10 voorbeelden van creatieve workshops

10 voorbeelden van creatieve workshops

Laatst bijgewerkt: 25 september 2018

Workshops zijn er in talloze vormen, soorten en maten. Van intieme workshops die leuk zijn voor twee personen tot een workshop paaldansen die je met je hele vriendinnengroep kunt uitvoeren. Bij veel workshops draait het om het creëren van iets. Kunst, leuke hebbedingetjes of eten zoals bijvoorbeeld een sushi workshop. Voor de crea-bea’s onder ons hebben we in dit artikel de leukste creatieve workshops verzameld zodat je je creatieve geest even helemaal de vrije hand kunt geven.


Voor een creatieve workshop hoef je niet per se creatief te zijn

Om maar direct één van de meest gehoorde bezwaren weg te nemen: nee, voor een creatieve workshop hoef je helemaal geen echte creatieveling te zijn. Het gaat tenslotte om de ervaring, niet zozeer om de uitkomst van het creatieve werkje. Ja, het is misschien leuk als je over de skills lijkt te beschikken om een Nachtwacht te evenaren, maar dat neemt niet weg dat je net zoveel plezier kunt beleven aan een schilderworkshop als je zojuist gecreëerde schilderij eruitziet als een tekening van een 5-jarige. Who cares… Het gaat om de beleving.

Creatieve workshops zijn er in elke tak van sport die je maar kunt bedenken. Sommige workshops zijn zeer geschikt om als bedrijfsuitje te doen of met een groep vrienden of vriendinnen, andere volg je juist in een kleiner gezelschap en zijn zodoende prima te doen met je partner of je beste vriend of vriendin. We hebben de leukste creatieve workshops die er in Nederland te vinden zijn voor je verzameld.


Workshop schilderen

Om nog maar even bij het schilderwerk te blijven: een workshop schilderen is vrijwel overal in Nederland te doen en behoort tot de populairste workshops die je kunt volgen. Daarbij heb je keuzes te over, want het hoeft echt niet altijd bij een saai stilleven te blijven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een workshop schilderen die in het donker plaatsvindt? Je hebt geen flauw idee wat je met de kwasten en verf op het doek vormgeeft en de uitkomst is dan ook altijd spannend. Een schoolvoorbeeld van een workshop waar je dus zelf helemaal geen echte crea-bea voor hoeft te zijn, want zeg zelf: hoe moeilijk is het om – zonder tussentijds je werk te kunnen beoordelen – wat aan te kliederen met wat verf en kwasten? Andere interessante schildersworkshops zijn onder meer een workshop naaktschilderen, een workshop graffiti leren spuiten, een workshop waarbij je samen aan één groot schilderij werkt en Delfts Blauw aardewerk beschilderen.


Workshop leren clutch maken

Een workhop voor de ware fashionista’s onder ons. Natuurlijk kun je een Louis of Chanel kopen (een replica of een echte als je er het geld voor hebt), maar hoeveel cooler is het als je in de club met je eigen clutch ronddartelt? Deze workshop kan gewoon bij je thuis georganiseerd worden en je kunt er 9 vriendinnen voor uit nodigen, want de workshop wordt alleen op locatie gegeven bij een aantal van 10 personen of meer. Bij de prijs zit het onbeperkt gebruik van leer inbegrepen, dus mocht je een foutje maken in het designproces is er weinig aan de hand.


Workshop mixed media

Met deze workshop ga je weer even terug naar de basisschool, want kun je je nog herinneren dat je tijdens het vak ‘handarbeid’ aan de slag ging met uiteenlopende materialen om de meest waanzinnige dingen te creëren? Tijdens de workshop mixed media wordt er geenszins bespaard op het gebruik van de diverse materialen en kun je naar hartenlust creëren met hout, vilt, bierdopjes, glas en tal van andere materialen. Je volgt deze workshop in Amsterdam met minimaal 5 personen en maximaal 24 personen. Ideaal dus om met een klein clubje vrienden of vriendinnen te volgen, maar net zo gemakkelijk met de afdeling op je werk.


Workshop houten huisjes maken

Een huis is pas een thuis als je het helemaal naar je eigen smaak samenstelt en je je er behaaglijk in voelt toch? Deze workshop helpt je daarbij want tijdens de workshop houten huisjes maken creëer je leuke houten huisjes die je mooi op een plank of in de vensterbank kunt zetten. Je zaagt de diverse huisjes op maat en gaat vervolgens aan de slag met decoreren. Dat mag met verf zijn, maar net zo gemakkelijk met vilt, schoolbordverf of behang of stof. De finishing touch geef je vervolgens door er een mooie quote of andere eigen tekst op te plaatsen. Je kunt deze workshop volgen in Rotterdam, Gouda, Dordrecht, Eindhoven, Antwerpen, Nijmegen, Harderwijk of Assen en de materialen voor 3 huisjes zijn inbegrepen bij de prijs. Desgewenst kun je de workshop uitbreiden naar een workshop waarbij je in totaal 5 houten huisjes helemaal naar je eigen smaak mag ontwikkelen. De workshop is te volgen vanaf een minimaal deelnemersaantal van 8 en daarmee is deze workshop ideaal om met je collega’s of een groep vrienden of vriendinnen te doen.


Workshop WordArt

Deze workshop lijkt op de vorige creatieve workshop, maar met het grote verschil dat je geen houten huisjes maar houten letters gaat maken onder begeleiding van een professionele schilderdocent(e). Houten letters passen in elk interieur en het is dan ook niet zo vreemd dat woonwinkels ze massaal als decoratiemateriaal verkopen. Je kunt een quote, slogan of naam maken, maar denk bijvoorbeeld ook aan een bedrijfsnaam die mooi aan de muur van de entree van de onderneming zal staan. De workshop kan bij jou op locatie worden georganiseerd bij een minimale deelname van 10 personen.


Workshop IJssculpturen maken

Een echte winterse workshop, want bij deze workshop ga je aan de slag met ijssculpturen maken. Op een groot blok helder ijs mag je je volledig uitleven met een speciaal hamertje en beiteltje. Eerst ga je je ontwerp uittekenen waarna je gaat schaven en schuren tot je je ontwerp tot een mooie ijssculptuur hebt weten te brengen. De beste ijssculptuur kunstenaars worden geselecteerd op basis van originaliteit en creativiteit, maar ook de gekste creatie kan winnen. Je volgt deze workshop op een door jezelf gekozen locatie of op bijzondere locaties als het Kurhausplein in Scheveningen of het Museumplein in Amsterdam. Deelnemen kan vanaf 10 personen en dat maakt deze workshop ideaal als bedrijfsuitje of een leuk groepsuitje.


Workshop IJzer smeden

Van het ene uiterste naar het andere uiterste. Tijdens de workshop ijzer smeden leer je het ijzer smeden wanneer het heet is. Letterlijk gezien dan, want je gaat aan de slag onder leiding van een gediplomeerd smid in een authentieke smederij. Met hamer, vuur en staal maak je de mooiste siervoorwerpen die je na afloop uiteraard mag meenemen om het thuis een mooi plekje te geven. De workshop is te volgen vanaf 6 personen, het maximale deelnemersaantal ligt op 14 personen. Je volgt de workshop in de smederij in Huizen en kunt de workshop desgewenst aanvullen met een boottocht over de wateren in en om Huizen. Je stapt in dat geval op en af voor de smederij en aan boord kun je gezellig borrelen en picknicken. Perfect dus om de onderlinge banden aan te smeden tussen collega’s en/of vrienden.


Workshop sieraden maken

Een workshop voor de dames (en wellicht voor een enkele heer die het leuk vindt om zelf sieraden te maken). Tijdens deze workshop ga je met kralen, hangers, bedeltjes en naald en draad aan de slag om zodoende zelf armbanden en kettinkjes te maken, maar net zo gemakkelijk maak je bij deze workshop leuke hebbedingetjes als bijvoorbeeld een sleutelhanger. Een workshop sieraden maken vind je door heel het land en vaak kun je de workshop ook op een door jezelf aangewezen locatie laten plaatsvinden. Je kunt in je uppie deelnemen aan een workshop sieraden maken, maar veel leuker is het natuurlijk om dit samen met een (groep) vriendin(nen) te doen.


Workshop portret boetseren

In vroegere tijden lieten belangrijke mensen zich vereeuwigen middels portretten en beeldhouwwerken. Tegenwoordig hoef je niet per se één of andere hoge pief te zijn om jezelf om te laten toveren tot een waar kunstwerk. Tijdens de workshop portret boetseren ga je in tweetallen met klei en water aan de slag en zal je goed naar je model moeten kijken om hem of haar niet als misbaksel te laten doen lijken. Erg leuk dus om te doen als teamuitje, want de kunstwerken gaan uiteraard mee terug (naar kantoor). Je volgt de workshop met minimaal 5 personen in Amsterdam, het maximaal aantal personen dat kan deelnemen aan de workshop bedraagt 24 personen.


Workshop bloemschikken

Het ziet er zo simpel uit, een boeket bloemen. Toch is het een ware kunst om een mooi boeket samen te stellen. Bij de workshop bloemschikken ga je met een professionele florist aan de slag om een prachtig bloemstuk samen te stellen. Het leuke aan deze workshop is dat er met seizoensgebonden bloemen gewerkt wordt. Zo zal je bloemstuk in de herfst dus compleet anders zijn dan wanneer je de workshop in het voorjaar zou volgen. De workshop is te volgen in ‘s-Gravenzande, maar kan desgewenst ook op locatie worden georganiseerd. Je boekt de workshop al vanaf 7 personen en daarmee is deze workshop ideaal om met collega’s of een groepje vriendinnen te volgen.foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag