Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de grootste nadelen van Tinder?

Wat zijn de grootste nadelen van Tinder?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Tinder is al jaren een ontzettend populaire datingsite/datingapp en er zijn maar weinig mensen die nog nooit van de app hebben gehoord. De meeste mensen hebben de app dan ook wel (een keer) gebruikt of uitgeprobeerd of doen dat nog steeds. Ben je erover aan het nadenken om Tinder te gaan gebruiken en ben je benieuwd wat nou eigenlijk de nadelen van deze immens populaire datingsite/app zijn? Of gebruik je het al langer en ben je benieuwd of de nadelen die jij ervaart ook door anderen ervaren worden? Dan zit je hier goed. In dit artikel hebben we namelijk de grootste nadelen van Tinder voor je op een rijtje gezet.


De Tinder app in het kort

Voor wie Tinder nog nooit gebruikt heeft en benieuwd is naar wat het precies is: Tinder is de meest populaire datingsite ter wereld. Meer dan 20 miljard mensen maken wereldwijd gebruik van de app en dat is goed voor maar liefst 26 miljoen matches per dag. Tinder voorziet je van foto’s van mogelijke matches. Als je iemand ziet zitten swipe je naar rechts en als je iemand niet zo leuk vindt, swipe je naar links. Ziet de ander jou ook zitten? Dan is er een match. Vervolgens kun je met elkaar gaan chatten en eventueel een afspraak maken voor een date.

Het contact leggen met andere singles is via Tinder vrij laagdrempelig en makkelijk. Je krijgt immers alleen contact met mensen die jou ook wel zien zitten. Hierdoor wordt voorkomen dat je iemand benadert die totaal geen interesse in je heeft. Hoewel Tinder dus diverse voordelen heeft, heeft de datingapp ook een aantal nadelen. Hieronder hebben we een aantal van die nadelen voor je op een rijtje gezet.


blank

1. Tinder is een vleeskeuring

Als je al gebruikmaakt van Tinder, dan weet je inmiddels dat het (vooral in het begin) enkel en alleen om uiterlijk draait. Je krijgt een foto te zien van een ander lid en vervolgens bepaal je of je diegene wel of niet ziet zitten. Die keuze baseer je op niet veel meer dan het uiterlijk. Dit zorgt ervoor dat de app vaak voor vrij oppervlakkige contacten zorgt, die steeds vaker draait om een snelle date en/of seksuele contacten in plaats van het vinden van een serieuze relatie. Buiten dat zorgt het beoordelen op uiterlijk er ook voor dat je misschien wel hele leuke en interessante mensen misloopt omdat je hebt geswiped basis van het uiterlijk.


2. De kans dat de ander bij je past is klein

Anders dan bij veel andere dating apps is Tinder niet gemaakt om matches te vinden die werkelijk bij je passen aan de hand van bijvoorbeeld interesses, hobby’s of dingen die je belangrijk vindt in het leven. Hierdoor is de kans groot dat de degene aan de andere kant van het schermpje totaal niet bij je past. Ja, hij/zij heeft een leuke foto en daardoor voel je je misschien wel enigszins tot diegene aangetrokken (of wil je op zijn minst meer over diegene weten), maar eigenlijk heb je verder geen flauw idee wie het is en of jullie wel of niet bij elkaar zouden passen. Het gebrek aan nuttige informatie die ervoor zorgt dat jullie aan elkaar voorgesteld worden, maakt dat de kans groot is dat je een match krijgt met mensen waarmee je geen enkele klik hebt.


blank

3. Veel ‘nutteloze’ gesprekken

De chats die je via Tinder met matches zult hebben, zullen heel vaak op helemaal niets uitdraaien. Zoals eerder al gezegd is het contact vrij oppervlakkig en omdat er geen uitgebreid profiel is aangemaakt, weet je eigenlijk niets over degene aan de andere kant. Het resultaat daarvan is dat je alles door middel van een gesprek moet zien te achterhalen om er vervolgens achter te komen dat iemand misschien toch niet zo spraakzaam, interessant, leuk of grappig is. Al die gesprekken die op niets uitdraaien, of niet verder komen dan ‘hey, hoe is het,’ zijn zonde voor je tijd. Als je bij voorbaat al had geweten wat iemand leuk vindt, heeft gedaan in zijn/haar leven en waar zij/hij blij van wordt, dan had je het gesprek misschien niet eens aangegaan.


4. Je weet niet of degene aan de andere kant ‘echt’ is

Het feit dat Tinder eigenlijk vooral draait om het uiterlijk zorgt ervoor dat hier door verschillende mensen misbruik van wordt gemaakt. De kans is hierdoor aanwezig dat degene aan de andere kant van het scherm een foto of naam van iemand anders gebruikt. Pas daarom altijd op met het maken van afspraakjes via Tinder om te voorkomen dat je straks met een of andere engerd afspreekt.

Tip: Probeer voordat je afspreekt achter meer informatie over de persoon met wie je chat te komen. Door diegene vervolgens eerst eens op te zoeken (op social media) heb je iets meer zekerheid dat hij of zij echt is wie hij/zij zegt.

Tip 2: Spreek de eerste keer af op een drukbezochte plek, zodat je altijd weg kunt en/of je in een veilige omgeving bevindt wanneer de ander totaal niet is wie hij/zij zei. Er zijn ondertussen genoeg verhalen bekend van mensen die in benarde situaties terechtkwamen tijdens een Tinderdate.


5. Niet voor echte liefde

Ben je op zoek naar een serieuze relatie? Dan is de kans niet heel groot dat je die relatie via Tinder zult gaan vinden. Zoals eerder vermeld draait deze app eigenlijk steeds meer om het vinden van contacten voor een onenightstand of een gezellige avond. Dit maakt dat de dates die je eraan overhoudt vaak net zo oppervlakkig zijn als Tinder zelf (uitzonderingen daargelaten). Voor wie op zoek is naar een serieuze relatie met een leuke man of vrouw zijn er betere opties beschikbaar, zoals bijvoorbeeld datingsites als Pepper, EliteDating of Lexa. Het voordeel is dat je daar ook sneller mensen treft die op zoek zijn naar hetzelfde als jij, namelijk een leuke relatie, en dat de profielen van andere singles een stuk uitgebreider zijn, waardoor je meer over de mensen te weten komt dan hoe ze eruitzien.


6. Je moet Facebook hebben

De enige manier waarop Tinder zijn best doet om nepprofielen te weren, is door de eis te stellen dat je in moet loggen met Facebook. Dit zorgt er dus voor dat je verplicht wordt om lid te worden van Facebook als je dat nog niet bent. Hoewel het inloggen via Facebook enige zekerheid zou moeten geven, is het natuurlijk ook zo dat er op Facebook gemakkelijk een nepprofiel aangemaakt kan worden, waardoor die zekerheid wegvalt.

Edit: Je kunt inmiddels ook Tinder gebruiken met alleen een telefoonnummer.


7. Er wordt slecht omgegaan met je privacy

Dat je Facebook moet hebben om Tinder te kunnen gebruiken, zou na alle privacy schandalen rondom Facebook al voor een alarmbelletje kunnen zorgen. Dit is volledig terecht, want er schijnt nogal het een en ander mis te zijn met de manier waarop Tinder met de privacy van gebruikers omgaat. Zo blijkt dat onder andere de namen van Facebook vrienden, de likes die je via Facebook uitdeelt en bijvoorbeeld je telefoonnummer, het ID-nummer van je telefoon en je IP adres worden opgeslagen. Daarnaast is het zo dat je mensen tegenkomt op de app die bij jou uit de buurt komen. Hierdoor zou je dus herkent kunnen worden door mensen die je persoonlijk kent. Dit kan voor sommige mensen een reden zijn om de app te mijden en op zoek te gaan naar alternatieven.


8. Het werkt verslavend

Net als dat een like op social media een verslavend effect op het brein heeft, heeft iedere match op Tinder dat ook. Het is steeds opnieuw een bevestiging, een beloning, wat zorgt dat de app verslavend werkt. Naast dat de app je ego behoorlijk kan strelen, kan de hoop dat je een leuke date uit de matches kunt slepen er ook voor zorgen dat je steeds weer opnieuw je telefoon tevoorschijn haalt om te zien wat voor foto’s er voorbijkomen of met wie je een match hebt. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen (een tikje) verslaafd zijn aan de app.


Conclusie

Als je op zoek bent naar een serieuze relatie, een partner met wie je je leven kunt delen en gesprekken met diepgang, dan is Tinder waarschijnlijk niet de plek waar je moet zijn. Tinder draait voornamelijk om snelle contacten, oppervlakkige gesprekken en het uiterlijk. Door het gebrek aan informatie over de interesses (en andere belangrijke zaken) van degene aan de andere kant van het scherm, heb je eigenlijk geen flauw idee met wat voor persoon je te maken hebt.

Dat maakt dat de app steeds vaker gebruikt wordt door mensen die op zoek zijn naar een leuke avond of een onenightstand, omdat het vinden van een leuke partner er nogal moeilijk kan zijn. Naast dat je geen idee hebt met wie je werkelijk te maken hebt, is ook het feit dat je Facebook moet hebben een nadeel, vooral ook door de manier waarop er met je privacy wordt omgegaan.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag