Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar kun je een cursus brood bakken doen?

Waar kun je een cursus brood bakken doen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Brood is niet weg te denken uit ons dagelijks voedingspatroon. Nederlanders zijn ontzettend gehecht aan hun dagelijkse ‘bammetje’, luxe lunchbol en afbakbroodjes op de zondag. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die zelf willen leren om brood te bakken. Om lekker, vers en knapperig brood te eten of omdat ze zelf een bepaald type brood willen maken, zoals koolhydraatarm brood. Wil jij ook graag brood leren bakken? In dit artikel kom je te weten waar je een cursus broodbakken kunt doen. Om het jou wat makkelijker te maken, bespreken we leuke broodworkshops en broodcursussen door heel het land.


Groningen: cursus brood bakken bij Broodje van Eigen Deeg

In Groningen stad heb je een paar hippe bakkerijen, zo ook het ‘Broodje van Eigen Deeg’. Een keer per maand, op zondagmiddag van 13:00 tot 17:00, kun je hier terecht om zelf een broodje van eigen deeg te leren maken. De thema’s, evenals de kosten, wisselen per keer. In ieder geval staat elke keer de franse keuken centraal: ambachtelijke ingrediënten worden gecombineerd tot vers, frans stokbrood. Na afloop heb je een tas vol heerlijk brood en leuke recepten, zodat je alles wat je hebt geleerd in de praktijk kunt brengen!


Drenthe: workshop brood bakken bij Bakkerij Fledderus in Hooghalen

Bakkerij Fledderus is een traditionele bakkerij, waar bakker Harm de heerlijkste broden bakt. De dag begint met een rondleiding door de bakkerij. Daarna begint de korte workshop brood bakken! Bakker Harm weet precies welke ingrediënten je nodig hebt, hoe je ze af moet wegen, kneden en hoe je het brood moet laten rijzen. Dat zal hij allemaal toelichten tijdens een korte uitleg. Daarna ga je zelf broodjes maken, voor het ontbijt. Terwijl de broden rijzen en in de oven zitten, kun je een kijkje nemen in de rest van de keuken, wat voor werkzaamheden daar plaatsvinden. Wil je Italiaans brood leren bakken? Ook dat kan bij Bakkerij Fledderus , waar je onder meer Olijvenbrood, focaccia en ciabatta leert maken.


Friesland: workshop brood bakken bij De Gauwe Krakeling in Winsum

Bakker Hans werkt niet met een broodbakmachine, maar lekker met de handen en een deegroller. “Een lekker brood”, zegt Hans, “dat begint met de deeg.”. En zo is het maar net. Tijdens de cursus leer je precies hoe je de deeg werkt. Hoe voelt het, hoe beweegt het, hoe moet je ermee omgaan? Je kunt met verschillende soorten deeg aan de slag, waardoor je hier een groot aanbod aan broodsoorten kunt leren bakken. De Gauwe Krakeling biedt de volgende workshops aan:

 • Workshop bruine(meergranen) broden(broodjes)
 • Workshop witte en/of luxe broden(broodjes)
 • Workshop mediterrane broden
 • Workshop suikerbrood
 • Workshop volgens bepaald thema, zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen etc.

Overijssel: workshop broodbakken bij de Broodbode in Enschede

De Broodbode is een begrip in Overijssel. Je kunt hier terecht voor heerlijke (belegde) broodjes, en voor een workshop brood bakken. Deze wordt gegeven in het filiaal in Enschede (de Brinkstaat). Tijdens de workshop leer je alle essentiële bereidingsfases: kneden, rijzen, bakken enzovoorts. Je leert niet alleen de bewegingen, maar ook de theorie erachter. Tussendoor is er uiteraard ruimte voor een grapje en een praatje, want uiteindelijk draait het allemaal om gezelligheid! De  workshop bestaat uit de volgende drie elementen:

 • Handmatig kneden, opbollen, rijzen en bakken van een groot speltbrood
 • Focaccia met diverse ingrediënten.
 • Maken van vlechtbrood

Gelderland: workshop brood bakken bij de Graanschuur in Buren

Bij de Graanschuur in Buren kun je ‘Oerbrood’ maken. Oftewel, brood dat is gemaakt van tarwe dat op eigen land verbouwd wordt en vervolgens gemaald wordt in de lokale graanmolen. Je weet dus precies waar de ingrediënten vandaan komen, en dat maakt het ontzettend puur en eerlijk brood. Er komt geen enkele kleur-, geur- of smaakstof om de hoek kijken! Terug naar de workshop. Wat ga je doen? De dag begint in ieder geval met een kopje koffie, waarna er een introductie volgt over het brood. Vervolgens ga je het deeg voorbereiden. Terwijl het deeg rijst, ga je per fiets of step naar Buren om een klassieke molen te bekijken. Je krijgt hier tevens een rondleiding van de molenaar. Daarna stap je gewapend met een zak meel op de fiets, om de workshop te vervolgen.


Utrecht: cursus brood bakken bij de Echte Bakker Steehouder in Utrecht

In Utrecht zijn er meerdere brood cursussen en brood workshops, maar wij willen deze graag uitlichten. In tegenstelling tot een aantal andere cursussen uit deze lijst, is deze namelijk heel professioneel van aard. Het is een tweedaagse cursus, in plaats van een workshop van een paar uur. De samenvatting is als volgt: je leert in 2 dagen brood bakken, van 3 professionals. De cursus brood bakken is bedoeld voor professionals, hobbykoks en hobbybakkers. Je leert hier dus ontzettend veel, niet alleen van de begeleiders maar ook van elkaar. Ook leuk om te vermelden; deze workshop wordt gegeven in samenwerking met TeesT, culinaire opleidingen. Deze specifieke cursus vindt 3 weekenden per jaar plaats.


Noord-Brabant: workshop brood bakken bij Bakker Van de Ven uit Venhorst

Bij Bakker van de Ven is het altijd gezellig. In groepen van 11 tot 16 personen geniet je van geur, smaak en ieders bakkerskwaliteiten. Ruud en Anita, de huidige eigenaren van de bakkerij, vinden het namelijk heerlijk om het talent in iedereen naar boven te halen. Gaat het ze lukken in een kleine halve dag…? Misschien wel! In ieder geval leer je hier om hele bijzondere broden te maken. De meeste cursussen en workshops richten zich op ‘simpel’ brood, maar Bakker van de Ven doet hier nog een schepje bovenop. Eerst maak je 2 broden naar keuze, maar daarnaast leer je ook hoe je een krentenbrood met noten en zuidvruchten, Brabantse worstenbroodjes en een Limburgse vlaai maakt. Dat wordt smullen!


Limburg: cursus brood bakken bij Bakster, in Reijmerstok

Bakster is een authentiek, Limburgs bedrijf dat workshops en cursussen geeft over ambachtelijk brood bakken met zuurdesem. Bovendien kun je hier leren om ‘echte’ Limburgse vlaaien te maken, ‘zoals men dat vroeger deed’. Daarnaast heeft Bakster ook oog voor seizoenbaksels. Zo kun je hier in de kerstperiode terecht om een kerstbrood of kerststol te leren bakken, terwijl je je met pasen liever stort op een paasbrood. Wat heel erg opvalt aan Bakster is de passie en de ambacht, je ziet het terug in de communicatie en je proeft het in het brood. Je kunt je online aanmelden voor een workshop (gedurende een middag) maar ook voor een weekendcursus.


Zuid-Holland: Cursus brood bakken bij de Broodschool in Delft

Bij de Broodschool in Delft is de slogan: “Iedereen kan leren brood bakken.” Dat geeft alvast wat hoop voor degenen die niet zo vaardig zijn in de keuken! Er zijn verschillende cursussen. Als je nog geen bakervaring hebt, dan raden we je aan om de eendaagse cursus Basis Brood bakken te volgen. Tijdens deze cursus bespreek je de theorie achter 3 soorten brood, krijg je een kijkje in de molen waar het meel gemalen wordt en ga je de broden zelf bakken. Verder zijn er nog een paar andere workshops, waaronder ‘Klein/Speciaal brood’, waar je leert wat je allemaal kunt maken met gistdeeg. Onder andere worstenbroodjes, bolussen en zondagse broodjes. Tot slot staan we graag nog even stil bij de cursus ‘Desem Brood’, die anderhalve dag duurt. Deze cursus is vooral geschikt voor de ervaren thuisbakker. Je gaat hier dan ook net wat dieper in op het vak dan tijdens de twee eerder genoemde workshops.


Noord-Holland: cursus brood bakken bij Marika, in Amstelveen

Marika is een enthousiaste bakker die het vak heeft geleerd tijdens haar opleiding Boulangerie, aan het Bakery Institute in Zaandam. Sindsdien is zij alleen nog maar beter geworden in het vak, en wil zij niets liever dan alle kennis overdragen middels workshops en cursussen. Zodoende geeft zij in Amstelveen diverse soorten workshops. Zowel voor beginners, als meer ervaren thuisbakkers. Het opvallende aan haar workshops, is dat ze altijd plaatsvinden op kleine schaal, met groepen tot 4 personen. Dit betekent dat je veel individuele aandacht krijgt en echt goed leert hoe je het brood moet bakken. Op moment van schrijven geeft Marika de volgende workshops:

 • Broodbakken met gist
 • Broodbakken met een voordeeg
 • Broodbakken met desem
 • Franse baguettes
 • Italiaans brood

Tijdens de workshops worden alle broden gebakken in een steenoven. Gelukkig geeft Marika óók instructies over hoe je hetzelfde resultaat thuis kan bereiken.


Zeeland: cursus broodbakken bij Aart’s Brood in Middelburg

Aart van Goudswaard, de man achter Aart’s brood, heeft zijn sporen in het bakkersvak ruim verdiend. In 2016 werd hij door de Ambachtelijke Korenmolenaars Gilde ‘De beste volkorenbakker van het land’ noemen. Op dat moment was Aart amateur, maar dat was nét de motivatie die hij nodig had om zijn eigen bedrijf op te richten: Aart’s Brood. Hij geeft regelmatig workshops in Middelburg, waar zijn bedrijf gevestigd is. Aart heeft (nog) geen website, maar via zijn Facebookpagina word je op de hoogte gehouden van afgelopen en aankomende workshops.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag