Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoeveel calorieën zitten er in eiwit

Hoeveel calorieën zitten er in eiwit

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Eiwitten zijn hartstikke gezond! En nee, met eiwitten bedoelen we niet alleen dat witte gedeelte van een ei. In veel van onze voeding zitten namelijk belangrijke eiwitten die goed zijn voor ons lichaam. We denken misschien dat we elke dag voldoende eiwitten eten, maar ons normale voedingspatroon is vooral ingesteld op het eten van veel koolhydraten.

Het eten van meer eiwitten en minder koolhydraten kan een enorme boost geven aan je voedingspatroon. Daarnaast kunnen eiwitten veel voordelen bieden als je wilt afvallen. Hieronder lees je waarom eiwitten gezonde calorieën zijn, hoeveel calorieën er in eiwitten zitten én waarom eiwitten zo goed kunnen helpen bij het afvallen.


Zijn eiwitten gezond?

Naast koolhydraten en vetten zijn eiwitten de andere belangrijke macronutriënten van ons lichaam. Een macronutrient klinkt als een mooi woord voor galgje, maar het is eigenlijk niets meer dan een belangrijke voedingsstof waarvan ons lichaam veel nodig heeft. Deze drie macronutriënten krijgen we binnen door te eten en drinken. De macronutriënt eiwit is een erg belangrijke voedingsstof en is onmisbaar voor ons lichaam. Eiwitten leveren namelijk energie (calorieën) en aminozuren (bouwstoffen) voor ons lichaam. Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en zorgen voor de opbouw van spieren, aanmaak van hormonen, enzymen en hebben zelfs invloed op je haar, huid en nagels. Sommige aminozuren kan ons lichaam zelf aanmaken, maar we hebben ook veel aminozuren uit eiwitten nodig die we enkel uit voedsel kunnen halen. Het is daarom belangrijk om elke dag voldoende eiwitten te eten.

Er bestaat helaas geen vast advies over hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt. Dit verschilt namelijk per lichaamstype, doelen en leefgewoontes. Als je ongeveer de richtlijn aanhoudt van 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht dan zit je goed. Als je dus 70 kilo weegt dan heb je elke dag ongeveer 0,8 x 70 = 56 gram eiwitten nodig. Eiwitten leveren per gram 4 kilocalorieën aan energie, dit geldt ook voor koolhydraten. Vetten leveren daarentegen de meeste energie, namelijk 9 kilocalorieën per gram. Heb je een actieve levensstijl en sport je vaak dan is het verstandig om wat meer eiwitten te eten. Vooral als je meer spiermassa wilt opbouwen heb je al snel meer dan 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig per dag. Ben je benieuwd hoeveel eiwitten je elke dag binnenkrijgt? Dan is het een goed idee om een calorieënteller app te downloaden waarbij je meteen ziet welke verhouding aan voedingsstoffen je binnenkrijgt.


Eiwitten om af te vallen

Wil je afvallen dan moet je totale energieverbruik meer zijn dat je totale calorie inname. Met een negatieve energiebalans val je dus af omdat je meer verbruikt. Veel mensen letten helaas vooral op het aantal calorieën dat ze binnenkrijgen en letten niet zozeer op de balans in voedingsstoffen. De meeste mensen krijgen dan ook al snel teveel koolhydraten binnen. Dit komt omdat in ons dagelijkse eten veel koolhydraten verwerkt zitten. Denk maar aan brood, pasta, rijst, pizza en aardappels.

Heb je als doel om af te vallen, dan is het verstandig om eens goed te kijken naar de verhouding voedingsstoffen die je elke dag binnenkrijgt. Als je gaat diëten is het verstandig om te matigen met koolhydraten en deze te vervangen voor eiwitrijke producten en gezonde vetten. Het eten van voldoende eiwitten kan namelijk enorm helpen om gezond en effectief af te vallen.

Allereerst winnen eiwitten het van koolhydraten en vetten als het gaat om de voedingsstoffen die het meest verzadigen. Als je voldoende eiwitten toevoegt aan je dieet zorg je ervoor dat je minder snel honger hebt en je eetlust minder groot is. Eiwitten vertragen namelijk de vertering en maken de kans kleiner dat je weer wilt beginnen met eten. Dit kan je tijdens een week diëten dus al veel calorieën schelen. Twee andere belangrijke voordelen aan eiwitten zijn, dat je stofwisseling omhoog gaat en dat de vetverbranding wordt gestimuleerd. Eiwitten kunnen we dus zeker goed gebruiken als het gaat om het verbranden van vet. Daarnaast voorkom je met het eten van eiwitten dat je lichaam spiermassa gaat verbranden. Als je veel eiwitten eet om af te vallen is het wel verstandig om voldoende water te blijven drinken. Zo kan je lichaam de extra eiwitten ook goed verteren.


blank

Grootste dieet succes van dit moment; De Keto Revolutie

  • De Keto Revolutie is hét meest complete Nederlandse pakket om het ketodieet te volgen
  • Makkelijk gewichtverlies en een betere spijsvertering
  • Stop je suikerverslaving & verband vet zonder moeite

Bekijk alles over de Keto Revolutie »


Voorbeelden van eiwitrijke voeding?

Eiwitten zitten zowel in plantaardige als dierlijke producten. Dierlijke eiwitten worden ook wel complete eiwitten genoemd, omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten die ons lichaam zelf niet kan aanmaken. Plantaardige eiwitten heten ook wel onvolledige eiwitten omdat ze geen aminozuren bevatten die essentieel zijn. Het is aan te raden om zowel eiwitten uit plantaardige als dierlijke producten binnen te krijgen. Op het etiket staat vaak vermeld hoeveel eiwit het product bevat per 100 gram, milliliter of per portie. Hieronder vind je voorbeelden van eiwitrijke producten.

Plantaardige eiwitten:

  • peulvruchten
  • noten
  • bonen
  • zaden
  • havermout

Dierlijke eiwitten:

  • eieren
  • vlees (biefstuk, rosbief)
  • gevogelte (kipfilet, eendenborstfilet)
  • vis (zalmfilet, sardientjes)
  • zuivel (kwark, yoghurt, kaas)


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag