de uitgebreide vragenlijst een goede matching. In totaal duurt het invullen van je een wetenschappelijke vragenlijst. Dit duurt zo’n 20-30 minuten, maar is door de afwisselende onderdelen absoluut niet saai.

Relationele opvattingen

Parship valt direct met de deur in huis door te vragen waarom je een relatie wil, wat je belangrijk vindt aan een partner/relatie en waarom je nu nog geen partner hebt gevonden. Ook vragen ze op wat voor plek je zou willen wonen, wat voor beeld je bij een huwelijksvoltrekking hebt en of je wel of geen eigen kamer in huis zou willen hebben. Deze vragen lijken op dit moment toekomstmuziek, maar zijn wel degelijk relevant. Het zou jammer zijn als jouw relatie via Parship alsnog op de klippen loopt door meningsverschillen in een later stadium van de relatie.

Voorkeuren en interesses

Het tweede deel van de vragenlijst gaat in op aspecten van jouw persoonlijkheid op je interesses en voorkeuren. Het wordt op een leuke en speelse manier uitgevraagd (bijvoorbeeld: wat moeten vrienden en familie van je partner vinden, welke eigenschappen zouden mensen aan jou geven, wat zouden anderen over jou zeggen). Ook wordt er uitvoerig stilgestaan bij vakanties, vrijetijdsbesteding, sport, muziek en rook/drinkgedag.

Plaatjes kiezen

Na al die serieuze vragen is het nu tijd voor een intuïtieve sectie, waarin je telkens an moet geven welk plaatje jou meer aanspreekt. Het zijn vrij abstracte afbeeldingen, met soms maar kleine verschillen (bijvoorbeeld een pijl die de andere kant op wijst). Het is onmogelijk om deze test te manipuleren, tenzij je toevallig veel verstand hebt van de psychologie die erachter schuilgaat. Wij vinden het een leuke, originele manier om iemands persoonlijkheid te achterhalen.

Standpunten in het dagelijks leven

Net nu je denkt dat ze alles van je weten, komt Parship weer met een nieuwe vragenlijst op de proppen. Er wordt een combinatie gemaakt van visueel (naar welke plant kijk je het liefst, welk huis spreekt je het meest aan, welke titel zou je geven aan deze afbeelding) en tekstueel. Er worden een aantal situaties aan je voorgelegd met mogelijke reacties. Zoals: “Stel, u glijdt uit over een bananenschil. Wat is uw eerste reactie?” De antwoorden variëren van: “Ik erger me eraan dat mensen dat laten slingeren” tot “Ik vertel omstanders dat ik wel een goede show kan geven.”. Het zijn uit het leven gegrepen situaties die best wel veel over je zeggen.

Er zijn daarnaast een aantal afsluitende vragen die niet duidelijk gecategoriseerd konden worden. Zoals, of je tevreden bent over je uiterlijk, hoe belangrijk seksualiteit voor je is, welke waarden het belangrijkste zijn, wat je grootste wens en levensmotto is. Er wordt nadrukkelijk gevraagd om alles serieus in te vullen, zodat de matching geoptimaliseerd kan worden.


Functies

Berichten

Op Parship kun je enkel en alleen berichten sturen naar partnervoorstellen (mits je minstens 50% van je profiel hebt ingevuld). Dus in die zin is het kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel, met zo’n 1000 partnervoorstellen hadden wij het tijdens het testen best wel voor het kiezen. Je kan op drie manieren contact opnemen met een partner:

  • Een glimlach versturen, eventueel met een persoonlijk bericht
  • IJsbreker: beantwoord 4 vragen en kijk wat jouw match zou hebben beantwoord. Zoals: “Themaparken zijn”, “Als kind deed ik graag…”. Daarna moet je invullen wat de consequentie is als jullie 4 gelijke antwoorden hebben. Bijvoorbeeld: “Ik betaal bij de eerste ontmoeting” of “Ik beschrijf heel precies hoe ik eruit zie.”. Het is een originele manier om erachter te komen hoeveel je met iemand gemeen hebt.
  • Foto’s vrijgeven. Als je van mening bent dat een match recht heeft om jouw foto te zien, dan kun je speciaal voor hem of haar je foto’s vrijgeven.
  • Nieuw bericht. Uiteraard is het ook mogelijk om een persoonlijk bericht te sturen.

Zoeken tussen partnervoorstellen

Parship toont alleen de mensen waarmee jij veel matching punten hebt. Daarom zoek je alleen tussen mensen met wie je waarschijnlijk je persoonlijkheid en/of interesses gemeen hebt. Van tevoren kun je de zoekinstellingen aanpassen op leeftijd, lengte, regio, rookgedrag, kinderen, kinderwens, inkomen en opleidingsniveau. Dus als een van deze waarden heel belangrijk voor je zijn kun je daar de focus op leggen. Verder kunnen premium leden sorteren op ‘aantal matchingspunten’, ‘afstand’, ‘als nieuwste toegevoegd’ of ‘Laatste keer online’. Vooral aantal matching-punten is interessant – dan weet je direct wie er volgens het systeem het beste bij je past. Ten slotte vinden we het opvallen dat iemand wordt gepresenteerd aan de hand van het beroep, in plaats van iemands naam. Dat is best wel nadelig als je niet het meest spannende beroep hebt. Of als je een leuke naam hebt, die nu nog verborgen blijft.

Matching volgens het Parship-principe

Een kwalitatief goede matching is het uitgangspunt van Parship. Dus als jij veel waarde hecht aan een uitgebreid matchingssyteem, dan is Parship de site voor jou. Parship maakt gebruik van ‘het Parship-principe’, een wetenschappelijk ontwikkelde vragenlijst die jouw persoonlijkheid en voorkeuren onthuld. Op het profiel van iemand anders kun je vervolgens zien in hoeverre jouw persoonlijkheid, gewoontes en interesses met iemand overeenkomen. In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van de persoonlijkheid van jullie beiden. Zo kun je in een oogopslag zien of jullie een compatibele persoonlijkheid hebben.

Op elk profiel dat we kijken zijn wel een aantal dingen die ons aanspreken. Met de meeste mensen zouden we -hypothetisch gezien – weleens een beschuitje willen eten. Oftewel, volgens ons oordeel zijn het kwalitatief goede matches. Op de homepagina staat een overzicht van nieuwe matches, zodat geen enkele match aan je aandacht ontglipt.

blank

Jouw profiel op Parship

Je kunt pas actie ondernemen als je profiel voor minstens 50% is ingevuld. Daardoor is er geen ruimte voor karige profielen zonder informatie. Je profiel bestaat uit een aantal verschillende blokken. Ten eerste het persoonlijke citaat, of een kort verhaaltje dat je over jezelf kwijt wil. Daarnaast een paar typerende eigenschappen, zoals ‘vrolijk’ of ‘zorgzaam’. Ook moet je een paar vragen beantwoorden, bijvoorbeeld twee dingen waar je echt niet zonder kan. Hoe meer vragen je beantwoordt, hoe een beter beeld andere mensen van je krijgen. Verder staan er een paar testresultaten online, zoals ‘vrije tijd en sport’ en algemene informatie over sport, huisdieren, huwelijkse staat, opleiding, talen, lente et cetera. Vergeet niet dat andere leden inzage hebben in de resultaten van je persoonlijkheidstest (alleen als ze een match met je zijn). Het valt dat op dat er op Parship heel weinig focus ligt op het uiterlijk. Je kan een foto uploaden (dat vergroot ook de kans op een date) maar die hoef je niet per se aan iedereen te tonen.

Overige functionaliteiten

Er zijn nog een paar functionaliteiten die we nog niet benoemd hebben. Eigenlijk zijn deze functionaliteiten niet heel speciaal, maar we benoemen ze toch even om een zo compleet mogelijk beeld te geven: ‘mijn favorieten’, ‘mijn contacten’, ‘bezoekers van mijn profiel’ en ‘bezochte profielen’. Parship focust gewoon heel erg hun matching systeem en voegt daar geen onnodige toeters en bellen aan toe.


Privacy en veiligheid

Parship is een van de veiligste datingsites van Nederland. Hun service heeft drie veiligheidscertificaten: de thuiswinkel waarborg, Trust E-commerce Europe en Keurmerk Veilig Daten. Ook tijdens het gebruiken van de website komt alles zeer betrouwbaar over. De profielen lijken allemaal echt en we zien nergens aanstootgevende content of persoonlijke gegevens zoals telefoonnummers, mailadressen of exacte locaties. Jouw eigen gegevens worden ook niet zomaar gedeeld met iemand. Sterker nog, jouw profiel is alleen zichtbaar onder je eigen ‘Parship-code’. Dat zorgt ervoor dat je anoniem kunt daten. Het is misschien overbodig om te zeggen, maar je surft op Parship via een versleutelde https-verbinding.


Parship kosten

Zonder een premiumabonnement bij Parship kom je niet heel ver. Als premium heb je een aantal voordelen, zoals filteren, iemands foto bekijken, een bericht versturen en uitgebreide inzichten in je testresultaten. Zonder de mogelijkheid tot berichten krijg je niet zomaar een date. Dat betekent dat je automatisch aan Parship’s prijskaartje vastzit… Voor 6 maanden, 12 maanden of 24 maanden. Er is dus geen mogelijkheid om de website een maand te testen (hoewel je met een gratis account wel een goed beeld krijgt van de site). Premium Classic, het meest gekozen abonnement, kost €24,95 per maand.

In de eerste 3 maanden krijg je een introductiekorting van 25%, waardoor je gedurende 3 maanden €18.68 per maand. Voor dit bedrag kun je alle premiumfuncties gebruiken. Op Parship geven ze heel duidelijk aan wanneer iets premium/gratis is, waardoor je zelf goed in kunt schatten of je het het geld waard vindt.


Bezoek Parship
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag