Tantra workshop; wat leer je en waar kun je het doen?

Tantra workshop; wat leer je en waar kun je het doen?

Laatst bijgewerkt: 24 maart 2020

Veel mensen associëren Tantra nog altijd vooral met een bepaalde manier om seks te hebben die niet op snel genot is gericht maar op langdurig genieten. En natuurlijk kan dat een leuke aanvulling zijn op je seksleven, maar Tantra is ook nog veel meer dan dat.

De oorsprong van Tantra ligt namelijk in de Oosterse spiritualiteit en kan worden gezien om jezelf niet alleen op seksueel gebied maar ook als individu te ontplooien, om zo gezonder en vrolijker te worden op een manier die past bij de Tantristische levensfilosofie.


Tantra workshops in Nederland

Je persoonlijke interesses en behoeften staan daarbij natuurlijk voorop. Lees je dus altijd goed in voor je een bepaalde workshop of cursus boekt om te checken dat die echt goed bij je past.


blank

1. Kum-nye Tantra cursus

Waar: Breda of Wolfheze (Arnhem)
Kosten: € 450,- per stel (inclusief lunches)

Bij de vierdaagse Kum-nye cursus van Ivar Mol in Breda ervaar je als koppel de balans en de innerlijke rust die Prana (vitale levensenergie) je kan geven. Bij de workshop Kum-nye leer je daarvan te genieten en ga je op zoek naar je eigen onbalans en waar die vandaan komt, maar ook hoe je samen meer in balans kunt raken.

De filosofische achtergronden van Tantra komen op een heel praktische manier aan bod tijdens cursusdelen zoals massage, yoga en meditatie. De cursus vindt plaats verdeeld over twee weekends met daartussen voldoende tijd om alles wat je leerde tijdens de eerste bijeenkomsten samen alvast intensief te oefenen. De groep cursisten bestaat uit maximaal 8 personen. De meeste deelnemers zijn stellen maar je kunt je ook in je eentje aanmelden.

Meerdere datums mogelijk!

Bekijk deze cursus »


blank

2. Belevingsmiddag Tantra

Waar: Amsterdam of Almere
Kosten: € 55,- per persoon

Tijdens een belevingsmiddag Tantra leer je als volledige beginner alles over Tantra, chakra’s, levensenergie en je innerlijke Tantra houding. De benadering is spiritueel maar niet overdreven zweverig en dus de ideale manier om op een praktische manier kennis te maken met Tantra wanneer je er nog geen ervaring mee hebt.

De cursus is beschikbaar voor stellen, mannen en vrouwen. hij bestaat uit twee delen waarbij het eerste deel in het teken staat van lichaamsbewustzijn, oftewel hoe je kijkt naar je eigen lichaam, je houding en je innerlijke energie. Na de theepauze leer je hoe Tantra je in staat stelt energetisch te verbinden met je partner. De voornaamste ingrediënten daarvan zijn ademhaling, visualisatie en beweging. Je bent tijdens deze belevingsmiddag niet naakt maar gaat gekleed in een lendendoek.

Bekijk deze cursus »


blank

3. Taste of Tantra bij het Centrum voor Tantra

Waar: Amsterdam
Kosten: € 30,- tot € 35,-

Tantra leert ons dat seksuele energie de voornaamste bron van levensenergie is. Het nodigt uit om de wereld en seksualiteit te ontdekken op een manier die is ontdaan van oordeel, schaamte en censuur. Bij Taste of Tantra kun je op een voordelige manier kennis nemen van de manier waarop Centrum voor Tantra in Amsterdam deze concepten benadert.

Je leert diverse leraren en leraressen kennen die uiteenlopende cursussen Tantra geven voor beginners en gevorderden. Spreekt een bepaalde methodiek je aan dan kun je in gesprek of meteen een andere cursus of workshop boeken.

Je kunt je vervolgens aansluiten bij een van de introductiegroepen die er zijn voor vrouwen, stellen, jongeren en andere doelgroepen. Vervolgens kun je kennis en ervaringen verdiepen tijdens retraites en Tantratrainingen.

Bekijk deze cursus »


blank

4. Body2Chill

Waar: Nijmegen
Kosten: € 250,- per stel

Zoek je een privécursus Tantra alleen voor jullie als stel en onder begeleiding van een ervaren Tantratrainer? Dan kun je daarvoor onder meer terecht bij Body2Chill in Nijmegen. De cursus is nooit expliciet maar puur erotisch.

Bovendien kun je na de uitleg en de instructies van je trainer helemaal privé het geleerde in de praktijk brengen. Heb je dus wel interesse in Tantra en wil je er van een deskundig persoon van leren, maar wil je liever niet meteen in groepsverband uit de leren moeten, dan kan deze privécursus bij Body2Chill erg prettig zijn.

De sessie duurt ongeveer 4 uur en staat volledig in het teken van intieme verdieping voor jullie als stel. Naderhand kun je nog vragen stellen aan je trainer onder het genot van een drankje. Ook is er de optie om een vervolgsessie te boeken of aan te sluiten bij de groepstrainingen.

Bekijk deze cursus »


5. Cursus Anders Vrijen

Kosten: € 65,-

Wanneer je privé met alleen je eigen partner kennis wilt maken met Tantra en meteen alle spannende filosofieën en nieuwe standjes met elkaar in de praktijk wilt brengen kan een online cursus zoals Online Tantra Leren heel leuk zijn.

De spirituele beleving verdwijnt bij deze cursus naar de achtergrond en de nadruk komt te liggen op jullie plezier tussen de lakens. Als eerste kennismaking kan deze cursus een leuke manier zijn om jullie intimiteit tussen de lakens te vergroten. Maar het kan ook gewoon een hele leuke manier zijn om samen te genieten naast jullie ‘gewone’ seksleven.

Je leert de filosofie achter Tantrische seks met belangrijke aspecten zoals orgasmecontrole en allerlei Tantrische standjes. Je kunt dit aan de hand van allerlei oefeningen meteen samen uitproberen.

Bekijk deze cursus »


Wat kun je leren tijdens een Tantra cursus?

In Nederland worden op diverse plaatsen verschillende Tantra workshops en cursussen gegeven, elk met een andere insteek. Soms gaat het puur om het op een andere manieren naar seks en je eigen genot kijken of kennis nemen van de spiritualiteit waarop die is gestoeld. Andere – veel persoonlijker – cursussen hebben weer meer een therapeutisch karakter. In dit artikel vertellen we je wat je allemaal kunt leren bij de diverse Tantra workshops en waar in Nederland je aan kunt sluiten om meer te leren over deze interessante materie.

Niet zomaar een cursus

Een Tantra cursus is niet zomaar een cursus als alle anderen. Volg je een workshop kantklossen, dan zal de inhoud daarvan vrijwel altijd ongeveer hetzelfde zijn. Maar aangezien Tantra een heel persoonlijke weg is van zelfontplooiing en bevrijding ligt dat bij een Tantra workshop wat anders.

Dat is niet de enige reden waarom Tantra workshops sterk van elkaar kunnen verschillen, want Tantra leraren en leraressen hebben vaak ook een heel eigen kijk op wat Tantra is en voor mensen kan betekenen. Dat maakt het lastig om te zeggen wat je precies zult leren of doen. Daarom is het vooral goed om alvast vast te stellen wat je eigen voornaamste beweegreden is om een Tantra workshop, cursus of therapie te willen volgen:

  • De eeuwenoude inzichten en wijsheden van Tantra kunnen voor westerlingen soms maar moeilijk te begrijpen zijn. Deze filosofieën toepassen op je eigen leven is daardoor alleen mogelijk na lange studie en een begrip van de cultuur waarin de Tantra’s zijn ontstaan. Een workshop van een Tantraleraar of lerares die diep ingaat op de hedendaagse betekenis van deze eeuwenoude leer kan al een heel leerzame en bevrijdende ervaring zijn.
  • Wanneer je wilt ontdekken wat Tantra voor je seksuele beleving kan betekenen, dan valt er onderscheid te maken uit Tantra van de linkerhand en Tantra van de rechterhand. Bij Tantra van de rechterhand gaat het puur om het theoretische deel, terwijl bij Tantra van de linkerhand ook seksuele handelingen horen. Het spreekt voor zich dat je dit altijd in een veilige omgeving wilt doen. Het doel is vrijwel altijd om schaamte of schuldgevoel te laten gaan en zo optimaal van seks en dus ook van het leve te gaan genieten.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Liefde & Dating

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag