Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Transgender dating; Waar kan je transgenders ontmoeten?

Transgender dating; Waar kan je transgenders ontmoeten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Transgenders. Alhoewel men allang niet meer in het ‘verdomhoekje’ zit als men niet helemaal happy is met het eigen geslacht, blijft er ergens wel een taboe op rusten als men in de loop van het leven ‘verandert’ van geslacht. En wat te denken van hen die juist interesse hebben in transgenders? Ook niet iets wat al volledig maatschappelijk geaccepteerd is.

Het ontmoeten van transgenders kan daarmee een behoorlijke opgave zijn. Want waar vind je ze precies als sommige transgenders niet open en bloot voor hun ‘geaardheid’ en ‘geslacht’ uit durven komen? In dit artikel helpen we je een handje en hebben we de beste (online) plekken verzameld waar je transgenders kunt ontmoeten.


Transgender Datingsites

Op dit moment zijn er weinig specifieke sites waarbij je tijdens je registratie kan invullen dat je transgender bent. Alleen de website transeksueeldating.nl biedt deze functie aan. We hebben hieronder de populairste datingsites op een rijtje gezet die veel worden gebruikt door transgenders.


Transseksueeldating.nl

Transseksueeldating.nl

Via de website transseksueeldating.nl kun je een account aanmaken als transgender. Daarnaast is de website geschikt als je als man of vrouw juist op zoek bent naar transgenders of transseksuelen.

Aanmelden is gratis en er zijn duizenden actieve leden in Nederland.

Bezoek Transseksueeldating.nl
Lexa

Lexa

Datingsite Lexa.nl is 1 van de grootste datingsites van Nederland. Je vindt dan ook veel open-minded mensen op de website, en daarbij voldoende transgenders. Hoewel je niet de optie hebt om je als transgender aan te melden kun je het duidelijk in je profieltekst vernoemen. Ook als je op zoek bent naar een transgender, maar zelf een gewone man of vrouw bent. De website Lexa heeft honderdduizenden leden dus er zijn genoeg opties.

Bezoek Lexa
MetJou

MetJou

Ook op de website MetJou zijn veel transgenders te vinden. Door het uitgebreide zoekfilter en profielmogelijkheden kun je goed uit de voeten op deze algemene datingsite.

Bezoek MetJou

Wat is een transgender precies?

De kans is groot dat – als je al vastberaden bent dat je graag met een transgender zou willen daten – deze vraag (en vooral het daarop volgende antwoord) niet aan je besteed is. Scroll in dat geval snel verder naar de plekken waar je transgenders kunt ontmoeten, want die zijn er gelukkig genoeg. Voor alle andere lezers:

“Heel kort door de bocht kun je stellen dat transgenders mensen zijn die zich qua geslacht het tegenovergestelde voelen van het geslacht waarmee ze geboren zijn. Transgendervrouwen willen graag een man zijn en vice versa. Soms gaat dat gepaard met een volledige geslachtsoperatie en een hormoonkuur, soms draagt een man enkel in zijn vrije tijd vrouwenkleren (crossdressing). Zoveel mensen, zoveel wensen en uiteindelijk zijn we allemaal gelijk, maar toch net even anders. En daar is (tegenwoordig) gelukkig helemaal niets mis mee!”

Uiteraard is bovenstaande versie de korte variant van de term transgender en zijn er tal van andere benamingen die verband houden met het onderwerp zoals travestieten, de eerder genoemde crossdressers en transseksuelen. Vooral deze laatste groep krijgt in de media veel aandacht en is daarmee het bekendst. Ook kennen de meeste mensen de extravagante ‘dragqueens’ wel met hun ‘over-the-top’ make up en kleding, maar over het algemeen kun je stellen dat transgender mensen juist NIET in het middelpunt van de belangstelling willen staan en juist willen dat het niet direct opvalt dat ze eigenlijk een man of een vrouw zijn, terwijl het tegenovergestelde het geval lijkt.

Overigens is het nog goed om te weten dat een man die zich eigenlijk meer vrouw voelt dan man, niet per definitie op vrouwen valt en andersom is natuurlijk ook het geval. In de wereld van transgenderdating zul je merken dat er een breed scala aan transgenders is met een net zo brede smaak. Veel transgenders oordelen bijvoorbeeld niet specifiek naar geslacht en voelen zich panseksueel: het geslacht van de persoon in kwestie die ze delen doet er niet specifiek toe, het gaat om de persoon achter het geslacht. Andere transgenders zijn juist wel specifiek op zoek naar een partner van een bepaald geslacht en daarbij maakt hun eigen transitie dus niet per definitie een verschil.


Daten met (en als) een transgender

Zeker voor transgenders die nog heel erg worstelen met hun geaardheid en hun eigen geslacht kan daten een hele grote stap zijn. Men ervaart onzekerheden en gaat daardoor vaak door een hele moeilijke periode. Grote levensvragen als “mijn lichaam past niet bij wie ik me van binnen voel, hoe ga ik hier mee om, word ik wel geaccepteerd en hoe reageert de wereld op mij?” kunnen dan een belangrijke rol gaan spelen. Anderzijds is het voor hen die graag met een transgender willen daten ook een grote stap om daarvoor uit te komen. De omgeving kan een grote rol spelen bij het wel of niet ervoor uit willen komen. Eerlijk is eerlijk tenslotte: we leven in een maatschappij waar veel taboes al doorbroken zijn, maar anderzijds zijn er nog genoeg ‘no-go’s’ waar men de handen niet aan wilt branden. En heeft men dan eenmaal de knoop doorgehakt dat men toch lekker doet wat men zelf het liefst wilt, dan rijst de vraag waar je in contact kunt komen met gelijkgestemden. Waar ontmoet je transgenders nu het best vandaag de dag? We hebben de beste mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Transgendergroep bij jou in de buurt

Transgendergroepen zijn te vinden in bijna elke regio. Amsterdam, Limburg, Brabant, Overijssel en Groningen, zijn zomaar een paar voorbeelden van de vele plekken waar er een Transgendergroep is. Bij deze groepen staat acceptatie, jezelf zijn en je veilig voelen bovenaan. Contact maken staat hieraan gelijk en is dus net zo belangrijk. Ze verzorgen bijvoorbeeld caféavonden, workshops en sociale activiteiten. Deze bijeenkomsten zijn speciaal gericht op het ontmoeten van andere transgenders. Bij sommige groepen zijn er ook homo’s, lesbiennes en biseksuelen welkom. Meestal is er één à twee keer in de maand een bijeenkomst, maar dat verschilt per groep.

Naast transgendergroepen zijn er ook Transcafés. Deze werken hetzelfde als de bovenstaande transgendergroepen. Er wordt een gezellige avond georganiseerd waarbij vrienden ontmoeten en maken centraal staat. Café inClusion, bijvoorbeeld, organiseert zulke avonden in samenwerking met LGBTQ Amsterdam en TransAmsterdam. LGBTQ Amsterdam en TransAmsterdam organiseren ook thema bijeenkomsten en optredens. Je hebt uiteraard ook nog tal van andere transcafés door heel het land zoals bijvoorbeeld Transcafé Venlo, Transgendercafé Enschedé, T-Breda en Club T Zwolle. Genoeg mogelijkheden om anderen op deze manier te ontmoeten dus!

Cosplayevenementen

Voor sommige transgenders kan het lastig zijn om je eigen genderidentiteit te vinden. Je bent geboren als vrouw, maar je voelt je van binnen toch meer man of vice versa. Cosplayen kan een opstapje zijn om vrij te zijn in wie je wilt zijn. Het hoeft zelfs niet duidelijk te zijn of je een man of vrouw wilt uitbeelden als jij dit niet wilt. Wacht…cosplaywat? Cosplayen is een soort live art performance waarbij gebruik wordt gemaakt van kostuums om een bepaald idee of persoon uit te beelden. Concreet gezien identificeer je je met, bijvoorbeeld, een personage uit jouw favoriete serie en beeld je dit uit door middel van een kostuum.

Uiteraard zijn er vele cosplay evenementen waar je nieuwe mensen kan gaan ontmoeten. Je bent overigens niet verplicht om te cosplayen.  Er zijn genoeg cosplay evenementen waar mensen gewoon in hun normale kleding lopen. Dutch Comic Con, Elfia, First Look Festival en Castlefest zijn voorbeelden van cosplayevenementen. Dit soort festivals hebben wel vaak een thema, maar je bent niet verplicht om je daar aan te houden.

Over ontmoeten gesproken… studentenverenigingen!

Ja, er zijn ook studentenverenigingen die zich specifiek richten op lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en queer (twijfelend) en wat als dit nou dé manier is om mensen te ontmoeten in deze belangrijke fase van je leven? LHBTQ-studentenvereniging A.S.V. Gay Amsterdam is er hier bijvoorbeeld één van. Je bent van harte welkom bij hun borrels om te zien hoe het is om lid te zijn. Als je het eng vindt om daar in je eentje aan te komen hebben ze borrelbuddy’s ingeschakeld om je te introduceren. En sterker nog: je hoeft zelfs geen student te zijn om lid te worden van deze vereniging. Je moet tussen de 16 en 30 jaar zijn en je kunnen identificeren met het studentenleven. Een prima manier dus om transgenders te ontmoeten, zelfs als je zelf (niet meer) in het studentenleven zit. Andere voorbeelden van studentenverenigingen die zich speciaal richten op transgenders zijn: Ganymedes in Groningen, U.H.S.V. Anteros in Utrecht en Vitruvian in Tilburg. Deze verenigingen staan allen stuk voor stuk bekend om hoe open-minded en behulpzaam ze zijn.

Facebookgroepen en fora

Liever eerst de kat uit de (digitale) boom kijken voordat je in real life transgenders gaat ontmoeten? Dan heb je op de digitale snelweg natuurlijk genoeg opties. Eén van de meest voor de hand liggende opties daarbij zijn speciale Facebook-groepen. Er zijn tal van transgender-groepen op het sociale netwerk te vinden waar je transgenders kunt ontmoeten en/of mensen die in transgenders zijn geïnteresseerd. Alhoewel het misschien niet direct een datingplatform is kun je er prima in contact komen met transgenders en hen die in transgenders geïnteresseerd zijn. Ditzelfde geldt natuurlijk voor fora, maar forums hebben een groot voordeel ten opzichte van Facebook: er heerst een bepaalde vorm van anonimiteit. Je kunt je gemakkelijk registreren met enkel een emailadres, iets dat met Facebook uiteraard niet het geval is en waarbij direct je naam en toenaam (inclusief je profiel) voor alle leden van de groep inzichtelijk zijn. Vooral voor zij die nog niet open en bloot uit durven komen voor hun voorkeuren, geslacht en/of geaardheid is dit een goede oplossing om met gelijkgestemden in contact te komen.

Datingapps

Natuurlijk kunnen datingapps die zich specifiek richten op transgenders niet ontbreken in dit artikel. In een landschap waarin we met een paar swipes kunnen vinden wat we zoeken zijn er ook voor transgenders (of hen die daarin geïnteresseerd zijn) meer dan voldoende opties.

Transdr en consorten

Tinder ken je vast en van Grindr heb je waarschijnlijk ook wel eens gehoord. Waar Grindr zich richt op homoseksuele en biseksuele mannen, richt Transdr zich op transgenders. Transdr werkt hetzelfde als Tinder en Grindr: je ‘keurt’ iemand door naar links of rechts te swipen. Swipe je naar rechts en doet de ander dat ook, dan heb je een match en kan je een gesprek met elkaar aan gaan. Naast Grindr heb je ook nog apps en datingsites als Teadate, TransSingle en TransgenderDating. Deze apps en datingsites zijn goed te vergelijken met bovengenoemde apps en werken feitelijk op dezelfde manier. Tevens zou je ook nog gebruik kunnen maken van de app Gendr. Deze app richt zich voornamelijk op mensen die zichzelf typeren als ‘genderfluid’ (men bindt zich niet aan een bepaald geslacht).

Voordeel van bovengenoemde apps is dat direct duidelijk is dat het om transgenderdating gaat. Daar staat dan wel weer tegenover dat de vijver om uit te vissen relatief klein is. Je zou dan ook prima je heil kunnen zoeken op een ‘gewone’ datingsite om het aanbod te vergroten. Als je specifiek bent over je wensen en voorkeuren (om wederzijdse teleurstellingen te voorkomen) maak je ook zeker een goede kans op datingsites als Pepper, Badoo, Parship en Lexa. Ja, de meeste mensen die hier op ingeschreven staan zullen op zoek zijn naar ‘gewone’ hetero-, bi- en/of homoseksuele personen die ze kunnen daten, maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat er geen leden zijn te vinden die transgender zijn of juist zouden willen daten met een transgender. Het zijn en blijven de grootste online datingplatforms van ons land en daarmee dus wellicht ook voor jou een goede optie om te vinden wat je zoekt!


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag