Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe stel je een koolhydraatarme lunch samen?

Hoe stel je een koolhydraatarme lunch samen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wie bezig is met diëten en afvallen zal onvermijdelijk te maken krijgen met het begrip koolhydraten en het beperken daarvan. Maar wat doen deze koolhydraten eigenlijk? En hoe stel je een koolhydraatarme lunch samen die tegelijkertijd ook verantwoord is? In dit artikel daarom een paar handvatten waarmee jij je in een koolhydraatarme richting kunt begeven, zonder je eigen welzijn op de pijnbank te leggen.


Basis voor energie

Er wordt wel eens gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar met die uitspraak wordt de lunch tekort gedaan. Die is minstens net zo relevant, wanneer het gaat om een verantwoorde levensstijl. Waar haal je anders de energie voor de rest van je middag vandaan? Op een aantal koppen koffie kan ons lichaam zeker niet teren. Een goede, verantwoorde lunch zal ons helpen geconcentreerd te blijven en ons de power geven om datgene af te ronden wat op ons to-do lijstje staat.

Wanneer je van plan bent om af te vallen, dan kan het moeilijk zijn een lunch samen te stellen die je niet alleen helpt bij je afvalrace, maar ook voldoende energie zal geven. Als je je gaat verdiepen hierin, zul je al snel de welbekende koolhydraten tegenkomen, een verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Koolhydraten vormen de basis voor onze energie en zijn onder andere te vinden in groenten, fruit, brood, pasta en peulvruchten. Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose, de brandstof die we nodig hebben om te kunnen denken, praten en lopen. Noem het gerust één van de belangrijkste brandstoffen voor het menselijk lichaam.


Vetten en eiwitten als vervanger

Hoe werkt dat dan met een koolhydraatarme lunch? Beroof je daarmee niet je lichaam van energie? Daar lijkt het wel op. Echter kan ons lichaam niet alleen energie opwekken door suikers te verbranden. Ons lichaam is namelijk ook in staat om vet te verbanden, datgene waar het bij afvallen allemaal om draait. Bij een koolhydraatarme lunch worden de koolhydraten grotendeels vervangen door vetten en eiwitten, die ervoor zorgen dat we sneller een vol gevoel krijgen. Dat heeft als gevolg dat we minder trek hebben en dus minder calorieën tot ons nemen. Het lichaam merkt dat het minder suikers heeft om te verbranden, waardoor de energie ergens anders vandaan dient te komen. En dus wordt er vet verbrand. Ook wordt er minder insuline aangemaakt, een hormoon dat onder andere verantwoordelijk is voor de opslag van vet. Insuline wordt namelijk geproduceerd wanneer we iets koolhydraat- of suikerrijks eten.


Een koolhydraatarme lunch integreren in je leven

Een koolhydraatarme lunch suggereert dat de lunch bijna geen koolhydraten bevat. Wil je het op een onverantwoorde manier samenstellen, dan klopt dat als een bus. Wie op een verantwoorde manier een koolhydraatarme lunch wilt samenstellen, pakt het anders aan. Weinig of geen inname van koolhydraten kan namelijk leiden tot een aantal fysieke en mentale ongemakken, zeker wanneer je rekening houdt met het feit dat wij gewend zijn koolhydraatrijk voedsel tot ons te nemen.

Zo kun je bijvoorbeeld vermoeid raken door de plotselinge afname van koolhydraten. Je lichaam is dit namelijk niet gewend, waardoor het zal moeten “afkicken”. Daarnaast bevat voedsel met koolhydraten vaak ook andere (voedings)stoffen die essentieel voor onze gezondheid zijn. Denk daarbij aan vitamines en mineralen. En hoewel het lichaam de benodigde energie uit meerdere bronnen kan halen (zoals de eerder genoemde suikers en vetten), kunnen onze hersenen dat niet. Ons brein kan namelijk alleen verder met energie dat zijn oorsprong vindt in koolhydraten. Om scherp en geconcentreerd te blijven, zijn koolhydraten dus essentieel.

In principe zal je lichaam na inname van koolhydraten altijd de daaruit gewonnen suikers verbranden om energie te winnen. Daar is echter een uitzondering op. En die uitzondering heet lichaamsbeweging. Na joggen, hardlopen of fitness zit je lichaam namelijk in de vetverbrandings-modus, waardoor je na sportieve activiteiten met een gerust hart je dagelijkse quotum van koolhydraten naar binnen kunt werken zonder het proces van afvallen te hinderen. Dat betekent dat je tijdens je lunch de hoeveelheid koolhydraten beperkt kunt houden en deze later – na het sporten – bij kunt vullen.

Twijfel je bij het samenstellen van jouw koolhydraatarme lunch of je het wel goed doet? Probeer dan gerust een van de bovenstaande diëten uit. Daarmee houd je niet alleen rekening met een koolhydraatarme lunch, maar kun je je gehele voedingspatroon op een verantwoorde wijze opnieuw inrichten met aandacht voor je gezondheid, welzijn en uiteraard overbodige kilo’s.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag