7 leuke barista workshops in Nederland

7 leuke barista workshops in Nederland

Laatst bijgewerkt: 22 februari 2019

Een heerlijke kop koffie zetten, dat is niet zomaar iets, dat is een kunst! En als je dat dan onder de knie hebt, dan wil je misschien ook wel zo’n leuk hartje of ander vormpje in de cappuccino kunnen maken. Over koffie is een hoop te leren: het verschil tussen een slappe en een sterke bak; verschillende soorten bonen; de perfecte hoeveelheid melk bij een cappuccino en nog veel meer. En jij wilt dit allemaal leren? Dan zit je in dit artikel goed, want wij vertellen je over 7 leuke barista workshops in Nederland!


1. Casabarista

 • Locatie: Amsterdam, Arnhem en Breda
 • Aantal personen: vanaf 1 
 • Kosten: €59,00 per persoon
 • Niveau: basis voor barista maar ook mogelijkheid tot workshop latte art, wereldsmaken en machine onderhoud & reparaties 

De espresso koffie speciaalzaak CasaBarista heeft koffie winkeltjes in verschillende grote steden in Nederland en ook op wielen. In de winkels kun je naast dat perfecte kopje koffie, espresso of andere creatie, ook een aantal van de beste espressomachines voor thuis testen en bekijken. Door dit in combinatie aan te bieden met de workshops, zorgen zij ervoor dat je ook de kennis, expertise en materialen hebt om thuis het perfecte kopje koffie te zetten. 

CasaBarista biedt de Basis Barista workshop aan op verschillende locaties. Je leert hier in 2,5 uur hoe een espressomachinewerkt, over de verschillende types, welke tools je nodig hebt om de perfecte espresso te maken, hoe je het best melk kan opschuimen, het onderhoud van de espressomachine onder de knie krijgen en natuurlijk oefen je ook met de vaardigheid om dat kopje espresso of capuchino te maken. Je kunt je op de website inschrijven voor heel veel data, al tot in 2020 staan de workshops gepland. Deze investering in jouw koffiegebruik thuis kost je €59,00 per persoon. 


2. Brandmeester’s

 • Locatie: Amsterdam en Haarlem
 • Aantal personen: vanaf 1 tot groepen
 • Kosten: €59,00
 • Niveau: Basisprincipes van koffie, melk opschuimen en latte art 

Brandmeester’s is in 1994 opgericht met het motto “het verst en toch dichtbij”. De oprichter van dit bedrijf is brander, barista en ondernemer en heeft zijn passie omgezet in een eersteklas product. De koffie wordt zelf gebrand zodat deze altijd vers is en wordt gebruikt voor de eigen winkels maar ook voor kantoor, horeca en bij jou thuis.

Brandmeester’s organiseert ook workshops om zo de eigen kennis en natuurlijk het enthousiasme over te dragen aan jou. Zo leer je over de historie van de koffie, de productie en over het brandproces alvorens je zelf aan de slag gaat om de perfecte espresso te bereiden. Je leert in deze workshop in zo’n twee uur ook over het opschuimen van melk en wat basisprincipes van latte art. Voor €59,00 per persoon kun je deelnemen aan deze workshop in Amsterdam en Haarlem. In Haarlem kun je deelnemen op afspraak en in Amsterdam vindt deze elke derde dinsdag van de maand plaats.  


3. Peeze

 • Locatie: Arnhem
 • Aantal personen: maximaal 6 
 • Kosten: op aanvraag beschikbaar 
 • Niveau: basis en gevorderde trainingen

Peeze biedt duurzame koffieoplossingen voor de horeca, kantoor en ook voor thuis. Deze landelijke koffiebrander stelt de mens voorop en verbindt partners, medewerkers en klanten om op elke vraag een aanpak op maat te leveren. Zij leveren duurzame koffie, thee maar ook machines en tools die hierbij nodig zijn. En daarnaast organiseren zij natuurlijk barista workshops.

Er worden drie verschillende workshops door het bedrijf georganiseerd namelijk een basis en gevorderde barista workshop en een slow coffee workshop. Deze laatste is alleen voor klanten van Peeze. De barista workshop is voor bedrijven of teams die de kunst van het koffie proeven en zetten onder de knie willen krijgen. De barista workshop is voor groepen  van maximaal 6 personen en wordt gegeven op de locatie van Peeze in Arnhem. De volgende punten staan centraal: smaakherkenning, smaakbeleving, consistent zijn in de koffie die je zet, marges, teambuilding en natuurlijk de kwaliteit van de koffie.


4. Capriole

 • Locatie: Den Haag
 • Aantal personen: 1 tot 8 personen 
 • Kosten: €45,00 per persoon
 • Niveau: Basis barrista 

Capriole is een café/restaurant in de Binkhorst in Den Haag. In dit hippe, industriële pand kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner en dat natuurlijk met een overheerlijk kopje koffie. Bij Capriole wordt namelijk de koffie (afkomstig uit alle werelddelen) zelf gebrand. En om zelf onder de knie te krijgen hoe dit proces van branden tot dat perfecte kopje koffie dat jij op tafel krijgt in zijn werk gaat, kun je hier ook verschillende workshops volgen. 

Bij Capriole kun je een workshop koffiebranden volgen waar je in anderhalf uur uitleg krijgt over de eigen koffiebranderij. Je gaat hier ook koffie branden. Een tweede workshop die zij aanbieden is de workshop koffieproeven. Hier leer je in anderhalf uur écht koffie proeven. In de workshop koffie leer je in anderhalf uur tijd over de geschiedenis en verschillende soorten koffiebonen. En de barista workshop, waar je waarschijnlijk het meest interesse in hebt, zet dit allemaal om in vaardigheden. In deze workshop van anderhalf uur leer je voor €45,00 per persoon hoe je de lekkerste koffie, espresso of cappuccino bereid met koffie uit de branderij van Capriole zelf. En natuurlijk is deze leuke workshop te combineren met een ontbijt, lunch of diner!


5. Beanbrothers

 • Locatie: Eindhoven
 • Aantal personen: 4 tot 8 personen
 • Kosten: €57,50 per persoon
 • Niveau: thuis barista workshop en professionele trainingen voor horeca zaken

Beanbrothers heeft verschillende mobiele koffiekarren welke inzetbaar zijn op allerlei soorten evenementen. Zij reizen de hele wereld over om goede relaties op te zetten met koffieboeren waar zij de bonen van importeren. Deze bonen branden zij in hun eigen branderij, de Stadsbranderij Eindhoven. Je kunt hier in het weekend een kijkje nemen en een lekkere espresso drinken. En natuurlijk een workshop volgen.

Tijdens de barista workshop van Beanbrothers leer je over koffie wat jij wilt: van espresso maken tot gewone americano of zo’n mooie cappuccino of latte macchiato. Je leert hoe je jouw piston machine het best kan gebruiken om een heerlijk bakkie te zetten. Op zaterdag en zondag worden deze workshops gegeven van 10:00 tot 13:00 en je kan je hier als individu of als groep voor inschrijven tot 8 deelnemers. De kosten bedragen €57,50 per persoon. Ook bieden zij trouwens professionele workshops aan voor horecabedrijven.

View this post on Instagram

Today was all about coffee and making latte-art. I followed the barista workshop at @beanbrothers_stadsbranderij where Jorn taught us everything about the process of roasting coffee. We learned about the different kinds of beans, how they rate them and ofcourse a whole spectrum of flavours. I even tried to make my first latte heart, which wasn't a great succes (check my stories) But I had so much fun and met many really nice people. There will be a blog about my full experience but it was great! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #foodieseindhoven #debergen #latteart #baristaworkshop #workshopeindhoven #barista #beanbrothers #coffeeroasters #stadsbranderij #cafeinerush #struiterbal

A post shared by Food Hotspots Eindhoven (@foodieseindhoven) on


6. Bootkoffie

 • Locatie: Amersfoort
 • Aantal personen: 3 tot 6 personen
 • Kosten: €60,00 per persoon
 • Niveau: Basis barista, latte art en koffieproeverij 

Bootkoffie is het bedrijf met het meest ervaring in de koffiewereld van ons lijstje. Al sinds 1973 zijn zij bezig met koffie en zij hebben deze passie vertaald in hun werk. Ook als enige in ons lijstje leggen zij veel nadruk op het leven van de boeren waar zij de koffiebonen van importeren. Bootkoffie heeft het over langdurige relaties en persoonlijk contact, betere scholing en huisvesting en een prijs van 30% tot 50% boven de Fair Trade koffieprijzen. Ze hebben een koffiewinkel in Baarn genaamd the Golden Coffee Box, waar je heerlijke koffie kunt drinken en kopen. De eigen koffiebranderij zit in Amersfoort samen met de trainingsruimte waar je workshops kunt volgen. 

In de barista workshop bij Bootkoffie leer je in 2,5 tot 3 uur alles over koffie. Voor iedereen die de perfecte espresso wilt leren zetten en een echte koffieliefhebber is. De workshops zijn voor 3 tot maximaal 6 deelnemers en zijn erg gewild, dus als je erbij wilt zijn moet je de website goed in de gaten houden. Het zit namelijk zo vol! Tijdens de workshop krijg je een korte introductie in de wereld van de koffie en ga je aan de slag met het zelf oefenen van het zetten van koffie, opschuimen van melk en het maken van die perfecte cappuccino (én dat vormpje in de melk!). Je krijgt zelfs naslagwerk voor thuis mee en leert ook nog het een en ander over het proces van koffiebranden dat op dezelfde locatie plaatsvindt als de workshop. 


7. Groupon

Voor dit soort leuke workshops is het ook handig om Groupon in de gaten te houden! Hier worden vaak barista workshops aangeboden voor de helft van de prijs. Let er wel altijd op dat de mogelijkheid bestaat dat je deze bon alleen kunt gebruiken op van die tijden dat het net niet goed uitkomt, een beperkt aantal locaties en dat er natuurlijk nog €5,00 administratiekosten voor Groupon bij komt. Onze laatste tip is dus: lees altijd de kleine lettertjes!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag