Waar kun je een roofvogel workshop boeken?

Waar kun je een roofvogel workshop boeken?

Laatst bijgewerkt: 25 februari 2019

Een roofvogelworkshop is voor jong en oud een spectaculaire activiteit. Naast het dichtbij bekijken van verschillende indrukwekkende vogels is het bijzonder om te zien hoe deze roofdieren getraind worden. Valkeniers vertellen je daar vaak in geur en kleur over. Het vergt veel moeite en aandacht om een wild roofdier te temmen en zijn/haar vertrouwen te winnen. Als dat eenmaal gelukt is kunnen liefhebbers en andere toeschouwers genieten van een ‘schouwspel’ van een of meerdere valken, buizerds, uilen haviken of arenden. In Nederland zijn verschillende plekken waar je een roofvogelworkshop kunt boeken. Waar precies en hoe dat werkt lees je in dit artikel.


Wat kun je verwachten bij een roofvogel workshop?

Voordat je een reservering maakt is het handig om te weten wat je kunt verwachten van een roofvogelworkshop. In tegenstelling tot een roofvogelshow mag je bij een workshop ook zelf verschillende vogels vasthouden, wellicht voeren en activiteiten mee doen.

Activiteiten

Een voorbeeld van een populaire activiteit is met een kunstprooi aan een lijn lopen. Vervolgens zal de roofvogel op hoge snelheid naar beneden duiken om deze ‘prooi’ in zijn klauwen te slaan. Daarna krijgt het dier als beloning een echt stukje vlees. Naast de velen praktische activiteiten krijg je veel te weten over het eeuwenoude vak en over de roofvogels zelf. Een zeer complete en indrukwekkende ervaring dus!

Soorten workshops

Veel valkeniers bieden verschillende workshops aan. Zowel privé als voor groepen en bedrijven. Voor een VIP-workshop betaal je vaak minimaal €250, terwijl je voor een groepsworkshop slechts rond de €75,- p.p. kwijt bent. Uiteraard verschilt dit per valkenier wat je later dit artikel zal merken. De genoemde prijzen zijn richtlijnen.

Kleding

Veel valkeniers raden aan om niet te opvallende kleding te dragen qua kleur. Het liefst donkergroen, bruin, zwart of blauw. Dit in verband met de geruststelling van de vogels. Het is ook handig om er rekening mee te houden dat het een veldworkshop betreft en dus buiten plaatsvindt. Een stel stevige schoenen en een goede jas zijn geen overbodige luxe.

Parfum

Ook wordt aangeraden om weinig tot geen parfum, deodorant en/of aftershave te gebruiken. Roofvogels zijn daar niet altijd fan van. Daarnaast voor de meest complete ervaring is het ook leuk om de geur van de dieren te ruiken.

Afhankelijk van roofvogels

Aangezien roofvogels van nature wilde roofdieren zijn kan het voorkomen dat ze hun dag niet hebben en niet willen luisteren. Het komt weleens voor dat ze zelf rondjes gaan cirkelen, de kunstprooi niet pakken of niet op een arm willen komen zitten. Vaak zijn ze wel te lokken met voer, maar houd er dus rekening mee dat een workshop niet vanzelfsprekend vlekkeloos verloopt.

Locaties

Roofvogelworkshops worden in heel Nederland en België gegeven. Vaak hebben bedrijven meerdere locaties waar ze een show kunnen geven. Zo is er altijd wel een plaats waar je met je bedrijf, familie, kinderen of alleen naar toe kan voor een onvergetelijke ervaring.


Adellijk Vermaak (door heel midden en zuid Nederland)

Een van de best gewaardeerde roofvogelworkshops komen van het in Limburg gevestigde bedrijf: Adelijk Vermaak. Verschillende ervaren valkeniers geven uiteenlopende workshops en shows voor jong en oud. Onder de benaming ‘Valkerij Proeverij’ worden bij dit bedrijf workshops aangeboden. Je komt oog in oog te staan met verschillende vogels. Je mag ze voeren, er trucs mee doen en misschien win je zelfs hun vertrouwen! Dit merkt je wanneer ze kun klauwen intrekken.

Shows voor iedereen

Adelijk Vermaak steekt de gek aan met ‘quasi-interessante’ bedrijfsuitjes met naar eigen zeggen ‘peptalks, hete kolen en knuffelsessies’. In een roofvogelworkshop komt geen van al die poespas aan bod. Het enige waar je mee bezig bent zijn de roofvogels, de natuur en de show. Fijn toch? Naast bedrijven kunnen uiteraard ook families, kinderen en andere groepen een workshop volgen. Er is ook een speciale workshop ‘teambuilding’.

Locaties

Het bedrijf geeft workshops in heel midden en zuid Nederland. Op onderstaande kaart is te zien waar je allemaal terecht kunt. Op adelijkvermaak.nl kun je terecht voor alle informatie en het aanmeldformulier. Daar kan je invullen welke locatie jouw voorkeur heeft, welk arrangement je wil en met hoeveel personen je komt.

blank

Bron: adelijkvermaak.nl


Valkerij Manege (door heel Nederland)

Ook Valkerij Manege geeft workshops door heel Nederland. Ze specificeren zich vooral op groepen en bedrijven. Het is zelfs mogelijk om met meer dan tachtig mensen langs te komen. Het bedrijf zorgt dan voor meer dan vijf valkeniers zodat iedereen rustig met een roofvogel aan de haal kan. Voor zo’n grote groep betaal je in totaal rond de €1000,-.

Workshops

Desgelijks biedt ook Valkerij Manege een’valkerij proeverij’aan. Deze is vergelijkbaar met die van Adelijk Vermaak. Je leert verschillende technieken en laat een roofvogel zelfstandig naar je hand vliegen. Naast deze basis workshop zijn er ook nog ‘lazy summer afternoon’ en ‘moonlight met uilen’ workshops. De namen zeggen al genoeg: bij de eerstgenoemde volg je in de zomer een workshops onder mooie omstandigheden wanneer alles in bloei staat. En bij ‘moonlight met uilen’ ga je ‘s avonds aan de slag met de jagers van de nacht: uilen!

Locaties

Larum (België), Berkel en Rodenrijs (Zuid-Holland), Legemeer (Friesland), Molenhoek/Heumen (Gelderland). Om een reservering te maken op een locatie naar keuze kun je terecht op hun website: www.valkerij-manege.be.


Birds@Work (door heel Nederland)

Deze valkenier geeft workshops en shows door heel Nederland. Bij de workshops leer je contact leggen met verschillende roofvogels en krijg je uitleg hoe ze worden verzorgd en wat er nodig is om deze beesten zo goed mogelijk te trainen. Bovendien krijg je een stukje kennis mee. Vroeger was valkenier alleen een beroep/hobby die adellijke mensen uitvoerden. Zij hadden namelijk de tijd.

Workshops

Dit bedrijf biedt naast de standaard workshops ook hele workshopdagen aan: Falconry Experience Day. Bijna acht uur lang ga je aan de slag met roofvogels. Je krijgt de hele geschiedenis te horen, informatie over de soorten, het materiaal en de verschillende technieken. Vervolgens word je voorgesteld aan alle vogels en ga je daarna zelf aan de slag. Uiteindelijk wordt er nog een mooie show gegeven. Al het eten is inclusief. Deze dag-arrangementen worden uitsluitend in Thorn gegeven. Prijs €150,- p.p.

Privé

Een privéworkshop is ook mogelijk. Je zult niet de eerste zijn die dat boekt. Zelfs leden van het koninklijk huis hebben bij Birds@Work een workshop gevolgd. Bijvoorbeeld prinses Beatrix en koning Willem Alexander. Prijzen zijn wel wat forser: tussen de €200,- en €300,-.


Buitenbusiness (door heel Nederland)

Speciaal voor bedrijven heeft buitenbusiness een uitgebreide teambuildingsactiviteit met roofvogels. Naast het leuk bezig zijn met de dieren ga je ook bezig met teambuilding en alles wat daarbij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan communicatie, leiderschap en vertrouwen.

De workshop

Het begint allemaal met het uitkiezen van een roofvogel. Vervolgens wordt geanalyseerd waarom je voor de betreffende vogel hebt gekozen. Is deze groot of juist klein? Sierlijk of juist ruig? Na deze kennismaking worden er verschillende activiteiten gedaan en leer je veel over het gedrag van de vogels, het vertrouwen en de veiligheid. Al met al een zeer uniek en origineel teamuitje! Durf jij het aan?


Topvogel (Diessen)

Een workshop bij Topvogel in Diessen is de voordeligste van het rijtje. Voor een workshop inclusief drankjes en een stuk cake betaal je €49,-. Inschrijven kan zeven dagen per week voor groepen van verschillende grote. Het enige aandachtspunt is dat Topvogel niet locaties door het hele land heeft. Je dient dus wel af te reizen naar het Noord-Brabantse Diessen, of één uur daar vandaan als je zelf een goede, ruime en veilige locatie hebt.

Arrangementen

Er zijn zowel workshops voor groepen tot negen personen als teambuildingsactiviteiten voor bedrijven. Bij de laatstgenoemde staat vooral vertrouwen in vreemde situaties centraal. De roofvogel wordt als een spiegel van jezelf gebruikt. De beesten reageren namelijk op jouw gevoel en houding. Tot slot is het zelfs mogelijk om een les roofvogelfotografie te doen met een professionele natuurfotograaf. Ook leuk om een combinatie van beide activiteiten te doen.

Info

Voor alle info, reserveringen en sfeerfoto’s kun je terecht op topvogel.nl. Het is bij Topvogel zelfs mogelijk om een roofvogel bij je bruiloft te hebben! Ook bij scholen, zorginstellingen en jaarmarkten zijn roofvogelshows en workshops zeer geliefd.


Conclusie

In Nederland zijn verschillende valkeniers bij wie je een workshop kunt boeken. In dit artikel hebben we de grootste aanbieders laten zien die op verschillende locaties verspreid over Nederland en België workshops geven. Ontzettend handig wanneer je iets wilt boeken dus. Vanaf twaalf jaar kan vrijwel iedereen terecht bij een van bovenstaande valkeniers. Er worden zowel privé-lessen als complete teambuildingsarrangementen aangeboden voor meer dan tachtig mensen. Bij sommige bedrijven dien je een offerte aan te vragen, maar bij de meeste maak je gebruik van een aanmeldingsformulier op de betreffende website. Zin in een originele en onvergetelijke activiteit voor jong en oud? Dan is een roofvogelworkshop écht de moeite waard.foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag