Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10x originele manier om getuige te vragen

10x originele manier om getuige te vragen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het plannen van jullie bruiloft is een spannende maar ook enorm leuke tijd. Daar horen soms ook lastige keuzes bij, want het kan bijvoorbeeld best wel moeilijk zijn om jullie getuigen te kiezen. Getuigen hebben tijdens de huwelijksvoltrekking een bijzondere functie, want zonder hen mag het jawoord zelfs niets een gegeven worden.

Dat is ook een goede reden om je getuigen op een leuke manier te vragen die belangrijke rol op jullie speciale dag te komen vervullen. Of het nu gaat om je beste vriend, een hartsvriendin of een familielid, in dit artikel vind je altijd een originele en vooral heel erg leuke manier om die speciale persoon als getuige voor je bruiloft te vragen.


1. Gelukskoekjes

blank

Gelukskoekjes zijn krokante koekjes waar een papiertje in zit met daarop een spreuk of voorspelling. Van oudsher worden deze koekjes met name in Amerika geserveerd als toetje in Aziatische restaurants. De boodschap in de gelukskoekjes is normaal gesproken altijd een verrassing voor de ontvanger, maar wanneer je gelukskoekjes wilt gebruiken om je getuigen te vragen is dat natuurlijk niet het geval. Je kunt op allerlei websites gelukskoekjes kopen met daarin de vraag “Wil je mijn getuige zijn?” of variaties daarop. Dit is een leuke manier om die belangrijke vraag te stellen en aangezien de koekjes nooit meer dan een paar euro per stuk kosten ook nog eens een heel voordelige. Je kunt ze perfect gebruiken om een lekker diner mee af te sluiten.


2. Speel jullie favoriete filmscène na

Kijk je graag een goede film met je beste vriend of vriendin? Dan kan het ook een heel leuk idee zijn om je vraag te verwerken in een zelfgemaakte video, waarin je bijvoorbeeld samen met je verloofde een scène uit zijn of haar favoriete film naspeelt. Natuurlijk is dat heerlijk cheesy, maar je hebt wel eindelijk een goed excuus om je als een filmster uit te dossen. Nodig je aanstaande getuige uit voor een lekker ouderwets filmavondje met veel lekkere hapjes en drankjes (want zo wordt het ook gewoon een heel gezellige avond) en zorg dat op een bepaald moment jouw zelf gemaakte video op het televisiescherm verschijnt.


3. Stel een cadeaupakket samen

Natuurlijk weet jij als geen ander waar de mensen die je als getuige op je bruiloft wilt vragen van houden. Daarom is het ook altijd heel leuk om zelf een bijzonder cadeaupakket samen stellen, waar je natuurlijk een geheel eigen draai aan geeft. Dat het geen standaard set is maar een persoonlijke touch heeft is namelijk wel heel belangrijk. Doe al die leuke en lekkere spulletjes ook ergens in waar de getuigen nog lange tijd van kunnen genieten, zoals een speciaal herinneringskistje. Stop daar dan ook een (handgeschreven) brief in waarin je de vraag stelt.


blank

4. Whisky en een sigaar

Bij mannelijke getuigen is het een goede traditie om de vraag te stellen onder het genot van een glas sterke drank zoals whisky. Ook een sigaar hoort daar van oudsher bij, maar zijn jullie geen rokers dan kun je die natuurlijk ook prima achterwege laten. Een geschenkset met een goede fles single malt en bijbehorende glazen is dus een prachtig geschenk voor je getuige. Je kunt de vraag simpelweg stellen terwijl je samen het glas heft, maar je kunt natuurlijk ook de glazen laten graveren of een eigen etiket maken met daarop je vraag.


5. Pennenset met inscriptie

De pen van de getuigen maakt natuurlijk een belangrijk onderdeel uit van de ceremonie, want door daarmee hun handtekening te zetten maken zij het huwelijk rechtsgeldig. Een pen met inscriptie is niet enorm origineel maar juist een van de klassieke cadeaus om aan je getuigen te geven. Daardoor is het echt niet minder leuk om te krijgen want de symboliek die ervan uit gaat is tijdloos. Natuurlijk kies je het beste meteen voor een mooie luxe pennenset. Maar let op: wil je graag dat de pen die je cadeau doet ook wordt gebruikt om de handtekening op de akte te zetten? Onthoud dan dat dit alleen met zwarte inkt mag worden gedaan en dat de pen(nen) die je geeft dus ook zwart schrijft.


6. Mooie sieraden

De meeste tips in dit artikel zijn zowel op mannen als op vrouwen toepasbaar, maar deze is echt alleen voor de vrouwen. Je kunt je getuigen of bruidsmeisjes namelijk ook meteen mooie sieraden cadeau geven wanneer je ze vraagt om getuige voor je te zijn. Bijvoorbeeld een setje oorbellen, een armbandje of een sierlijk hangertje. Als je wilt kun je de sieraden ook laten graveren maar dat hoeft natuurlijk niet. De vraag kun je verwerken in de verpakking of door een mooie brief bij het cadeautje te doen. En natuurlijk snappen de getuigen (of bruidsmeisjes) wel dat het de bedoeling is dat ze de sieraden ook op jullie grote dag zullen dragen, zelfs als ze normaal gesproken niet helemaal hun eigen stijl zijn.


blank

7. Manchetknopen

De mannelijke getuige heeft in de regel een net pak aan en daar horen natuurlijk ook luxe manchetknopen bij. Deze knopen cadeau geven aan je best man is meer dan een hint, het is een uitnodiging om hun broer of goede vriend op een van de meest bijzondere dagen van zijn leven terzijde te staan. Uiteraard worden deze manchetknopen gegraveerd, bijvoorbeeld met de trouwdatum en de initialen van het bruidspaar. Veel meer ruimte is er namelijk helaas niet op manchetknopen, maar veel ingewikkelder hoeft het natuurlijk ook niet te worden.


8. Lok je getuigen naar de trouwlocatie

Uiteraard hoef je niet altijd iets cadeau te geven om je vraag kracht bij te zetten, want je kunt die ook op andere leuke manieren stellen. Zo kun je de getuigen bijvoorbeeld stiekem meelokken naar de door jullie gekozen trouwlocatie en daar alvast te schetsen hoe de dag er ongeveer uit zou zien (en welke rol jullie getuigen daarin zouden spelen). Als het goed is kunnen ook zij dan al niet meer wachten tot het zover is en zeggen ze natuurlijk ook volmondig ja. Het enige probleem met deze aanpak van meerdere getuigen tegelijk bij elkaar brengen is dat iemand die wellicht liever nee zou zeggen zich onder druk gezet kan voelen, maar dat laten we natuurlijk het beste aan je eigen oordeel over.


9. Organiseer een etentje

Als alternatief voor het meenemen van al jullie getuigen naar de trouwlocatie is het ook heel leuk om een etentje te organiseren waarbij jullie ze lekker in de watten leggen. Wanneer het beste moment is om hen te vragen bepaal je zelf, al bij het voorgerecht of pas na het dessert. Uiteraard kun je dan ook een van de mooie cadeaus boven tafel toveren die we hiervoor al hebben besproken. Hoe dan ook is deze avond de perfecte gelegenheid om al vol verwachting uit te kijken naar jullie huwelijksdag.


10. Stuur gewoon een leuk kaartje

Tot slot is het natuurlijk ook gewoon prima om een brief of een leuk kaartje te sturen naar je getuigen in spe. Er zijn tal van leuke getuigenkaartjes te krijgen, maar bijvoorbeeld ook kaartjes waarmee je iemand kan vragen om jullie ceremoniemeester te zijn. Je vindt er altijd een kaartje tussen dat helemaal perfect is. Wat dacht je bijvoorbeeld van een “kraskaart” waarbij de ontvanger de vraag zelf onder de kraslaag vandaan moet krassen?foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag