Wat is het brooddieet?

Wat is het brooddieet?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Ben je een echte broodliefhebber? Dan is het soms lastig om een dieet te vinden waarbij je gewoon brood kunt blijven eten. In veel diëten wordt het eten van brood namelijk streng beperkt of zelfs volledig afgeraden. Wil je toch kunnen genieten van je broodmaaltijd en eet je het liefste meerdere keren per dag brood? Dan is het brooddieet misschien een goede keuze voor jou. Hieronder leggen we je precies uit wat het dieet precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wil je afvallen en tegelijkertijd brood blijven eten, maar sta je niet meteen te popelen om het brooddieet te volgen? Dan kun je het beste een dieet volgen waarbij je een gezond voedingsschema volgt én nog steeds brood mag eten. Hieronder hebben we populaire diëten voor je geselecteerd waarbij je nog steeds kunt genieten van brood en tegelijkertijd een gezonde levensstijl aanleert.

 


Hoe werkt het brooddieet?

Het brooddieet heeft zijn populairste tijd gehad in de jaren tachtig, maar heeft nog steeds veel aanhangers. Het brooddieet heeft zelf een ‘comeback’ gemaakt onder de naam broodwisseldieet. Er zijn namelijk nog steeds veel mensen die elke dag uitkijken naar het moment waarop ze een heerlijke verse boterham mogen eten. Met het brooddieet kun je dus gewoon brood blijven eten en tegelijkertijd afvallen.

Het brooddieet is veel in opspraak geweest, omdat er wordt geclaimd dat er alleen maar koolhydraten in brood zitten. Toch helpt het eten van brood ook om veel gezonde vezels binnen te krijgen. Een ander kritiekpunt op het brooddieet is, dat mensen die tweemaal per dag brood eten vaak meer calorieën binnenkrijgen dan mensen die geen brood eten. De oorzaak hiervan ligt echter niet zozeer bij het brood eten, maar bij de belegkeuze die we maken. De grote boosdoener is namelijk vaak het beleg, omdat we ons brood volstoppen met Nutella, hagelslag, dikke plakken worst of ander ongezond beleg.

Het basisidee achter het dieet is om een dag brood eten af te wisselen met een dag ‘normaal’ eten. Je eet dus om de dag brood en niet de hele week door, zoals de meeste mensen verwachten. Op de dagen dat je brood neemt, eet je ongeveer zes tot acht sneetjes brood per dag. Je kunt de zes tot acht boterhammen het beste verspreiden over de hele dag. Dit betekent dat je elke maaltijd gemiddeld twee sneetjes brood eet en zowel ‘s ochtends, ‘s middags als ‘s avonds brood eet. Daarnaast mag je water, koffie en thee blijven drinken en kan je eventueel wat rauwkost nemen. Op de dagen dat je brood eet is het de beste keuze om geen beleg op je boterham te eten. Wil je toch liever je boterham beleggen? Kies dan voor mager beleg zoals een plakje kipfilet of een plakje 30+ kaas. Het is dus niet de bedoeling dat je alsnog je boterham volsmeert met ongezond beleg. Volkoren en meergranen boterhammen zijn tijdens het dieet een betere keuze dan witbrood, omdat je hier sneller vol van raakt en omdat deze meer voedingsstoffen bevatten.

Op de ‘normale’ dagen is het heel belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten. Het is verstandig dat je namelijk veel gezonde en verschillende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Eet dus veel groenten en fruit en wissel vlees-, vis- en vegetarische maaltijden met elkaar af. Het is niet de bedoeling dat je brood eet op de ‘normale’ dagen. Een goede tip is om tijdens ‘normale’ dagen drie vaste maaltijden per dag te eten en daarnaast maximaal drie gezonde tussendoortjes. Het is tevens aan te raden om voldoende te blijven bewegen elke dag. Dit hoeft niet fanatiek sporten te zijn, maar de richtlijn is in elk geval dat je elke dag een halfuur in beweging bent.


blank

Grootste dieet succes van dit moment; De Keto Revolutie

  • De Keto Revolutie is hét meest complete Nederlandse pakket om het ketodieet te volgen
  • Makkelijk gewichtverlies en een betere spijsvertering
  • Stop je suikerverslaving & verband vet zonder moeite

Bekijk alles over de Keto Revolutie »


Voordelen en nadelen van het brooddieet

Het brooddieet heeft zeker een aantal voordelen. Het brooddieet kan namelijk ideaal zijn voor mensen die willen afvallen en erg van brood houden. Er zijn namelijk veel diëten die het eten van brood beperken of zelfs helemaal vermijden. Het brooddieet is daarnaast een makkelijk idee en is goed vol te houden. De brooddagen worden namelijk afgewisseld met dagen waarop je zelf een gezond en gevarieerd voedingsschema aanhoudt. Je hebt dus alle vrijheid en flexibiliteit om zelf te bepalen wat je wilt eten. Een ander voordeel is, dat je met het brooddieet redelijk snel kunt afvallen en tot twee kilo per week kwijtraakt.

Het brooddieet heeft helaas ook zo z’n nadelen. Het brooddieet kan effectief zijn, maar dan moet je het dieet wel met de nodige discipline volgen. Je mag op brooddagen namelijk enkel brood eten en moet tijdens ‘normale’ dagen ervoor zorgen dat je gezond blijft eten. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen op de ‘normale’ dagen, omdat je anders een tekort krijgt aan essentiële voedingsstoffen. Het effect van het dieet is dus al snel weg als je fastfood of andere ongezonde dingen gaat eten. Aangezien je je normale voedingsschema drastisch omgooit, is het niet aan te raden het dieet langer dan zes weken achter elkaar te volgen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag